MacBook Pro 14" és 16" (M2 Pro & Max)

Professzionális igényre alkotott erőgépek mini-LED megvilágítású Liquid Retina XDR kijelzővel, M2 Pro vagy M2 Max processzorokkal.

Indulóár: bruttó 999 990 Ft-tólMacBook Pro 14" és 16" (M2 Pro & Max)


A páratlan sikert arató, a professzionális közösségben kiemelkedő népszerűséget elért, teljesítményével és akkumulátor idejével is meggyőző Apple Silicon alapú MacBook Pro 14" és 16" modellek új generációját jelentette be 2023. január 17-én az Apple. Az új erőforrások az 5 nanométeres tranzisztorokra épülő architektúra legújabb példányai, az M2 Pro és M2 Max processzorok.

Mindezt a cég akár 22 órás akkumulátor idővel kiegészítve kínálja, hogy még rugalmasabb munkavégzésre adjon lehetőséget a kreatív szakemberek számára.

A gépek lenyűgöző látványt nyújtó Liquid Retina XDR kijelzővel rendelkeznek, amely mini-LED megvilágítással és a megszokott nagy felbontással és képpont sűrűséggel üzemel. Az élmény része az 1080p felbontású webkamera és a beépített hangszórók világában szintén figyelemre méltó hangrendszer. A nagy erejű alapkonfigurációk tudása látványos mértékű memóriával és tárhellyel fokozható, amely előzetes konfigurálás útján lehetőséges. (A gép paraméterei utólag semmilyen módon nem változtathatóak.)


MacBook Pro 14" és 16" (M2 Pro & Max)


Erőforrások - Apple Silicon M2 sorozat új fokozatra skálázva, akár 96 GB egyesített memóriával és 38 GPU maggal

Az Apple által 2020-ban bemutatott első M1 processzor család hihetetlen átalakulást indított el a piacon, és olyan teljesítményt és energiatakarékosságot valósított meg a mobil számítógépek piacán, amelyre addig nem volt példa. A fejlődés azonban nem állt meg. 

Az M2 Pro és M2 Max processzorok némileg növelt mérettel, megemelt órajellel és dedikált ProRes motorral rendelkeznek, illetve több magot tartalmaznak, mint elődeik, ezáltal általános műveletekben közvetlen elődeikhez képest 18-30%-kal gyorsabbak, a dedikált ProRes videóműveleteknél sebesség előnyük többszörös is lehet. 

A gépek a legutolsó Intel alapú MacBook Pro i9 modellekhez képest szintén többszörös sebesség növekményt hoznak el, és legalább háromszoros akkumulátor idő fejlődést is.

Az M2 Pro nagyobb, így több tranzisztort tartalmaz, mégpedig 38 milliárd darabnál is többet, az M2 Max pedig még nagyobb, 68 milliárd tranzisztorral. 

Az M2 Pro alap változata 10-magos CPU-val rendelkezik, amely azt jelenti, hogy 6 darab nagy teljesítményű és 4 darab energiatakarékos maggal dolgozik. A többi processzor, vagyis az erősebb M2 Pro és az M2 Max 12-magos, így 8 darab nagy teljesítményű és 4 darab energiatakarékos maggal működnek.

MacBook Pro 14" és 16" (M2 Pro & Max)

Az M2 Pro processzorok 16-magos vagy 19-magos GPU-val vannak szerelve, míg az M2 Max processzorok 30-magos vagy 38-magos GPU-val is elérhetőek.

Az M2 Pro processzoros gépek 16 GB egyesített memóriával vannak szerelve, de rendelhetőek 32 GB-tal is. A processzor belső sávszélessége 200 GB/másodperc, amely kiemelkedő adatátvitel. Gyorsaságának kulcsa, hogy az Apple a memóriát úgy alkalmazta, mint más processzorok a gyorsítótárat - az egész kulcsa a rendszerchip (System on a Chip) megközelítés, ahol nem kell különböző szűk vagy nagyon drága interfészeken átjárnia az adatoknak a processzor, a memória, a videókártya és a videókártya memóriája között, hanem a processzor és a videóchip is egyetlen egység, amelyek osztoznak a szintén velük egy lapkán lévő memóriával, így gyakorlatilag a RAM is lehet 16-32-64 GB, és a videó memória is ugyanennyi, hiszen a CPU mellett a GPU is igénybe tudja venni a maximális memóriát.

