Mac mini (M2, M2 Pro)

Az Apple aprócska, ám óriási teljesítményű mini munkaállomása azon felhasználók számára, akik rendelkeznek monitorral, egérrel és billentyűzettel.

Indulóár: bruttó 299 990 Ft-tól


A Mac mini asztali számítógépet két évtizede azzal a céllal mutatta be az Apple, hogy olyan felhasználókat csábítson el a Mac világ számára, akik rendelkeznek már jó minőségű monitorral, billentyűzettel és egérrel. A gép költséghatékony belépő volt a Mac világba, és jó lépcsőfok a feljebb lépéshez. Manapság azonban már olyan teljesítménnyel és funkciókkal rendelkezik, hogy akár elsődleges számítógépnek is kitűnő választás lehet!

A Mac mini 2023. januárjában bemutatott frissítése a teljes Mac élményvilág maga, egy olyan befektetés, amely több évre szóló élményt és használati értéket nyújt a tulajdonosának. A Mac mini új teljesítmény fokozatra kapcsolt, és soha eddig nem látott képességeket biztosít a kor legmodernebb csatlakozó felületeivel, gyors tárhellyel és memóriával, illetve Apple Silicon alapon, nyolcmagos M2 processzorral, vagy a csúcskategóriában tízmagos vagy 12-magos M2 Pro erőforrással. 

Apple Silicon: M2 az alapmodellekben, M2 Pro a csúcskategóriában

Az Apple egyik első Mac terméke, amely saját fejlesztésű processzorát tartalmazta, a legkedveltebb darab, a Mac mini volt. Az M1 processzor bámulatos sikere után a gép alap változatai megkapták az M2 erőforrást. Ennek fő vonzereje, hogy az Apple maximálisan képes volt optimalizálni az operációs rendszerét erre az erőforrásra, miközben az Apple Silicon immáron több mint egy évtizedes fejlődés eredményeként ér el olyan csúcsteljesítményt, amely valóban a professzionális kategóriába hívja ezt a központi vezérlőegységet. 

A Mac hardvere és a macOS révén végre kiteljesedhet az az erő, amit eddig csak az iPad Pro modellek és az iPhone készülékek birtokoltak, és megmutathatja az igazi erejét hosszú évek erőteljes fejlesztése! 

Az M2 processzor nyolcmagos CPU-val rendelkezik, kiemelkedő teljesítményt biztosít, miközben rendkívül energiatakarékos. A processzor négy hatékonysági és négy nagy teljesítményű maggal rendelkezik. Ehhez 10-magos grafikus processzor társul, amely képes meghajtani akár 1 darab 6K kijelzőt Thunderbolt kapcsolaton keresztül, és egy 5K-s kijelzőt HDMI-n keresztül ugyanabban az időben. Ez a processzor több mint 20 milliárd tranzisztort tartalmaz, ezek 5 nanométeres gyártási technológiával készülnek, amely révén elképesztően alacsony fogyasztás mellett tud nagy teljesítmény elérni. 

A tranzisztorok kicsinyítése azért fontos, mert az órajel emelésével a hőtermelés növekszik. Ha a tranzisztorok kisebbek, akkor egységnyi helyen ugyanazon hőtermelés mellett több tranzisztor fér el, tehát nagyobb a számítási teljesítmény. Ez a megoldás az Apple titka, illetve az elképesztően integrált kivitelű processzor. Nem csak a grafikus vezérlő és a Neural Engine van integrálva a processzor képezte rendszerbe (SoC - system on a chip), hanem még a memória is. A memória ilyen módon való integrálása okán nem kell órajelekről beszélnünk, hiszen a memória elérése és kezelése annyira gyors, mint semmilyen másféle rendszernél. Az M2 esetén 100 GB/másodperc a memória sávszélesség.Óriási előnyt jelent számos programban a Neural Engine nevű segédprocesszor, amely a gépi tanulást használó algoritmusok területén szintén kiemelkedő teljesítményt nyújt. Ez előnyös a fényképeinken történő elemzések során, amikor a Photos / Fotók program azonosítja az arcokat, illetve téma szerint kereshetővé teszi a képeket helyben, a gép tárhelyén. A Photos / Fotók az elemzése során képes arra, hogy a Neural Engine segítségével elemezze a fotókat, és így nem a processzortól köt le erőforrásokat, hanem egy erre megalkotott, gépi tanulást támogató segédprocesszor végzi a számításokat. Szintén azonnali előnyt jelent az M2 architektúra ereje olyan feladatoknál, amelyek az Apple képezte architektúrára vannak optimalizálva. A Final Cut Pro aktuális változata például használja a Neural Engine erejét a remegő felvételek javítására vagy a személyek és témák követésére. Ezekkel kapcsolatosan használati információk is olvashatóak az iJoe.hu által fenntartott MacMag.hu oldalon, illetve ekönyv formájában az Apple Books Store-ból.

