Sonnet Echo III Rackmount

Thunderbolt 3 alapú, három férőhelyes PCI Express foglalat profi kártyák számára, optimalizálva a HDX PCIe kártyák fogadására, rackbe szerelhető kivitelben.

Ár: bruttó 658 000 Ft


Az asztali munkaállomások, mint a csúcskategóriás Mac Pro esetén alapvető képesség, hogy számos PCI Express bővítőhely rendelkezésre áll, amelyekkel fokozhatjuk, bővíthetjük a számítógépek funkcióit. Az Apple termékvonalán azonban számos olyan asztali és mobil számítógép is van, ahol fizikailag nem lehetséges a bővítőkártyák alkalmazása, így aztán szükség van egy másfajta megoldásra: e célra születtek meg a Sonnet Echo termékvonal tagjai, amelyek csúcsát a III számmal jelzett konstrukció jelenti, amely 3 darab PCI Express 3.0 kártya befogadására alkalmas, függőleges és rack szekrényre optimalizált vízszintes kivitelben is elérhető egységekkel.

Mind több felhasználó végzi szakmai tevékenységét szinte kizárólag mobil számítógépen: napjaink MacBook Pro gépei már jobb teljesítményt nyújtanak, mint a néhány évvel ezelőtti csúcs asztali munkaállomások. A processzor generációk fejlődése és a szilárdtest meghajtók elterjedése bámulatos gyorsulást hozott, amely révén már valós megoldás lehet egy MacBook Pro akár egy profi videóvágó munkahely létrehozása céljából is. Továbbá hatalmas teljesítményűre fejlődtek az iMac modellek, amelyek semmilyen más termékben el nem érhető kijelzőt kínálnak, vagyis a legjobb kijelzőn való munkavégzéshez az iMac használata szükséges. 

A 2U alakzat révén a Sonnet Echo III Rackmount kiválóan alkalmas arra, hogy az e célra kialakított speciális hordozó egységekbe illesszük, és akár kültéri forgatási események, vendég fellépések, a stúdió mobilizálása okán az alap felhasználástól eltérő használati mód igénybe vételével alkalmazzuk a beépített kártyákat. Ráadásul a 2020-as évben sokak számára alapvetővé vált otthoni munkavégzés kapcsán is hasznos, hogy a stúdióban használt profi kártyákat egyszerűen a rack mozgatásával együtt célirányosan, egyben tudjuk mobilizálni, és otthon a saját asztali vagy mobil gépünkkel használni. Napjaink és az utóbbi évek PCI Express kártyái már natívan támogatják a Thunderbolt foglalatokban való használatot, így optimalizálva vannak a Sonnet Echo termékvonalba történő beépítésre.

Az Apple minden termékén alap szolgáltatás a Thunderbolt 3 csatlakozó, amely immáron 40 Gb/s, azaz 2750 MB/s kétirányú adatátviteli sebességet tesz lehetővé, és egyenként hat eszköz csatlakoztatására kínál lehetőséget. Ezt azt jelenti, hogy az iMac esetén akár 12 eszköz kapcsolható a rendszerbe, a MacBook Pro esetén pedig 24. 

A Sonnet Technologies Inc. azonban ennél is többet kínál. 

A Sonnet Echo termékvonal nagyszerűsége, hogy akár egyszerre három PCI Express kártya csatlakoztatására is lehetőséget kínál, vagyis a Thunderbolt 3 kapuval szerelt MacBook Pro és iMac modellek mellé egy elegáns fekete színű házba pakolhatjuk meglévő Apple Fibre Channel, ATTO SAS vezérlő, Bluefish444 videókódoló, Sonnet Presto 10GbE, eSATA, Sonnet Tempo SSD és sok egyéb kártyánkat, mégpedig a legújabb szabvány, a megmelt sávszélességű PCI Express 3.0 keretrendszernek megfelelő specifikációk szerint.
A teljes kompatibilitási lista ide kattintva érhető el…

A Sonnet Echo III Rackmount egy szerver szekrénybe helyezhető, szabványos 2U méretű konstrukció, amely ideális olyan kártyák behelyezésére, amelyek nem igényelnek közvetlen hozzáférést az üzembe állításuk után - mint a Sonnet Tempo SSD megoldás vagy a videó kódoló segédkártyák. 

