Pro Display XDR

Az Apple professzionális 32"-es 6K kijelzője Thunderbolt 3 kapcsolattal, akár 1600 nites fényerővel, 1.000.000:1 kontrasztaránnyal.

Indulóár: bruttó 1 899 990 Ft-tól


Az Apple a 2019-es fejlesztői világkonferencia alkalmát ragadta meg arra, hogy a professzionális felhasználók számára egészen új termékeket mutasson be, köztük a Pro Display XDR terméket, amely több év szünet után egy teljesen új Apple kijelző a piacon. 

A Pro Display XDR hatalmas méretű: 32 hüvelykes az átlója, felbontása pedig 6016 x 3384 képpont, vagyis 6K felbontású Retina kijelzőről van szó. A képpont sűrűség 218 ppi, azaz nagyjából a MacBook Pro modelleknél megszokott sűrűségű. A kijelző különlegessége, hogy állandó fényereje 1000 nit, de igény esetén képes 1600 nitre növelni a fényerejét bizonyos használati módoknál. 1.000.000:1 kontrasztaránya révén pedig páratlanul jók a fekete színei, és extra nagy a betekintési szöge is. Az egység emellett gazdag színmegjelenítési képességgel rendelkezik - az Apple termékeknél már megszokott P3 skála szerint. És elképesztően magas dinamikatartománya van, amely révén az Apple szerénytelenül az iparág legjobb professzionális kijelzőjének nevezi.

A termék nevét is a dinamikatartomány ihlette. Mint ismert, az emberi szem elképesztően kifinomult, számtalan árnyalatot lát a fényes és sötét területek között. Ezt digitálisan leképezni igen nehéz, ám ezt a célt szolgálta a nagy dinamikatartomány (HDR) megjelenése akár a kijelző technológiában, akár a fotográfiában. Ezt fejlesztette tovább az Apple a háttérvilágítás újszerű megközelítésével, és így született meg az XDR, vagyis Extreme Dynamic Range. 

Az Apple Pro Display XDR a fényerő és a kontrasztarány mellett a P3 színskála révén képes még valósághűbb tartalmakat megjeleníteni. Ez azt jelenti, hogy a standard sRGB skálához képest az élénk narancssárga, vörös, zöld és kék árnyalatoknál sokkal több finom átmenet jeleníthető meg. A 10-bites színmélység jóvoltából ez akár egymilliárd önálló árnyalatot fed le nagy pontossággal. Az Apple gyárilag kalibrálja az összes kijelzőjét, így a csomagból elővéve és a talpra vagy VESA adapterre szerelve máris valósághű színekben gyönyörködhetünk.

A Pro Display XDR különlegessége a felépítésben rejlik: az Apple szakított a LED megvilágítás klasszikus megoldásaival, vagyis azzal, hogy a kijelző szélén egy fehér LED-szalag világítja meg a panelt. Ehelyett egy külön réteg található a kijelzőben, ahol 576 darab kék színű LED dolgozik. Ez a kétdimenziós háttérvilágítás tizenkét önálló vezérlővel van szabályozva, és a LED-ek fénye így külön és az egyes régiókban eltérően szabályozható, így a sötét részeken kellően sötét a kijelző, míg a világos részeken ragyog. 

Az Apple ezen kívül nem csupán tükröző réteggel látta el a világító LED-eket, hanem egyedi lencsével és fényvisszaverővel is kiegészül, így a kijelző tartalmához igazodik a világítás. 

A megjelenő kép előtt természetesen a LED-ek kék fényét át kell alaktani, hogy ne minden tartalom kék színű legyen. E célra a Pro Display XDR egy speciális színkonvertáló lappal van ellátva, amely szabályozza a rajta áthaladó fény spektrumát, így a kék LED fényéből hófehér világító árnyalat alakul ki.

Hogy a Pro Display XDR külső szegmenseiben is ragyogó legyen a kép, a széleken mikrolencsékből álló sor növeli a fényerőt. Ennek köszönhetően a megvilágítás egyenletes a panel teljes területén.

A kijelző hátterében az Apple által egyedileg fejlesztett időzítésvezérlő (TCON) chip áll - a cég nem először alkot ilyet, hiszen az iMac 27” Retina 5K modellekhez sem volt a piacon erre szolgáló megoldás, így az Apple-nek magának kellett megalkotnia azt. Ennek tapasztalatait továbbfejlesztve született meg a Pro Display XDR időzítésvezérlő chipje, amely egyedi algoritmus alapján elemzi és reprodukálja a képeket a felhasználó szeme előtt. A kijelző panel képfrissítési rátájánál tízszer dinamikusabban szabályozza a LED-eket, így a megjelenítés késéstől mentes. A tartalomtól függően a TCON chip eltérő frissítési frekvencián is képes üzemelni, vagyis nem terhelődik feleslegesen a panel, ha a megjelenített tartalom hosszabb ideig nem változik. (Ez sem új megoldás, hiszen az iPad Pro modellekben bemutatott ProMotion kijelző technológia is erről szó, csak éppen itt sokkal nagyobb méretben valósul meg.)

A profi felhasználók gyakorta kedvelik a matt megjelenésű kijelzőket. Ezek azonban általában a kontraszt rovására mennek, hiszen egy külön réteget visznek fel az üvegre a gyártás során, amely csökkenti a megjelenítés minőségét a tükröződésgátlás érdekében. Az Apple ezen a területen is újat alkotott: speciális nanotexturált bevonattal látta el a kijelzőt, amely fényszórással éri el a tükröződés csökkenését. Mivel ez a mikroszkopikus réteg nem észrevehető, így nem befolyásolja a képek megjelenését, nem csökkenti a színek telítettségét vagy a kontrasztot, ellenben a fényszórás révén a csillogást megszünteti. 

A Pro Display XDR formatervét tekintve igazi remekmű: az előoldalt egy 9 milliméteres szegélyen kívül teljes egészében a kijelző tölti ki. A fémszerkezet remek szellőzést biztosít, és illeszkedik a Mac Pro modellekhez is: a rozsdamentes acél és alumínium komponensek elképesztően stabilak és masszívak, miközben persze több az átáramló levegő, mint a fémtartalom. 

Az Apple a Pro Display XDR termékhez gyárilag nem biztosít talpat, vagyis valamilyen rögzítő megoldást vásárolnunk kell hozzá - ez lehet VESA adapter vagy az Apple saját Pro Stand nevű állványa. Ez az állvány elképesztően stabil, és úgy teszi lehetővé a kijelző mozgatását 12 centiméteres sávon belül, hogy közben a dőlésszöget is módosíthatjuk. A kijelző ráadásul 90°-ban elforgatható, így a programozók például az Xcode felületén hosszas kódsorokat is át tudnak látni a 6K felbontású monitoron. 

Apple VESA Mount Adapter (Pro Display XDR)

Az Apple Pro Display XDR kijelző termékek VESA tartóra való felhelyezését szolgáló adapter megoldás mágneses rögzítési technikával.
Termék részletei
Rendelhető
Mennyiség:

61 409,45 Ft + áfa

Bruttó 77 990 Ft