iPad Pro

Csúcs teljesítményű táblagépek A12Z Bionic processzorral, 11" és 12,9" képátlóval. Teljes előoldalt alkotó Liquid Retina kijelzővel. Face ID hitelesítéssel.

Indulóár: bruttó 324 990 Ft-tól


iPad Pro - Egy számítógép tudásával

Az elképesztő teljesítményű iPad Pro termékvonalat az Apple 2020. tavaszán több területen is továbbgondolta: A bámulatos erejű A12Z Bionic processzorral még tovább fokozta a számítási képességeket, míg a hátoldali kamerarendszer fejlesztésével nem csak kiváló 4K videókat készíthetünk, de a nagy látószög révén a beltéri tervezés is fokozható, illetve egy LiDAR szkenner segítségével lézeresen tapogatható le a beltéri elrendezés, amely révén még kiválóbb kibővített valóság élményben lehet részünk. Ráadásul az Apple egy újfajta Magic Keyboard terméket is megalkotott, amely nem csak billentyűzet, hanem védőtok és ujjkövető is egy speciálisan az iPad OS rendszerre alkotott egérkurzor számára. 128 GB, 256 GB, 512 GB és 1 TB kapacitási opciókkal, ezüst és asztroszürke színekben.

Az iPad megjelenésekor az Apple egy új termékkategóriát alkotott, amely semmi addigival nem volt összevethető. Az iPad vonal a kapacitás és szín variációk után aztán kisebb méretben is elérhetővé vált az iPad mini formájában, logikusnak tűnt tehát, hogy van létjogosultsága egy nagyobb méretű modellnek is. Az Apple azonban természetesen nem egyszerűen csak megnyújtotta a kijelző hosszát és szélességét, hanem egy egészen újszerű terméket alkotott a 12,9 hüvelykes iPad Pro formájában, amely mellé szintén a csúcsteljesítmény iránti igénnyel megjelentette azt a terméket is, amelynek mérete a legnépszerűbb 9,7 hüvelykes verzió utódja: egy méretben alig nagyobb, de felbontásban és látványban jelentősen szélesebb 11 hüvelykes iPad Pro. Ezáltal az iPad Pro méltán vált a termékvonal csúcsává.

Az Apple az iPad Pro modelleket valóban professzionális célokra szánja, amelyhez nem habozott lenyűgöző teljesítményt is csomagolni: az iPhone modellekben bemutatott A12 Bionic processzor táblagépekre optimalizált, még nagyobb teljesítményű változata, az A12Z Bionic egy olyan nyolcmagos konstrukció, amelyben négy mag a nagy teljesítményű, számítógéphez mérhető feladatokat végzi, négy mag pedig az energiatakarékos használatot teszi lehetővé. Ha csak szöveget gépepünk, akkor a fúzió révén az alacsony fogyasztású, kisebb teljesítményű magok dolgoznak. Amikor intenzív feladatot végzünk, zenét rögzítünk, gitárjátékot effektelünk, akkor pedig a nagy teljesítményű magok lépnek működésbe.

Rajzolás iPad Pro-val.

A processzor teljesítmény több előnnyel is rendelkezik azon túl, hogy túlszárnyalja a legtöbb laptopot a piacon: az iPad Pro képes például rögzíteni és feldolgozni 4K videót, lehetőséget ad többféle 3D tervező alkalmazások futtatására, alapvető szolgáltatás rajta a zene élő felvétele és effektelve visszajátszása, és persze nem mindennapi játék élményt nyújt, ráadásul az új kamerarendszerben lévő lézeres térérzékelő képes elemezni a térbeli objektumokat valós időben, ezzel látványos kibővített valóság élményt nyújtani számunkra. Mi több, az USB-C kapcsolat révén akár meghajt egy külső 4K kijelzőt is az abszolút kreatív használathoz. Az A12Z Bionic chip emellett egy nyolcmagos grafikus processzorral is kiegészül.

Az iMovie alkalmazás használata során kiváló társ egy 4K-s kijelző. Az USB-C kapu révén ennek közvetlen, egyetlen kábelen át történő csatlakoztatására is lehetőség van.

