MacBook Pro 14" és 16"

Professzionális igényre alkotott erőgépek mini-LED megvilágítású Liquid Retina XDR kijelzővel, M1 Pro vagy M1 Max processzorokkal.

Indulóár: bruttó 989 990 Ft-tólAz Apple 2021. őszén komoly átalakulásnak vetette alá a professzionális mobil termékvonalának erősségeit, és bemutatta teljesen megújult MacBook Pro 14” és MacBook Pro 16” modelljeit. Ezek már az Apple Silicon erőforrásokra épülnek, amely magával hozza a bámulatos akkumulátor időt és a kiemelkedő számítási teljesítményt is. A gépek megújult Liquid Retina XDR kijelzőt kaptak mini-LED megvilágítással és még nagyobb felbontással és képpont sűrűséggel, és minden eddiginél jobb webkamerát és hangszórókat is. Az új gépek számos területen többszörös sebesség emelkedést hoztak, és még az eddig is hihetetlenül gyors SSD sebességét is képesek voltak kétszerezni. 

Erőforrások - Apple Silicon új fokozatra skálázva, akár 64 GB egyesített memóriával és 32 GPU maggal

Az Apple által tavaly bemutatott M1 processzor család hihetetlen átalakulást indított el a piacon, és olyan teljesítmény és energiatakarékosságot valósított meg a mobil számítógépek piacán, amelyre addig nem volt példa. A fejlődés azonban nem állt meg. 

Az M1 Pro és M1 Max processzor akár 70%-kal gyorsabb, mint az M1, amelyet egyszerűen az M1 felskálázásával ért el az Apple. Az M1 Pro nagyobb, több tranzisztort tartalmaz, mégpedig 33,7 milliárd darabot, az M1 Max pedig még nagyobb, 57 milliárd tranzisztorral. Mindkét processzor 8 darab nagy teljesítményű magot és két darab energiatakarékos magot tartalmaz - az első nyolc dolgozik intenzíven, amikor komoly teljesítmény igényre van szükség, a másik kettő pedig mindig dolgozik, de amikor például szöveget olvasunk, zenét hallgatunk, csak a két takarékos mag dolgozik. Az M1 Pro processzor 16 magos GPU-t és 16 GB egyesített memóriát tartalmaz, de akár 32 GB egyesített memóriát is támogat. Az M1 Max ehhez képest 32 magos GPU-t és 32 GB egyesített memóriát tartalmaz, de akár 64 GB egyesített memóriát is támogat. 


Az M1 Pro erőforrás alapból 16 GB egyesített memóriával szerelve érkezik, de lehetőség van 32 GB-tal is konfigurálni. A processzor belső sávszélessége 200 GB/másodperc, amely kiemelkedő adatátvitel. Gyorsaságának kulcsa, hogy az Apple a memóriát úgy alkalmazta, mint más processzorok a gyorsítótárat - az egész kulcsa a rendszerchip (System on a Chip) megközelítés, ahol nem kell különböző szűk vagy nagyon drága interfészeken átjárnia az adatoknak a processzor, a memória, a videókártya és a videókártya memóriája között, hanem a processzor és a videóchip is egyetlen egység, amelyek osztoznak a szintén velük egy lapkán lévő memóriával, így gyakorlatilag a RAM is lehet 16-32-64 GB, és a videó memória is ugyanennyi, hiszen a CPU mellett a GPU is igénybe tudja venni a maximális memóriát. 

Az M1 Max ennek tovább növelt változata, amely alapból 32 GB memóriát tartalmaz, de akár 64 GB-tal is konfigurálható. Belső sávszélessége 400 GB/másodperc, vagyis az M1 Pro duplája. Az M1 Max 32 magos grafikus processzorral rendelkezik, amely elképesztő lehetőségeket nyit meg a mozgó grafikus szerkesztő alkalmazások, a videó feldolgozó szoftverek és a fotó feldolgozó megoldások esetén is. 

Mindezt egészíti ki a gépi tanulási motor, a Neural Engine, amely az erőforrásoktól függetlenül végez el bizonyos feladatokat, mint a fényképeink elemzése, a Final Cut Pro felületén a rezgések kijavítása, az arcok megtalálása a felvételeken, stb. Valamint egy médiamotor, amely natív H.264, HEVC és ProRes kódoló és dekódoló tudást nyújt, és bizony teljesítménye a 28-magos Mac Pro munkaállomás Afterburner kártyával nyújtott teljesítményét is eléri. 


Final Cut Pro 8K videó feldolgozás közben


Az Apple úgy éri el ezt a teljesítmény, hogy hihetetlenül energiatakarékos marad. Ennek kulcsa részben az 5 nanométeres architektúra, amelyben a teljesítmény nem jár akkora fogyasztással és hőtermeléssel, mint a nagyobb tranzisztorokat tartalmazó rendszerek esetén. A videó teljesítmény kulcsa is részben az energiahatékonyság: megannyi korábbi Apple gépben azért nem tudott az amúgy nagy teljesítményű videókártya sokáig magas fordulaton menni, mert a hőtermelés miatt vissza kellett venni a teljesítményt. Az Apple Silicon erre megoldást nyújt, hiszen takarékos kialakítása okán sokkal kevesebb hőt bocsát ki, így nem melegszik annyira, tehát folyamatosan leadhatja a teljesítményét. 

Az M1 Pro processzorok 33,7 milliárd tranzisztort tartalmaznak, míg az M1 Max processzorok 57 milliárd darabot.