 Az M2 processzorral szerelt gépeket akár 2 TB tárhellyel és 16 GB vagy 24 GB memóriával is tudjuk rendelni. Ezt fontos a vásárlás előtt kiválasztani, mert később nem módosítható semmilyen belső paraméter.

A még komolyabb igényekre reagálva az Apple a Mac mini legerősebb konfigurációját M2 Pro processzorral szerelte. Ez alapból 10-magos CPU-val, 16-magos GPU-val van szerelve, de igény szerint rendelhető 12-magos GPU-val és 19-magos GPU-val a még kiemelkedőbb teljesítmény érdekében. A gépnek ez a változata alapból 16 GB memóriát tartalmaz, de igény szerint 32 GB-tal is rendelhető. A memória sebessége az M2 Pro processzor esetén 200 GB/s, vagyis duplája az M2-nek. A tárhely alapból 512 GB, amely 1 TB, 2 TB, és még markánsabb 4 TB és 8 TB opciókkal is előre konfigurálható, hogy még alkalmasabb legyen a gép a hosszú távú használatra.

Ha régebbi alkalmazásaink vannak, amelyeket nem írtak meg Apple Silicon alapra, akkor sincsen komly gond, mivel az Apple gondolt erre az eshetőségre is. Ezeket a Rosetta nevű emulált környezet alatt futtatja a gép, és amíg ezekhez nem jelenik meg az univerzális frissítés, addig számos funkcióban az Intel alapú gépek jobban fognak teljesíteni. Amennyiben a munkánk során olyan alkalmazásokat használunk főként, amelyek Intel alapúak, érdemes lehet egy erre optimalizált hardvert választani.Óriási az előnye az Apple integrált grafikus vezérlőjének: az M2 processzorban lévő 10-magos GPU meg tudja hajtani akár a Pro Display XDR kijelző bámulatos 6K felbontását, még az M2 Pro erőforrás 16-magos vagy 19-magos GPU-ja akár kettő darab 6K kijelzőt is meghajt Thunderbolt kapun keresztül, miközben egy darab 8K-s kijelzőt is támogat HDMI-n keresztül. 

Mi több, a macOS operációs rendszer révén az iPad és iPhone készülékekre írt alkalmazások futtatására is lehetőség nyílik, vagyis szinte végtelenné válik az alkalmazások tárháza, amelyekkel dolgozhatunk!További egy kijelzőt jelenthet a Sidecar / Oldalkocsi funkcióval csatlakoztatott kompatibilis iPad vagy iPad Pro készülék, amely szintén képes kiterjeszteni a Mac mini képernyő élményét.

A HDMI 2.0 csatlakozó nagy dinamikatartományú videókimenetet és többcsatornás hang kimenetet is magában foglal, vagyis a házimozi élmény szerelmeseinek is kedvez vele az Apple. A Mac mini analóg 3,5 milliméteres minijack hang kimenettel is rendelkezik. 

Az iparág leggyorsabb adattárolója

Az Apple hosszú évek óta az iparág leggyorsabb, mozgó alkatrész nélküli tárolóit biztosítja a gépeiben, amely egyrészt a legmagasabb színvonalú komponenseknek, másrészt az Apple dedikált vezérlőinek köszönhető, amelyek a macOS rendszerrel, illetve az APFS-fájlrendszerrel való működésre tökéletesen optimalizálva vannak. Az alapmodellben sok mindenre elegendő 256 GB-os tárhely található, míg az erősebb változatban már ideálisabbnak mondható 512 GB-os alaplapra integrált PCIe SSD, igény esetén azonban 1 TB vagy 2 TB SSD tárhely is kérhető az M2 processzoros gépbe, illetve akár 4 TB vagy 8 TB az M2 Pro processzoros modellekbe - ezeket előzetesen tudja konfigurálni az Apple, utólag nem módosítható, de igyekszünk ezekből is raktáron tartani. Az Apple SSD-jének sebessége utolérhetetlenül gyors, vagyis nincsen alapja az összehasonlító tesztekre a PC-s világ meghajtóival. Az Apple PCI Express szilárdtest meghajtója akár 3,4 GB/s olvasási sebességre képes, amely hihetetlenül gyors például a videók feldolgozásakor vagy a fényképek betöltésekor.

