Apple Thunderbolt 1, 2 kábelek

Az Apple által gyártott, fehér színű Thunderbolt 1 és Thunderbolt 2 szabványú kábelek adatátvitelre és videó kivezetésre.

Ár: bruttó 15 990 Ft

Az Apple jó érzékkel ismerte fel, hogy a Thunderbolt technológia elterjedésének alapvető kulcsa a kiegészítő ellátás. Ennek érdekében ösztönözte az olyan klasszikus professzionális kiegészítő gyártókat, mint a Black Magic Design, a Sonnet, az Elgato és sok más cég a technológia felkarolására. Maga az Apple pedig kábel megoldást biztosított, hogy a Mac-ek egymás közötti kommunikációját egyszerűbbé, és a professzionális technika miatti drága kiegészítőket árnyalatnyival olcsóbbá tegye. Az előbb csak fehér színben elérhető kábel megoldásokat a Mac Pro 2013 év végi frissítésével az Apple fekete színben is bemutatta annak érdekében, hogy a professzionális géphez stílusban illeszkedő professzionális kábelt legyen mód igénybe venni. 

Az Apple Thunderbolt kábel (MD861Z/A) két méter hosszúsággal jelent meg a piacon, amely ideális, ha az előző szériás MacBook Air gépünkről akarunk új szerelmünkre, a Retina kijelzős MacBook Pro modellre költözni, hiszen percek alatt lezajlik a költöztetés a korábbi órák helyett. Felmerült azonban az igény a rövidebb kábelekre, amely főként a mobil kiegészítők esetén lehet hasznos. Ilyen egység a például a Blackmagic Cinema Camera nevű Thunderbolt alapú, SSD-re rögzítő filmfelvevő, amely használata esetén teljesen életszerű, hogy a külső helyszínen töltjük le a nagy felbontású felvételt a Final Cut Pro alkalmazásba. Vagy éppen ilyen az Elgato Thunderbolt SSD is, amely a belső SSD-k sebességét nyújtja külső kapcsolaton keresztül, kényelmes bővítést kínálva a kis tárkapacitású Mac-nek. 

Ezen eszközökhöz azonban nincsen szükség két méteres kábelekre, sőt, sok esetben kényelmetlen is, ha ilyen hosszúságú kábelt kell magunkkal szállítani. Az Elgato és a Sonnet a Thunderbolt kábeleket nagyobb mennyiségben gyártó japán cégtől vásárolt és forgalomba is hozott félméteres, fekete színű kábeleket, és több termékükhöz már alapból biztosítják is ezt a drága kiegészítőt. 

Az Apple 2013 elején frissítette a Thunderbolt kábel termékkínálatát, bár hivatalosan nem derült ki, hogy miben változott a 2 méteres példány (típusszáma MD861ZM/A lett, amely változásra utal), vele párhuzamban megjelent az új, félméteres modell is (MD862ZM/A), amely elsőként fehér színben kínálja azt a mobil felhasználási élményt, amelyet korábban csak külső gyártók termékei tettek lehetővé. 

Az Apple Thunderbolt kábelei a Gennum GN2033 chipekre épülnek, amelyek a kábelek hosszú, fehér műanyaggal borított csatlakozóvégeiben foglalnak helyet, és biztosítják a folyamatos, hibamentes adatátvitelt. A kábelen lévő chipek jóvoltából a 10 Gb/s valóban fenntartható, ráadásul két irányba (azaz gyakorlatilag 2 x 10 Gb/s adatátvitelt nyújtanak a kábelek). (A kábelvégekben elhelyezett aktív chipeknek köszönhető, hogy a Thunderbolt az USB 3 technológiával szemben képes elérni és folyamatosan biztosítani a névleges átviteli sebességét. Erre egyik USB technológia sem képes.) Egy Apple Thunderbolt kábel összesen 12 darab chipet tartalmaz, amely némileg magyarázza, hogy miért is kerül viszonylag sokba egy ilyen eszköz. 

Az új Apple Thunderbolt kábel család a 2012-ben szabvánnyá váló akasztós papírdobozban érkezik, és finoman bepattintva ül a csomagon belül. A kétméteres és félméteres kábel egyaránt eléggé erős kialakítású, nem tűnnek törékenynek, ám cserébe nem is olyan hajlékonyak, mint például az Elgato kábele, amely könnyedén rakható el a táskánkon lévő zsebek valamelyikébe. A Thunderbolt kábelvégek alján lévő kicsi nyílás biztosítja, hogy a kapura csatlakoztatva az nem jön ki könnyedén, vagyis nem áll fenn az a probléma, mint a FireWire 800 és egyes olcsóbb FireWire 400 kábeleknél, hogy kvázi ki tudnak húzódni a portból. 

Az Apple Thunderbolt kábel gond nélkül használható bármely Thunderbolt kiegészítővel, képes biztosítani a szabványban rögzített 10 Watt teljesítményt az olyan, portról működő megoldásoknak, mint az Elgato Thunderbolt SSD, továbbá támogatják a TargetDisk módot a Thunderbolt kapuval szerelt Mac-ek között, illetőleg a Target Display módot az iMac 27" modellekkel.