Mac Pro csúcskategóriás munkaállomás ipari igényekre

M2 Ultra processzorra épülő, óriási teljesítményű számítógép PCI Express 4.0 bővítőhelyekkel, akár 192 GB egyesített memóriával.

Indulóár: bruttó 3 299 990 Ft-tól


A Mac Pro 2019-ben bemutatott új háza korszakalkotó design remek: tökéletes hűtés, kiváló belső bővíthetőség, jól átgondolt forma. 2023-ig kellett várnunk, hogy ebbe a külsőbe Apple Silicon kerüljön, amely az M2 Ultra processzor lett - ezáltal a kiemelkedő teljesítményt PCI Express 4.0 bővítőhelyekkel kombinálhatjuk az igazi professzionális munkavégzés érdekében. 

A Mac Pro újfajta hagyományokat teremt az Apple formatervezés terén, ugyanis nem egy jól kitalált, látványos burkolatba sűríti a tudást, hanem ellenkezőleg: a megálmodott végeláthatatlan tudás köré építkezik a gép látványos megjelenésű háza, természetesen előtérbe helyezve a hűtést - a terén az Apple hangsúlyozza, hogy a lyukacsos kialakítású elő és hátlapban több a levegő, mint a fém. 

A Mac Pro váza rozsdamentes acél keret, amely tágas és szellős alumínium házat ölel körül - ebben a tágas belsőben kap helyet a gép bámulatos teljesítményű belseje. A keret nem csak határolja a gépet, de a segítségével azt fel is emelhetjük, illetve a kerékkel rendelt változat esetén tolhatjuk és húzhatjuk is.A gép eredeti célja a moduláris felépítés lehetősége volt, amelyen azonban az Apple Silicon váltás némileg alakított: az Apple processzorai integrálva tartalmazzák a memóriát (RAM) és a grafikus vezérlőt (GPU), vagyis ezen paramétereket előzetesen kell megválasztanunk. Cserébe sosem látott gyorsaságot kapunk: az egyesített memória 800 GB/s sávszélessége messze felülmúlja az iparág klasszikus DIMM moduljainak tudását, míg az alap kiszerelésben 60 darab grafikus mag, amely akár 76 darabra is konfigurálható, szintén képes versenyre kelni a korábbi Mac Pro modellek szintén egyedileg konfigurált Radeon Pro W6900X videókártyáival. Ezzel szemben az M2 Ultra processzor legalább 1,4x-kal gyorsabb, de vannak olyan feladatok, ahol 3,4x dinamikusabb az Apple processzora. 

Ez azt is jelenti, hogy az Apple Silicon alapú Mac Pro modellben nem tudunk utólag videókártyát elhelyezni, nincsen lehetőségünk az AMD vagy az NVIDIA kártyáinak alkalmazására, hanem az Apple processzorának beépített magjait kell használnunk. Ezek azonban rendkívül nagy teljesítményűek, illetve az Apple a saját szoftvereit ezekre optimalizálja, így a Motion, Final Cut Pro, Photos / Fotók és más programok sokkal hatékonyabban aknázzák ki az M2 Ultra képességeit, mint külső gyártók megoldásait. Az M2 Ultra processzor az M2 Max speciálisan összehidalt változata: gyakorlatilag két darab 12-magos M2 Max processzor kapcsolódik össze, és jön létre a 24 magos CPU, alap kiszerelésben 60 magos, de igény szerint akár 76 magos GPU, és akár 192 GB egyesített memória, amelynek 800 GB/s az átviteli sebessége.

Az Apple az operációs rendszerek szintjén komoly fejlesztést hajtott végre annak érdekében, hogy a rendszer és az alkalmazások számára ne jelentsen hátrányt az M2 Ultra különleges áthidalása, vagyis ne duál-processzornak érzékelje a rendszer azt, ami valójában ténylegesen duál-processzor, hanem egyetlen hatalmas teljesítményű erőforrásnak. Ezt a kihívást sikerült az Apple-nek áthidalnia, ezt nevezik UltraFusion technológiának, és így az alkalmazások egy erőforrásként kezelik az M2 Ultra processzorokat. A két processzor között gyakorlatilag késéstől mentes, 2,5 TB/s sávszélességű híd létesül, amely nem okoz fennakadást az adatfeldolgozásban.

