Mac mini asztali munkaállomás Thunderbolt 3 képességgel

Az Apple aprócska, ám óriási teljesítményű mini munkaállomása azon felhasználók számára, akik rendelkeznek monitorral, egérrel és billentyűzettel.

Indulóár: bruttó 314 990 Ft-tól


A Mac mini asztali számítógépet másfél évtizede azzal a céllal mutatta be az Apple, hogy olyan felhasználókat csábítson el a Mac világ számára, akik rendelkeznek már jó minőségű monitorral, billentyűzettel és egérrel. A gép költséghatékony belépő volt a Mac világba, és jó lépcsőfok a feljebb lépéshez. 

A Mac mini 2018-ban bemutatott frissítése tovább gondolta ezt az irányzatot, és immáron a Mac mini nem csupán egy alsó lépcsőfok, hanem a teljes Mac élményvilág maga, egy olyan befektetés, amely több évre szóló élményt és használati értéket nyújt a tulajdonosának. A Mac mini új teljesítmény fokozatra kapcsolt, és bár megfelelően felszerelve az ára is magasabb a korábbi alapmodellekénél, de soha eddig nem látott képességeket biztosít a kor legmodernebb csatlakozó felületeivel, gyors tárhellyel és memóriával, és nyolcadik generációs Intel processzorokkal.

Nyolcadik generációs Intel processzorok

A Mac mini teljesítményét az Apple többé nem korlátozza azért, hogy ne legyen az iMac modellek riválisa: az induló modell négymagos Intel Core i3 processzorral, az erősebb modell hatmagos Intel Core i5 processzorral van szerelve, illetve igény esetén akár hatmagos Intel Core i7 erőforrással is rendelhetőek. 

Az új gépek processzor teljesítménye így nem csak a négy év fejlődést, hanem a többlet magok nyújtotta jobb erőforrás kihasználást is magában hordozza. 

Az Intel processzorok velejárója a gyors integrált grafikus vezérlő chip, amely számottevő fejlődést jelent az elődjéhez képest. Az Intel UHD Graphics 630 akár 60%-kal erősebb, mint a korábbi videóvezérlő volt, és képes arra is, hogy akár három kijelzőt hajtson meg egyszerre. Ehhez kettő Thunderbolt 3 csatlakozós (USB-C) 4K kijelző és egy HDMI 2.0-n kapcsolt 4K kijelző jelenti a maximumot, azaz három darab 4096 x 2160 képpont felbontású kijelzőt kapcsolhatunk a Mac minihez 60 Herz képfrissítés mellett. 

A Mac mini 5K kijelzőt is támogat: ebben az esetben egy Thunderbolt 3 kapcsolattal szerelt 5120 x 2880 képpont felbontású kijelző csatlakoztatására van mód, amely mellett HDMI 2.0 csatolón keresztül további egy 4K (4096 x 2160 képpontos) kijelzővel használható párhuzamban. 

Thunderbolt 3 kapu támogatja a natív DisplayPort, Mini DisplayPort, Thunderbolt 2, DVI és VGA adapterek használatát is USB-C technológiával. A HDMI 2.0 kapuhoz szintén kapcsolhatunk átalakító segítségével például DVI technológiás kijelzőt. 

A HDMI 2.0 csatlakozó nagy dinamikatartományú videókimenetet és többcsatornás hang kimenetet is magában foglal, vagyis a házimozi élmény szerelmeseinek is kedvez vele az Apple. A Mac mini analóg 3,5 milliméteres minijack hang kimenettel is rendelkezik. 

Gyors, utólag is bővíthető memória 

A korábbi Mac mini modellek esetén mindig hagyomány volt a memória bővíthetősége, amelyet az Apple a 2014-es változatban megszüntetett. Most a vásárlói kérésekre reagálva immáron újra manuálisan bővíthető, SODIMM kiszerelésű modulok vannak a gépben, amely révén 2 x 8 GB, 2 x 16 GB vagy akár 2 x 32 GB is behelyezhető a gépbe - utóbbi modulok ára ugyan csillagászati, de a komolyabb fényképész igényekhez indokolt lehet. 

Az Apple a DDR4 technológiás memóriából a piacon lévő leggyorsabb, 2666 MHz-es változatot alkalmazta. Részben ez is hozzájárul a több mint ötször gyorsabb rendszerteljesítményhez. 

Az iparág leggyorsabb adattárolója

Az Apple szépen lassan száműzi a lomha merevlemezeket a gépeiből. Végre elérte ez a trend a Mac mini modelleket is. Ugyan a 128 GB alap tárhely kevéskének mondható, igény esetén a gép rendelhető nagyobb kapacitással, a 256 GB-os erősebb modell tárhelye mellett akár 512 GB, 1 TB vagy 2 TB SSD tárhely is kérhető a gépbe. Az Apple SSD-jének sebessége utolérhetetlenül gyors, vagyis nincsen alapja az összehasonlító tesztekre a PC-s világ SATA meghajtóival. Az Apple PCI Express szilárdtest meghajtója akár 3,4 GB/s olvasási sebességre képes, amely hihetetlenül gyors például a videók feldolgozásakor vagy a fényképek betöltésekor. 

