MacBook Pro

A MacBook Pro rendkívüli teljesítménye és hordozhatósága eddig nem tapasztalt magas minőséget teremt a laptop­használatban.

Indulóár: bruttó 499 990 Ft-tól


MacBook Pro mobil számítógép termékcsalád - Akár nyolcmagos Intel Core i9 processzorral

Az Apple évekig kutatta, mi lehet a megfelelő út a mobil számítógépek világában, amely túlmutat az órajel emelés és a tárhely bővítés témakörén, és valóban hozzáad valami újat a felhasználói élményhez. Bátor fejlesztések egész sorát mutatta be a cég a 2016. október 27-én, 25 évvel az első PowerBook bemutatását követően prezentált MacBook Pro modellekben! Ezek a rendkívül sikeres új formavilágú modellek az Intel nyolcadik és kilencedik generációs, a konfigurációtól függően négy, hat- vagy éppen nyolcmagos processzorsorozatával lettek frissítve, amelyhez kapcsolódóan bámulatos erejű videvezérlők és videókártyák is megjelentek a gépekben, mint a Radeon Pro Vega GPU. És amire évek óta várnak a profi felhasználók: a MacBook Pro 15" modelleket lehetőség van akár 32 GB DDR4 2400 MHz memóriával konfigurálva rendelni! Az Apple tovább fejlesztette a kijelző technológiát, bemutatta az iPadeknél népszerű TrueTone színvilág beállítást, amely révén a kijelző színképe a környezethez igazodik, ezáltal élvezetesebb a használat a szem számára.

Nincsen olyan terület, amelyen ne változott volna a MacBook Pro elődeihez képest. 

Vékony és könnyű

A MacBook Pro modellek közel állnak az etalon MacBook szériához: a 13 hüvelykes gép alig 14,9 milliméter vékony, azaz a MacBook Air modelleknél is vékonyabb, és mindössze 1,37 kilogramm, amely rendkívül a pro kategóriában. A MacBook Pro 15” pedig 15,5 milliméterével szintén elképesztően vékony, és immáron stabilan 2 kilogramm alatt képviseli a nagyobb kijelzős mezőnyt a maga 1,83 kilogrammjával. 

A gépek az Apple két alapvető színében, az ezüstszürke és az asztroszürke árnyalatokban elérhetőek. A billentyűzet mindkét esetben fekete színű, ahogy a kijelző kerete is. 

A 2018 nyarától forgalomba kerülő gépeknél az Apple tovább fejlesztette a 2015-ben bemutatott pillangó mechanikás billentyűzetet: az új, harmadik generációs pillangó billentyűzet sokkal halkabb, és a szennyeződésekre sem fogékony. Ezek olyan paraméterek, amelyek mindenki számára vonzóak, és jól mutatják az Apple-nél folyamatos fejlesztést, amely a termékek generációi között átívelnek. 

Touch Bar - OLED gombsor a billentyűzet fölött

A természetesen megvilágított billentyűzet a nyomásélményen túl további vonzerőt is tartogat: a kontextusfüggő tartalommal felruházható Touch Bar felület egy többujjas érintésérzékeny OLED kijelző, amely a funkciógombsor helyét foglalja el, és intelligensen tudják használni a legkülönfélébb alkalmazások, a Photos / Fényképek, az iMovie, a Final Cut Pro, az iTunes, a Logic Pro, a GarageBand vagy éppen az Adobe Photoshop és az Algoriddim Djay. 

Cikk: A Final Cut Pro videó utómunka alkalmazás Touch Bar funkciói…

Cikk: Az Adobe Photoshop CC grafikus kreatív alkalmazás Touch Bar funkciói…

A Touch Bar segítségével lapozhatunk a böngészőben, görgethetünk a képeink között, szövegszerkesztő funkciókat érhetünk el a Pages kiadványszerkesztőben, és akár Emoji ikonokat is küldhetünk a Messages / Üzenetek alkalmazásban. 

A MacBook Pro az első olyan Mac, amelyen többé nem kell jelszókat beírni, mert a Touch Bar jobb oldala ujjlenyomat érzékelésre is képes, így egy érintéssel feloldhatjuk a Mac-et. A funkció egyes országokban már most, Magyarországon a későbbiekben Apple Pay használatára is alkalmassá fog válni. 