Az Apple a komolyabb teljesítményhez új, modernebb ventilátort alkotott, amely a zajterhelés növelése nélkül képes akár kétszer nagyobb légátfúvást elérni.

A fokozott teljesítmény mögött az a megfontolás is áll, hogy az Apple alaposan felkutatta, az emberek mire is használják a Mac mini modelleket. Számos felhasználó alkalmazza a gépeket kreatív célokra - például renderelő gépnek a Final Cut Pro X vagy a Compressor alá, színpadi technikának a MainStage programhoz, vagy éppen fejlesztők az Xcode erőforrásának úgynevezett Xcode Build Farmként. Az új Mac min úgy lett kialakítva, hogy ezen igényeket maximálisan kiszolgálja, sőt, az opcionális 10 GbE képessége révén kimondottan a gyors hálózati összekapcsolásra is alkalmassá tehető, ha így rendeljük meg a számítógépet az Apple-től. (Alapból Gigabit Ethernet kapcsolatra képes a gép, de némi felárért előzetes rendeléssel 10 Gigabit Ethernet átvitelre is alkalmassá tehető.)


Modern csatlakozók


A bámulatos kis erőgép M2 változata kettő darab, az M2 Pro változat pedig négy darab Thunderbolt 4 / USB4 kapuval rendelkezik, amelyek mindegyike 40 Gb/s sebességre alkalmas, vagyis a piacon lévő ultragyors tárhelyekkel, mint az OWC megoldásai, kiválóan együttműködnek. Az USB-C formátumú Thunderbolt 4 kapuk mellett kettő darab USB-A csatlakozó is jelen van a gépen. A Thunderbolt kapuk egyben USB 4 szabványú perifériák csatlakoztatására is lehetőséget adnak az M2 alapú Mac mini modelleken. A HDMI 2.0 kapu fentebb említett képességei a több csatornás hang kimenet és a HDR videó kimenet - utóbbihoz az iJoe.hu AAR kínálatában kiváló minőségű AudioQuest kábelek is megtalálhatóak. Az M2 modell esetén 5K felbontás támogatott, míg az M2 Pro modell akár 8K felbontást is támogat HDMI-n keresztül.A USB Power Delivery szabvány kritériumainak való megfelelőség révén a Mac mini mindegyike USB-C kapuja képest 15 Watt tápot leadni a csatlakoztatott perifériák számára.

A Mac mini ezen bámulatos teljesítmény adatok mellett rendkívül alacsony fogyasztású, EPEAT Gold minősítésű. Megfelelve az Apple azon ígéretének, hogy törekszenek a bányászás helyett a már használatban lévő erőforrások újrafelhasználására támaszkodni, a gép külső burkolata teljes egészében újrahasznosított alumíniumból készül. Az alumínium remekül és akárhányszor újrahasznosítható anyag, az Apple pedig számos termékéhez használja, így a keletkező csiszolási szilánkokat újraolvasztva kiváló Mac mini házak hozhatóak létre!

Mac mini konfigurációk és vásárlás

Mac mini M2 processzoros modellek

Kettő Thunderbolt / USB 4 kapuval rendelkező gépek nagy teljesítményű Apple M2 processzorral, mindenféle utólagos belső bővítési lehetőség nélkül.

Mac mini M2 256 GB

Apple M2 chip 8 magos CPU‑val, 10 magos GPU‑val és 16 magos Neural Engine-nel
8 GB egyesített memória
256 GB‑os SSD-tároló
Két Thunderbolt 4 port
Két USB-A port, HDMI-port, Gigabit Ethernet és fejhallgató-csatlakozó
ezüstszürke színben
Termék részletei
Rendelhető (szállítás: 1-3 nap)
Mennyiség:

236 212 Ft + áfa

Bruttó 299 990 Ft

(bruttó 11 955 Ft × 36 hó Részletek)

Mac mini M2 (CTO) 16 GB 256 GB

Apple M2 chip 8 magos CPU‑val, 10 magos GPU‑val és 16 magos Neural Engine-nel
16 GB egyesített memória
256 GB‑os SSD-tároló
Két Thunderbolt 4 port
Két USB-A port, HDMI-port, Gigabit Ethernet és fejhallgató-csatlakozó
ezüstszürke színben
Termék részletei
Rendelhető (szállítás: 1-2 hét)
Mennyiség:

314 952 Ft + áfa

Bruttó 399 990 Ft

(bruttó 15 940 Ft × 36 hó Részletek)