Az M2 Max processzoros változatok 32 GB-tal szerelve érkeznek, de rendelhetőek 64 GB-tal. Amennyiben a 38-magos GPU-val szerelt M2 Max processzort választjuk, akkor akár 96 GB memóriával is rendelhető ez a csúcskonfiguráció. Belső sávszélessége 400 GB/másodperc, vagyis az M2 Pro duplája. Az M2 Max 30-magos vagy 38-magos grafikus processzorral rendelkezik, amely elképesztő lehetőségeket nyit meg a mozgó grafikus szerkesztő alkalmazások, a videó feldolgozó szoftverek és a fotó feldolgozó megoldások esetén is. Nagyban gyorsítja a munkát az olyan alkalmazásokban, mint az Apple Motion nevű mozgó grafikus programja.

Mindezt egészíti ki a gépi tanulási motor, a minden processzorban 16-magos Neural Engine, amely az erőforrásoktól függetlenül végez el bizonyos feladatokat, mint a fényképeink elemzése, a Final Cut Pro felületén a rezgések kijavítása, a személyek vagy obejtumok követése, az arcok megtalálása a felvételeken, stb. Ugyanígy a Neural Engine találja meg a fényképeken az arcokat és azonosítja azokat akár hatalmas tömegben, de ez a motor elemzi a képeket többezer kritérium alapján, hogyha a Photos / Fotók programban kutyára vagy hídra keresünk, a program akkor is megtalálja az érintett képeket, ha csak a tartalmuk felel meg a keresőszónak. Valamint egy médiamotor, amely natív H.264, HEVC és ProRes kódoló és dekódoló tudást nyújt, és bizony teljesítménye a 28-magos Mac Pro munkaállomás Afterburner kártyával nyújtott teljesítményét is eléri. 


MacBook Pro 14" és 16" (M2 Pro & Max)


Az Apple úgy éri el ezt a teljesítmény, hogy hihetetlenül energiatakarékos marad. Ennek kulcsa részben az 5 nanométeres architektúra, amelyben a teljesítmény nem jár akkora fogyasztással és hőtermeléssel, mint a nagyobb tranzisztorokat tartalmazó rendszerek esetén. A videó teljesítmény kulcsa is részben az energiahatékonyság: megannyi korábbi Apple gépben azért nem tudott az amúgy nagy teljesítményű videókártya sokáig magas fordulaton menni, mert a hőtermelés miatt vissza kellett venni a teljesítményt. Az Apple Silicon erre megoldást nyújt, hiszen takarékos kialakítása okán sokkal kevesebb hőt bocsát ki, így nem melegszik annyira, tehát folyamatosan leadhatja a teljesítményét. 

14” és 16” - Kijelzők és méretek

A MacBook Pro felső kategóriájának Apple Silicon alapú frissítése a formatervek változásával is járt. Az Apple letért egy bizonyos útról, amely mindenképpen a termék előnyére válik: a már semmiféle tartalmat nem nyújtó vékonyítás helyett átgondolt formátumot kaptak a termékek, amelyek picit vastagabbak és nehezebbek lettek, mint közvetlen elődeik, ám ennek köszönhetően technológiai előrelépések megvalósítására is lehetőség nyílt.

A MacBook Pro 16” még kevesebb fekete sávot tartalmaz a kijelző szélén, és helyette hasznos terület található itt: a kávé mindössze 3,5 milliméter. Ennek köszönhetően 16,2 hüvelykes lett az átló, és minden idők legnagyobb mobil számítógép felbontása valósult meg a 3456 x 2234 képpontos tartalom révén, amely 7,7 millió darab pontot jelent. A MacBook Pro 14” 3024 x 1964 képpontos felbontása nagyobb, mint a korábbi MacBook Pro 16” széria volt, amely révén a natív felbontáson több tartalmat látunk, nagyobb a munkafelület anélkül, hogy skálázott felbontással veszítenénk el a Retina élményt. 


MacBook Pro 14" és 16" (M2 Pro & Max)


A felbontás növelése mellett az Apple az iPad Pro 12,9” modelleknél bemutatott mini-LED megvilágítást, és a Pro Display XDR kijelzőnél meghonosított extra nagy dinamikatartományt alkalmazta. Ennek köszönhetően a MacBook Pro Liquid Retina XDR kijelzővel rendelkezik, amely mini-LED megvilágítású. Ezzel nagyobb az elérhető maximális fényerő, és csak azokon a területen van megvilágítva a kijelző, ahol azt a tartalom igényli. Így a kontraszt arány növekszik, és a fekete részek nem világítanak, hanem tényleg feketék maradnak. 

Mindehhez még társul a ProMotion technológia, amelyet néhány éve az iPad Pro modelleknél mutatott be az Appe. Ennek lényege, hogy a rendszer a tartalom függvényében intelligensen állítja a képernyő frissítést. Ha görgetünk, játszunk, filmet nézünk, akkor a frissítés 120 Herz gyakoriságúra ugorhat fel, vagyis másodpercenként ennyiszer rajzolódik újra a képernyő, és a mozgásokat simának, természetesnek érzékeljük. Amikor azonban könyvet olvasunk, vagy éppen szöveget szerkesztünk a Pages alkalmazásban, nem kell ilyen gyakran frissíteni a képernyőt, és a ProMotion technológia révén ilyenkor vissza tudja venni a rendszer a frissítés gyakoriságát. Ezzel a kijelző élettartama is növekszik, illetve az energiatakarékosságnak is fontos eszköze ez.

