Mac Studio (M2 Max & Ultra)

Elképesztő kompaktságú, sosem látott teljesítményű asztali számítógép M2 Max és M2 Ultra erőforrásokkal, akár 192 GB memóriával, Thunderbolt 4 portokkal.

Indulóár: bruttó 979 990 Ft-tól
Az Apple 2022. tavaszán egy teljesen új termékkategóriát alkotott a kínálatában: egy olyan asztali számítógépet, amely az iMac és a Mac Pro között helyezkedik el, belső bővíthetősége nincsen, szabadon választhatunk mellé kijelzőket, ugyanakkor a teljesítménye akár túl is szárnyalja a csúcskategóriát. Az új gép neve: Mac Studio.

A Mac Studio modelleket az Apple egyrészt a MacBook Pro 14” és 16” szériában megismert M2 Max processzorokra, másrészt az ezek tudását megduplázni képes brutális teljesítményű M2 Ultra családra alapozza. 

Az M2 Ultra processzor család az M2 Max speciálisan összehidalt változata: gyakorlatilag két darab 12-magos M2 Max processzor kapcsolódik össze, és jön létre a 24 magos CPU, alap kiszerelésben 60 magos, de igény szerint akár 76 magos GPU, és akár 192 GB egyesített memória, amelynek 800 MB/s az átviteli sebessége.

Az Apple Silicon váltás alapja az Apple M1 processzora volt, és ennek az architektúrának a skálázott, illetve tovább fejlesztett M2 változatai képezik a processzorcsalád többi tagját. Ennek köszönhető, hogy az egymagos alkalmazásokban nagyjából azonos mindegyik M2 variáció teljesítménye. Köszönhetően a skálázás nyújtotta erőforrás egyesítésnek, a többmagos teljesítmény azonban kiemelkedő mértékű és nagyban különbözni képes a különféle variációk között.

Az Apple az operációs rendszerek szintjén komoly fejlesztést hajtott végre annak érdekében, hogy a rendszer és az alkalmazások számára ne jelentsen hátrányt az M2 Ultra különleges áthidalása, vagyis ne duál-processzornak érzékelje a rendszer azt, ami valójában ténylegesen duál-processzor, hanem egyetlen hatalmas teljesítményű erőforrásnak. Ezt a kihívást sikerült az Apple-nek áthidalnia, ezt nevezik UltraFusion technológiának, és így az alkalmazások egy erőforrásként kezelik az M2 Ultra processzorokat. A két processzor között gyakorlatilag késéstől mentes, 2,5 TB/s sávszélességű híd létesül, amely nem okoz fennakadást az adatfeldolgozásban.

Ez nagyon fontos fejlesztés, hiszen az Apple-nek történelme van már a duál-processzoros rendszerekkel, ám azok rendre azért buktak el, mert csak nagyon kevés alkalmazás aknázta ki a tudást. Most viszont az alkalmazások kódján semmit sem kell módosítani, azok használják az M2 Ultra processzor sok-sok magját.

A többmagos teljesítmény terén az M2 Max és az M2 Ultra processzorok is messze túlteljesítik a rivális X86 konkurenciát, és annak teljesítmény csúcsán az M2 Ultra akár 200 Wattal alacsonyabb fogyasztást valósít meg, amely óriási előny a mindennapi aktív használat terén.A Mac Studio alapját szolgáló M2 Max processzorok akár 10 darab 8K ProRes adatfolyamot képesek visszajátszani, felületükön 67 milliárd darab tranzisztort tartalmaznak, 15.800 milliárd műveletet hajtanak végre másodpercenként, és akár 5 darab kijelzőt képesek meghajtani. Natív H.264, HEVC és ProRes visszajátszási támogatás található a hardverben. Maximum 8 T-os SSD-t támogatnak akár 7,4 GB/s átviteli sebességgel.

Az M2 Ultra processzor ehhez képest 22 darab 8K ProPres 422 videósávot tud egyidőben visszajátszani, 134 milliárd darab tranzisztort tartalmaz a processzor, 31.600 milliárd műveletet hajt végre másodpercenként, és akár 8 darab kijelzőt képesek meghajtani. Natív H.264, HEVC és ProRes visszajátszási támogatás található a hardverben. Maximum 8 T-os SSD-t támogatnak akár 7,4 GB/s átviteli sebességgel.

Ez az óriási teljesítmény nem csak a fényképek feldolgozása, zeneszerzés és effektelés, hanem akár a stúdió szintű videófeldolgozás és tudományos igényű kutatás és modellezés terén is elegendő tudást biztosít.

Mindez a képesség egy Mac mini kerületű gépbe sűrűsödik bele, amely 19,7 centiméter széles és hosszú, és 9,5 centiméter magas - magasságának oka a hűtés, amelyből igen aktív ám rendkívül csendes megoldásra hagyatkozik a termék.

Az Apple a felhasználói igényekhez igazodva számos hasznos csatlakozóval is ellátta a gépet: a hátoldalon négy darab Thunderbolt 4 / USB 4 kapu található, míg a gép elején az M2 Max processzor esetén két sima USB 4, az M2 Ultra processzor esetén két darab Thunderbolt 4 / USB 4 kapu található. Ezek mindegyike USB-C formátumú. Emellett a gép hátán kettő USB-A (USB 3.2) kapu is található bizonyos régi eszközök számára, a hálózati csatlakozó 10 Gigabites sebességű szabványos RJ-45 konnektor, így a hálózati tárhelyekhez vagy más munkaállomásokhoz való hozzáférésnél rendkívül gyors és hatékony.

A multimédia visszajátszás érdekében egy HDMI kapu is helyet kapott a gépen, míg a 3,5 milliméteres minijack csatlakozó erősített, úgynevezett pro jack kapu a nagy impedanciájú fejhallgatók támogatására.A Mac Studio akár öt vagy nyolc darab 6K-s kijelzőt, azaz akár Pro Display XDR kijelzőt is támogat a 4K-s HDMI televízió mellett. 

Az Apple a Mac Studio mellé a csúcs kategóriás kijelzője mellett kiadott egy Apple Studio Display nevű 27 hüvelykes, 5K felbontású, Thunderbolt alapú kijelzőt, amely nagyszerűen egészíti ki a termék használati élményét, és akár nanotexturált, tükröződésmentes változatban is elérhető.

Modellek és vásárlás

Alap konfigurációk

Egyedi konfigurációk 

M2 Max egyedi modellek

Mac Studio egyéni konfigurálási lehetőség (szállítási idő 2-3 hét)

A konfigurátorunk használatával az Apple kínálatában elérhető lehetőségek alapján alkothatja meg a Mac Studio munkaállomását.