A Lightning csatlakozó

Az Apple 2012-ben bemutatott csatlakozófelülete az iPhone készülékeken és több egyéb alapvető eszközön.Az Apple 2012 őszén hosszú évek után változtatott az iPod touch, iPod nano, iPhone és iPad modellek alján lévő 30 tűs dokk konnektor csatlakozón, és egy új, jóval kisebb méretű, Lightning nevű csatlakozót mutatott be, amelyet standarddá is tett új termékein. A 2012 őszétől bemutatott mobil eszközök többségén így már a Lightning konnektor található meg. 2023. őszéig ez a Lightning csatlakozó maradt a standard az iPhone modelleken, amikor is az Apple az iparági szabvány USB-C kapura váltott.

Az iJoe.hu ezen oldala az Apple világban kevésbé naprakész felhasználók számára kíván segédletet nyújtani, hogy könnyedén azonosítani tudják eszközeik csatlakozóját, és ennek alapján a megfelelő kiegészítőket tudják kiválasztani a termékeikhez. 

A Lightning csatlakozóval szerelt eszközök: 

• iPhone SE, iPhone 5, iPhone 5s, iPhone 5c, iPhone 6 Plus, iPhone 6, iPhone 6s Plus, iPhone 6s, iPhone 7 / 8, iPhone 7 / 8 Plus, iPhone X, iPhone XR, iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone 11, iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max, iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max, iPhone 13 mini, iPhone 13, iPhone 13 Pro, iPhone 13 Pro Max, iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro, iPhone 14 Pro Max.

• iPad mini, iPad mini 2, iPad mini 3, iPad mini 4, iPad mini 5

• iPad Air (1. generáció), iPad Air 2, iPad (negyedik, ötödik, hatodik generáció), iPad Pro (9,7"), iPad Air (3), iPad 10,2"

• iPad Pro (12,9" 1. és 2. generációs; 9,7", 10,5")

• iPod touch (ötödik és hatodik generáció)

• iPod nano (hetedik generáció)

Magic Mouse 2 vezeték nélküli egér

Magic Trackpad 2 vezeték nélküli ujjkövető

Magic Keyboard vezeték nélküli billentyűzet

Magic Keyboard számbillentyűzettel vezeték nélküli billentyűzet

• Apple Lightning Dock (hófehér)

• iPhone Lightning Dock (színben illeszkedő dokkok)

Apple Pencil (1. generáció)

• Apple TV Remote (Siri Remote) [korábbi generációk]

• SteelSeries Nimbus vezérlő

Lightning adatkábelek az Apple-től:

Lightning USB-A adat- és töltőkábelek

Lightning USB-C adat- és töltőkábelek

Lightning alapú adapterek az iOS eszközökhöz:

Lightning mikró-USB adapter

Lightning Digital AV Adapter (hang és kép)

Lightning VGA Adapter

Lightning SD kártyaolvasó

Lightning USB Camera Adapter

Lightning USB 3.0 Camera Adapter

A Lightning csatlakozó előnye, hogy nyolc darab, digitális kapcsolatot biztosító, akár alkalmazás szinten meghatározható tudású tűvel rendelkezik (adaptív), így jóval kisebb (80%-kal), mint a korábbi dokk konnektor. További előnye, hogy mindkét oldalra fordítva bedugható, így nincsen helytelen csatlakoztatási irány, fordítva csatlakoztatva az eszköz automatikusan hozzárendeli a tűkhöz a megfelelő funkciót.

Köszönhetően annak, hogy teljesen digitális megoldásról van szó, kevesebb tű biztosítja ugyanazt a tudást, és az analóg funkciók ugyanúgy elérhetőek.

A Lightning csatlakozó a dokk konnektorhoz hasonlóan USB 2 szabványú, vagyis neve ellenére sebessége nem lett nagyobb, névlegesen 480 megbit másodpercenként. Ez alól a korábbi generációs, Touch ID hitelesítésű iPad Pro képezett kivételt, amelynek Lightning kapuja már USB 3.0 szabványú volt, így a hozzá külön megvásárolható Lightning SD Card Reader (MJYT2ZM/A) termék már képes kiaknázni az újabb szabvány magasabb átviteli sebességét.

A Lightning teljes mértékben kompatibilis a dokk konnektor szabvánnyal az Apple dedikált átalakítói révén.

Segédanyag fejlesztők számára: 

Kiegészítők tervezése Lightning csatlakozós eszközökhöz…