Billentyűzet

A MacBook Pro modellek billentyűzetét évek óta Magic Keyboard névvel illeti az Apple. Ennek megfelelően a 2021-es frissítés során tényegesen olyanná váltak, mint a külön megvásárolható Magic Keyboard, csak éppen feketében. A funkciógombok teljes méretűek, mint egy asztali billentyűzeten, az ujjlenyomat alapú hitelesítést biztosító Touch ID gombja szintén nagy és precíz. Az Apple ezt a billentyűzetet viszi tovább a MacBook Pro M2 frissítésével is.

Az olló mechanikás billentyűzetnél a lenyomás útja rövid, vagyis kényelmes a gépelés, a fekete háttér révén pedig egységes, szép megjelenése van a billentyűzetnek. 

Az Apple számítógépeinek alapvető eleme a Touch ID azonosítás: az első üzembe állításkor néhány érintéssel meg tudjuk tanítani a rendszert az ujjlenyomatunkra, amely aztán a gép feloldásához, jelszó megadáshoz, rendszerbeállítások feloldásához, Apple Pay fizetéshez is használható. 


Magyar billentyűzettel kaphatóak.


Modern csatlakozók

Az elegáns megjelenésű mobil gépek azonos csatlakozó felülettel vannak felszerelve: mind a MacBook Pro 14", mind pedig a MacBook Pro 16" három darab Thunderbolt 4 / USB4 kapuval rendelkezik, amelyek mindegyike 40 Gb/s sebességre alkalmas, vagyis a piacon lévő ultragyors tárhelyekkel, mint az OWC megoldásai, kiválóan együttműködnek. Az USB-C formátumú Thunderbolt 4 kapuk videó kimenetként is funkcionálnak, így kettő darab 6K felbontású kijelzőt is a géphez csatlakoztathatunk, így az Apple Pro Display XDR kijelzőből akár két darabon is alkothatunk. 


Apple Pro Display XDR


A Thunderbolt kapuk egyben USB4 szabványú perifériák kapcsolatát is kínálják a gépeken, és természetesen töltésre is használhatjuk őket meglévő USB-C alapú töltő megoldással, mint a népszerű Satechi 200 Watt GaN asztali töltő. (Az USB-C emellett a perifériák számára is biztosít tápellátást 15 Watt teljesítménnyel.)

A csatlakozók kedvelt eleme a biztonságos mágneses töltést kínáló MagSafe 3, amely révén a lerántás veszélyét kizárjuk a töltés alatt álló MacBook Pro esetén, és a MacBook Pro 16" akár 140 Watt teljesítménnyel tölthető ezen a kábelen keresztül. Az Apple igényes szövet bevonatú kábelt csomagol a gép mellé. 

MacBook Pro 14" és 16" (M2 Pro & Max)

A bal oldalon található a 3,5 milliméteres minijack aljzat, amely analóg hang kimenetként és TRRS kiosztású fül- és fejhallgatók esetén mikrofon bemenetként is funkcionál.

 A gépek jobb oldalán az iparág egyik legmodernebb HDMI 2.0 kapuja található: akár 8K felbontású megjelenítőt csatlakoztathatunk így 60 Herz képfrissítési maximummal, de 4K kijelző esetén a 240 Herzes képfrissítés is elérhető. A HDMI emellett több csatornás hang kimenet és a HDR videó kimenet is - utóbbihoz az iJoe.hu AAR kínálatában kiváló minőségű AudioQuest kábelek is megtalálhatóak. 

Végül egy SD kártya foglalat zárt a sort, amely író és olvasó képességgel is rendelkezik. Ha pedig nem használunk ilyen kártyát, állandó beépített tárhelyként Trancend JetDrive Lite kártyával „tömhetjük be” ezt a nyílást a gépen 128 GB, 256 GB vagy 512 GB kapacitással


Alapmodellek rendelése

Minden számítógépünk alapértelmezés szerint magyar billentyűzettel van szerelve. Ettől eltérés egyedi konfigurációnak számít, amely 2-3 hetes szállítási időt jelent.

MacBook Pro 14" M2 Pro és M2 Max processzorokkal

MacBook Pro 16" M2 Pro és M2 Max processzorokkal


Egyedi konfigurációk

Az egyedileg konfigurált MacBook Pro modellek beszerzése tipikusan 2-3 hetes szállítási időt jelent.