Pro Display XDR

Az Apple professzionális 32"-es 6K kijelzője Thunderbolt 3 kapcsolattal, akár 1600 nites fényerővel, 1.000.000:1 kontrasztaránnyal.

Indulóár: bruttó 77 990 Ft-tól


Az Apple a 2019-es fejlesztői világkonferencia alkalmát ragadta meg arra, hogy a professzionális felhasználók számára egészen új termékeket mutasson be, köztük a Pro Display XDR terméket, amely több év szünet után egy teljesen új Apple kijelző a piacon. 

A Pro Display XDR hatalmas méretű: 32 hüvelykes az átlója, felbontása pedig 6016 x 3384 képpont, vagyis 6K felbontású Retina kijelzőről van szó. A képpont sűrűség 218 ppi, azaz nagyjából a MacBook Pro modelleknél megszokott sűrűségű. A kijelző különlegessége, hogy állandó fényereje 1000 nit, de igény esetén képes 1600 nitre növelni a fényerejét bizonyos használati módoknál. 1.000.000:1 kontrasztaránya révén pedig páratlanul jók a fekete színei, és extra nagy a betekintési szöge is. Az egység emellett gazdag színmegjelenítési képességgel rendelkezik - az Apple termékeknél már megszokott P3 skála szerint. És elképesztően magas dinamikatartománya van, amely révén az Apple szerénytelenül az iparág legjobb professzionális kijelzőjének nevezi.

A termék nevét is a dinamikatartomány ihlette. Mint ismert, az emberi szem elképesztően kifinomult, számtalan árnyalatot lát a fényes és sötét területek között. Ezt digitálisan leképezni igen nehéz, ám ezt a célt szolgálta a nagy dinamikatartomány (HDR) megjelenése akár a kijelző technológiában, akár a fotográfiában. Ezt fejlesztette tovább az Apple a háttérvilágítás újszerű megközelítésével, és így született meg az XDR, vagyis Extreme Dynamic Range. 

Az Apple Pro Display XDR a fényerő és a kontrasztarány mellett a P3 színskála révén képes még valósághűbb tartalmakat megjeleníteni. Ez azt jelenti, hogy a standard sRGB skálához képest az élénk narancssárga, vörös, zöld és kék árnyalatoknál sokkal több finom átmenet jeleníthető meg. A 10-bites színmélység jóvoltából ez akár egymilliárd önálló árnyalatot fed le nagy pontossággal. Az Apple gyárilag kalibrálja az összes kijelzőjét, így a csomagból elővéve és a talpra vagy VESA adapterre szerelve máris valósághű színekben gyönyörködhetünk.

A Pro Display XDR különlegessége a felépítésben rejlik: az Apple szakított a LED megvilágítás klasszikus megoldásaival, vagyis azzal, hogy a kijelző szélén egy fehér LED-szalag világítja meg a panelt. Ehelyett egy külön réteg található a kijelzőben, ahol 576 darab kék színű LED dolgozik. Ez a kétdimenziós háttérvilágítás tizenkét önálló vezérlővel van szabályozva, és a LED-ek fénye így külön és az egyes régiókban eltérően szabályozható, így a sötét részeken kellően sötét a kijelző, míg a világos részeken ragyog. 

Az Apple ezen kívül nem csupán tükröző réteggel látta el a világító LED-eket, hanem egyedi lencsével és fényvisszaverővel is kiegészül, így a kijelző tartalmához igazodik a világítás. 

A megjelenő kép előtt természetesen a LED-ek kék fényét át kell alaktani, hogy ne minden tartalom kék színű legyen. E célra a Pro Display XDR egy speciális színkonvertáló lappal van ellátva, amely szabályozza a rajta áthaladó fény spektrumát, így a kék LED fényéből hófehér világító árnyalat alakul ki.

Hogy a Pro Display XDR külső szegmenseiben is ragyogó legyen a kép, a széleken mikrolencsékből álló sor növeli a fényerőt. Ennek köszönhetően a megvilágítás egyenletes a panel teljes területén.

A kijelző hátterében az Apple által egyedileg fejlesztett időzítésvezérlő (TCON) chip áll - a cég nem először alkot ilyet, hiszen az iMac 27” Retina 5K modellekhez sem volt a piacon erre szolgáló megoldás, így az Apple-nek magának kellett megalkotnia azt. Ennek tapasztalatait továbbfejlesztve született meg a Pro Display XDR időzítésvezérlő chipje, amely egyedi algoritmus alapján elemzi és reprodukálja a képeket a felhasználó szeme előtt. A kijelző panel képfrissítési rátájánál tízszer dinamikusabban szabályozza a LED-eket, így a megjelenítés késéstől mentes. A tartalomtól függően a TCON chip eltérő frissítési frekvencián is képes üzemelni, vagyis nem terhelődik feleslegesen a panel, ha a megjelenített tartalom hosszabb ideig nem változik. (Ez sem új megoldás, hiszen az iPad Pro modellekben bemutatott ProMotion kijelző technológia is erről szó, csak éppen itt sokkal nagyobb méretben valósul meg.)

