iPod touch

Zene, fényképezés és Apple mobil élmény a legolcsóbb iOS eszköz jóvoltából, az öt színben elérhető iPod touch formájában.

Indulóár: bruttó 84 990 Ft-tól


Az Apple 2019. május 27-én teljesítmény fokozó frissítést mutatott be az iPod touch termékvonalon, amelynek vidámság faktorát igyekezte hangsúlyozni a gyártó színes kivitelű, kellemesen lekerekített formákkal. Az iPod touch ötféle színben elérhető eloxált alumínium házban kapott helyet. Mindez a gyönyörű, négy hüvelykes átlójú Retina kijelzővel és az új, sokkal jobb minőségű, 8 megapixeles hátoldali iSight kamerával kiegészülve garantált élményt biztosít! Az A10 processzor révén pedig elegendő a teljesítménye a legfrissebb iOS rendszerek megfelelő kiszolgálásához, és olyan élményekhez is, mint a csoportos FaceTime beszélgetés vagy éppen a kibővített valóság (AR).

Feltűnő színárnyalatok

Az iPod touch látványa az Apple-re jellemző kiemelkedő érzést nyújtja: kézbe véve az ember szembesül vele, hogy egy prémium kategóriás eszközzel örvendeztette meg a kaliforniai gyártó. Az egység mindössze 88 gramm tömegű, szinte súlytalanul ül meg a tenyerünkben. És mindebbe a kecses, könnyű teste fér bele az a hatalmas teljesítmény, ami a felvételek készítését és feldolgozását, az internet elérést, a részletgazdag játékok megjelenítését biztosítja. 

Az iPod touch testét egyetlen darab alumíniumból marják ki, és a további alkotó részek ezt követően kerülnek bele a masszív burkolatba. Az Apple a MacBook Pro modelleknél már jól bevált gyártási eljárást alkalmazta, annyi eltéréssel, hogy öt ízléses színnel kezelte a fémet, így mindenki a stílusához legjobban illő példányt veheti a birtokába. Az erős, lekerekített sarkak biztosítják a komolyabb igénybevétel során is maximális helytállást, a finom, polírozott felület pedig folytonos a termék egész felületén. 

A színek elérése terén az Apple már az alapanyaghoz adott festékanyagot, így nem a felület van bevonva az adott árnyalattal, hanem a gyártás során eleve egy bizonyos színt képvisel a termék. 

A kijelző az új uralkodó

Az iPod touch megőrizte a 4 hüvelykes átlójú (körülbelül 10 centiméter), 16:9 képarányú Retina kijelzőjét, amelynek 326 képpont a sűrűsége, vagyis a betűk nagyszerű élességgel jelennek meg rajta, és a termék sem túl nagy, így kartokban vagy a zsebünkben is jól elfér. 
adidas micoach kartok az iPod touch modellekhez…

Az eszközt működtető iOS zsenialitása és az érintőképernyő nagyszerűsége, hogy az iPod touch egyetlen kézzel könnyedén kezelhető: lapozhatunk a kedvenc könyvünkben, kezelhetjük a zenelejátszást, görgethetünk a böngészőben. 

Erőforrások a megnövelt tudás szolgálatában

Az iPod touch a már bevált A10 négymagos, 64-bites processzorra épül, amely 2x gyorsabb, mint a korábbi A8, így nem okoz gondot neki az iMovie-ban megvágni a videófelvételeinket sem. Több memóriát kapott, így egy több erőforrás igényes alkalmazás használata mellett sem lassul le, alkalmas 1080p nagy felbontású videók (HD) lejátszására is, illetve a saját 1080p felvételek visszajátszására. A grafikus vezérlője akár 10x gyorsabb, mint a korábbi modellé, és támogatja az Apple Metal keretrendszerét, amely révén a fejlesztők a lehető legjobban kiaknázhatják a GPU képességeit. 

Bámulatos kamera minden imádott iOS képességgel!

Az iPod touch az egyik legnépszerűbb fényképezőgép volt a világon, mióta az Apple ellátta ilyen tudással az eszközt. A beépített kamerája jó volt, de nem közelített meg az iPhone-ét. Most az Apple ebbe a vékony és könnyű házba belesűrítette azt a tudást, amellyel igazán jó képeket készíthetünk sokkal nagyobb felbontásban, mint korábban. A 8 megapixeles digitális képrögzítő LED vakuval egészül ki, arcfelismerő képessége van, és sokkal jobb optikai egységgel alkotta újra az Apple. A nagy dinamikatartományú képalkotás (HDR) révén kevésbé ideális fényviszonyok között is tudunk álló témákról kellemes fotókat rögzíteni alulexponált és túlexponált részletek nélkül. 

Az iPod touch gyárilag tartalmazza a Photos alkalmazást, amellyel sokoldalúan feldolgozhatjuk a fényképeinket: a kategorizálás mellett alapvető képjavításokat hajthatunk végre, sokféleképpen publikálhatjuk a kész anyagot. 