A Sonnet Echo foglalatok annyira alapvető termékké váltak, hogy számos komoly cég együttműködésbe kezdett a kártyáik széles körű optimalizálására a Thunderbolt alapú házakban történő használatra és működésre. Ennek eredményeként született meg az HDX Edition jelzésű sorozat a termékvonalból, amely az Avid által minősített, a cég minden kártyájával használható a Pro Tools használó zenészek nagy örömére. 

Az Avid együttműködés keretében a Sonnet Echo III Rackmount mindenféle külső kiegészítő és extra konfiguráció nélkül, a dobozból kivéve használható a Pro Tools | HDX PCIe kártyákkal. Illetőleg a Sonnet és az Avid együttműködött annak érdekében, hogy a Pro Tools HD 12 és újabb szoftverek natívan és optimalizálva kezeljék a Sonnet Thunderbolt 3 foglalatokban lévő Avid Pro Tools HDX és HD Native kártyákat. 

A Sonnet Echo III Rackmount rack szekrénybe kialakított megjelenésével ráadásul könnyedén pozicionálható egy Avid Pro Tools | MTRX Studio nevű hardver közelében, így optimális rack alapú feldolgozó állomás kialakításához is.

A Sonnet arra is ügyelt, hogy egyes profi videó rögzítő és feldolgozó kártyák úgynevezett külső BNC (Bayonet Neill–Concelman) csatlakozói is kivezethetőek legyenek, vagyis ne csak a PCI Express kártya keretén lévő hátoldali csatlakozókon, hanem azok függőleges irányú toldásán is hozzáférjünk a szabad BNC csatlakozóhoz. Ennek az a jelentősége, hogy ezekre általában bemeneti vagy kimeneti eszközt lehet kötni egy irányban, és így szabad marad egy, a PCIe kereten lévő kétirányú BNC csatlakozó. Ilyen megoldást használ számos Bluefish444 professzionális videó rögzítő kártya is.

Az Apple az összes új Mac esetén hangsúlyozza a lecsökkent energiaigényt, ezáltal kevesebb hőt és ventilátor használatot - némely Mac nem is rendelkezik aktív hűtő megoldással. A Sonnet Echo III Rackmount biztosítja a kártyák számára alap 400 Watt teljesítményt, illetve a 75 Wattos plusz tápot azon kártyák részére, amelyeknek erre szüksége van, és rendelkeznek külső tápcsatlakozóval, ez azonban természetesen aktív hűtést is igényel.

A Sonnet Echo III Rackmount törekszik a csendességre, de természetesen képes igen aktívan hűteni, ha az szükséges. A házban kettő ventilátort található, amelyek a hőérzékelők jelzésének függvényében változó sebességgel dolgoznak. Ha a Mac kikapcsol, a foglalat is kikapcsol, tehát a ventilátor hangja is megszűnik. A termék Noctua márkájú ventilátorai 17 dBA maximális zajszinten üzemelnek. 

Megjegyzés: A zajszintet befolyásolhatják a PCI Express kártyák saját ventilátorai, amelyek szintén hozzájárulnak a munka közbeni hanghatáshoz. A professzionális kártyák többségén található külön ventilátor.

A Sonnet Echo III Rackmount esetén elől és hátul jön be hűsítő levegő, és elől, illetve oldalt jut ki a meleg dedikált hőcsatornákon keresztül. Köszönhetően a fém háznak, némi passzív hűtés is hozzájárul a kártyák ideális üzemi hőmérsékletének az eléréséhez. Érdemes elől és hátul némi szabad helyet hagyni, hogy legyen forrása a szellőztető levegőnek, és legyen hely az elfújásának is.

A Sonnet Echo III Rackmount termékek kiváló megoldást nyújtanak akár a régi Mac Pro munkaállomásunkat cseréljük le egy új iMac gépre, és szeretnénk megőrizni a PCI Express kártyáink funkcionalitását, akár csúcs teljesítményű mobil számítógépünket szeretnénk extra funkciókkal kiegészíteni, akár ha egy szerver szolgáltatást szeretnénk például egy Mac miniről többletfunkciókkal kiegészíteni. 

