Lightning USB 3 Camera Adapter

Sokoldalú, USB 3.0 sebességű adapter az iOS eszközökhöz a használat közbeni töltés lehetőségével egy töltő Lightning kapu jóvoltából.

Ár: bruttó 15 990 Ft

Hivatalosan sosem volt támogatva, de az Apple elnézte, a tömegek használták, a gyártók pedig általában mellékes technikai támogatás oldalon írták le, hogy a Lightning USB Camera Adapter (MD821ZM/A) a legtöbb iOS eszközzel egyébként működik hangtechnikai kiegészítők és sok egyéb, USB csatlakozós termék kiszolgálásának céljára is. Az Apple aztán egyrészt hallgatott a felhasználói igényekre, másrészt az iPad piacának növekedését célozva szükségessé is vált egy univerzális kiegészítő, amely révén adapterek sorozata kapcsolható például az iPad Prokészülékekhez. Az Apple megalkotta tehát az USB 3.0 szabványú Lightning USB 3 Camera Adapter terméket, amely nevében még mindig utal arra, hogy egykoron kimondottan a digitális fényképezőgépekhez ajánlották, ám nem csak széles körben használható sokféle USB eszközhöz, de közben tölteni is tudjuk az iPad készüléket. 

A Lightning USB 3 Camera Adapter immáron hivatalosan is támogat egy sor USB kiegészítőt. USB 3.0 alapú Lightningcsatlakozó ugyan egyelőre csak az iPad Pro 10,5 és 12,9 hüvelykes változatában van, de a kiegészítők nagy többségének az USB 2.0 sebesség is bőséggel elegendő lehet. 

Az Apple immáron lehetővé teszi a digitális fényképezőgépek és memóriakártya olvasók mellett többféle videókamera, valamint szinte minden MIDI billentyűzet, hangkártya és akár az Apple USB Ethernet Adaptercsatlakoztatását is! (Megjegyzés: Az Apple USB Ethernet Adapter működéséhez tápellátás is szükséges Lightning konnektoron keresztül, vagyis csak töltés mellett tudjuk a vezetékes internet kapcsolatot használni!)

A digitális fényképezőgépek csatlakoztatása esetén a memóriakártyánlévő klasszikus DCIM mappa tartalmához férünk hozzá, és onnan JPEG vagy RAWképeket tudunk letölteni az iPadkészülékre. Az iPad nem támogatja az ettől eltérő képeket, például a TIFF vagy BMP formátumot, amelyet régebbi digitális fényképezők használnak. Ugyanez a helyzet a memóriakártya olvasókkal is, mint a Transcend USB 3.0 kártyolvasó. Ezek használatakor a memóriakártyán lévő DCIM mappa tartalmához férünk hozzá. 

A videókamerák támogatása kapcsán az Apple mindössze annyi támpontot ad, hogy SD és HD videó formátumok letöltésére van lehetőség, amelyeket H.264 vagy MPEG-4kódolással rögzít a készülék. Ez azt is jelenti, hogy az erősen tömörített AVCHD felvételek némelyike ki van zárva a körből, de nem fogunk tudni AVI vagy WMV formátumú anyagokat sem letölteni, sőt a QuickTime® MOV formátumban rögzített anyagoknak sem mindegyike tölthető le, ha az adatráta meghaladja az iPad által visszajátszani tudott legnagyobbat. 

Óriási lehetőség a hangtechnikai kiegészítők megnyitása: a funkció eddig is működött nem hivatalosan, de immáron akár töltés közben is tudunk több órán át minőségei zenei munkát végezni vagy zeneélményt biztosítani. Az AudioQuest DragonFly Red és Black hangkártyák erősítő funkciója nem meríti le az iPad készüléket, hiszen a Lightning USB 3 Camera Adapter segítségével használat közben Lightning kábelleltöltés biztosítható. Az IK Multimedia iRig Keys termékvonala tökéletesen használható az olasz cég Lightning kábele nélkül egy ilyen adapterrel, ráadásul közben töltődik is a készülék, amelyen zenélünk. 

Az Apple USB Ethernet Adapter nem csak a Mac gépekkel kompatibilis USB kapun keresztül, hanem a Lightning USB 3 Camera Adapter kiegészítője és a töltő használata mellett az iPadiPhone és iPod touch modellekkel is együtt alkalmazható. 

A kiegészítő használatához mindenképpen szükségünk van töltésre, de mivel az Ethernet hálózat amúgy is helyzet kötött, ez igazából nem jelent kompromisszumot. Az USB Ethernet Adapter azonban túl sok áramot használ ahhoz, hogy tápellátás nélkül használni tudjuk. Ezért mindenképpen csak az Apple Lightning USB 3 Camera Adapter termékére lehet csatlakoztatni a kiegészítőt, amely a használat közben a gyári Lightning kábellel lehetővé teszi a töltést. 

A csatlakoztatást követően az iOS eszköz Settings / Beállítások felületén a WiFi beállítások alatt találjuk az Ethernet pontot, ahol a vezetékes hálózatot tudjuk konfigurálni. Amennyiben DHCP technológiát használunk, a beállítás önműködően lezajlik, és a hálózati kommunikáció azonnal működésbe lép. Amennyiben ettől eltérő beállítás szükséges, azt manuálisan meg tudjuk tenni a kívánt paraméterek megadásával. 

A Lightning USB 3 Camera Adapter az iPad Pro 10,5 és 12,9 hüvelykes változattal USB 3.0 sebességgel, azaz elméleti 5 Gb/s átvitellel kommunikál. Az összes többi iPadmodellel USB 2.0 szabvány alapján, azaz 480 Mb/s átvitellel zajlik a kommunikáció.