Apple TV 4K médiaközpont

Bámulatos képminőségű médialejátszó hardver egység tvOS operációs rendszerrel és dedikált alkalmazásokkal.

Indulóár: bruttó 71 990 Ft-tól


AirPlay átjátszó állomás, média központ, hozzáférés az Apple TV+ tartalmakhoz és számos egyéb alkalmazáson keresztül kínált média tartalomhoz, Apple Music lejátszó, HomeKit központ, Arcade játékcentrum - csak néhány fontosabb eleme annak a tudásnak, amelyet az A15 Bionic processzorra épülő Apple TV 4K biztosít a felhasználók számára.

Az Apple TV széles körű fejlődése révén a klasszikus hálózati médiaközpont képességhez sokféle tudással egészült ki: nem csak hozzáférést biztosít az Apple gazdag film- és sorozattárához, hanem az AirPlay tükrözés révén lehetőségünk van a Mac, iPadOS vagy iOS eszközeink kijelzőjét megjeleníteni rajta, HomeKit készülékeink központi egységeként távoli hozzáférést nyújt az iOS eszközeink számára, a tvOS operációs rendszer révén pedig arra is képes, hogy sokféle ismeretterjesztő programot telepítsünk vagy éppen játékokat játszunk.

Az Apple TV fejlődésében mondhatni lineáris irány volt, hogy a korábbi 1080p felbontásról az Apple 4K-ra, azaz 2160p felbontásra növelte meg a készülék megjelenítési képességét. Az utóbbi évtizedben az iOS eszközeinkkel is lehetőség van 4K videókat rögzíteni, és egyre több internet alapú tartalom érhető el ebben a vonzó felbontásban. A 4K felbontású tartalmak megjelenése sokkal élvezhetőbb a nagy méretű, Ultra HD felbontású televíziókon, mint a sima HD anyagoké, így tehát mindenképpen komoly minőségi ugrást kínál az eszköz a szórakozáskor. 


Nem az Apple gyártaná azonban a terméket, ha nem lennének más paraméterek is, amelyeket figyelembe vesznek a fejlesztések során. A felbontás, a kép nagysága és részletgazdagsága az egyik paraméter a sok közül. Fontos azonban a képek megjelenése, a színek gazdagsága is. Ennek élményét fokozza a nagy dinamikatartományú felvételek támogatása: az úgynevezett HDR videók (high dynamic range) az iTunes kínálatában folyamatosan jelennek meg, köszönhetően annak, hogy az Apple több stúdióval megállapodott ennek érdekében, és egy kiváló minőségű televízió birtokában még nagyobb élményt kínálnak a vizuális tartalmak. Az Apple egyenesen az eddig televízió képernyőn látott legmagasabb képminőségről beszél, ha az Apple TV 4K felbontású, HDR tartalmú videóit említi.

Természetesen ha a televíziónk nem 4K képességű, akkor sincs okunk aggodalomra, mert az Apple TV dinamikusan lekicsinyíti a 4K tartalmakat a televíziónak megfelelő 1080p vagy 720p felbontásúra.

Az Apple igyekezett a bemutatóra megállapodni az összes nagy hollywoodi filmstúdióval, hogy a tartalmakat nagyobb felbontásban és nagy dinamikatartománnyal tegyék elérhetővé anélkül, hogy az árakat felfelé módosítanák. Sőt, a már megvásárolt HD filmeket az Apple ingyenesen frissíti 4K HDR minőségűre, ahogy az új tartalom elérhetővé válik. 

Az Apple a 4K HDR minőséget nem korlátozza az Apple TV+ alapú tartalmakra, hanem az Apple TV felületén futó egyéb alkalmazások, például a népszerű Netflix vagy az Amazon Prime Video számára is megnyílik a lehetőség, hogy ilyen tartalmakat tudjanak az előfizetők számára a tvOS rendszeren keresztül eljuttatni. 

Ahhoz, hogy ezt a vizuális tudást az Apple TV 4K megjeleníthesse, az Apple az iPhone 13 Pro modellekből már ismert A15 Bionic chipet alkalmazta. Az asztali számítógép szintű processzor bámulatos teljesítményt nyújt a videó megjelenítés közben, és többszörösen gyorsabb a grafikus teljesítménye, amelyet a játékok felhasználói érzékelhetnek. 

Az Apple természetesen nem csupán saját vizuális tartalmát fejlesztette, hanem a tvOS egyik legnépszerűbb megjelenési elemét, a mozgó képernyővédőket is. Immáron azok is 4K HDR minőségűek, így még lenyűgözőbb a megjelenésük a képernyőn. 

Az Apple TV 4K nem csak a televízióról szól, hanem tökéletes kiegészítője az otthoni szórakozás más módjainak is: az Apple Music előfizetésünk révén például 75 millió dalhoz férhetünk hozzá, amelyekhez bámulatos minőségű album borítókat is megjelenít a készülék a televíziónkon, és természetesen csatlakoztathatjuk házimozi vagy hifi hangfalakhoz is a készüléket - a hátoldalán lévő HDMI kimenet révén a házimozi erősítőnkkel összekapcsolva az Apple TV-t. 