A Touch Bar előnye, hogy a billentyűzetünkkel egy síkban van, így használata kényelmes, a szó szoros értelmében kézenfekvő. 

És ha valakinek a klasszikus funkciógombsorra van szüksége, akkor az fn billentyű használatával előhozhatja az F1-F12 gombokat is! 

Az Apple elérhetővé tette a Touch Bar használatát külső fejlesztők számára is, így akik szeretnék alkalmazásukat ilyen tudással kiegészíteni, könnyedén megtehetik. 

Grafikus képességek és kijelző

A MacBook Pro 2014-es és 2015-ös változatainak bemutatása óta rengeteget változott a GPU világ. Az AMD megjelent a piacon az úgynevezett Polaris architektúrával, amely drámaian fokozza a grafikus teljesítményt, és képes akár kétszeresével felülmúlni a korábbi csúcs videókártyákat. A MacBook Pro 15” modellek AMD Radeon Pro 555X 4 GB-os vagy Radeon Pro 560X 4 GB-os videókártyával vannak szerelve. 

A MacBook Pro 15” esetén ezek a bámulatos grafikus kártyák akár 130%-kal nagyobb teljesítményre képesek elődeiknél, és lehetővé teszik a kijelző natív felbontása mellett további két 5K-s kijelző csatlakoztatását is. Elképesztő mennyiségű képpontot tudnak tehát vezérelni. 

A MacBook Pro 13” funkciógombos modell esetén az Apple az Intel Iris Plus Graphics 640, a MacBook Pro 13" Touch Bar felületű gép esetén az Intel Iris Plus Graphics 655, míg a MacBook Pro 15" modellek esetén az Intel UHD Graphics 630 vezérlőkre építette a grafikus ábrázolást, amelyek 128 MB eDRAM felhasználásával biztosítják a teljesítményüket. 

A MacBook Pro 15” dedikált Radeon Pro kártyáival akár 57%-kal gyorsabb a Final Cut Pro X 4K felbontású 3D címanimációinak feldolgozása során, 130%-kal gyorsabb a 3D megjelenítésben, és 60%-kal gyorsabb a játékokban, míg a MacBook Pro 13” 76-76%-kal dinamikusabb a Final Cut Pro X 3D megjelenítése és az alapvető 3D feladatokban, és 103%-kal erősebb az intenzív játékokban. 

A grafikus megjelenítésnek persze a kijelző ad értéket: ez egy széles színskálás Retina kijelző, amely a mozi szabványnak megfelelően az sRGB-nél 25%-kal több árnyalatot képes megjeleníteni, részletgazdagabbá téve a fényképek és videófelvételek élményét, igazodva az iMac 27” Retina 5K, az iPad Pro 9,7” és az iPhone 7 modellek kijelző technológiájához, az úgynevezett P3 színskálához. 

A MacBook Pro modellek LED háttérvilágítású, nagy kontrasztarányú Retina kijelzőt tartalmaznak 2560 x 1440 felbontással a 13 hüvelykes gép esetén, és 2560 x 1800 képpont felbontással a 15 hüvelykes példánynál. 

Az Apple 2018-ban bemutatott frissítései révén meghonosította a szem számára kedvezőbb TrueTone funkciót, amely nem elsősorban a grafikusok kedvence, hiszen nem pontos színképet mutat, hanem éppen az a lényege, hogy a háttérfényhez igazítva kicsit analóg élményt nyújt. A TrueTone kijelző funkció lényege, hogy a háttérfényhez, a környezet fényviszonyaihoz igazodik a kijelző. Este az otthon melegében kicsit sárgásabb, napfényben fényes kékes, LED lámpák között élesen megvilágított. Mivel azonban így nem üt el a környezettől nagy mértékben, így sokkal jobb élmény nézni. A TrueTone funkció ráadásul nem csak a belső kijelzőn érhető el, hanem az átalakítóval csatlakoztatott Apple Thunderbolt Display modellen, illetve az LG megfelelő 4K és 5K kijelzőjén is. A funkciót az operációs rendszer biztosítja a videókártya segítségével, és az iOS eszközökön tapasztalt népszerűsége okán vezették be a Mac-en is. 