Mac mini M2 512 GB

Apple M2 chip 8 magos CPU‑val, 10 magos GPU‑val és 16 magos Neural Engine-nel
8 GB egyesített memória
512 GB‑os SSD-tároló
Két Thunderbolt 4 port
Két USB-A port, HDMI-port, Gigabit Ethernet és fejhallgató-csatlakozó
ezüstszürke színben
Termék részletei
Rendelhető (szállítás: 1-3 nap)
Mennyiség:

314 952 Ft + áfa

Bruttó 399 990 Ft

(bruttó 15 940 Ft × 36 hó Részletek)

Mac mini M2 (CTO) 16 GB 512 GB

Apple M2 chip 8 magos CPU‑val, 10 magos GPU‑val és 16 magos Neural Engine-nel
16 GB egyesített memória
512 GB‑os SSD-tároló
Két Thunderbolt 4 port
Két USB-A port, HDMI-port, Gigabit Ethernet és fejhallgató-csatlakozó
ezüstszürke színben
Termék részletei
Rendelhető (szállítás: 1-2 hét)
Mennyiség:

393 692 Ft + áfa

Bruttó 499 990 Ft

(bruttó 19 925 Ft × 36 hó Részletek)

Mac mini M2 (CTO) 16 GB 1 TB

Apple M2 chip 8 magos CPU‑val, 10 magos GPU‑val és 16 magos Neural Engine-nel
16 GB egyesített memória
1 TB‑os SSD-tároló
Két Thunderbolt 4 port
Két USB-A port, HDMI-port, Gigabit Ethernet és fejhallgató-csatlakozó
ezüstszürke színben
Termék részletei
Rendelhető (szállítás: 1-2 hét)
Mennyiség:

472 433 Ft + áfa

Bruttó 599 990 Ft

(bruttó 23 910 Ft × 36 hó Részletek)

Mac mini M2 és M2 Pro egyedi konfigurációk

A kívánt modellt kiválasztva az Apple kínálatában lévő bármely egyedi konfigurációs lehetőségek alapján alkothatja meg kívánt számítógépét, amely 2-3 hét alatt beérkezik.

Mac mini M2 Pro processzoros modellek

Négy darab Thunderbolt / USB 4 kapuval rendelkező gépek nagy teljesítményű Apple M2 Pro processzorral, mindenféle utólagos belső bővítési lehetőség nélkül. 

8K HDMI / 60 Herz videó kimenettel

Mac mini M2 Pro alapmodell

Apple M2 Pro 10 magos CPU‑val, 16 magos GPU‑val és 16 magos Neural Engine‑nel
16 GB egyesített memória
512 GB-os SSD-tároló
Gigabites Ethernet
Négy Thunderbolt 4 port, HDMI-port, két USB‑A port és fejhallgató-csatlakozó
ezüstszürke színben
Termék részletei
Rendelhető (szállítás: 1-2 hét)
Mennyiség:

511 803 Ft + áfa

Bruttó 649 990 Ft

(bruttó 25 902 Ft × 36 hó Részletek)

Mac mini M2 Pro (CTO) 10 CPU 32 GB 512 GB

Apple M2 Pro 10 magos CPU‑val, 16 magos GPU‑val és 16 magos Neural Engine‑nel
32 GB egyesített memória
512 GB-os SSD-tároló
Gigabites Ethernet
Négy Thunderbolt 4 port, HDMI-port, két USB‑A port és fejhallgató-csatlakozó
ezüstszürke színben
Termék részletei
Azonnal átvehető
Mennyiség:

669 283 Ft + áfa

Bruttó 849 990 Ft

(bruttó 33 872 Ft × 36 hó Részletek)

Mac mini M2 Pro (CTO) 10 CPU 32 GB 1 TB

Apple M2 Pro 10 magos CPU‑val, 16 magos GPU‑val és 16 magos Neural Engine‑nel
32 GB egyesített memória
1 TB-os SSD-tároló
Gigabites Ethernet
Négy Thunderbolt 4 port, HDMI-port, két USB‑A port és fejhallgató-csatlakozó
ezüstszürke színben
Termék részletei
Rendelhető (szállítás: 1-2 hét)
Mennyiség:

748 023 Ft + áfa

Bruttó 949 990 Ft

(bruttó 37 857 Ft × 36 hó Részletek)Cégek, egyéni vállalkozások és önkormányzatok számára kedvező, tervezhető finanszírozási megoldás információ technológiai eszközök beszerzésére a konstrukció végén egyszerű megvásárlási lehetőséggel. 24 és 36 hónapos futamidővel.

Bővebben…