Az Apple TV sokféle hasznos képességgel rendelkezik az iCloud kontónk használatához kapcsolódóan is: iCloud fotótárunk anyagaihoz, megosztott albumokhoz vagy éppen a fotóadatfolyamunkhoz férhetünk hozzá a segítségével. Az Apple optimalizálta az élményt úgy, hogy a 4K felbontást kiaknázva még kellemesebb minőségben élvezhessük a remek fotóinkat, sőt, a Photos / Fotók alkalmazásban népszerű Memories / Emlékek funkciót is ebben az emelt felbontásban jeleníti meg az Apple TV, így 4K-ban élvezhetjük az emlékeinkből készült zenés összeállításokat.

Üzembe helyezés és színkalibrálás iPhone segítségével

Az Apple komoly fejlesztéseket hajtott végre annak érdekében, hogy az Apple TV beállítása ne okozzon nehézségeket. Ugyan lehetőségünk van a WiFi és Apple ID jelszónkat is a távvezérlő képességeivel begépelni, de sokkal egyszerűbb dolgunk van, ha az iPhone a közelben található, és annak segítségével automatizáltan, a közelségen alapuló módon történik a készülék kezdeti üzembe helyezése. Miután beállítottuk és feljogosítottuk az Apple ID tartalmaink hozzáférésére az Apple TV készüléket, a működés már hatékony: számos kulcskarika elemet automatikusan elér a készülék, vagyis nem kell minden olyan felületen bejelentkeznünk, ahol más eszközön már be vagyunk jelentkezve, hanem ezen tudást is elsajátítja az Apple TV.

Köszönhetően az iPhone kiváló kameráinak, lehetőségünk van arra, hogy a televízió színképességeihez igazítva történjen meg a tartalmak megjelenítése. Az iPhone méréseket hajt végre a televízió képének paramétereire vonatkozóan, és a mérések eredményeit felhasználja a tartalom színegyensúlyának beállítása során. 


HomePod - Az Apple TV legjobb hangja

Az Apple TV nem csak képi világával, hanem hangjával is képes lenyűgözni. A HDMI kapcsolaton keresztül együttműködik a modern házimozi rendszerekkel, és akár 5.1 vagy 7.1 térhangzása is képes. Emellett támogatja az Apple által fejlesztett Spatial Audio / Térbeli hangzás nevű képességet, amely révén a Dolby Atmos virtuális térhangzás veheti körül a nézőt és hallgatót kettő darab HomePod hangszóró jóvoltából. 

Az Apple TV és a HomePod együttműködése révén két HomePod AirPlay 2 technológiával vezeték nélkül összekapcsolódva késés nélkül nyújt lenyűgöző térhangzást a filmekhez, illetve számos, az Apple Music felületén elérhető zenei produkció is képes elvarázsolni a térben ilyen módon.

Bővebben a HomePod hangszóróról…

Az Apple TV természetesen az Apple legjobb fülhallgatójával, az AirPods Pro modellel is széles körűen együttműködik, illetve az AirPods Max fejhallgató is támogatja a Spatial Audio / Térbeli hangzás élményének megjelenítését. 

AirPods Pro fülhallgató…

AirPods Max fejhallgató…


Okos otthon vezérlőközpont

Az Apple egyik igazán okos fejlesztése az iOS eszközök köré az úgynevezett HomeKit, amellyel okossá tehetjük az otthonunkat: hőmérő, radiátor vezérlő, légminőség ellenőrző, okos termosztat, világítástechnika és egy sor egyéb kiegészítő készült fel arra, hogy az iPhone, iPad és Apple Watch termékekkel kommunikálni tudjon. Ezek adatait távolról is elérjük, illetve vezérelni tudjuk őket, ha van egy Apple TV az otthonunkban, amely Bluetooth és/vagy WiFi kapcsolatban van az eszközökkel, és internetre is csatlakozik az otthoni hálózatunk jóvoltából.

A HomeKit kapocs funkció jóvoltából például hazafelé utazva kiadhatjuk az utasítást a hálószobában és a fürdőben lévő radiátornak, hogy kezdjen el meleget adni, illetve felkapcsolhatjuk a lámpákat a dolgozó szobánkban. De az Apple TV révén nem csak erre van lehetőség, hanem úgynevezett jeleneteket építhetünk fel a különböző eszközök használatával, amelyek utasításra vagy akár felügyelet nélkül lezajlanak. Például ha a fürdőben a hőmérséklet érzékelő okos eszköz 23 fok alatti hőt érzékel, akkor a radiátor bekapcsol, de ha 25 fokig melegszik a helyiség, akkor kikapcsol.

Vagy éppen ha kinyílik a pincénk ajtaja, akkor kapcsoljanak fel a fények, és induljon el a szellőztető rendszerünk. A jelenetek lényege, hogy egy-egy eszköz felhasználja a másik eszköz információját vagy tudását a saját működése során, vagyis több, akár teljesen eltérő márkájú készülék működik együtt. Az Apple által fejlesztett HomeKit azért remek, mert megvan a működéshez a keretrendszer, és így nincsenek kompatibilitási problémák. Mindezeknek is központja, motorja tud lenni az Apple TV. 

