iPad Pro

Csúcs teljesítményű táblagépek az Apple bámulatos erejű processzorával, 11" és 13" képátlóval. Face ID hitelesítéssel. Bámulatos kijelzőkkel!

Indulóár: bruttó 499 990 Ft-tól


Az iPad Pro megjelenésének meghatározó pillére a kijelző, de a készülék működésének alapja a professzionális kamerarendszere, amely egyrészről a Face ID alapú hitelesítésnek az alapja, másrészt a kibővített valóság élményben nyújtanak alapvető szerepet. 

Face ID - TrueDepth kamerarendszer

Az iPad Pro egyik fontos kényelmi képessége a biztonságnak is kulcsa, ez pedig a Face ID kamerarendszer. Az iPad Pro modellek esetén nem kell az ujjunkat használni a hitelesítéshez, hiszen elegendő rápillantani az eszközre, és azt fel tudjuk oldani. Ráadásul ez működik portré és tájkép módban is. Ez nem csak kényelmes, hiszen nem kell megérinteni a terméket, hanem biztonságos is: 1:1.000.000 az esélye annak, hogy valaki annyira hasonló arckarakterrel rendelkezzen, hogy meg tudja téveszteni az azonosítást. (Az ujjlenyomat alapú hitelesítés esetén ez 1:50.000 arányú.)

A TrueDepth kamerarendszer az iPad Pro vékonyka keretében van elrejtve, és több elemből áll össze: ilyen például az infravörös fényvetítő és az annak látványát elemző infravörös kamera, valamint a pontprojektor, amelynek visszaverődéseit elemzi a TrueDepth kamerarendszer. A Face ID hitelesítés hardver rendszere nem egyszerűen az arcképet vizsgálja, tehát képpel, fotóval nem tudjuk becsapni: a TrueDepth kamerarendszer lézerek segítségével pásztázza az arcunkat, figyelembe veszi a kamera által látott kép alapján a térbeli távolság torzulást, és arcunk formája alapján hitelesít. A kamera azt is képes figyelni, hogy odapillantunk-e, és alapértelmezés szerint nem oldódik fel a készülék, ha nem nézünk rá, vagyis nem fordulhat elő, hogy alvás közben illetéktelenek odatartják az arcunkhoz a telefont, és feloldják azt, hiszen csukott szemmel nem működik a feloldás.

A Face ID alapja nem csak a kamerarendszer, hanem a fejlett processzorok, amelyek képesek késés nélkül elemezni a látott a képet, és ez alapján feloldani a készüléket. Ennek alapja az M2 processzor teljesítménye és neurális motorja, amely gépi tanulási képességgel egészül ki. A gépi tanulás révén a mimikánk, az eltérő frizuránk vagy éppen a napszemüvegünk is olyan paraméterekké válnak, amelyeket az eszköz figyelembe tud venni, és az idő múlásával egyre precízebben azonosítja az arcunkat. Ez azért is fontos, mert az arcunk más reggel, amikor felébredünk, amikor napfényben hunyorgunk vagy éppen amikor baráti társaságban kacagunk. A neurális motor ezt a gépi tanulást segíti, amely révén precízebbé és gyorsabbá válik a feloldás. 

Fontos adatvédelmi kérdés, hogy hol tárolódnak az arcunkról készült adatok. Az Apple számára alapvető igény, hogy ezeket soha semmilyen módon nem küldi ki a rendszer az iPad Pro készülékről: az A-processzorok rendelkeznek egy úgynevezett Secure Enclave nevű szekcióval, amelyek arcunk domborzati térképét és az infravörös képet kódolják, matematikailag leképezik. Vagyis az arc sem idegen szerveren, sem az iCloud felületén, sem a telefonon nem kerül eltárolásra, csupán az arcot leíró adatok tömege kerül titkosított tárolásra a processzoron belül. Ez újraállításkor automatikusan törlődik, tehát a készülék eladását követően nem marad rajta az eszközön. 

A Face ID arra is lehetőséget ad, hogy akár kettő személy használja az iPad Pro készüléket ezzel a hitelesítési módszerrel, vagyis ha szeretnénk, hogy kedvesünk, gyermekünk, kollégánk is fel tudja oldani a telefonunkat, akkor az ő arcát is hozzá tudjuk adni a készülék legelső beállításakor megadott arcképünkön alapuló hitelesítési rendszerhez. Ehhez a Settings / Beállítások alkalmazás Face ID & Passcode / Face ID és jelkód felületére kell belépnünk, ahol a jelkód megadását követően a Set Up Alternative Appearance / Alternatív megjelenés beállítása opciót választva van mód arra, hogy második arc számára is engedélyezzük a telefon feloldását. 

