Nanoleaf Shapes: Hexagons, Triangles, Mini Triangles

Apple HomeKit keretrendszerbe illeszkedő LED fényforrások tápegységgel, WiFi alapú kommunikációval, háromféle alakzatban, összekapcsolhatósággal.

Indulóár: bruttó 29 990 Ft-tól


Az energiatakarékos, majd okossá váló izzók gyártásában előkelő helyen lévő Nanoleaf cég minden idők egyik legvonzóbb és a kor technikai vívmányai közül a legtöbbet magába sűrítő HomeKit világítástechnikai termékét alkotta meg a Nanoleaf Shapes termékcsalád formájában, amelynek három tagja, a hatszög alakú Hexagons Starter Kit, a háromszög alakú Triangles Starter Kit és a szintén háromszög alakú, ám aprócska Triangles Mini Starter Kit nevű, egymással összekapcsolható és együttesen használható termékei formájában, amely csomagtól függően több nagy fényerejű, érintésérzékeny LED sokszög, amelyek egy központi WiFi egység vezérlése alatt rendezhetők különféle formákba, és szerelhetőek falra, mint egyfajta high-tech csempézés. Az egység ritmus érzékelővel is kiegészül, amely révén igény esetén zenére képes reagálni, ennek megfelelően változtatja a fényeit és az ütemét.

A Nanoleaf Shapes Starter Kit termékek mindegyike teret enged a kreativitásunknak: a három- és hatszögeket a csomagban lévő kis csatlakozó lapkák segítségével összefűzhetjük, és sokféle alakzatot létrehozhatunk a rendelkezésre álló falfelület méret és forma paramétereihez igazodva. Sőt, különálló csomagok segítségével akár bővíthetjük is a szettet, és egy központi egységre akár 21-77 darab világító sokszöget is fűzhetünk.

A Nanoleaf Shapes Hexagons Starter Kit öt vagy kilenc darab, a Nanoleaf Shapes Triangles Starter Kit négy vagy klienc darab, a Nanoleaf Shapes Triangles Mini Starter Kit pedig öt vagy tizenöt darab, egyenként 100 lumen fényerejű LED fényt tartalmaz, amelyek 1200 és 6500 Kelvin közötti színhőmérséklettel képesek világítani, és a hatszögek panelenként mindössze 2 Watt fogyasztással üzemelnek, a nagy háromszögek 1,5 Wattos fogyasztanak, míg az apró háromszögek 0,54 Wattot fogyasztanak, a központi egység pedig 42 Watt maximális fogyasztással és ennek megfelelő teljesítménnyel működik.

A központi egység 42 Wattos teljesítménye határozza meg, hogy mennyi panelt illeszthetünk rá: a hatszögek esetén ez 21 darabot jelent, a nagy háromszögek esetén 28 darabot, míg a kis háromszögek esetén akár 77 darabot is. (Maga a vezérlő akár 500 panelt is képes volna kezelni, tehát kizárólag a táp jelent korlátot.) A Nanoleaf Shapes termékek vegyíthetőek, tehát ebből kifolyólag a fogyasztást egyszerű matematikai művelettel tudjuk kiszámolni, és a teljesítménnyel összevetni.

A Nanoleaf Shapes Starter Kit termékek központja egy kis méretű, fehér egység, amely elbújik az izzók mellett, és amelyet a letölthető Nanoleaf alkalmazás segítségével az otthoni, 2,4 GHz-es WiFi hálózatra csatlakozásra konfigurálhatunk - fontos, hogy a HomeKit kiegészítők többségéhez hasonlóan nem tudunk 5 GHz-es hálózatra kapcsolódni. A beállítás során az egység fényjelekkel mutatja, hogy hogyan áll a folyamat. Körülbelül egy perces indítási időt követően a technika készen áll a beállításra, amelyet az alkalmazás az iOS eszközünkön el is végez, de a Home / Otthon alkalmazással is végrehajtható a feladat, tehát akár a Mac-en is beállítható a technika.

Megjegyzés: Ha korábban más WiFi hálózatra lett volna csatlakoztatva az eszköz, vagy valamiért megszakad a beállítás - például áramszünet -, a főegység elején lévő két gomb nyomva tartásával tudjuk hardveresen újraállítani az egységet. Ilyen esetben a beállítás látszólag elindul, de nem valósítható meg, tehát mindenképpen újra kell állítani a terméket.

A beállításhoz nem kell összerakni a szettet, és nem szükséges végleges formába ölteni. Elegendő csak a központi egységet és legalább egy LED sokszöget aktiválni.

Már a beállítás során becsatlakozik a képbe a Home / Otthon alkalmazás, amely nem csak ki- és bekapcsolni tudja a Nanoleaf Shapes Hexagons Starter Kit izzó szettet, hanem színeket beállítani, illetve előre definiált fénysémák közül válogatni is. Elképesztően kényelmes dolog, hogy az Apple Watch felületéről is lehetőségünk van váltani a színek és sémák közül. A HomeKit támogatás óriási előnye ez a fajta átjárhatóság és kényelem. Az első beállítást követően el sem kell indítanunk a Nanoleaf saját alkalmazását, hiszen a Home / Otthon alkalmazásból szinte minden állítható. Természetesen akadnak azért finomságot az eszköz saját alkalmazásában is: például egyesével kapcsolhatjuk a hatszögek színét, hogy teljesen egyedi színképleteket hozzunk létre. Összességében azonban sokféle és vonzó megjelenésű az alkalmazás által kínált színkombinációk sora.