Az Apple természetesen szoftver fejlesztéssel is igyekszik elérni azt, hogy a processzorok hatékonyan dolgozzanak. Míg más gyártók a gyatrán megírt rendszereket sokmagos energiazabálókkal igyekeznek táplálni, addig az Apple a 64-bites nyolcmagos processzorának teljesítményére úgy optimalizálja az iPad OS operációs rendszert, hogy közben például a fejlesztők számára is elérhetővé tesz olyan keretrendszereket, amelyek segítik az energiahatékony programozást. Ilyen megoldás a Metal nevű keretrendszer, amely a bonyolult grafikus programozás nagyját váltja ki a fejlesztők számára, megőrizve ugyanakkor a nagy teljesítményt, és nem terhelve feleslegesen a CPU-t a GPU számára ideális feladatokkal.

Az Apple valaha volt legjobb Liquid Retina kijelzője

AR napraforgó az iPad Pro-n.

A kisebb, 11 hüvelykes modell felbontása 2388 x 1668 képpont, míg a 12,9 hüvelykes példány esetén bámulatos 2732 x 2048 képpont, vagyis a téglalap rövidebb oldala éppen annyi, mint az iPad 9,7" esetén a hosszabb oldal képpontjainak száma. Az iPad Pro a szem számára kellemes 264 ppi képpont sűrűséget vonultat fel a néző lenyűgözésére, amely révén gyakorlatilag már nem érzékeljük, hogy a képet pontok alkotják, hanem folytonosnak tűnik a látvány. 

Az Apple nem mindennapi fejlesztői erőforrásokat mozgatott meg az iPad Pro Liquid Retina kijelzőjének működése esetén: az eszköz érzékeli ugyanis, hogy éppen milyen tevékenységet végzünk. Ha könyvet olvasunk, a képfrissítés alacsony frekvenciára csökken, azáltal csökken a fogyasztás és a kijelző élettartama számára is kedvezőbb működés valósul meg. Ha azonban éppen görgetünk egy weblapon vagy egy játékkal játszunk, akkor az iPad Pro megemeli a kijelző frissítési frekvenciát akár 120 Herzig, így folytonos képet látunk akadozás és szaggatás nélkül.. Ezáltal sokkal kisebb a kijelző fogyasztása. Emellett az iPad Pro képes arra, hogy érzékeli a környezete színét, és ahhoz igazítja a kijelző képét - ez az úgynevezett TrueTone Display. Ezáltal mindig természetes, valós kijelző élményt kapunk a használat során.

iPad Pro képátlók összehasonlítása méretarányosan.

A 11 hüvelykes (26,56 centiméter) és 12,9 hüvelykes (32,76 centiméter) Retina kijelzőn lehetőségünk van prezentációkat tervezni, rajzolni, 4K videókat szerkeszteni, és mindezt az Apple finomított Multi-Touch technológiájával, amely még precízebben érzékeli az ujjunk mozzanatait, és lehetőséget ad olyan eszköz alkalmazására, mint az Apple Pencil, amely elképesztően kifinomult interakcióra képes, megnyitva a teret a tervezés és a művészi ábrázolás számára. Az Apple Pencil használata mellett a kijelző teljesen kizárja az ujjunk érintését, és csak a ceruza érintését rögzíti, amelyet azonban négyszer sűrűbben pásztáz, mint a szabadkezes műveleteknél.

Az iPad Pro modellek Liquid Retina kijelzője 600 nit fényerejű, vagyis a valaha volt legfényesebb megjelenítő az Apple termékpalettán. Az iPad Pro első generációjának kisebb változatához képest 20%-kal, a nagyobb verzióhoz képest 50%-kal nagyobb a fényerő! Az Apple ezt a paramétert a lehető legkisebb tükröződés mellett valósítja meg a fényes kijelzőn.

Az iMac 27" Retina 5K modelleknél mutatta be az Apple, manapság már minden új terméknél alapvető a kijelzők páratlan színválasztéka és telítettsége. Az Apple az sRGB színskálához képest 25%-kal gazdagabb, a digitális filmrögzítés világában standard P3 színteret alkalmazza, amely révén az iPad Pro kijelzőjén sokkal gazdagabb a vörös és zöld színek árnyalata, részletgazdagabbak az átmenetek, folytonosabb a képek megjelenése.