A fejlett előoldali TrueDepth kamera adja a képességet arra az alapvetően játékos és vicces, de a kamera és a processzor együttműködésének képességeit jól példázó funkcióra, amelyet az Apple Animojinak, illetve Memojinak nevez.

A Messages / Üzenetek alkalmazásban elérhető különféle népszerű Emoji figurák képesek a mimikánk alapján animálódni, így kutyaként vagy cápaként mondhatjuk el gondolatainkat ismerőseinknek. A kamera képessége révén a figura szem és arc mozdulatai lekövetik az arcunk mozgását, így ránk jellemző gesztusokkal kommunikálnak. 

A Memoji még izgalmasabb funkció, hiszen létrehozhatunk magunkról egy figurát, amely az Animojihoz hasonlóan élőben animálódik, így gyakorlatilag képregény figuraként van lehetőségünk rövidke videó üzeneteket létrehozni. 

A Messages / Üzenetek alkalmazás szövegmezője alatt az alkalmazás extrák felületen a kis majom ikonra bökve érjük el az Animoji képességet, amelyen balra görgetve találjuk a plusz jelet, amellyel új Memoji karaktert hozhatunk létre. Itt saját énképünknek megfelelő paraméterek közül válogathatunk: a hölgyek sokféle hajviseletet, ruhadarabot, divatos napszemüveget, szép szemszínt állíthatnak be maguknak, míg a férfiak számos szakáll és bajusz divat közül is válogathatnak. 

Fontos újdonság, hogy immáron AirPods fülhallgatót is helyezhetünk a fülünkbe, mint ikonikus védjegy.

Az így létrehozott Memoji karakter ezt követően ugyanúgy működik majd, mint az Animoji, vagyis az arcunk mozgását követi, és természetesen a nyelvünket is kinyújthatjuk.

Modern hátoldali kamera LiDAR érzékelővel kiegészítve

Az iPad Pro sokak számára rendkívül népszerű filmezési és fényképezési hardver. Természetesen nem kompakt mérete, hanem óriási méretű „kereső”, azaz előnézeti kép megjelenítő kijelzője révén. Remekül alkalmas állványon elhelyezve tárgyak pontos megörökítésére jó megvilágítás mellett, illetve 4K videó elvételi képessége okán tökéletesen beállítható felvevő hardver, amelyen az operatőr a megtekintés célméretéhez nagyon hasonló méretben tekintheti meg a tartalmat. Ez előnyt jelent egy iPhone készülék kicsiny kijelzőjével szemben.

Az okos előoldali kamera mellett az iPad Pro lenyűgöző képességeit a hátoldali kamerarendszer adja, amely egy nagy látószögű, kiemelkedő érzékenységű lencsét és egy LiDAR lézeres távolságmérőt tartalmaz. Ezek együttes információit képes az Apple Silicon processzor feldolgozni és a látott képi információt fokozni.

Az iPad Pro készüléket felemelve már a zárolt képernyőn megtaláljuk a kamera ikont, így azonnal elérhetjük a fényképezőt, vagyis igazán gyorsan tudjuk megörökíteni az esetlegesen elillanó témákat is. Az iPad Pro mérete okán azonban nem feltétlenül az a termék, amelyet előrántunk a táskánkból, hogy fotózzunk vele, sokkal inkább az állványban elhelyezés az életszerű megoldás. Erre a célra például az IK Multimedia cég iKlip 3 Deluxe csomagja jelent megoldást, amely egy univerzális tartóállvány, és az iPad Pro modellekhez is használható a mérete. A segítségével standard profi fotóállványon is rögzíthetünk kameraként használt iPad Pro modellt, de fényképezésre használt eszközt is el tudunk helyezni rajta. 

Az ultra széles látószögű kamera révén a különböző kibővített valóság alkalmazások, a lakberendező programok sokkal hatékonyabban használhatóak, hiszen nagyobb teret látunk át, ezáltal egyazon képernyőn több tartalom fér el, jobb áttekintést kínálva. 

Az ultra széles látószögű lencsét alkalmazhatjuk. szűk helyeken fotózva, vagy kreatív céljainknak megfelelően közelebb mehetünk a témához úgy, hogy az egész benne legyen a fotóban. A közeli felvételeknél az ultraszéles látószögű lencse látványosan torzít, ám ez gyakori és népszerű kreatív célja az efféle optikáknak. Köszönhetően a másik kamera segítségének és a gépi tanulásnak, az iPad Pro képes az optikai torzításokat figyelembe véve pontosítani a látott képet, és a valósághoz igazítani a mérési eredményt.

