iPad Pro

Csúcs teljesítményű táblagépek az Apple bámulatos erejű processzorával, 11" és 13" képátlóval. Face ID hitelesítéssel. Bámulatos kijelzőkkel!

Indulóár: bruttó 499 990 Ft-tólAz iPad Pro 12,9” Liquid Retina XDR kijelzője annyira magas minőségű, hogy alkalmas az Apple által a professzionális felhasználók számára megalkotott referencia mód támogatására akár saját felületén, akár Sidecar kijelzőként használva egy Apple Silicon alapú Mac gépen.

A referencia kijelző célja, hogy a háttérfény adottságok változásától, a kijelző öregedésétől és más paraméterektől függetlenül kötött paraméterek szerint jeleníti meg a képet, így mindig azonos, célja szerint pontos, színhelyes képet biztosít a számunkra.

A Reference Mode / Referencia mód az iPadOS felületén a Settings / Beállítások programon belül állítható be a Display & Brightness / Kijelző és fényerő panelen. (Ez csak az iPad Pro 12,9” esetén jelenik meg, mivel az képes ilyen működésre.)E képességet kiaknázhatjuk a színosztályozás, különféle mozgóképes tartalmak szerkesztése és ellenőrzése, vizuális effektusok, kompozíciós munkák, fotófeldolgozás, nyomdai előkészítés területein, ahol fontos dolog a színek pontos megjelenítése és a képminőség állandósága.

Ennek az is velejárója, hogy a funkció bekapcsolásakor a D65-ös fehérpontot törekszik tartani az iPad Pro kijelzője, és kikapcsolja az olyan kijelzőbeállításokat, mint a True Tone és a Night Shift, illetve az önműködő fényerő állítás. Ezek a paraméterek állandó értékre állnak be, nem tudjuk őket módosítani.

Az iPad Pro 12,9” Liquid Retina XDR kijelzője akár 1000 nit fényerő csúcsot képes elérni a nagy dinamika tartományú (HDR) tartalmak megjelenítésekor, és 100 nit fényerőt a standard dinamika tartományú anyagok esetén (SDR). 

A funkció a következő színszabványokat támogatja:

BT.709

BT.601 SMPTE-C

BT.601 EBU

sRGB

HDR10 BT.2100 PQ

BT.2100 HLG Dolby Vision Profile 8.4

Dolby Vision Profile 5

A funkció lehetőséget ad arra is, hogy manuálisan módosítsuk a kalibrálást a Fine-Tune Calibration / Kalibrálás finomhangolása opció kiválasztásával. Itt a hozzáértők külön megadhatják a fehérpontot, illetve a fényerő célt, valamint visszaállíthatják az alapértékeket. E felületen láthatjuk a Measured / Mért értékeket, illetve beállíthatjuk a Target / Cél értékeket az iPad Pro számára. 

A referencia színkezelés használatakor az Apple azt javasolja, hogy a munkakörnyezet háttérfénye videó szerkesztés során 10-16 lux közötti, míg fotószerkesztés esetén 200 lux legyen.A Mac géppel való együttműködés során a Reference Mode / Referencia mód a Sidecar / Oldalkocsi funkcióval történő együtt használata során összehangolt, precíz munkafelület hozható létre. Ennek a Mac irányából a rendszerkövetelménye az Apple Silicon alapú gép, és legalább macOS Ventura operációs rendszer. 

Ekkor a Mac felületén a következő standardok közül választhatunk:

HDTV Video (BT.709)

NTSC Video (BT.601 SMPTE-C)

PAL & SECAM Video (BT.601 EBU)

Internet & Web (sRGB)

HDR Video (HDR10 BT.2100 PQ, BT.2100 HLG Dolby Vision Profile 8.4, Dolby Vision Profile 5)