Mindez a bámulatos kijelző technológia alig 5,9 milliméterbe sűrűsödik az iPad Pro 11 és 12,9 hüvelykes modell esetén is, vagyis mindkét példány vékonyabbá vált elődeihez képest. Az Apple a teljes mértékben laminált kijelző technológiát valósította meg, azaz nincsenek légrések a rétegek között, hanem azok teljesen egybe vannak gyártva. Az oxid TFT az iMac Retina 5K készülékben alkalmazott technológia, csakúgy, mint a fotó elrendezés, amely révén a készülék belül ultraviola sugarakkal biztosítja a színek és fények egységes megjelenését. Szintén az iMac Retina 5K modellnél dolgozta ki az Apple a saját időzítés vezérlő (TCON) chip alkalmazását, amelyet az iPad Pro esetén is használ.

De persze nem csak a kijelző páratlan árnyalatai, valószínűtlennek tűnő vékonysága és tűéles képe jelent figyelemre méltó paramétert az iPad Pro esetén. Az Apple a termék 2017. nyarán bemutatott változatában jelentette be a ProMotion nevű kijelző technológiát, amely elképesztően logikus fejlesztés, mégis a piacon eddig egyedülálló megoldás. Olyan képesség, amelyet csak úgy van mód megvalósítani, ha egy cég kezében van a hardver és az operációs rendszer fejlesztés, ahogyan az csak az Apple-nél adott.

A ProMotion technológia egyszerre szolgálja a felhasználói élményt és az energiatakarékosságot - nehéz rokonítani a kettőt, hiszen a takarékosság általában kompromisszumot jelent. Szerencsére azonban nem az Apple-nél! A ProMotion megoldás lényege, hogy a rendszer érzékeli, hogy éppen emailt gépelünk, Apple Books könyvet olvasunk, fotókat böngészünk, weblapon görgetünk lefelé vagy teljesítményigényes játékkal vívunk, és ennek megfelelően képes alakítani a képfrissítési rátát.

Kép szerkesztése a Photos alkalmazásban.

A modern TFT kijelzők 60 Herz képfrissítési rátával üzemelnek, amely azt jelenti, hogy egy másodperc alatt hatvanszor frissül a kijelző a szemünk előtt. Ezt természetesen a szemünk nem érzékeli, hiszen az emberi szem csak a 24 Hz alatti frissítést látja szaggatottnak. Ha azonban a tartalom a képen mozog - például lefelé görgetünk egy weblapon, vagy finom áttűnések animálódnak a fényképeink diabemutatójából -, akkor már előfordulhat, hogy a 60 Herzes frissítést is szaggatottnak látjuk, hiszen a kijelző a mozgással kevert frissítést nem tudja olyan dinamizmussal lekövetni, amit a szemünk igényelne. Erre az eshetőségre alkotta meg az Apple azt a lehetőséget, hogy az iPad Pro modellek Retina kijelzője akár 120 Herz képfrissítéssel is képes működni, vagyis egy másodperc alatt százhússzor rajzolja újra a tartalmát. Ennek persze csak akkor van haszna, ha valóban mozgások vannak a kijelzőn, vagy éppen Apple Pencil segítségével rajzolunk, és kritikus fontosságú a gyors visszajelzés a ceruza mozzanatairól.

A témát a másik oldalról megközelítve felmerül a gondolat, hogy ha egy könyv lapját olvassuk, és a kijelző tartalma nem változik, amíg nem lapozunk, akkor miért kellene terhelnie az iPad Pro kijelzőt másodpercenként hatvan frissítéssel, hiszen előfordul, hogy 48 vagy akár csak 24 is elegendő. Az iPad Pro kijelzője tehát képes levinni a képfrissítési rátát 48 Hz-re, vagy álló tartalmak esetén 24 Herzre. Ennek köszönhetően képes csökkenti az energiafogyasztás, és növekszik a kijelző élettartama is.

Face ID: Jelszó, amit sosem felejtünk el és mindig nálunk van

A 2018-ban megjelent, teljes előoldali kijelző felületű iPad Pro modellek talán legkomolyabb fejlesztése a Face ID alapú azonosítás volt, s ezt a képességet természetesen az újabb változatok is alkalmazzák. Az iPad Pro az üzembe helyezés során megtanulja az arcképünket, és ennek segítségével tudjuk feloldani, ráadásul a feloldás vízszintesen és függőlegesen is működik, köszönhetően az intelligens kamera rendszernek és az A12Z Bionic processzornak. (A tanításnál mindenképpen álló módban kell használni az eszközt.)

Face ID használata az iPad Pro-n.

