Mac mini asztali munkaállomás Thunderbolt 3 képességgel

Az Apple aprócska, ám óriási teljesítményű mini munkaállomása azon felhasználók számára, akik rendelkeznek monitorral, egérrel és billentyűzettel.

Indulóár: bruttó 339 990 Ft-tól


A Mac mini asztali számítógépet másfél évtizede azzal a céllal mutatta be az Apple, hogy olyan felhasználókat csábítson el a Mac világ számára, akik rendelkeznek már jó minőségű monitorral, billentyűzettel és egérrel. A gép költséghatékony belépő volt a Mac világba, és jó lépcsőfok a feljebb lépéshez. 

A Mac mini 2018-ban bemutatott frissítése tovább gondolta ezt az irányzatot, és immáron a Mac mini nem csupán egy alsó lépcsőfok, hanem a teljes Mac élményvilág maga, egy olyan befektetés, amely több évre szóló élményt és használati értéket nyújt a tulajdonosának. A Mac mini új teljesítmény fokozatra kapcsolt, és bár megfelelően felszerelve az ára is magasabb a korábbi alapmodellekénél, de soha eddig nem látott képességeket biztosít a kor legmodernebb csatlakozó felületeivel, gyors tárhellyel és memóriával, és nyolcadik generációs Intel processzorokkal, illetve 2020. novembere óta akár Apple Silicon alapon, nyolcmagos M1 processzorral. 

Apple Silicon: Bemutatkozik az M1 processzor

Az Apple egyik első Mac terméke, amely saját fejlesztésű processzorát tartalmazza, a legkedveltebb darab, a Mac mini, amelynek első körben az Intel alapú alapmodelljét váltotta ki az Apple. Az M1 processzor fő vonzereje, hogy az Apple maximálisan képes volt optimalizálni az operációs rendszerét erre az erőforrásra, miközben az Apple Silicon immáron több mint egy évtizedes fejlődés eredményeként ér el olyan csúcsteljesítményt, amely valóban a professzionális kategóriába hívja ezt a központi vezérlőegységet. 

A Mac hardvere és a macOS révén végre kiteljesedhet az az erő, amit eddig csak az iPad Pro modellek és az iPhone készülékek birtokoltak, és megmutathatja az igazi erejét hosszú évek erőteljes fejlesztése! 

Az M1 processzor a korábbi Intel Core i3 processzorhoz képest nyers számítási teljesítményben 3x gyorsabb, míg a grafikus teljesítmény az Apple intenzív integrált megoldása jóvoltából 6x dinamikusabb. Óriási előnyt jelent számos programban a Neural Engine nevű segédprocesszor, amely a gépi tanulást használó algoritmusok területén 15x jobb teljesítményt nyújt.

A jól hangzó paraméterek kapcsán érdemes árnyalni a képet a szoftveres támogatottsággal: az Apple Silicon új, és bár az Apple már natív, illetve univerzális alkalmazásokat kínál rá, természetesen a piacon lévő legtöbb alkalmazás még Intel alapú Mac gépekre van megírva. Ezeket a Rosetta nevű emulált környezet alatt futtatja a gép, és amíg ezekhez nem jelenik meg az univerzális frissítés, addig számos funkcióban az Intel alapú gépek jobban fognak teljesíteni. Amennyiben a munkánk során olyan alkalmazásokat használunk főként, amelyek Intel alapúak, érdemes lehet egy erre optimalizált hardvert választani.

Az Apple M1 processzor 5 nanométeres tranzisztorokat tartalmaz az iparágban elsőként, amely révén elképesztően alacsony fogyasztás mellett tud nagy teljesítmény elérni. A tranzisztorok kicsinyítése azért fontos, mert az órajel emelésével a hőtermelés növekszik. Ha a tranzisztorok kisebbek, akkor egységnyi helyen ugyanazon hőtermelés mellett több tranzisztor fér el, tehát nagyobb a számítási teljesítmény. Ez a megoldás az Apple titka, illetve az elképesztően integrált kivitelű processzor. Nem csak a grafikus vezérlő és a Neural Engine van integrálva a processzor képezte rendszerbe (SoC - system on a chip), hanem még a memória is. A memória ilyen módon való integrálása okán nem kell órajelekről beszélnünk, hiszen a memória elérése és kezelése annyira gyors, mint semmilyen másféle rendszernél. 

