Apple Lightning USB kábelek

Adatkábelek a 2012-től megjelent iOS eszközökhöz és több Apple kiegészítőhöz.

Indulóár: bruttó 8990 Ft-tól

Az Apple 2012 őszén több mint kilenc év után lecserélte a 30 tűs dokk konnektor csatlakozóját egy új, szintén USB 2 alapú, kisebb méretű és adaptív rendszerű, úgynevezett Lightning csatlakozóra, amely az iPod touch 5-6. generáció, az iPhone 5 és az iPod nanohetedik generáció modelleken jelent meg elsőként, majd a negyedik generációs iPad és az iPad mini is követte. Azóta minden újabb iOS eszközön ez a csatlakozó található meg, legyen az iPhone vagy iPad.

Megjegyzés: Az iPad Pro 2018-as modelleken az Apple USB-C csatlakozót kezdett alkalmazni.

 A Lightning csatlakozó biztosítja a korábbi sávszélességet kevesebb tű használatával, ezáltal kisebb mérettel, ugyanakkor adaptív jellege miatt egyetlen funkciótól sincs megfosztva, mivel a kábelen lévő chip révén alkalmazások és kiegészítők változtathatják a tűk funkciójának kiosztását. 

Az Apple minden terméke mellé biztosít gyárilag adatkábelt, és a legtöbb kiegészítő gyártó, így a hangtechnikai kiegészítők kedvelt szállítója, az IK Multimedia is ad a megfelelő termékei mellé ilyen kiegészítőt. Természetesen az Apple felkészült arra, hogy esetleg szeretnénk több kábelt is a háztartásba: egyet otthonra, egyet az irodába, egyet a táskánkba, stb. E célra kínálja megvásárlásra a standard 1 méter hosszúságú Lightning-USB adatkábelt, amely a gyárilag a termékek mellé csomagolt példánnyal teljesen azonos, fehér színű, rugalmas kábelezésű megoldás. 

Lightning-USB adatkábel biztosítja az adatátvitelt és a töltést a készülék és a számítógép között, illetve falitöltővel a töltést a készülék számára. 

0,5 méteres adatkábel

Az Apple felismerte azt az igényt, hogy szeretnénk elkerülni az asztalunkon kialakuló kábelrengeteget, és e célra a szokványosnál rövidebb, 50 centiméteres kábelt dobott a piacra, amely pont ideális hosszúságú akkor, ha a Mac-hez közel helyezzük el a készülékünket. A 0,5 méteres Lightning USB adatkábel teljesen azonos kialakítású, mint a hosszabb változata, csak éppen kellemesen rövid. 

2 méteres adatkábel

Az Apple a rövid, félméteres kábelt követően még egy hossz variációt mutatott be fehér színű Lightning USB adatkábeléből, mégpedig egy autós használatra is alkalmas kétméteres modellt, amely ideális megoldás, ha a hátsó ülésen lévő iPad minit, iPad készüléket szeretnénk tölteni használat közben. 

A kétméteres kábel kialakítását tekintve teljesen azonos az egyméteres és a félméteres modellel, csupán a kábel hossza a nagyobb. A fejei változatlan méterűek, így ugyanabban a környezetben tudjuk használni, ahol másik kábeleinket is.