Ez nagyon fontos fejlesztés, hiszen az Apple-nek történelme van már a duál-processzoros rendszerekkel, ám azok rendre azért buktak el, mert csak nagyon kevés alkalmazás aknázta ki a tudást. Most viszont az alkalmazások kódján semmit sem kell módosítani, azok használják az M2 Ultra processzor sok-sok magját.

Az M2 Ultra processzor 22 darab 8K ProPres 422 videósávot tud egyidőben visszajátszani, 134 milliárd darab tranzisztort tartalmaz a processzor, 31.600 milliárd műveletet hajt végre másodpercenként, és akár 8 darab kijelzőt képesek meghajtani. Natív H.264, HEVC és ProRes visszajátszási támogatás található a hardverben. Maximum 8 T-os SSD-t támogatnak akár 7,4 GB/s átviteli sebességgel.

A Mac Pro hét darab PCI Express bővítőhelyet tartalmaz, és akár 300 Watt kiegészítő tápellátást képes biztosítani. A PCIe 4.0 szabvány támogatása révén a sávszélesség ezen kártyák számára duplázódott. A hét helyből egyet az Apple lefoglal - az USB-A és HDMI kapukat tartalmazó kártya a legfelső helyre be van építve, így a valóságban hat darab szabad helyünk van.

A hat szabad PCIe 4.0 hely közül négy darab PCIe x8 csatornás, két darab pedig PCIe x16 csatornás - ezek a legalsó helyek. Az alsó négy hely dupla magasságú, míg az 5. és 6. hely normál magasságú. Mindegyik hely standard hosszúságű. 

A PCIe 4.0 bővítőhelyek révén nem csak a Sonnet számos portot és belső SSD bővítést kínáló kártya megoldása érhető el, de akár élő műsorkészítéshez használatos BlueFish feldolgozó kártyák, a hangtechnikában használatos AVID ProTools megoldások, az AJA kódoló kártyái, Fibre Channel és SFP hálózati kártyák, stb.

PCI Express kártyák az iJoe.hu kínálatában…


A Mac Pro a csatlakozók terén igen bőkezű: nyolc darab Thunderbolt 4 kapu áll a rendelkezésünkre, a két darab HDMI port pedig 48 Gb/s sávszélességű, akár 8K felbontást is támogat 240 Hertz képfrissítéssel. Emellett két USB-A (3.2) kapu és egy 3,5 mm-es minijack kimenet is található a gép hátoldalán. A vezeték nélküli szabványok terén pedig a WiFi 6E és a Bluetooth 5.3 az alapvető képességek.

A Mac Pro nem csak torony kiépítésben érhető el, hanem rack változatban is kapható, amely révén dedikált szekrényekbe építhető egyéb hardverek mellé. Ilyen változatban 5U vastagságot foglal el. Rendelési opciók

Az iJoe.hu kínálatából bármelyik egyedileg konfigurált Mac Pro modell beszerezhető.

Mac Pro konfigurációk

Bármely, az Apple által kínált konfiguráció megrendelhető a kattintásra elérhető konfigurátor használatával. A szállítási idő normál esetben 2-3 hét. Ettől eltérő szállítási idő az Apple aktuális szállítási készségének függvényében előfordulhat.


Cégek, egyéni vállalkozások és önkormányzatok számára kedvező, tervezhető finanszírozási megoldás információ technológiai eszközök beszerzésére a konstrukció végén egyszerű megvásárlási lehetőséggel. 24, 36, 48 és 60 hónapos futamidővel. Különösen hasznos lehet a Mac Pro esetén, amely magas értéke okán egyösszegben nehezen finanszírozható, ám havi részletekben könnyen vállalható kiadás.

Bővebben…