Apple Studio Display

Nagy fényerejű, 27 hüvelykes, 5K felbontású, P3 színskálás Thunderbolt kijelző széles látószögű kamerával és térbeli hangzást nyújtó belső hangrendszerrel.

Indulóár: bruttó 759 990 Ft-tólAz Apple-nek immáron több évtizedes múltja van a kijelzők gyártása kapcsán, és az iparág más szereplőinek termékeit látva magabiztosan állíthatjuk, hogy a cég termékei nem csupán az alkalmazott panelek minősége okán, hanem az összbenyomás, a termék megjelenése kapcsán is kiemelkedő produktumok. Az Apple Studio Display név néhány évtizede egy robusztus, nyomdai grafikára szánt óriás volt, amelynek az ezredfordulón jelent meg az LCD változata, hogy különféle változatai révén 2016-ig valamilyen formában elérhető legyen. Nyolc év innovációs szünetet követően az Apple 2019-ben lépett be ismét a kijelző piacra a Pro Display XDR termékével, amely a csúcskategória világában hódított piacot, és részint a termék brutális árazása mellett tapasztalt viszonylagos sikere is hozzájárult ahhoz, hogy motiválja az Apple-t egy megfizethető árú, önálló kijelző bemutatására.


A 2022. március 8-i Apple médiaeseményen aztán a Mac Studio nevű hardver méltó társaként, de bármely most kapható Mac modellel kompatibilis kivitelben megjelent az Apple Studio Display új, 5K felbontású változata, amely nem csak egy kiváló minőségű kijelző, hanem valóban bármely Mac funkciókkal teli okos kiegészítője: benne jól kidolgozott hangrendszer, széles látószögű webkamera és a hátoldalán elhelyezett hasznos USB-C csatlakozók is megtalálhatóak. 

Az Apple Studio Display 27 hüvelykes, azaz körülbelül 68 centiméter az átlója, 5K felbontású Retina kijelző, vagyis széltében 5120, függőlegesen pedig 2880 képpont alkotja. A Retina kijelző megjelölés arra utal, hogy a hagyományos, ezzel azonos méretű kijelző felbontásának négyszeresét nyújtja, vagyis minden képpontot valójában négy képpont alkot, ezáltal tűhegyes betűket és vonalrajzolatot kínálva. Az eszköz egymilliárd színt támogat az Apple számadata szerint, amely nyilvánvalóan nem mérhető, de köszönhetően a P3 színskála támogatásának, felhasználói oldalról azt jelenti, hogy a valóságot sokkal pontosabban tudja leképezni a kijelző, amikor az élénk piros, narancssárga, zöld vagy kék színeket kell megjeleníteni. Az Apple Studio Display fényereje 600 nit, amely kevesebbnek tűnik a csúcs kategóriás iPhone modelleknél, de ezt a kijelzőt hagyományosan nem használjuk kültéren, mint egy iPhone modellt, beltéren pedig fél fényerőn is igen erőteljes a hatás, masszív megvilágításban pedig még mindig tökéletesen fényes a kijelző. Általában tehát visszább vesszük a fényt a maximumról, de ha nagyon erős háttérfényben kell dolgoznunk, az Apple Studio Display akkor is képes elég erősen világítani.

A termék Thunderbolt 3 kapun keresztül csatlakozik a Mac gépekhez, és az utóbbi bő öt év minden Mac-jével kompatibilis az első Touch Baros MacBook Pro modellektől az Apple Silicon alapú Mac gépek bármelyikét beleértve. A Thunderbolt 3 kapu mellett három USB-C (USB 3.2) kapu is található a kijelző hátoldalán, amely révén iPhone készüléket, külső tárhely megoldásokat tudunk a géphez csatlakoztatni. Ezek a csatlakozók 10 Gb/s elméleti sebességet nyújtanak, és akár hálózati kommunikációra is alkalmasak.Roppant izgalmas és rugalmas lehetőségeket kínál az Apple Studio Display állványzata: az alap kiszerelés egyszerű alumínium állvány stabilan tartja az eszközt, és nagyjából 30° döntési lehetőséget kínál, vagyis a székünk helyzetének függvényében 5 fokkal lentebb vagy 25 fokkal fentebb állíthatjuk a kijelző dőlését. 

Lehetőség van olyan talppal is vásárolni a terméket, mint a Pro Display XDR különleges dönthető és állítható magasságú talpa: ez szintén kínál 30° dönthetőséget, de 105 milliméternyi magasság állítást is kínál, vagyis lentebb és fentebb is helyezhetjük a kijelzőt, tovább ezekben a pozíciókban is tudjuk dönteni. Roppant rugalmas helyzetekbe állíthatjuk tehát így a kijelzőt, amely akkor is hasznos, ha például mögöttünk álló közönségnek szeretnénk bemutatni valamit. 