A Face ID hitelesítés esetén 1:1.000.000 az esélye annak, hogy valaki más hozzáférhet a készülékhez, vagyis szinte lehetetlen. Az Apple számára a biztonság és a kényelem egyaránt kiemelten fontos területek a készülékek használata kapcsán. A két fogalom azonban gyakorta szembehelyezkedik egymással: a jelszavak alkalmazása egyáltalán nem kényelmes, a biztonságunk szempontjából azonban elengedhetetlenek. Mi sem kényelmesebb, mint ha nem kell jelszavakat használnunk? Az Apple volt az első cég, amely villámgyorsan működő ujjlenyomat alapú azonosítást tett lehetővé, a több évig fejlesztett, maszkmesterek bevonásával tesztelt TrueDepth kamerarendszer segítségével pedig immáron az arcunk alapján képes azonosítani a rendszer.

A Face ID azonosítás előnye, hogy a gépi tanulás jóvoltából folyamatosan fejlődik, így ha szakállat növeszünk vagy sálat veszünk fel, akkor is tökéletesen azonosít a mechanizmus. Köszönhetően a TrueDepth kamera működési mechanizmusának az azonosítás sötétben is jól működik: a kamerarendszer 30.000 önálló pontot készít az arcunkról, és ez alapján képes azonosítani. Ennek köszönhetően egymillió az egyhez az esélye, hogy valamilyen illetéktelen személy fel tudja nyitni a telefont - ilyen eséllyel van szinte tökéletes hasonmásunk a világban.

Az új hitelesítési megoldás akkor működik, ha rápillantunk az iPad Pro készülékre, vagyis nem kell attól rettegni, hogy valaki álmunkban felénk tartja az eszközt, és hozzáfér a bizalmas anyagainkhoz. A Face ID természetesen nem csak a készülék zárolásának feloldására alkalmas, hanem a vásárlások során is használhatjuk - egyetlen pillantással jóváhagyhatunk egy App Store letöltést.

A TrueDepth kamera egy játékos alkalmazási területe az Animoji nevű vicces megoldás: népszerű Emoji karakterek képesek animált módon megjelenni az arcunk mozgását követve a kamera jóvoltából. Az Animoji garantáltan az egyik legtöbb mosolyt előidéző funkciója az iPad Pro készülék összetett és modern kamerarendszerének.

A Face ID felépítése az iPad Pro-n.

Modern megoldások kívül és belül: USB-C, gyors és nagy tárhely, gyors WiFi és Gigabit LTE

Az iPad Pro alapvető értéke, hogy a profi felhasználók számára is szeretne kellemes használati élményt nyújtani. Részben ennek a törekvésnek az eredménye, hogy az Apple a Lightning csatlakozót lecserélte a modern, gyorabb töltést nyújtó és sokféle kapcsolati lehetőséget kínáló USB-C kapura. Az USB-C a kor új szabványa, amely a következő évtizedekben bizonyosan része lesz a számítástechnikának. A segítségével az iPad Pro modellekre számos gyors és hasznos kiegészítőt csatlakoztathatunk: például ez a kapu a kulcsa a modern 4K kijelző vagy kivetítő kapcsolatnak, de végre kedvezőbb árú HDMI átalakítóval is megjeleníthetjük a prezentálni kívánt tartalmakat.

Az iPad Pro modell alapszolgáltatása, hogy az USB-C csatolóján letöltött RAW képeket ugyanúgy fel tudja dolgozni, mint az iPhone-ról letöltött vagy a saját kamerájával rögzített 4K videót. E célra az Apple egyébként az iMovie filmszerkesztő alkalmazásnak egy kitűnően átgondolt mobil változatát is bemutatta, amely az iPad Pro modellre optimalizált változatban is elérhető.

De nem csak az Apple fejlesztőinek zsenialitását dicsérik az iPad Pro felületére megjelent Multi-Touch alkalmazások: az Adobe Photoshop FX révén sokoldalú grafikus szerkesztésre nyílik lehetőségünk, az AutoCAD 360 révén pedig kimondottan mobil rendszerre alkotott tervezési alkalmazás áll a rendelkezésünkre - a képen például stílszerűen egy stadion tervével.

Az iPad Pro természetes a kor legmodernebb vezeték nélküli technológiáit alkalmazza: 802.11ax WiFi 6 több kimeneti és bemeneti csatornát alkalmaz, a Bluetooth 5.0 a legjobb hangminőséget és a legnagyobb sávszélességet éri el, míg a Gigabit kategóriájú LTE a leggyorsabb mobilinternet forgalomra képes.