Az Apple SSD-jének egyik titka az egyedi vezérlő, amelyet az Apple T2 processzora biztosít. Ez segít a rendszernek például az élő FileVault titkosításban, de a HEVC formátumú videók kódolása terén is jelentős sebesség többletet tud nyújtani. 

Az Apple a komolyabb teljesítményhez új, modernebb ventilátort alkotott, amely a zajterhelés növelése nélkül képes akár kétszer nagyobb légátfúvást elérni. 

A fokozott teljesítmény mögött az a megfontolás is áll, hogy az Apple alaposan felkutatta, az emberek mire is használják a Mac mini modelleket. Számos felhasználó alkalmazza a gépeket kreatív célokra - például renderelő gépnek a Final Cut Pro X vagy a Compressor alá, színpadi technikának a MainStage programhoz, vagy éppen fejlesztők az Xcode erőforrásának úgynevezett Xcode Render Farmként. Az új Mac min úgy lett kialakítva, hogy ezen igényeket maximálisan kiszolgálja, sőt, a 10 GbE képessége révén kimondottan a gyors hálózati összekapcsolásra is alkalmassá tehető, ha így rendeljük meg a számítógépet az Apple-től. (Alapból Gigabit Ethernet kapcsolatra képes a gép, de némi felárért 10 Gigabit Ethernet átvitelre is alkalmassá tehető.) 

A bámulatos kis erőgép négy darab Thunderbolt 3 kapuval rendelkezik, amelyek mindegyike 40 Gb/s sebességre alkalmas, vagyis a piacon lévő ultragyors tárhelyekkel, mint az AKiTiO megoldásai, kiválóan együttműködnek. A Thunderbolt 3 kapu révén eGPU külső videókártyákcsatlakoztatására is lehetőség van a professzionális használathoz. Az USB-C formátumú Thunderbolt 3 kapuk mellett kettő darab USB-A csatlakozó is jelen van a gépen. A HDMI 2.0 kapu fentebb említett képességei a több csatornás hang kimenet és a HDR videó kimenet - utóbbihoz az iJoe.hu AAR kínálatában kiváló minőségű AudioQuest kábelek is megtalálhatóak. 

A USB Power Delivery szabvány kritériumainak való megfelelőség révén a Mac mini mindegyike USB-C kapuja képest 15 Watt tápot leadni a csatlakoztatott perifériák számára.

A Mac mini ezen bámulatos teljesítmény adatok mellett rendkívül alacsony fogyasztású, EPEAT Gold minősítésű. Megfelelve az Apple azon ígéretének, hogy törekszenek a bányászás helyett a már használatban lévő erőforrások újrafelhasználására támaszkodni, a gép külső burkolata teljes egészében újrahasznosított alumíniumból készül. Az alumínium remekül és akárhányszor újrahasznosítható anyag, az Apple pedig számos termékéhez használja, így a keletkező csiszolási szilánkokat újraolvasztva kiváló Mac mini házak hozhatóak létre! 

Mac mini (2018, i3)

Asztroszürke színű, 2018-as Mac mini modell négymagos Intel Core i3 processzorral, 8 GB 2666 MHz DDR4 memóriával, 128 GB PCIe SSD-vel és Thunderbolt 3 kapukkal.
Termék részletei
Raktáron
Mennyiség:

248 023,62 Ft + áfa

Bruttó 314 990 Ft

Mac mini (2018, i5) Akció

Asztroszürke színű, 2018-as Mac mini modell hatmagos Intel Core i5 processzorral, 8 GB 2666 MHz DDR4 memóriával, 256 GB PCie szilárdtest meghajtóval és Thunderbolt 3 kapukkal a csúcs teljesítmény érdekében.
Termék részletei
Raktáron
Mennyiség:

330 700,79 Ft + áfa

Bruttó 434 990 Ft

Bruttó 419 990 Ft

Mac mini (2018) CTO i7 + 512 GB

Asztroszürke színű, 2018-as sorozatú, egyedi konfigurációs Mac mini asztali számítógép hatmagos Intel Core i7 3,2 GHz-es processzorral, 512 GB PCIe SSD-vel és 8 GB DDR4 2666 MHz memóriával.
Termék részletei
Rendelhető
Mennyiség:

448 031,50 Ft + áfa

Bruttó 569 000 Ft

Mac mini (2018) CTO i7 + 1 TB SSD

3,2 GHz-es, 6 magos, nyolcadik generációs Intel Core i7 processzor (Turbo Boost gyorsítással akár 4,6 GHz)
8 GB 2666 MHz-es DDR4 memória
Intel UHD Graphics 630
1 TB-os SSD-tároló
Termék részletei
Raktáron
Mennyiség:

562 992,13 Ft + áfa

Bruttó 715 000 Ft

Mac mini