Lehetőség van VESA adapterrel rendelni a terméket, amikor nincsen talpa, hanem 100x100 szabványú VESA állványra illeszthető. Ez azt jelenti, hogy az Apple gyárilag úgy szállítja, hogy egy 100 mm x 100 mm VESA tartó karra, fali tartóra vagy állványzatra illeszthető a kijelző, és annak képességeit tudjuk kiaknázni a pozicionálás terén. Ezáltal maximálisan az igényeinkhez igazíthatjuk a kijelző elhelyezését: akár függőlegesen is állíthatjuk.

Az Apple Studio Display a csökkentett tükröződésű fényes bevonat mellett a Pro Display XDR modelleknél is elérhető nanotexturált kivitelben is megvásárolható. Az Apple ennél a modellnél valóban egy nanoréteggel vonja be a kijelző felületét, amely révén nem csökken a színek élénksége és a fényerő, viszont szinte tökéletesen matt kijelzőt kapunk. Ez a típusú bevonat azonban különleges ápolást igényel, és csak az Apple által mellékelt törlőkendővel ápolható a felülete, mivel másfajta törléssel kárt tudunk tenni a nanotexturált rétegben. Emiatt aztán olyan környezetekben ajánljuk az ilyen típusú kijelző használatát, ahol nem nyúlnak hozzá illetéktelenek a kijelzőhöz, és megfelelően óvható annak felülete.

Az Apple Studio Display emellett olyan extrákkal is rendelkezik, amelyek okán kiváló kiegészítője egy multimédiás otthoni munkaállomásnak, legyen annak alapja Mac Studio, Mac mini vagy valamelyik mobil számítógép, akár MacBook Air vagy MacBook Pro

Az eszközt egy A13 Bionic processzor működteti, amely így a számítógép terhelése nélkül, dedikáltan kezeli a kijelző három mikrofonját, illetve az azok által hallott „Hey Siri!” megszólalást. A processzor dolga továbbá a hangszórók kezelése, amely révén az Apple Studio Display támogatja a térbeli hangzást, vagyis a hangok virtuálisan ténylegesen onnan érkeznek, ahol a mozgóképen találhatóak, vagy ahová a szerzők a térben elhelyezték. A térbeli hangzás a fül- és fejhallgatók esetén különösen érezhető azzal, hogy elfordítjuk a fejünket, de egy koncert vagy film produkció esetén is értékeljük azt, hogy a hangnak van tere, és azt a kijelző képes megjeleníteni a hat hangszórójának köszönhetően. Az Apple Studio Display egyik legvonzóbb paramétere azonban a beépített webkamerája, amely 120° látószögű. Amennyiben asztali gépünk van, a webkamera keresés komoly kihívás volt eddig, de a lecsukott, külső kijelzőn használt mobil gépek esetén is kényelmetlenség volt felnyitni a gépet, ha éppen FaceTime hívásba, Zoom vagy Teams megbeszélésbe szerettünk volna becsatlakozni. Az Apple Studio Display nem csak hozzáférést biztosít ehhez, de az A13 Bionic processzor és a nagy látószögű kamera révén támogatja a CenterStage / Rivaldafény funkciót, amely révén a beszélgetés résztvevőjét képes a látószögön belül követni a kamera. Vagyis a szereplőn marad a fókusz, és mindig tökéletesen jelenik meg, amíg a kamera előtt található. Ehhez társul a tripla mikrofon, amely nem csak remekül fókuszál a beszélő hangjára, de érzékeli a háttérzajt, és képes azt kiszűrni a beszélgetésből. Ezáltal a beszélgető partnereink csak a hangunkat hallják, és nem azt, hogy mi történik a háttérben.

Mindezen extrákat az Apple Studio Display úgy biztosítja, hogy az A13 Bionic processzora révén nem von el erőforrásokat a számítógéptől, amelyre csatlakoztatva van, vagyis az teljes egészében elláthatja a feladatát.

