MacBook Air (M1)

Ultravékony és könnyű mobil számítógép Retina kijelzővel, az Apple rendkívüli M1 processzorával és 18 órás akkumulátor idővel három színben.

Indulóár: bruttó 379 990 Ft-tól


Ki ne emlékezne arra a dicsőséges napra, amikor Steve Jobs egy borítékból előhúzta a MacBook Air mobil számítógépet, az ultravékony, hihetetlenül mobil terméket, amely az évek alatt a legnépszerűbb Apple laptoppá vált! A termékvonal sorsa évekig kérdéses volt, mivel a gép számos frissítésből, újdonságból kimaradt - egészen 2018. őszéig, amikor is az Apple kifejezte, hogy van jövője a MacBook Airnek, mégpedig hasonlóan dicsőséges, mint a múltja: ekkor jelent meg az első Retina kijelzős változat a termékből. 2020. őszén pedig - folytatva a pozitív üzenet hagyományát az Apple elsőként ebben a termékében mutatta be az új M1 processzort, az Apple saját processzor fejlesztését, ezzel soha nem látott teljesítmény szintre juttatva a gépet.

A MacBook Air új generációja ugyanaz a könnyű és kicsi megjelenésű termék, mint elődje volt: a Retina kijelző 2560 x 1600 képpontos panellel rendelkezik, amely 227 ppi sűrűségű, IPS panel, és 16:10 a képaránya - ideálisan a filmnézéshez és a kreatív alkalmazásokhoz. A több mint 4 millió képpontot tartalmazó kijelző True Tone technológiát is támogat, vagyis a fehéregyensúly a környezethez igazodik, ezáltal kevésbé mesterséges a kép, amit látunk. Az Apple Silicon nyújtotta teljesítmény jóvoltából a gép nem csak a belső Retina kijelzőt képes teljes felbontáson meghajtani, hanem akár egy Pro Display XDR kijelzőt is csatlakoztathatunk natív 6K felbontással. 

A nagy méretű, laposabb kivitelű gombokkal szerelt új Magic Keyboard billentyűzet a már bevált olló mechanikás megoldás, ám ugyanolyan vékony, mint a sokak számára nehezen kedvelhető pillangó mechanikás megoldás. A billentyű lenyomásának útja mindössze 1 milliméter, amely révén gyorsan és kényelmesen tudunk gépelni. A MacBook Air minden egyes billentyűje alatt különálló LED fény világít, ez segíti a pontos és erős billentyű háttérvilágítást, amely az Apple mobil számítógépeinek igen kedvelt paramétere. Mi több, a gépre visszakerült a korábban minden Apple gépen alapvető fordított T alakú kurzorgomb kiosztás is.

Az új Force Touch ujjkövető a 2020-ban megjelent modellek esetén 20%-kal nagyobb lett, mint a MacBook Air régebbi változatánál, és a Force Touch révén több olyan funkció is elérhetővé vált, amely a rendszerben hasznos. Továbbá fontos változás, hogy nem nyomódik le az ujjkövető gombja, csupán csak érzékeli a kattintásra irányuló nyomást a készülék. 

A MacBook Air az első olyan Mac, amelybe az Apple a saját processzorát, az M1 erőforrást bemutatta.

Az M1 processzor fő vonzereje, hogy az Apple maximálisan képes volt optimalizálni az operációs rendszerét erre az erőforrásra, miközben az Apple Silicon immáron több mint egy évtizedes fejlődés eredményeként ér el olyan csúcsteljesítményt, amely valóban a professzionális kategóriába hívja ezt a központi vezérlőegységet. 

A Mac hardvere és a macOS révén végre kiteljesedhet az az erő, amit eddig csak az iPad Pro modellek és az iPhone készülékek birtokoltak, és megmutathatja az igazi erejét hosszú évek erőteljes fejlesztése! 

Az M1 processzor a korábbi Intel Core i3 processzorhoz képest nyers számítási teljesítményben 3x gyorsabb, míg a grafikus teljesítmény az Apple intenzív integrált megoldása jóvoltából 6x dinamikusabb. Óriási előnyt jelent számos programban a Neural Engine nevű segédprocesszor, amely a gépi tanulást használó algoritmusok területén 15x jobb teljesítményt nyújt.