A profi felhasználók gyakorta kedvelik a matt megjelenésű kijelzőket. Ezek azonban általában a kontraszt rovására mennek, hiszen egy külön réteget visznek fel az üvegre a gyártás során, amely csökkenti a megjelenítés minőségét a tükröződésgátlás érdekében. Az Apple ezen a területen is újat alkotott: speciális nanotexturált bevonattal látta el a kijelzőt, amely fényszórással éri el a tükröződés csökkenését. Mivel ez a mikroszkopikus réteg nem észrevehető, így nem befolyásolja a képek megjelenését, nem csökkenti a színek telítettségét vagy a kontrasztot, ellenben a fényszórás révén a csillogást megszünteti. 

A Pro Display XDR formatervét tekintve igazi remekmű: az előoldalt egy 9 milliméteres szegélyen kívül teljes egészében a kijelző tölti ki. A fémszerkezet remek szellőzést biztosít, és illeszkedik a Mac Pro modellekhez is: a rozsdamentes acél és alumínium komponensek elképesztően stabilak és masszívak, miközben persze több az átáramló levegő, mint a fémtartalom. 

Az Apple a Pro Display XDR termékhez gyárilag nem biztosít talpat, vagyis valamilyen rögzítő megoldást vásárolnunk kell hozzá - ez lehet VESA adapter vagy az Apple saját Pro Stand nevű állványa. Ez az állvány elképesztően stabil, és úgy teszi lehetővé a kijelző mozgatását 12 centiméteres sávon belül, hogy közben a dőlésszöget is módosíthatjuk. A kijelző ráadásul 90°-ban elforgatható, így a programozók például az Xcode felületén hosszas kódsorokat is át tudnak látni a 6K felbontású monitoron. 

Apple Pro Display XDR - normál üveggel

32 hüvelykes, 6K-s Retina kijelző. Lenyűgöző színpontosság. Extrém széles betekintési szög. És extrém dinamikatartomány (XDR).

Figyelem! A termék használatához és rögzítéséhez talp vagy VESA tartó konzol szükséges! A csomagban nincsen talp!
Termék részletei
Rendelhető (szállítás: 1-2 hét)
Mennyiség:

1 496 055 Ft + áfa

Bruttó 1 899 990 Ft

(bruttó 67 412 Ft × 36 hó Részletek)

Apple Pro Display XDR - nanotexturált üveggel

32 hüvelykes, 6K-s Retina kijelző. Lenyűgöző színpontosság. Extrém széles betekintési szög. És extrém dinamikatartomány (XDR). A nanotexturált üveg révén a kijelző matt megjelenésű, ám a matt kivitel nem csökkenti a fényerőt, a színtelítettséget és a képminőséget. (A nanotexturált üveg speciális törődést igényel, csak az Apple által biztosított ruhával tisztítható, és érzékeny a kisebb karcolásokra is!)

Figyelem! A termék használatához és rögzítéséhez talp vagy VESA tartó konzol szükséges! A csomagban nincsen talp!
Termék részletei
Rendelhető (szállítás: 1-2 hét)
Mennyiség:

1 771 645 Ft + áfa

Bruttó 2 249 990 Ft

Apple Pro Stand (Pro Display XDR kijelzőhöz)

Külön megvásárolható asztali tartó állvány a Pro Display XDR termékhez elforgathatósággal és dönthetőséggel, állítható magassággal. A kényelmes szállítás érdekében az állvány gyorsan és egyszerűen rögzíthető és leválasztható. A kijel­ző hátulján lévő foglalatba illeszkedő, korong alakú mágneses csatlakozókonzol stabilan rögzíti a kijel­zőt a Pro Standhez.
Termék részletei
Rendelhető (szállítás: 1-2 hét)
Mennyiség:

307 078 Ft + áfa

Bruttó 389 990 Ft

Apple VESA Mount Adapter (Pro Display XDR kijelzőhöz)

Az Apple Pro Display XDR kijelző termékek VESA tartóra való felhelyezését szolgáló adapter megoldás mágneses rögzítési technikával.
Termék részletei
Rendelhető (szállítás: 1-2 hét)
Mennyiség:

61 409 Ft + áfa

Bruttó 77 990 Ft