A páratlan minőségű és hasznos funkciókkal teli kijelző gyártásánál az Apple természetesen ügyelt a környezetvédelmi irányelvekre: az eszköz kizárólag újrahasznosított alumínium komponenseket tartalmaz, továbbá a benne fellelhető ritka földfémek és mágnesek mind-mind újrahasznosításból származnak. Modellek és rendelés

Normál, csillogó üveggel

Apple Studio Display - dönthető állvánnyal

27 hüvelykes képátlójú, 5K-s Retina kijelző 5120 x 2880 képpontos felbontással (218 ppi)
600 nites fényerő, egymilliárd szín megjelení­tésének támogatása
Széles szín­tartomány (P3), True Tone technológia

Állítható dőlésszögű állvánnyal
Ez a beépített állvány 30 fokban dönthető (5 fokban lefelé, és 25 fokban felfelé).
Termék részletei
Rendelhető (szállítás: 1-2 hét)
Mennyiség:

598 417 Ft + áfa

Bruttó 759 990 Ft

Apple Studio Display - dönthető, állítható magasságú állvánnyal

27 hüvelykes képátlójú, 5K-s Retina kijelző 5120 x 2880 képpontos felbontással (218 ppi)
600 nites fényerő, egymilliárd szín megjelení­tésének támogatása
Széles szín­tartomány (P3), True Tone technológia

Állítható dőlésszögű és magasságú állvánnyal
Ennek a beépített állványnak része egy ellensúlyozott kar, amely 30 fokban dönthető, magassága pedig 105 mm-es tartományban változtatható.
Termék részletei
Rendelhető (szállítás: 1-2 hét)
Mennyiség:

748 811 Ft + áfa

Bruttó 950 990 Ft

Apple Studio Display - VESA Mount Adapterrel szerelve

27 hüvelykes képátlójú, 5K-s Retina kijelző 5120 x 2880 képpontos felbontással (218 ppi)
600 nites fényerő, egymilliárd szín megjelení­tésének támogatása
Széles szín­tartomány (P3), True Tone technológia

VESA 100x100 szabványú adapterrel szerelt változat, amely révén álló tájolásban is használható a kijelző megfelelő VESA karral. (Utólag nem cserélhető normál talpra.)
Termék részletei
Rendelhető (szállítás: 1-2 hét)
Mennyiség:

598 417 Ft + áfa

Bruttó 759 990 Ft

Nanotexturált üveggel

Apple Studio Display - nanotexturált üveggel dönthető állvánnyal

27 hüvelykes képátlójú, 5K-s Retina kijelző 5120 x 2880 képpontos felbontással (218 ppi)
600 nites fényerő, egymilliárd szín megjelení­tésének támogatása
Széles szín­tartomány (P3), True Tone technológia

Nanotexturált tükröződésgátló bevonattal ellátott üveg, amely nem csökkenti jelentősen a fény áteresztését, de megszünteti a tükröződést erős háttérfény esetén.

Állítható dőlésszögű állvánnyal
Ez a beépített állvány 30 fokban dönthető (5 fokban lefelé, és 25 fokban felfelé).
Termék részletei
Rendelhető (szállítás: 1-2 hét)
Mennyiség:

730 700 Ft + áfa

Bruttó 927 990 Ft

Apple Studio Display - nanotexturált üveggel, dönthető, állítható magasságú állvánnyal

27 hüvelykes képátlójú, 5K-s Retina kijelző 5120 x 2880 képpontos felbontással (218 ppi)
600 nites fényerő, egymilliárd szín megjelení­tésének támogatása
Széles szín­tartomány (P3), True Tone technológia

Nanotexturált tükröződésgátló bevonattal ellátott üveg, amely nem csökkenti jelentősen a fény áteresztését, de megszünteti a tükröződést erős háttérfény esetén.

Állítható dőlésszögű és magasságú állvánnyal
Ennek a beépített állványnak része egy ellensúlyozott kar, amely 30 fokban dönthető, magassága pedig 105 mm-es tartományban változtatható.
Termék részletei
Rendelhető (szállítás: 1-2 hét)
Mennyiség:

877 157 Ft + áfa

Bruttó 1 113 990 Ft

Apple Studio Display - nanotexturált üveggel, VESA Mount Adapterrel szerelve

27 hüvelykes képátlójú, 5K-s Retina kijelző 5120 x 2880 képpontos felbontással (218 ppi)
600 nites fényerő, egymilliárd szín megjelení­tésének támogatása
Széles szín­tartomány (P3), True Tone technológia

Nanotexturált tükröződésgátló bevonattal ellátott üveg, amely nem csökkenti jelentősen a fény áteresztését, de megszünteti a tükröződést erős háttérfény esetén.

VESA 100x100 szabványú adapterrel szerelt változat, amely révén álló tájolásban is használható a kijelző megfelelő VESA karral. (Utólag nem cserélhető normál talpra.)
Termék részletei
Rendelhető (szállítás: 1-2 hét)
Mennyiség:

730 700 Ft + áfa

Bruttó 927 990 Ft