Mit jelent ez valós használat közben? Bár a MacBook Air nem elsődlegesen a professzionális videószerkesztésre és program kódolásra szánt eszköz, szemléletes a Final Cut Pro esetén 3,9x gyorsabb ProRes kódolás, az Xcode esetén a 3,6x gyorsabb fordítási képesség, a Logic Pro zeneszerkesztő Amp Designer bővítményeiben tapasztalható 2,5x-es gyorsulás, illetve az Adobe Lightroom 2,3x dinamikusabb kép exportálása.

A jól hangzó paraméterek kapcsán érdemes árnyalni a képet a szoftveres támogatottsággal: az Apple Silicon új, és bár az Apple már natív, illetve univerzális alkalmazásokat kínál rá, természetesen a piacon lévő legtöbb alkalmazás még Intel alapú Mac gépekre van megírva. Ezeket a Rosetta nevű emulált környezet alatt futtatja a gép, és amíg ezekhez nem jelenik meg az univerzális frissítés, addig számos funkcióban az Intel alapú gépek jobban fognak teljesíteni. Amennyiben a munkánk során olyan alkalmazásokat használunk főként, amelyek Intel alapúak, érdemes lehet egy erre optimalizált hardvert választani.

Az Apple M1 processzor 5 nanométeres tranzisztorokat tartalmaz az iparágban elsőként, amely révén elképesztően alacsony fogyasztás mellett tud nagy teljesítmény elérni. A tranzisztorok kicsinyítése azért fontos, mert az órajel emelésével a hőtermelés növekszik. Ha a tranzisztorok kisebbek, akkor egységnyi helyen ugyanazon hőtermelés mellett több tranzisztor fér el, tehát nagyobb a számítási teljesítmény - ez kiemelkedően fontos egy ventilátor nélküli, kizárólag passzív hűtéssel rendelkező rendszer esetén, mint a MacBook Air. Ez a megoldás az Apple titka, illetve az elképesztően integrált kivitelű processzor. Nem csak a grafikus vezérlő és a Neural Engine van integrálva a processzor képezte rendszerbe (SoC - system on a chip), hanem még a memória is. A memória ilyen módon való integrálása okán nem kell órajelekről beszélnünk, hiszen a memória elérése és kezelése annyira gyors, mint semmilyen másféle rendszernél. 

A MacBook Air alapmodellje nyolcmagos M1 processzort tartalmaz 7 magos grafikus processzorral, és az erősebb modell nyolcmagos M1 processzort 8 magos grafikus processzorral. Ezek az erőforrások 8 GB vagy 16 GB integrált memóriával érkeznek - vagyis ezen a területen tökéletesen kielégítik az eddigi MacBook Air élményt, ám azt szignifikánsan gyorsabban teszik.

Az Apple M1 processzor már azonnali előnyt jelent olyan feladatoknál, amelyek az Apple képezte architektúrára vannak optimalizálva. A Final Cut Pro friss változata például használja a Neural Engine erejét a remegő felvételek javítására, a személyek és témák követésére a méretre vágásnál, a Photos / Fotók az elemzése során képes arra, hogy a Neural Engine segítségével elemezze a fotókat, és így nem a processzortól köt le erőforrásokat, hanem egy erre szakosodott, gépi tanulást támogató segédprocesszor számít. 

Ahogyan elődje, az M1 alapú MacBook Air is meg tudja hajtani akár a Pro Display XDR kijelző bámulatos 6K felbontását.

Összevetésként a korábbi  a Shapr3D három dimenziós tervező alkalmazás akár 2,2x gyorsabban alkotja meg a formákat, a Final Cut Pro 5,3x gyorsabban véglegesíti az utólagos számítást igénylő tartalmakat, az Affinity Photo képszerkesztő 2,7x dinamikusabb hajtja végre a képkezelési műveleteinket, míg a Shadow of the Tomb Raider játék akár 3,1x jobb teljesítményt mutat. Ezek a tesztek alapvetően szemléltető számadatokat nyújtanak arra vonatkozóan, hogy egy optimalizált szoftver milyen módon képes kiaknázni az új erőforrás előnyeit. 