Természetesen az iPad Pro kamerája nem kizárólag a fotózás és filmezés területét érinti, hanem van számos olyan izgalmas alkalmazás, amely a látott kép alapján képes különféle extra képességekre - így például a Scanner Pro, amellyel régi könyveinket tudjuk digitalizálni és szöveggé alakítani, vagy a Houzz, amellyel bútorokat próbálhatunk otthonunk zugaiba.

A precíz belső térképezés és távolságfelmérés kiegészítő hardvere a LiDAR, azaz lézeres távolságmérő szkenner. A Light Detection and Ranging egy olyan megoldás, amelynek révén az eszköz lézernyalábokat bocsát ki, és a visszaverődés idejéből kiszámolja a távolságot. Az élet különféle területein is használják ezt a megoldást, így a régészet, térképészet vagy éppen a bolygókutatásban egyaránt.

Az Apple megoldása úgy lett kialakítva, hogy 5 méteres távolságon belül tudjon precízen mérni, azaz kifejezetten a belső téralkotást segíti. Nanoszekundumok alatt kapja vissza a lézeres visszaverődést az érzékelő, amelyből képes pontos három dimenziós rajzolatot alkotni a területről, ahol található. Ez segíti a kamerák által alkotott kép szoftveres feldolgozását olyan alkalmazásokban, amelyek a belső térelemeket, elrendezést veszik alapul a működésük során.

A LiDAR izgalmas kiegészítése az iPad OS tudásának és az iPad Pro hátoldalán elhelyezett kameráknak, és a fejlesztők számára elképesztően gazdag lehetőségeket kínál arra, hogy számos érdekes és hasznos területen aknázzák ki az iPad Pro erejét és hardveres tudását. 

E területen vannak olyan játékok, amelyek a tárgyat és témát belehelyezük a valós környezetbe: dinoszaurusszal harcolhatunk a szobánkban, folyó csordogálhat a padlónk repedésében, vagy éppen antik kincsekre bukkanhatunk a szoba falának virtuális feltörésével. A kibővített valóság legkedveltebb elemei természetesen a lakberendezési tárgyak: az ilyen témájú alkalmazásokban van lehetőség otthonunk dekorálására, bútorok látványának kipróbálására azelőtt, hogy megvásárolnánk, de az Apple weblapja is képes arra, hogy a Pro Display XDR kijelzőt odaképzelhessük az íróasztalunkra anélkül, hogy megvásárolnánk. Itt szintén előny az iPad Pro nagy kijelzője, hiszen a valósághoz közelebbi, megfoghatóbb méretben látjuk ezeket a virtuális, valóságot kibővítő tárgyakat létező környezetben. 

Az iPhone készülékek felhasználói számára régóta ismerős lehet a portré mód nevű funkció, amely révén az eszköz duál kamerái hardveresen együttműködve képesek elmosni a hátteret, és így kiemelni az előtérben lévő személyt, állatot vagy éppen tárgyat.

A portré mód használatához viszonylag jó fényekre van szükség, és a háttértől valamennyire eltávolodó témára. Az iPad OS tudása az Apple saját fejlesztésű M2 processzorral kiegészítve képes arra, hogy kiemelje a kamera képéből az előtérben lévő személyt (vagy tárgyat), illetve elkülönítse a hátteret. A többi már szoftveres tudás: a háttér elmosásra kerül, míg az élőtér éles marad, a látvány pedig magáért beszél. Mi több: nem csupán a portré mód nyújtotta bokeh effektus használatára nyílik mód, hanem olyasmire, amely a klasszikus fotó technikában elképzelhetetlen: a mélységélesség intenzitása utólagosan állítható. 

Portré felvételek készítéséhez a Camera / Kamera alkalmazást elindítva jobbra legyintve érhetjük el a Portrait / Portré lehetőséget. Ez sárga kerettel jelzi, ha talált egy témát, amelyet ki tud emelni a háttérből - ez lehet arc, de akár egy virág vagy egy tárgy is. Az így kiemelt téma hátterét finoman elmossa az alkalmazás. 

A kijelző alján megvilágítási módok közül válogathatunk: itt érjük el a portré megvilágítás fentebb felsorolt effektusait. Ezek egyedi fényelést kínálnak a képeink számára. A jobb felső sarokban lévő ƒ ikonra bökve a bokeh effektust tudjuk akár élőben szabályozni, ez azonban utólag is végrehajtható, mint a fentebbi Apple reklámban viccesen demonstrálják is a működését. 

