AirTag tárgykereső

Bluetooth alapú elemes megoldás, amely illeszkedik a Find My / Lokátor ökoszisztémába, és képes jelezni eszközeink helyét házon belül, illetve távol a világból is.

Indulóár: bruttó 14 990 Ft-tól


Nem nehéz elveszíteni, elkeverni a dolgokat. Ám az AirTag segítségével még ennél is egyszerűbb megtalálni őket. Az Apple saját tárgykereső megoldása nem csupán az U1 chipet használja a precíz beltéri helymeghatározáshoz, de a Bluetooth eszközök anonim kommunikációját kiaknázva olyan tárgyakat is képes megtalálni, amelyek hatósugáron kívül találhatóak valahol a nagyvilágban.

Az AirTag egy ötletes Apple termék, amely egy kabátgomb méretében készült, elegáns rozsdamentes acél hátoldalát Apple logó díszíti, működésének alapja pedig a CR-2032-es típusú, könnyedén beszerezhető és egyszerűen cserélhető elem, amelyet új vásárlásakor gyűjtőhelyre visszajuttathatunk. 

A termék beállítása az Apple-re jellemző egyszerűséggel zajlik: mindössze közel kell helyeznünk az iPhone készülékhez, és a megjelenő párbeszédablakban a Connect / Csatlakozás gombra bökni. Ezzel az egység az ökoszisztémánk része lesz, és a Find My / Lokátor alkalmazásban elérhetővé válik. A beállítás során megadhatjuk, hogy melyik AirTag milyen eszközre vagy eszközbe kerül, így definiálhatunk kulcscsomót, kerékpárt, táskát, esernyőt, pénztárcát és még sok más mindennapi tárgyat, amit hajlamosak lehetünk elhagyni, elkeverni, esetleg eltulajdoníthatják tőlünk. 

Az Apple évekkel ezelőtt kezdett el egy bizonyos U1 chipet alkalmazni az iPhone készülékekben. Ennek funkciója a térbeli elhelyezkedés precíz meghatározása és megadása, amely például a kibővített valóság élmény kulcsa. Az U1 chip azonban arra is alkalmas, hogy tárgyak egymás közötti kommunikációja, például kereső iPhone és elrejtőzött AirTag között ne csak a kettő dimenziós helyet jelezze ki, hanem térben elhelyezze a terméket - érzékeljük, hogy szekrény tetején vagy szekrény alatt található a keresett tárgy. Az AirTag emellett hangot is tud kiadni, hogy könnyítse a megtalálást, ha olyan helyen keressük, ahol lehetőség van hallani a hangját.

Az AirTag abban különbözik a piacon lévő egyszerű Bluetooth tárgykeresőktől, hogy tökéletesen illeszkedik az Apple ökoszisztémába, és túlmutat a Bluetooth hatósugáron. A cég évek óta fejleszti az eszközök egymással automatikusan végrehajtott kommunikációja alapján az anonim helymeghatározást - többek között ez a funkció a kulcsa a koronavírus fertőzés kapcsán működő értesítéseknek is: ha a telefonunk a közelében volt olyan személynek, aki a telefonjába aztán rögzítette, hogy beteg lett, akkor a mi telefonunk az anonim találkozás révén értesítést tud küldeni anélkül, hogy a személy kilétét valaha megtudnánk. 

Ezen az elven az AirTag elveszített állapotban nem csak a szokásos funkcióra képes, hogy a megtaláló iPhone-ján megkér, hogy hívjon fel egy adott számot, hanem anélkül, hogy a megtaláló tudná, hogy talált valamit, egyszerűen csak elsétál valaki egy internetre kapcsolódó Mac, iPad vagy iPhone társágában az AirTag közelében, az anonim kommunikáció révén az AirTag képes helyzetjelentést küldeni, segítve a megtalálást.

Ez utóbbi funkció az, amely az Apple termékének igazi különlegessége és előnye: a világban lévő több száz millió Apple eszköz együttes névtelen hálózatát használva, egyszerű azonosító jelzésekkel meg tudja mondani, hogy hol található, és a jelzés egyszer csak eljut a tulajdonoshoz, aki így könnyedén megtalálhatja a keresett eszközt. 

Az AirTag CR-2032 típusú eleme nagyjából egy év működést biztosít, ezt követően kell cserélnünk, így magát a készüléket hosszú évekig használhatjuk elemcserék jóvoltából.

Az Apple számos kiegészítőt kínál a termékhez, amely révén bőrtokba, illetve bőr vagy szilikon pántokba helyezhetjük például a táskán vagy kulcstartón való elhelyezéshez, de más gyártók is azonnal ellepték a piacot kompatibilis kiegészítőkkel, így például a kerékpárunkon is elrejthetünk ilyen eszközt, valamint szinte bármilyen egyéb készüléken és tárgyon.

Az AirTag egydarabos és gazdaságosabb árazású négydarabos kiszerelésben is elérhető.