A Sonnet Echo termékcsalád kompatibilis a Mac Pro (2013) modellekkel is, amelyeken Thunderbolt 2 kapu található. Ezen gépekhez az Apple Thunderbolt 3 (USB-C) Thunderbolt Adapterének megvásárlása, valamint egy Thunderbolt 2 kábel szükséges. Ezzel az összeállítással egyébként bármelyik régebbi Thunderbolt 2 géppel összekapcsolható az egység, de ott csak 1350 MB/másodperc átviteli sebesség érhető el a 20 Gb/s kapcsolat révén. 

Bővebben az Apple Thunderbolt 3 (USB-C) Thunderbolt Adapteréről…

Az Apple kínálta Thunderbolt 2 kábelek…

A 2U vastagságú termék alkalmas arra is, hogy a Sonnet RackMac Studio termékével kombinálva 5U vagy nagyobb méretű mobil szekrénybe helyezzük, és az Apple jelenleg legnagyobb teljesítményű asztali számítógépe hasznos PCI Express kártyákkal egészülhessen ki Thunderbolt alapú kapcsolattal. 

A Mac Studio kiemelkedő teljesítménye figyelemre méltó tudást biztosít a filmipari feladatokra éppúgy, mint a tudományos számítások területén, vagy éppen egy hangstúdióban, de akár élő műsorszórás készítése során is. A Sonnet Echo III Rackmount termék képes befogadni akár olyan BlueFish kártyákat, amelyeket a televíziók használnak az élő műsorok szórása közbeni feliratozásra, logó felhelyezésre vagy éppen a műsort kiegészítő animációk megoldására.

Részletes technikai paraméterek

Mac kompatibilitás:
• Mac (Intel®) Thunderbolt 3 kapukkal
• Mac (M1) olyan PCIe kártyák esetén, amelyeknek már van M1 kompatibilis meghajtóprogramjuk!
• Mac Thunderbolt 2 vagy Thunderbolt 1 kapuval Apple Thunderbolt 3 (USB-C) to Thunderbolt 2 Adapterrel és Thunderbolt 2 kábellel, amelyek külön vásárolhatóak meg
• macOS® 10.12.6+

Windows kompatibilis (Boot Camp használata esetén is)
• PC Thunderbolt 3 vagy Thunderbolt 4 kapuval
• Windows 10 (64-bit Edition Version 1909 vagy újabb)
A Windows számítógépek a legfrissebb BIOS és Thunderbolt meghajtó programok megléte esetén támogatják az eszközt!

Linux kompatibilitás
• Linux® számítógép Thunderbolt 3 kapuval
• Linux Kernel 5.0+
• PCIe kártya kompatibilitás

Típusszám: ECHO-3R-TB3
Garancia: 2 év

Külső csatlakozók:
• Kettő Thunderbolt 3 ports
• 12 Volt tápcsatlakozó

Belső csatlakozók:
• 6-tűs Mini-Fit Jr (aklár 75W táppal olyan PCIe kártyák számára, amelyek kiegészítő tápellátást igényelnek) [Azonos a régi szürke házas Mac Pro modellek PCIe foglalatával]
Helyek kiosztása:
• Egy x8 mechanikus (x8 elektromos) PCIe 3.0
• Egy x16 mechanikus (x8 elektromos) PCIe 3.0
• Egy x8 mechanikus (x4 elektromos) PCIe 3.0

Támogatott kártya kiosztásaok:
• Egy darab teljes hosszúságú, teljes magasságú, dupla vastagságú PCIe kártya, mellette egy szimpla vastagságú kártyával
• Három darab teljes hosszúságú, teljes magasságú, szimpla vastagságú kártya

Tápegység: univerzális 400 Wattos, 115-230 Volt váltóáram, 50-60 Herz

Működtetési hőmérséklet: 0ºC - 35ºC

Méret: 48,3 cm x 41,9 cm x 9,1 cm
Tömeg: 10,5 kg

Megfelelőség: RoHS 3 (Directive 2015/863), IEC62368-1 és IEC62368-2

Csomag tartalma: Echo III Rackmount foglalat, tápkábel, 0,7 méter Thunderbolt 3 (40 Gbps) kábel, ThunderLok 3 Thunderbolt rögzítő