A tvOS képességei, AirPlay

Az Apple TV egyik legmeggyőzőbb képessége, hogy rajta a nappalink operációs rendszere, a tvOS fut. Ez a rendszer lehetővé teszi, hogy a televíziónk ne egy buta megjelenítő eszköz legyen, hanem egy interaktív tartalom szolgáltató egység. A telepíthető alkalmazásokban előfizetéses vagy ingyenesen hozzáférhető tartalmakat is elérhetünk: az Apple folyamatosan bővíti az elérhető kínálatot, így például angolszász nyelvterületeken a hírek és a sport közvetítések terén terjeszkedik. Vannak emellett ismeretterjesztő tvOS alkalmazások, amelyekkel valamilyen tudásbázishoz férhetünk hozzá a televízió képernyőjét használva. 

AirPlay átjátszó állomás, média központ, hozzáférés az Apple TV+ tartalmakhoz és számos egyéb alkalmazáson keresztül kínált média tartalomhoz, Apple Music lejátszó, HomeKit központ, Arcade játékcentrum - csak néhány fontosabb eleme annak a tudásnak, amelyet az A15 processzorra épülő Apple TV 4K biztosít a felhasználók számára.

Az Apple felismerte annak jelentőségét, hogy egy Apple TV a háztartásban több felhasználó igényeire is reagál, így látványos támogatást biztosít a több felhasználós módhoz, amelyet az alkalmazások is támogatnak. A funkció egyrészt az iPhone készülék közelségén alapuló érzékelésre épül, másrészt a távirányítón lévő TV gomb lenyomásával a javasolt felhasználón túl kiválaszthatjuk a listán szereplő felhasználók valamelyikét. 

Ennek lényege, hogy az alkalmazásokban azok a tartalmak jelennek meg, azok a fényképek töltődnek be, a játékokban az a mentett állapot és elért eredmény látszik, amely az adott felhasználóhoz kötődik. A hitelesítés ilyen esetben egy kezdeti, iPhone felületén végrehajtott jóváhagyáson alapul, és a későbbiek során is az iPhone közelsége szükséges hozzá, vagyis nem tudnak a felhasználók csak úgy átváltani a másik fiókjára. 

Ilyen módon tehát az Apple TV és a tvOS támogatja a több felhasználós módot, vagyis a háztartás minden tagja, egy kollégiumi szoba minden lakója saját maga élvezheti az Apple TV nyújtotta lehetőségeket anélkül, hogy a másik felhasználó beállításait, adatait, eredményeit látná és módosítani tudná.

Vezérlés: Apple TV Remote, játékkontrollerek

Mindezen vezérlési folyamatok során több navigációs lehetőségünk is kínálkozik: az egyik ilyen a termék mellé csomagolt nagy értékű távvezérlő, az Apple TV Remote, amely Bluetooth és infravörös kapcsolatokkal is rendelkezik. Ezt egy különálló USB-C töltőkábellel tudjuk feltölteni. Az Apple az termék 2021-es frissítése során teljesen új távvezérlőt mutatott be, amelyre visszatértek a fizikai nyomógombok, illetve kikerültek belőle a játék vezérlésre szolgáló extrák, mint a gyorsulásmérő és a giroszkóp. Ennek célja, hogy a felhasználók dedikált játtékkonzol, például az AIINO HeroPad beszerzésével élvezzék a játékokat az Apple TV felületén. Az új távirányító nagyobb és vastagabb, illetve alumínium felületű lett. A görgetés során az ujjunk húzása helyett gombot kell megérintetünk.

Az Apple TV Remote felső, kerek vezérlő gombjai érintésérzékenyek. Könnyedén tudunk jelenetek, epizódok és más tartalmak között mozogni körkörös mozgatással. A további vezérlő gombokkal visszaléptethetünk, megállíthatjuk és elindíthatjuk a lejátszást, némíthatunk és csökkenthetjük vagy növelhetjük a hangerőt.

Az Apple TV több felhasználós képességeit a kijelző szimbólummal ellátott gomb segítségével érhetjük el.  

A távvezérlő oldalán Siri gomb is található. A Siri okos asszisztens egyelőre magyar nyelven nem tud, így az elterjedt nyugati nyelvek valamelyikén tudjuk hang alapon vezérelni az Apple TV-t, amely képes mindenféle funkcióra vonatkozó parancsot teljesíteni, legyen az az okos otthonunk kamera képének megjelenítése, vagy éppen kedvenc zenénk klipjének betöltése.

Ha mégis az Apple által megálmodott többujjas használati élményre vágyunk, az iOS és iPadOS eszközökre ingyenesen letölthető az Apple TV Remote nevű alkalmazás.

 Az iOS eszközeinkre, akár egy e célra beszerzett iPod touch készülékre telepíthetjük az Apple TV Remote alkalmazást, amely segítségével távvezérlő nélkül, egyszerűen a párosított alkalmazásból tudjuk vezérelni a tévét

A doboz tartalma

Apple TV modellek vásárlása