Az Apple természetesen nem feledkezett meg a mozgókép rögzítési igényekről sem: az iPod touch termék hátoldali iSight kamerája 1080p nagy felbontású videókat képes rögzíteni 30 fps képkocka sűrűséggel, amelyeket az iMovie programmal tudunk sokoldalúan szerkeszteni az érintőképernyő tudását maximálisan használva. Zseniális lehetőség a gyorsított felvétel (time-lapse), amikor az iPod touch egy állványban áll negyedórát vagy többet, és egy gyorsan lezajló, látványos felvétel születik. 

Közkedvelt képesség a képrögzítés terén a panoráma lehetőség, amely révén az iPod touch egy széles képet rögzít az adott tájról. Természetesen nem szükséges körpanorámát készíteni: a panoráma megoldás révén közeli elemekről is tudunk egy teljes képet készíteni, mintha nagy látószögű lencsével dolgoznánk. 

Az iPod touch természetesen nem csak a webböngészésről, játékról, levelezésről, fényképezésről és filmezésről szól, hanem az Apple valaha készített legjobb zenelejátszója is: a zenelejátszó alkalmazás nem csak hatalmas zenetárunkat teszi könnyedén hozzáférhetővé, de az Apple Music előfizetés jóvoltából a világ szinte összes zenéjét elérhetjük, és internet kapcsolat segítségével hallgathatjuk, illetve kedvenceinket akár internet kapcsolat nélküli hallgatásra is lementhetjük. Az iPod touch 128 GB-os kapacitása révén a tárolás nem okozhat kihívást. A zenehallgatáshoz hozzátartozik a hang élménye is, amelyet egy Jonathan Ive által teljesen újratervezett fülhallgató hivatott biztosítani: az EarPods termék a brit formatervező egy saját csoda alkotása, amelyet 124 prototípus felépítésével és több mint 600 ember bevonásával tesztelt, mire a legtökéletesebbet megalkotta. 

EarPods

Az iPod touch zenelejátszó képességéhez természetesen hozzátartoznak a géniusz mixek, amelyeket a Music / Zene alkalmazás tudása alapján a zenék ismeretében ajánl fel az eszköz úgy, hogy egymáshoz stílusban és hangulatban passzoló zenéket válogat. A zenéhez szorosan kapcsolódnak az iCloud szolgáltatásai: ha a Mac-en vásárolunk egy zenét, az WiFi kapcsolaton keresztül az iPod touch-ra is önműködően letöltődik (amennyiben ezt a szolgáltatást aktiváljuk), így nem kell vesződni szinkronizálással és manuális újra letöltéssel. 

A zenehallgatás alap eleme az AirPlay, amely egyrészt WiFi alapon működik, másrészt lehetőség van Bluetooth hangszórók, fül- és fejhallgatók párosítására is. Az iPod touch a Bluetooth 4.1 szabványt támogatja, vagyis messze nem a legfrissebb technológiát, hanem egy korábbi változatot biztosít.

A WiFi alapvető képessége minden iPod touch készüléknek, ezen belül is a legfejlettebb 802.11ac szabvány, amelynek 2,4 GHz és 5 GHz-es változatát is támogatja. Az iPod touch WiFi használata mellett is képes hosszú akkumulátor időt biztosítani 1043 milliamperórás akkumulátora révén, és kitartani folyamatos használat mellett akár egy munkanapot (8 óra). Amennyiben a kijelző nem aktív, és például csak zenét hallgatunk, akár 40 óra akku időt is elérhetünk. Az iPod touch 4 óra alatt tölthető fel teljesen, 2 óra alatt 80%-ra. 

Siri. A személyes asszisztens

Az iPod touch új változata magában foglalja az iPhone készüléket forradalmasító személyes asszisztens, Siri funkcióit. A magyarul még nem beszélő szolgáltatást az idegen nyelveket jól beszélők értékelhetik, amely már tud németül, franciául, olaszul az angol mellett. 

FaceTime videócsevegés és hang alapú hívás

Az iPod touch nem csak bámulatos hátoldali iSight kamerája révén hívja fel magára a figyelmet: előoldali kamerája az alapja a videócsevegésnek, amely WiFi hálózaton keresztül működik bármely más eszközzel, amelyen a FaceTime szolgáltatás használatban van, így Mac előtt ülő ismerősünket vagy kávézó iPhone felhasználó barátunkat is elérhetjük. A FaceTime nem csak videócsevegést tesz lehetővé, de remek alternatíva a fizetős telefonhívásokkal szemben, hiszen internet alapon hang alapú hívásokat is kezdeményezhetünk iOS eszközöket használó ismerőseink irányába, de akár Mac előtt dolgozó kollégánkat is felhívhatjuk így, ő pedig a Mac-en képes fogadni a hívást. 

Az iPod touch alján lévő 8 tűs Lightning (villám) csatlakozó gyors, strapabíró, és fordítva is bedugható, így sötétben sem kell attól tartani, hogy kárt teszünk az eszközben. A csomag tartalmazza az egyméteres USB-A végződésű Lightning töltő- és adatkábelt. Ennek segítségével klasszikus USB forrásokról tudjuk tölteni a készüléket, illetve USB-C adapteren keresztül USB-C forrásról is.

Apple 5 Wattos falitöltő…

Satechi 30 Wattos USB-C és USB-A falitöltő…

iPod touch 32 GB (2019)