Az Apple legnagyobb és legnagyszerűbb iPad modelljei kellően vonzó és nagy mennyiségű adat tárolására alkalmas 128 GB, 256 GB, 512 GB és 1 TB kapacitással kaphatóak csak WiFi, vagy WiFi + mobilinternet kapcsolatokkal asztroszürke és ezüstszürke színekben is.

iPad Pro hátoldali kamerarendszer: mélyre lát

Az iPad Pro kamerarendszere az iPhone 11 Pro modellekre emlékeztet a megjelenésében, ám itt a három érzékelő közül az egyik a nagy látószögű, a másik az ultraszéles látószögű kamera, míg a harmadik egy lézeres érzékelő, úgynevezett LiDAR szkenner, amelyet többek között a tudomány és a térképészet világában használnak.

Az iPad Pro alap kamerája egy 12 megapixeles, ƒ1,8-es fényérzékenységű, 3840 x 2160 képpont felbontású 4K-s, 60 Herzes videó rögzítésére is alkalmas hátoldali iSight. Lassított felvételeket is tud rögzíteni akár 120 fps képkocka rátával 1080p felbontásban, 240 fps rátával 720p felbontásban. Mozi szintű videó stabilizátora van. Ez a kamera 2x-es optikai közelítésre is képes, illetve 5x-os digitális nagyítást tud stabilizálni.

A másik kamera az ultraszéles látószögű megoldás, amely 10 megapixeles és ƒ2,4-es fényérzékenységű: 125° a látószöge.

Az iPad Pro mindkét modellje képes GPS adatokat tárolni a fényképekhez és videókhoz, rendelkezik arc felismerési képességgel, ezáltal jobb élesítési paraméterekkel, valamint képes gyorsított felvételt is rögzíteni lehelyezett állapotban.

Igazi különlegességet és újszerűséget a LiDAR szkenner jelent a kamerarendszerben. A Light Detection and Ranging technológia lényege, hogy az érzékelő az emberi szem számára nem látható lézersugarakat bocsát ki, amelyek visszaverődését elemzi az eszköz, és ebből határozza meg az előtte látható távolságot. A távolság pontjaiból képes felépíteni a teret, és ennek segítségével gyakorlatilag egy háromdimenziós térképet tud kialakítani, amely az iPad Pro használata során a kibővített valóság élményhez járul hozzá. Az Apple nem mulasztja el megemlíteni, hogy a NASA a Marsra küldött eszközeinél is alkalmazza ezt a technológiát, amely most belekerült az iPad Pro vékony házába. Az iPad Pro LiDAR érzékelője beltéren és kültéren is működik, de öt méteres távolságban van maximalizálva a lézer ereje okán, vagyis nem tudunk városokat feltérképezni vele, egy szobáról vagy teremről, pincéről viszont kiváló három dimenziós képet alkothatunk annak érdekében, hogy például bútorozását megtervezhessük.

Az iPad kiemelkedő hangzása.

A kibővített valóság tartalomra a játékokon túl az egyik klasszikus példa, amelyet az Apple is előszeretettel mutat be, az IKEA szoftvere, amely segítségével a kínálatban lévő bútorokat valós méretükben elhelyezhetjük az adott helyiségben a kamera látványát használva. Most az ultraszéles látószögű kamera még jobb betekintést enged abba, hogy egy-egy bútor hogyan mutatna az adott helyen.

A kijelző filmélményéhez a beépített, négy hangszórós sztereó hangtechnika tartozik, amelyet a Beats céget felvásárló Apple minden bizonnyal komoly szakmai együttműködéssel alkotott meg. Az iPad Pro érzékeli, hogy hogyan tartjuk, és a hangszórókat ennek megfelelően vezérli, hogy a sztereó élmény mindig megmaradjon, ha a beépített hangszórókat használjuk.

iPad Pro 11" (2. generációs) asztroszürke WiFi modellek

iPad Pro 11" (2. generációs) ezüstszürke WiFi modellek

iPad Pro 11" (2. generációs) asztroszürke WiFi + LTE modellek

iPad Pro 11" (2. generációs) ezüstszürke WiFi + LTE modellek


Cégek, egyéni vállalkozások és önkormányzatok számára kedvező, tervezhető finanszírozási megoldás információ technológiai eszközök beszerzésére a konstrukció végén egyszerű megvásárlási lehetőséggel. 24, 36, 48 és 60 hónapos futamidővel.

Bővebben…