Mi több, a macOS operációs rendszer révén az iPad és iPhone készülékekre írt alkalmazások futtatására is lehetőség nyílik, vagyis szinte végtelenné válik az alkalmazások tárháza, amelyekkel dolgozhatunk!

A MacBook Air az Apple ultragyors PCI Express szilárdtest meghajtóját tartalmazza: az alapmodell már sok dologra elegendő 256 GB tárhellyel van szerelve, de igény szerint akár 512 GB-tal, 1 TB vagy 2 TB SSD-vel is rendelhetőek a gépek. 

A MacBook Air egyik vonzó paramétere az akár 18 órás akkumulátor idő, amely a legtöbb felhasználó számára az egész munkaidőben vagy iskolaidőben elegendő. 

Az akkumulátor időt WiFi használat mellett számolta az Apple, tehát nem egy extrém takarékos körülményben sikerül elérni ezt az értéket, hanem normál használat mellett. Ha csak filmet nézünk az Apple TV alkalmazásban mondjuk egy repülőút alatt, akkor az optimalizált formátum révén akár 18 óra akku idő is elérhető. A gép 49,9 wattórás lítium-polimer akkumulátort tartalmaz, amelyet a mellékelt 30 Wattos töltővel és USB-C töltőkábellel tudunk tölteni.


A MacBook Air technológiai aktualizálásának fontos eleme a Thunderbolt / USB 4 kapcsolat: kettő darab 40 Gb/s sebességű csatlakozóval rendelkezik a gép, amelyen keresztül például a mellékelt 30 Wattos falitöltő vagy egyéb nagy teljesítményű kiegészítő tudja tölteni a gép akkumulátorát, továbbá kijelzőt is kapcsolhatunk a géphez, és egy sor átalakító is rendelkezésünkre áll a széles körű kompatibilitáshoz. Az iJoe.hu AAR kínálatában többféle dokkoló állomás is elérhető, amelyek révén a MacBook Air tudása még szélesebben kiaknázható. Az USB-C formátumú kapu már megfelel az USB 4 szabványnak is, így a még meg sem jelent új perifériákkal is kompatibilis.

Az Apple fokozta a termék beépített hangszóróinak hangját, így ha azon kényszerülünk filmet nézni, kielégítő élményt kaphatunk. Természetesen a 802.11ax WiFi 6 jóvoltából a HomePod kapcsolatnak sincs akadálya, hogy AirPlay képességgel élvezzük a gép által lejátszott média hangját. 

A MacBook Air jó példája annak, hogy az Apple mint törekszik elérni azt a célt, hogy újrahasznosított alapanyagokra támaszkodjon: a gép külső burkolata teljes mértékben újrafelhasznált alapanyagból készült. Az alumínium kiváló képessége, hogy bármennyiszer felhasználható, nem romlik a minősége. Az Apple pedig más termékei gyártása során keletkező alumínium szilánkokat beolvasztva állítja elő a MacBook Air burkolatát. E paraméterek révén a MacBook Air gyártása során 47%-kal alacsonyabb a széndioxid kibocsátás, mint a korábbi MacBook Air gyártása során volt. 

Mindegyik gép a macOS Monterey operációs rendszerrel előre telepítve érkezik, benne a következő technológiákkal: AirDropAirPlayDictation, Gatekeeper, Notification Center, Facebook integráció, Twitter integráció, több kijelzős támogatás, Finder címkék és kulcsszavak, iCloud, iCloud Keychain, Mission ControlSpotlight kereső, Safari, App Nap, Power Nap, tömörített memória, megosztási képességek 

Modellek és vásárlás


MacBook Air 256 GB-os M1 Apple Silicon alapú modellek

Cégek, egyéni vállalkozások és önkormányzatok számára kedvező, tervezhető finanszírozási megoldás információ technológiai eszközök beszerzésére a konstrukció végén egyszerű megvásárlási lehetőséggel. 24 és 36 hónapos futamidővel.

Bővebben…