14” és 16” - Új kijelzők, új méretek

A MacBook Pro felső kategóriájának Apple Silicon alapú frissítése a formatervek változásával is járt. Az Apple letért egy bizonyos útról, amely mindenképpen a termék előnyére válik: a már semmiféle tartalmat nem nyújtó vékonyítás helyett átgondolt formátumot kaptak a termékek, amelyek picit vastagabbak és nehezebbek lettek, mint közvetlen elődeik, ám ennek köszönhetően technológiai előrelépések megvalósítására is lehetőség nyílt.

A MacBook Pro 16” még kevesebb fekete sávot tartalmaz a kijelző szélén, és helyette hasznos terület található itt: a kávé mindössze 3,5 milliméter. Ennek köszönhetően 16,2 hüvelykes lett az átló, és minden idők legnagyobb mobil számítógép felbontása valósult meg a 3456 x 2234 képpontos tartalom révén, amely 7,7 millió darab pontot jelent. A MacBook Pro 14” 3024 x 1964 képpontos felbontása nagyobb, mint a korábbi MacBook Pro 16” széria volt, amely révén a natív felbontáson több tartalmat látunk, nagyobb a munkafelület anélkül, hogy skálázott felbontással veszítenénk el a Retina élményt. A felbontás növelése mellett az Apple az iPad Pro 12,9” modelleknél bemutatott mini-LED megvilágítást, és a Pro Display XDR kijelzőnél meghonosított extra nagy dinamikatartományt alkalmazta. Ennek köszönhetően a MacBook Pro Liquid Retina XDR kijelzővel rendelkezik, amely mini-LED megvilágítású. Ezzel nagyobb az elérhető maximális fényerő, és csak azokon a területen van megvilágítva a kijelző, ahol azt a tartalom igényli. Így a kontraszt arány növekszik, és a fekete részek nem világítanak, hanem tényleg feketék maradnak. 

Mindehhez még társul a ProMotion technológia, amelyet néhány éve az iPad Pro modelleknél mutatott be az Appe. Ennek lényege, hogy a rendszer a tartalom függvényében intelligensen állítja a képernyő frissítést. Ha görgetünk, játszunk, filmet nézünk, akkor a frissítés 120 Herz gyakoriságúra ugorhat fel, vagyis másodpercenként ennyiszer rajzolódik újra a képernyő, és a mozgásokat simának, természetesnek érzékeljük. Amikor azonban könyvet olvasunk, vagy éppen szöveget szerkesztünk a Pages alkalmazásban, nem kell ilyen gyakran frissíteni a képernyőt, és a ProMotion technológia révén ilyenkor vissza tudja venni a rendszer a frissítés gyakoriságát. Ezzel a kijelző élettartama is növekszik, illetve az energiatakarékosságnak is fontos eszköze ez.

Billentyűzet

A MacBook Pro modellek billentyűzetét évek óta Magic Keyboard névvel illeti az Apple. Ennek megfelelően a 2021-es frissítés során tényegesen olyanná váltak, mint a külön megvásárolható Magic Keyboard, csak éppen feketében. A funkciógombok teljes méretűek, mint egy asztali billentyűzeten, az ujjlenyomat alapú hitelesítést biztosító Touch ID gombja szintén nagy és precíz. 

Az olló mechanikás billentyűzetnél a lenyomás útja rövid, vagyis kényelmes a gépelés, a fekete háttér révén pedig egységes, szép megjelenése van a billentyűzetnek. 

Az Apple számítógépeinek alapvető eleme a Touch ID azonosítás: az első üzembe állításkor néhány érintéssel meg tudjuk tanítani a rendszert az ujjlenyomatunkra, amely aztán a gép feloldásához, jelszó megadáshoz, rendszerbeállítások feloldásához, Apple Pay fizetéshez is használható. 


Alapmodellek rendelése

Minden számítógépünk alapértelmezés szerint magyar billentyűzettel van szerelve. Ettől eltérés egyedi konfigurációnak számít, amely 2-3 hetes szállítási időt jelent.

MacBook Pro 14" alapmodellek 

MacBook Pro 16" alapmodellek

Egyedi konfigurációk

Az egyedileg konfigurált MacBook Pro modellek beszerzése tipikusan 2-3 hetes szállítási időt jelent, ám ez COVID korlátozások vagy iparági komponenshiányos helyzetek miatt akár jelentősen csúszhat is.

MacBook Pro 14" dupla memóriával (32 GB RAM)

MacBook Pro 14" M1 Max modell dupla memóriával

A MacBook Pro 14" modellek ezek kívül többféle tárhely és processzor opcióval is rendelhetőek, amelyekkel kapcsolatban emailben tud velünk egyeztetni. 

Szállítási idejük jelenleg több hét.

Konfigurálási opciók:

Apple M1 Pro chip 10 magos CPU‑val, 14 magos GPU‑val és 16 magos Neural Engine-nel

Apple M1 Pro chip 10 magos CPU‑val, 16 magos GPU‑val és 16 magos Neural Engine-nel

Apple M1 Max chip 10 magos CPU‑val, 24 magos GPU‑val és 16 magos Neural Engine-nel

Apple M1 Max chip 10 magos CPU‑val, 32 magos GPU‑val és 16 magos Neural Engine-nel

1 TB-os SSD-tároló, 2 TB-os SSD-tároló, 4 TB-os SSD-tároló, 8 TB-os SSD-tároló

MacBook Pro 16" M1 Pro dupla memóriával (32 GB RAM)

MacBook Pro 16" M1 Max csúcsmodellek