A Mac mini alapmodellje nyolcmagos M1 processzort tartalmaz, amely 8 GB vagy 16 GB integrált memóriával érkezhet. Ennél többet most még nem tud a konstrukció, tehát ha memóriaigényes feladatokra használjuk a gépet - óriási fényképek, videók feldolgozása -, érdemes mérlegelni a 16 GB-os korlát problematikáját.

Az Apple M1 processzor már azonnali előnyt jelent olyan feladatoknál, amelyek az Apple képezte architektúrára vannak optimalizálva. A Final Cut Pro friss változata például használja a Neural Engine erejét a remegő felvételek javítására, a személyek és témák követésére a méretre vágásnál, a Photos / Fotók az elemzése során képes arra, hogy a Neural Engine segítségével elemezze a fotókat, és így nem a processzortól köt le erőforrásokat, hanem egy erre szakosodott, gépi tanulást támogató segédprocesszor számít. 

Óriási az előnye az Intel rendszerekkel szemben az Apple integrált grafikus vezérlőjének: ez a nyolcmagos GPU olyan kiemelkedő teljesítményű, hogy meg tudja hajtani akár a Pro Display XDR kijelző bámulatos 6K felbontását.

De összevetésként a Shapr3D három dimenziós tervező alkalmazás akár 7,2x gyorsabban alkotja meg a formákat, a Final Cut Pro 6,6x gyorsabban véglegesíti az utólagos számítást igénylő tartalmakat, az Affinity Photo képszerkesztő 4,1x dinamikusabb hajtja végre a képkezelési műveleteinket, míg a Shadow of the Tomb Raider játék akár 4x jobb teljesítményt mutat. Ezek a tesztek alapvetően szemléltető számadatokat nyújtanak arra vonatkozóan, hogy egy optimalizált szoftver milyen módon képes kiaknázni az új erőforrás előnyeit. 

Mi több, a macOS Big Sur operációs rendszer révén az iPad és iPhone készülékekre írt alkalmazások futtatására is lehetőség nyílik, vagyis szinte végtelenné válik az alkalmazások tárháza, amelyekkel dolgozhatunk!

Nyolcadik generációs Intel processzorok

A Mac mini teljesítményét az Apple többé nem korlátozza azért, hogy ne legyen az iMac modellek riválisa: az induló modell hatmagos Intel Core i5 processzorral van szerelve, illetve igény esetén akár hatmagos Intel Core i7 erőforrással is rendelhető. 

Az új gépek processzor teljesítménye így nem csak a négy év fejlődést, hanem a többlet magok nyújtotta jobb erőforrás kihasználást is magában hordozza. Ennek köszönhetően a Mac mini korábbi, 2014-es sorozatának 3 GHz-es csúcs változatához mérten például az Xcode fejlesztői környezetben egy szoftver megépítésének teljesítménye 2,2x-esére nőtt, vagyis kevesebb mint fele idő alatt végez a feladattal az új Mac mini 3,2 GHz-es Intel Core i7 hatmagos processzorával. A MainStage élő zenei előadó alkalmazás Sculpture / Szobrász nevű funkciója a 4,6 GHz-es Turbo Boost képesség kiaknázásával akár 3,9x gyorsabban dolgozik az Apple tesztjei szerint. Drámai eltérés tapasztalható a Compressor alkalmazás esetén, ahol több komponensnek köszönhetően a ProRes 4444 formátumból HEVC formátumba való, tehát az Apple T2 chipje által hardveresen támogatott exportálás 30x gyorsabb, mint az előd gép esetén! 

Az Intel processzorok velejárója a gyors integrált grafikus vezérlő chip, amely számottevő fejlődést jelent az elődjéhez képest. Az Intel UHD Graphics 630 akár 60%-kal erősebb, mint a korábbi videóvezérlő volt, és képes arra is, hogy akár három kijelzőt hajtson meg egyszerre. Ehhez kettő Thunderbolt 3 csatlakozós (USB-C) 4K kijelző és egy HDMI 2.0-n kapcsolt 4K kijelző jelenti a maximumot, azaz három darab 4096 x 2160 képpont felbontású kijelzőt kapcsolhatunk a Mac minihez 60 Herz képfrissítés mellett. 

