Apple Pencil (1)

Az iPad 10. generációs, iPad mini 5, iPad Air 3, iPad 9,7" (6. gen.), iPad 10,2" (mind) és iPad Pro (2015-2017.) mobil készülékekkel használható, Bluetooth alapú, beépített akkumulátorral szerelt, Lightning csatlakozós precíz beviteli eszköz.

Indulóár: bruttó 9990 Ft-tól


Az iPad Pro, majd számos ezt követően bemutatott iPad modelle, így az iPad mini 5, az iPad Air (3), az iPad 10,2", az iPad 9,7" (6. generáció) készülékek különlegesen érzékeny felületén való precíz alkotáshoz tervezte az Apple saját érintőceruzáját, az Apple Pencil terméket, amely révén olyan lehetőségek nyílnak meg a több érintési pontot érzékelő kijelzőn, amely korábban sokak által vágyott, de mindeddig meg nem valósított képesség volt. 

Az Apple Pencil megjelenésekor sokan ellentmondásosnak érezték a terméket. Amikor Steve Jobs bemutatta az úgynevezett Multi-Touch kijelzőket, vagyis a több érintésérzékelő jelét intelligensen feldolgozni képes, ezáltal rendkívül precíz érintőkijelzőket, azt mondta, hogy nem szükséges toll használata, mert azt a precíz eszközt használhatjuk, amely mindig nálunk van, és amelyet az akaratunkkal tökéletesen irányítunk: az ujjunk. Az Apple Pencil terméket azonban nem egy ezzel szembehelyezkedő álláspontnak kell tekinteni, sokkal inkább magasabb szintre fejlődés elemének. Az iPad kijelzőkön valóban sok mindenre képesek vagyunk az ujjunkkal, de amikor pontos, precíz, tökéletes rajzot vagy ábrázolást szeretnénk készíteni, nagyon fontos, hogy olyan eszközzel tegyük meg, ami látni engedi a felületet. Az ujjunk mérete okán mindig takarja a felületet, amit érintünk vele, míg egy finom hegyű ceruza nem. Az Apple szándékosan nem tollnak nevezte a terméket, amivel írunk, hanem ceruzának, amivel rajzokat, ábrákat, terveket készítünk. A ceruzarajzot lehet javítani, ha nem tökéletes, a toll a papíron marad - ilyen analógiákat is bele kell vinnünk a termék értelmezésébe. 

Az Apple Pencil fő vonzereje éppen az, hogy akár pixel pontosságú ábrázolást is lehetővé tesz. Ilyesfajta élményt eddig semmilyen hasonló megoldás nem kínált. Az iPad az Apple Pencil érintésének érzékelésekor a szokásos 120 képkocka/másodperc képfrissítési rátát duplázza, másodpercenként 240-szer olvassa be az érzékelők jelét, illetve a Pro Motion technológiája révén a kijelző frissítés gyakoriságát is fokozza, hogy pontosan, késés nélkül lássuk az alkotásunkat. Ez a precizitás egyik kulcsa. 

Az Apple Pencil Bluetooth alapú, és első használatakor párosítani szükséges az iPad készülékkel. A párosítás az Apple-re jellemző egyszerűségű: csak le kell venni az Apple Pencil mágneses kupakját, és az ott megbúvó Lightning csatlakozót bedugni az iPad Pro nyílásába. A párosítás készen is van. A későbbiek során a töltésnek is ugyanez lesz az egyik módja, vagyis az Apple Pencilt a feltöltött iPad modellről kell töltenünk. A csomagban található egy Lightning fordító megoldás is, amely révén standard Lightning adatkábel segítségével is tölteni tudjuk az Apple Pencil terméket, ehhez azonban szükséges, hogy a fordító jelen legyen, amikor a töltést igényeljük. Az Apple Pencil egy feltöltéssel akár 12 óra használati időt is biztosít. 

Megjegyzés: Ha a Bluetooth képességet kikapcsoljuk az iPad készüléken, akkor nem fog működni az Apple Pencil. A bekapcsolását követően újra be kell dugnunk a ceruza Lightning fejét a csatlakozóba, és ismét használhatjuk az eszközt. 

Tipp: Hasznos információ, hogy a táskában szállításkor a mozgás miatt az Apple Pencil kommunikál az iPad modellel a giroszkóp miatt, függetlenül attól, hogy az iPad kijelzője nem aktív. Ennek kivédésére praktikus lehet kikapcsolni a Bluetooth képességet az iPad modelleken, hogy elkerüljük a ceruza és az iPad nem kívánatos merülését.

Az Apple Pencil különlegessége, hogy egyrészt használatakor az iOS kikapcsol minden más érzékelési metódust, így ha a kezünkkel megtámaszkodunk a rajzoláshoz, nem lesz tele foltokkal a lap a tenyerünk helyén. Érzékeli azonban az iPad, hogy a ceruzát milyen dőlésszögben fogjuk, finoman vagy erősen érintjük, és ennek megfelelően alkalmazza a vonalvastagságot azon alkalmazásokban, amelyek ilyen információkat ismernek és támogatnak. 

Az Apple Pencil feje idővel elhasználódik. A csomagban egy tartalék hegy található, de utólag később további fejek rendelhetőek szervizalkatrészként. A hegyet finoman kicsavarva tudjuk eltávolítani. 

Az Apple Pencil beépített lítiumionos akkumulátort tartalmaz, amely nem cserélhető. A ceruzára egy év garancia érvényes, de ha az iPad modellre AppleCare csomagot vásárolunk, az a ceruzára is kiterjeszti a garanciát két évre. 

Az iOS a Notification Center / Értesítési központ felületén jelzi ki az iPad és az Apple Pencil töltöttségét egyaránt. Ha az iPad fel van töltve, érdemes rádugni az Apple Pencilt passzív időszakokban, hogy feltöltődjön. Az Apple Pencil egy feltöltéssel 12 órát használható, vagyis tudunk vele úgy dolgozni, hogy lehetőleg ne merüljön le munka közben. Ha ez mégis bekövetkezne, a Magic Mouse 2-nél bemutatott bámulatos gyorstöltési megoldás révén 15 másodperc alatt az eszköz annyi áramot vesz fel, hogy további 30 percig használható legyen. Ha az Apple Pencil készülékünket néhány napig nem használjuk, általában jobban merül, mint az eszközeink, ezért célszerű pár naponta tölteni.

Részletes technikai paraméterek

Hossza: 175,7 milliméter
Átmérő: 8,9 milliméter
Tömeg: 20,7 gramm
Kapcsolat: Bluetooth adatkapcsolat, Lightning töltés és párosítás
Mágneses kupakkal rendelkezik
Kompatibilis: az iPad 10. generációs modellel, az iPad Pro készülékkel (9,7", 10,5", 12,9" 1. és 2. generáció), az iPad 9,7" (6. generációs) 2018-as sorozattal, az iPad 10,2" modellekkel, az iPad mini (5.) és iPad Air 10,5" (3) (2019.) szériákkal.
A csomag tartalma: Apple Pencil, USB-C adapter, póthegy