A portré fényképezés révén rendkívül kreatív képeket alkothatunk gyönyörű kivitelben - egy állványon elhelyezett iPad Pro segítségével például egy osztály tanulóiról vagy egy szakmai műhely résztvevőiről készíthetünk kiváló fényképeket. Ezek a típusú fényképek arra is alkalmasak, hogy nagy nyilvánosság előtt megjelenjenek - mi sem példázza ezt jobban, mint hogy az Apple portré módjával készült fotó szerepelt már a Time magazin címlapján is. 

Portré fényképek készítésére az előoldali TrueDepth kamera már a korábbi iPad Pro modelleknél is alkalmas volt, az iPad Pro 2020-as verziójától kezdődően a dupla kamera révén immáron a hátoldali kamera is alkalmassá vált erre a típusú képalkotásra.

A portré mód mellett a készüléken megtaláljuk a Square / Négyzet opciót, amely révén profilképeket készíthetünk közösségi oldalakra, ahol hagyományosan a négyzet alakú fénykép az elvárás. 

Manapság már kevésbé számít extrának, ám rendkívül izgalmas lehetőség a panoráma készítés, amely révén 270°-os panorámaképet készíthetünk nagyon nagy társaságot megörökítve, vagy éppen izgalmas természeti helyszínt felfedezve.

A panoráma készítéshez ideális testhelyzetet felvéve félkör alakú mozdulatot kell leírnunk a kezdőponttól a végpontig. Ha nem elég a fényerő, akkor az alkalmazás jelez, hogy lassítsunk. Középen egy vonal segíti, hogy vízszintben maradjunk. Ha a vízszinttől eltérünk, akkor a felvétel alsó és felső része némileg levágásra kerül.  

Bővebben az iPad OS és iOS panoráma készítési lehetőségeiről…

Izgalmas mozgóképes funkciók

A fényképezés mellett az iPad Pro készülékek fontos paramétere a videó rögzítése, amelyre kiválóan alkalmasak a fejlett kamerák, és az általuk megvalósított, a szokványosnál nagyobb látószög. Az iPad Pro a már fentebb említett iKlip 3 Deluxe állvány jóvoltából közelebb tehető a témához, mert többet lát, mint egy tipikus kézi kamera, ráadásul a videók esetén is támogatott az optikai stabilizálás a hátoldali kamera esetén, és legalább 60 képkockás percenkénti képrögzítés akár 4K felbontásban. 

A kamerák segítségével nem csak fantasztikus videókat rögzíthetünk életünk fontos eseményeiről, hanem olyan kreatív megoldásokat is elérünk, mint a lassított felvétel vagy a gyorsított felvétel.

A lassított felvétel segítségével elképesztően hatásos, 240 fps gyakoriságú, azaz a normál videólejátszás nyolcadára lassítható videókat alkothatunk olyan eseményekről, amelyek alapból gyorsan zajlanak le: gyufát gyújtunk meg a kamera képe előtt vagy éppen a kotyogós kávéfőző megalkotja a kedvelt nedűt, kedvenc otthon virágunk elhullajtja a szirmait. Számtalan kiváló felvételt készíthetünk így, ha a Slo-Mo / Lassított elemet választjuk ki balra görgetve a kamera rögzítési módok között. Ennél a módnál az iPad Pro 1080p felbontású képet készít.

A lassítás ellenkezdője a gyorsított felvétel, amely szintén az állványt használók számára praktikus, hiszen huzamosabb ideig kell egy helyen állnia az iPad Pro készüléknek a felvétel elkészítéséhez. A gyorsított felvétel lényege, hogy hosszabb idő kerül összetömörítésre, és ezáltal sokkal gyorsabban lejátszásra. Fantasztikus felvételeket készíthetünk például tavasszal arról, hogy egy virág kinyílik a felkelő nap sugarainak érintésére, de egy hegyi túra alkalmával a felhők vonulásáról is készíthetünk szép felvételt, vagy éppen egy forgalmas térre is kihelyezhetjük a készüléket egy órára, és aztán csodálhatjuk a rohanó emberek és járművek forgatagát. A gyorsított felvételt úgy készíti az iPad Pro, hogy valamivel kisebb képkocka rátával dolgozik, a végén pedig némi számítás keretében ezeket egy videóvá fűzi össze. 

Az iPad Pro felvételi minősége és kameráinak tudása révén ideális stúdió kiegészítő lehet, az iKlip 3 Deluxe csomag segítségével pedig standard fotóállványon is jó szolgálatot tehet.