Az M1 processzoros Mac mini kettő kijelzőt képes meghajtani: egy darab 6K-s Apple Pro Display XDR monitort, illetve egy darab 4K kijelzőt HDMI 2.0 csatlakozón keresztül.

A Mac mini 5K kijelzőt is támogat: ebben az esetben egy Thunderbolt 3 kapcsolattal szerelt 5120 x 2880 képpont felbontású kijelző csatlakoztatására van mód, amely mellett HDMI 2.0 csatolón keresztül további egy 4K (4096 x 2160 képpontos) kijelzővel használható párhuzamban. 

Thunderbolt 3 kapu támogatja a natív DisplayPort, Mini DisplayPort, Thunderbolt 2, DVI és VGA adapterek használatát is USB-C technológiával. A HDMI 2.0 kapuhoz szintén kapcsolhatunk átalakító segítségével például DVI technológiás kijelzőt. 

További egy kijelzőt jelenthet a Sidecar / Oldalkocsi funkcióval csatlakoztatott kompatibilis iPad vagy iPad Pro készülék, amely szintén képes kiterjeszteni a Mac mini képernyő élményét.

A HDMI 2.0 csatlakozó nagy dinamikatartományú videókimenetet és többcsatornás hang kimenetet is magában foglal, vagyis a házimozi élmény szerelmeseinek is kedvez vele az Apple. A Mac mini analóg 3,5 milliméteres minijack hang kimenettel is rendelkezik. 


Gyors, utólag is bővíthető memória az Intel alapú rendszerekben

A korábbi Mac mini modellek esetén mindig hagyomány volt a memória bővíthetősége, amelyet az Apple a 2014-es változatban megszüntetett. Aztán a vásárlói kérésekre reagálva az Intel alapú gépekben újra manuálisan bővíthető, SODIMM kiszerelésű modulok vannak a gépben, amely révén 2 x 8 GB, 2 x 16 GB vagy akár 2 x 32 GB is behelyezhető a gépbe. Vagyis a gyári 2 x 4 GB (8 GB) helyett akár 16, 32 vagy 64 GB memóriával is dolgozhatunk. Ez ideális olyan feladatokhoz, mint a nagy mennyiségű adat megnyitásával járó, ezáltal memóriaigényes munkák, mint az óriási Adobe Photoshop fájlok, sok alkalmazás egyidejű futtatása, virtuális számítógépek használata, videófeldolgozás és utómunka, vagy sok-sok fénykép kezelése.

Az Apple a DDR4 technológiás memóriából a piacon lévő egyik korszerű, 2666 MHz-es változatot alkalmazta. Részben ez is hozzájárul a 2014-es Mac minihez viszonyított több mint ötször gyorsabb rendszerteljesítményhez.

A memória bővítése nem otthon elvégezhető feladat, mivel a gépet alaposan szét kell hozzá szedni. Annak érdekében, hogy a garancia is megmaradjon, és a bővítésért se kelljen az Apple által elkért elképesztően magas összegeket fizetni, az iJoe.hu el tudja végezni az átvétel előtt a bővítést az ügyfelei számára. Mivel ez egy hosszabb folyamat, így mindenképpen előzetes egyeztetéshez kötött művelet, de így garantáltan működképes és kompatibilis modulok kerülnek a gépbe.

Memória opciók az iJoe.hu kínálatában…

Az iparág leggyorsabb adattárolója - Intel és M1 egyaránt

Az Apple szépen lassan száműzi a lomha merevlemezeket a gépeiből. Végre elérte ez a trend a Mac mini modelleket is. Az alapmodellben sok mindenre elegendő 256 GB-os tárhely található, míg az erősebb változatban már ideálisabbnak mondható 512 GB-os alaplapra integrált PCIe SSD, igény esetén azonban 1 TB vagy 2 TB SSD tárhely is kérhető a gépbe - ezeket előzetesen tudja konfigurálni az Apple, utólag nem módosítható, de igyekszünk ezekből is raktáron tartani. Az Apple SSD-jének sebessége utolérhetetlenül gyors, vagyis nincsen alapja az összehasonlító tesztekre a PC-s világ SATA meghajtóival. Az Apple PCI Express szilárdtest meghajtója akár 3,4 GB/s olvasási sebességre képes, amely hihetetlenül gyors például a videók feldolgozásakor vagy a fényképek betöltésekor.