Elképesztően gyors SSD, nyolcadik és kilencedik generációs Intel processzor, akár 2400 MHz-es memória

A professzionális felhasználás igényeihez igazodva a MacBook Pro modellek soha nem látott mobil teljesítményt tartalmaznak. A funkciógombos MacBook Pro 13” az energiatakarékosság szolgálatában hetedik generációs kétmagos Intel Core i5 vagy Intel Core i7 processzort tartalmaz. A MacBook Pro 13" Touch Bar modell kategóriája legnagyobb teljesítményét hozva négymagos nyolcadik generációs Intel Core i5 vagy i7 processzort tartalmaz. Ennek jóvoltából a MacBook Pro 13" olyan teljesítményt nyújt, amely tizenhárom hüvelykes gép esetén még sosem láttunk. A MacBook Pro 15” a nagy teljesítmény szolgálatában nyolcadik generációs, hatmagos Coffee Lake Intel Core i7, az erősebb konfiguráció esetén 2,3 vagy 2,4 GHz-es, nyolcmagos Intel Core i9 erőforrással dolgozik. Ezek a processzorok a nagy teljesítmény mellett semmit sem áldoznak az akku időből. Ne feledjük, hogy az Apple világban az akku idő nem 3-4 óra, hanem akár 10 óra normál használat mellett, de legalább 5-7 óra intenzív igénybevétel mellett is. Az Apple a macOS operációs rendszerben több olyan megoldást is alkalmazott, amely az energiahatékonyságot segíti elő, így a rendszer általános működése is jóval kevésbé erőforrás igényes, mint más operációs rendszerek esetén. 

Az Intel Core processzorok képesek arra is, hogy a kevésbé optimalizált programokat, amelyek nem élnek a több magos processzorok erejével, megfelelően kiszolgálják, és egy-egy feladathoz a processzor órajelet túlhúzzák: a MacBook Pro 13” modellekben lévő Intel Core i7 2,8 GHz-es CPU akár 4,7 GHz-ig képes magát túlhúzni a Turbo Boost technológia révén, míg a MacBook Pro 15” modellek 2,4 GHz-es csúcs processzora akár 5 GHz-ig is felkapaszkodik. 

Ehhez a teljesítményhez megfelelő aktív hűtés szükséges, amelyet az Apple egyedi fejlesztésű, rendkívül sok lapáttal rendelkező, eltérő frekvenciákon rezgő, ezért a hangját nem erősítő, hanem tompító lapátokból felépített ventilátorokkal old meg. A MacBook Pro 13” és a MacBook Pro 15” is két darab ventilátort tartalmaz, hogy a gép működése optimálisan hűtve legyen. 

Aki számítógépet használ, az tisztában van vele, hogy a leglassabb eleme napjaink gépeinek nem a memória vagy a processzor, hanem a tárhely. Az Apple ezen a téren élen járt, és évek óta a piac leggyorsabb meghajtóival szereli a gépeket. Már egy korábbi szériás MacBook Air 13” modell is 2 GB/másodperc olvasási sebességet nyújtott. Az Apple most a MacBook Pro modellekben a PCI Express 3.0 keretrendszerre állt át, és ennek megfelelően további csatornákat nyitott a tárhely adatátviteli képességei számára, ennek köszönhetően 3,1 GB/másodperc olvasási és 2,2 GB/s írási sebesség realizálható. Elképesztő sebesség, amely akár több 4K videósáv egyidejű írását és olvasását is lehetővé teszi. Az Apple évek óta nem a merevlemez rendszereket hívja versenyre, hanem a piac leggyorsabb szilárdtest meghajtóit utasítja sorra maga mögé. 

Thunderbolt 3 kapcsolat USB-C formátumban

Az Apple a ’90-es évek végén megosztotta a piacot, amikor elhagyva a klasszikus soktűs soros és párhuzamos portokat elsőként állt át az USB kapura. Az USB hamar meghaladhatóvá vált: megjelentek a FireWire szabványok, majd a Thunderbolt, tízezreket költöttünk drága kiegészítőkre, adapterekre, amelyeket pár év után nyugdíjazni kellett. 