A gyártó arra is ügyelt, ha esetleg nincsen kéznél az okos készülékünk: a Nanoleaf Shapes Starter Kit központi egységén lévő gombok segítségével a lámpa ki- és bekapcsolható, illetve a témák közötti váltásra is lehetőség nyílik. A megoldás annyira intuitív, hogy a gyanútlan felhasználók is könnyedén felfedezik. Mi több, a külön megvásárolható Nanoleaf Remote dodekaéder alakú távvezérlő egyszerű fordítgatásával, vagy az Eve Button HomeKit vezérlő gombnyomásával tudunk váltani az előre meghatározott és megtanított színbeállítások között - ha romantikus fényekre vágyunk, ha éjjeli halvány háttérfényre van szükségünk, vagy ha a reggeli ébredezéshez szeretnénk halovány fényeket, mind-mind megtanítható az ötletes HomeKit távvezérlőnek.

A 100 lumen fényerő nem tűnik nagyon soknak, de már akár négy-öt panel egymás mellett is igen erőteljes fényt nyújt, a bővítésekkel pedig az összesen 21-28-77 darab elképesztő fénypompát biztosít. A Nanoleaf által vizionált csíkok és egyéb alakzatok is igen látványosak tudnak lenni, és a hatszögek révén kikapcsolt állapotban is egyfajta tervezett csempe minta látszik a falon, vagyis akkor is jól néz ki a szett, ha éppen nem pompázik, ha pedig bekapcsoljuk, mindenkit lenyűgöz!

Az egység által kínált színsémák nem állandó azonos színű világítást jelentenek, hanem dinamikus változást: a Forest / Erdő nevű téma a zöld és fehér színek hullámzásával működik, mintha fák között lennénk egy erdőben. A Snowfall / Havazás téma a világoskék és a fehér színeket keveri. A Nemo nevű a bohóchal narancssárga és fehér árnyalatait vegyíti. Bármelyik opció nagyon látványos és kellemes hangulatú. Mi több, a hatszög alakú csempék érintés érzékeny felületűek, érintésre színt tudnak váltani, és ezáltal különleges használati élményt biztosítanak. Hasonlóan izgalmas a ritmus érzékelő modul, amely révén a zenére tud reagálni az egység, és ennek megfelelően a különböző lapok más-más színt vesznek fel, illetve a zene ütemére váltakoznak.

A falra rögzítés ragasztó csíkokkal oldható meg. Ez a konstrukció a tapasztalatok szerint tökéletesen működik, és hosszabb ideig sem vált le a falról, nem jelenthető ki azonban, hogy a drága műszaki cikkeik iránt aggódó felhasználók számára tökéletesen megnyugtató a használata. A 3M ragasztó csíkok jó szolgálatot tesznek, ha kellően pormentes a felület, és a festékréteg is elég stabil, nem válik le a súlytól.

A HomeKit képesség jóvoltából a Nanoleaf Shapes Starter Kit nem csak kényelmesen használható, de akár meg is osztható más felhasználóval, aki eltérő Apple ID-vel rendelkezik. Mi több, ha van egy Apple TV (legalább negyedik generációs modell), vagy egy HomePod, illetve HomePod mini hangszóró, akkor többféle makró megoldásra is lehetőségünk van. Például megtaníthatjuk az eszközeinket, hogy ha éjszaka az Eve Motion mozgást érzékel az előszobában, akkor a Nanoleaf Shapes Starter Kit két LED-je kapcsoljon fel 20%-os fényerővel. Ezzel kellemes megvilágítást kapunk, ha például csak a macskát akarjuk kiengedni, vagy a gyermekünk nyöszörgésének forrását kívánjuk felderíteni. Hasonló konstrukciók a Home / Otthon alkalmazásban előre definiált parancsok, mint az „Itthon vagyok” vagy „Elmentem itthonról”, amikor HomeKit kiegészítők egész sora kapcsol be vagy ki.

Az izzószett formától függetlenül kiegészítő csomagokkal bővíthető a Nanoleaf Shapes Expansion Pack formájában. Egy központi egység a fentebb összefoglalt módon több darab LED sokszöget képes kiszolgálni, és a különféle formák és méretek a termékvonalon belül keverhetőek. Maguk a LED sokszögek külön-külön nem életképesek, vagyis mindenképpen szükségünk van egy központra annak érdekében, hogy a világítási tudást kiaknázzuk. A szett azonban garantáltan sikeres befektetés, és aktív részévé válik a lakásunk hangulatának éppúgy, mint a világítástechnikájának.

A Nanoleaf Shapes Smarter Kit HomeKit LED izzócsalád termékek mindhárom tagja megvásárolható az iJoe.hu AAR szaküzlettől bővítő csomagokkal együtt.

Háromszögek

Mini háromszögek