Az Apple SSD-jének egyik titka az egyedi vezérlő, amelyet az Intel alapú gépeknél Apple T2 processzora biztosít, míg az M1 alapú rendszereknél maga a főprocesszor végzi az SSD kezelését, vezérlését is. Ez segít a rendszernek például az élő FileVault titkosításban, de a HEVC formátumú videók kódolása terén is jelentős sebesség többletet tud nyújtani.

Az Apple a komolyabb teljesítményhez új, modernebb ventilátort alkotott, amely a zajterhelés növelése nélkül képes akár kétszer nagyobb légátfúvást elérni.

A fokozott teljesítmény mögött az a megfontolás is áll, hogy az Apple alaposan felkutatta, az emberek mire is használják a Mac mini modelleket. Számos felhasználó alkalmazza a gépeket kreatív célokra - például renderelő gépnek a Final Cut Pro X vagy a Compressor alá, színpadi technikának a MainStage programhoz, vagy éppen fejlesztők az Xcode erőforrásának úgynevezett Xcode Build Farmként. Az új Mac min úgy lett kialakítva, hogy ezen igényeket maximálisan kiszolgálja, sőt, a 10 GbE képessége révén kimondottan a gyors hálózati összekapcsolásra is alkalmassá tehető, ha így rendeljük meg a számítógépet az Apple-től. (Alapból Gigabit Ethernet kapcsolatra képes a gép, de némi felárért előzetes rendeléssel 10 Gigabit Ethernet átvitelre is alkalmassá tehető.)

Xcode Build Farm

A bámulatos kis erőgép Intel változata négy darab, M1 változata kettő darab Thunderbolt 3 kapuval rendelkezik, amelyek mindegyike 40 Gb/s sebességre alkalmas, vagyis a piacon lévő ultragyors tárhelyekkel, mint az OWC megoldásai, kiválóan együttműködnek. A Thunderbolt 3 kapu révén eGPU külső videókártyák csatlakoztatására is lehetőség van a professzionális használathoz. Az USB-C formátumú Thunderbolt 3 kapuk mellett kettő darab USB-A csatlakozó is jelen van a gépen. A Thunderbolt kapuk egyben USB 4 szabványú perifériák az M1 alapú Mac mini modelleken. A HDMI 2.0 kapu fentebb említett képességei a több csatornás hang kimenet és a HDR videó kimenet - utóbbihoz az iJoe.hu AAR kínálatában kiváló minőségű AudioQuest kábelek is megtalálhatóak.

A USB Power Delivery szabvány kritériumainak való megfelelőség révén a Mac mini mindegyike USB-C kapuja képest 15 Watt tápot leadni a csatlakoztatott perifériák számára.

A Mac mini ezen bámulatos teljesítmény adatok mellett rendkívül alacsony fogyasztású, EPEAT Gold minősítésű. Megfelelve az Apple azon ígéretének, hogy törekszenek a bányászás helyett a már használatban lévő erőforrások újrafelhasználására támaszkodni, a gép külső burkolata teljes egészében újrahasznosított alumíniumból készül. Az alumínium remekül és akárhányszor újrahasznosítható anyag, az Apple pedig számos termékéhez használja, így a keletkező csiszolási szilánkokat újraolvasztva kiváló Mac mini házak hozhatóak létre!

Mac mini konfigurációk és vásárlás

Apple Silicon alapú modellek

Kettő Thunderbolt / USB 4 kapuval rendelkező gépek nagy teljesítményű Apple M1 processzorral, mindenféle utólagos belső bővítési lehetőség nélkül.