Az áttörés 2015-ben valósult meg, amikor a MacBook modelleken megjelent az USB-C kapu. Ez a formátum az Apple aktív közreműködésével lett kialakítva, és olyan megoldás, amely a következő másfél évtizedben kiszolgál majd minket. Nem véletlen, hogy az Apple is elkezdett USB-C formátumra fejleszteni és átállni: végre van egy csatlakozó, amelybe minden integrálható: töltő, videó kimenet, adatátvitel - méghozzá minden eddiginél gyorsabban és nagyobb teljesítménnyel.

A MacBook Pro 13 és a MacBook Pro 15 is négy-négy darab Thunderbolt 3 kapuval rendelkezik, amely USB-C formátumú. 

Megjegyzés: A MacBook Pro 13” olcsóbb alapmodellje, amely nem tartalmaz Touch Bar felületet, kettő csatlakozóval rendelkezik. A MacBook Pro 13” Touch Bar felülettel felszerelt változata bal oldalán nagy teljesítményű, jobboldalán csökkentett teljesítményű kapukat tartalmaz!

A MacBook Pro ezáltal úgy kínálja a legjobb és legtöbb csatlakozási lehetőséget, hogy csak egyfajta csatlakozó típus van rajta: USB-C. Az USB-C kapuba integrált Thunderbolt 3 kapcsolat 40 Gb/s átvitelre képes, azaz külső gyors SSD meghajtókat is használhatunk vele akadozás nélkül. 

Bármelyik portról tölthetjük a gépet, azaz a jobb és a bal oldalán is lehetőségünk van töltést felvenni. A MacBook Pro 13” modellek 61 Wattos töltővel, a MacBook Pro 15” modellek 87 Wattos töltővel kapják az áramot, amelyet az USB-C felület továbbít a gép irányába. 

A MacBook Pro 15” modellek akár két darab külső 5K kijelzőt támogatnak USB-C kapun keresztül amellett, hogy saját gyönyörű kijelzőjüket használhatjuk. 

Hangzás

Az Apple mobil gépei hagyományosan jobban szóltak a piac többi termékénél, amely nagy dolog annak fényében, hogy mennyire vékonyak a gépek. A hangzás fejlesztése valamennyire háttérbe szorult az utóbbi időszakban, pedig Steve Jobs az első iMac G3 bemutatásakor büszkén emelte ki a Harman/Kardon hangszórókat, amelyek a gépnek rendkívüli hang teljesítményt biztosítottak. 

Az iPhone 7 esetén az Apple újra nagy hangsúlyt fektetett a hangzásra, és a MacBook Pro modellek esetén a portok által korábban elfoglalt, most az USB-C alakzat révén megspórolt helyet erre a célra használták fel. Ennek köszönhetően 58%-kal nagyobb hangerőre képesek a hangszórók, és két és félszer erősebb mélyhangzás élményt nyújtanak, mint az előző generációk. Ez természetesen nem vethető össze komoly hangszórók hangzásával, de élménnyé teheti a hotelszobában végrehajtott filmnézést, a külső helyszíni feldolgozás háttérhangját, vagy a baráti társaságban való bemutatózást. 

Mivel a MacBook Pro közvetlenül a rendszer tápegységről erősíti a hangszórókat, azok dinamikatartománya is kétszeresére szélesedett.

MacBook Pro 13" funkciógombos modellek (2017)

MacBook Pro 13" Touch Bar felületű modellek (2019)

MacBook Pro 13" Touch Bar egyedi konfigurációs modellek (2019)

MacBook Pro 15" Touch Bar felületű modellek (2019)

MacBook Pro 15" Touch Bar egyedi konfigurációs modellek (2019)

MacBook Pro 15" Touch Bar egyedi konfigurációk VEGA kártyával (2019)

GRENKE Leasing - lízing megoldások Mac, iPhone és iPad vásárlásra

Cégek, egyéni vállalkozások és önkormányzatok számára kedvező, tervezhető finanszírozási megoldás információ technológiai eszközök beszerzésére a konstrukció végén egyszerű megvásárlási lehetőséggel. 24, 36, 48 és 60 hónapos futamidővel.

Bővebben…

AppleCare Protection Plan Mac gépekre.