Mac mini (2020) M1 256 GB

Apple M1 chip 8 magos CPU‑val, 8 magos GPU‑val és 16 magos Neural Engine-nel
8 GB egyesített memória
256 GB‑os SSD-tároló
Gigabit Ethernet
ezüstszürke színben
Termék részletei
Nincsen készleten, de rendelhető
Mennyiség:

267 708,66 Ft + áfa

Bruttó 339 990 Ft

Mac mini M1 (CTO) 16 GB 256 GB

Apple M1 chip 8 magos CPU‑val, 8 magos GPU‑val és 16 magos Neural Engine-nel
16 GB egyesített memória
256 GB‑os SSD-tároló
Gigabit Ethernet
ezüstszürke színben
Termék részletei
Nincsen készleten, de rendelhető
Mennyiség:

346 448,82 Ft + áfa

Bruttó 439 990 Ft

Mac mini (2020) M1 512 GB

Apple M1 chip 8 magos CPU‑val, 8 magos GPU‑val és 16 magos Neural Engine-nel
8 GB egyesített memória
512 GB‑os SSD-tároló
Gigabit Ethernet
ezüstszürke színben
Termék részletei
Raktáron
Mennyiség:

346 448,82 Ft + áfa

Bruttó 439 990 Ft

Mac mini M1 (CTO) 16 GB 512 GB

Apple M1 chip 8 magos CPU‑val, 8 magos GPU‑val és 16 magos Neural Engine-nel
16 GB egyesített memória
512 GB‑os SSD-tároló
Gigabit Ethernet
ezüstszürke színben
Termék részletei
Nincsen készleten, de rendelhető
Mennyiség:

425 188,98 Ft + áfa

Bruttó 539 990 Ft

Mac mini M1 (CTO) 16 GB 1 TB

Apple M1 chip 8 magos CPU‑val, 8 magos GPU‑val és 16 magos Neural Engine-nel
16 GB egyesített memória
1 TB‑os SSD-tároló
Gigabit Ethernet
ezüstszürke színben
Termék részletei
Nincsen készleten, de rendelhető
Mennyiség:

503 929,13 Ft + áfa

Bruttó 639 990 Ft

Mac mini M1 (CTO) 16 GB 2 TB

Apple M1 chip 8 magos CPU‑val, 8 magos GPU‑val és 16 magos Neural Engine-nel
16 GB egyesített memória
2 TB‑os SSD-tároló
Gigabit Ethernet
ezüstszürke színben
Termék részletei
Nincsen készleten, de rendelhető
Mennyiség:

661 409,45 Ft + áfa

Bruttó 839 990 Ft

10 GbE képességgel szerelt 16 GB-os modellek

Mac mini M1 (CTO) 16 GB 512 GB 10 GbE

Apple M1 chip 8 magos CPU‑val, 8 magos GPU‑val és 16 magos Neural Engine-nel
16 GB egyesített memória
512 GB‑os SSD-tároló
10 Gigabit Ethernet kapcsolat (10 GbE)
ezüstszürke színben
Termék részletei
Nincsen készleten, de rendelhető
Mennyiség:

464 559,06 Ft + áfa

Bruttó 589 990 Ft

Mac mini M1 (CTO) 16 GB 1 TB 10 GbE

Apple M1 chip 8 magos CPU‑val, 8 magos GPU‑val és 16 magos Neural Engine-nel
16 GB egyesített memória
1 TB‑os SSD-tároló
10 Gigabit Ethernet kapcsolat (10 GbE)
ezüstszürke színben
Termék részletei
Nincsen készleten, de rendelhető
Mennyiség:

543 299,21 Ft + áfa

Bruttó 689 990 Ft

Egyedi konfigurációs Intel modell

Mac mini (2020) CTO i7 + 512 GB

Asztroszürke színű, 2020-as sorozatú, egyedi konfigurációs Mac mini asztali számítógép hatmagos Intel Core i7 3,2 GHz-es processzorral, 512 GB PCIe SSD-vel és 8 GB DDR4 2666 MHz memóriával.
Termék részletei
Nincsen készleten, de rendelhető
Mennyiség:

503 929,13 Ft + áfa

Bruttó 639 990 Ft


Cégek, egyéni vállalkozások és önkormányzatok számára kedvező, tervezhető finanszírozási megoldás információ technológiai eszközök beszerzésére a konstrukció végén egyszerű megvásárlási lehetőséggel. 24 és 36 hónapos futamidővel.

Bővebben…