Twelve South StayGo USB-C Hub

Praktikus, kis méretű, hosszú és rövid, cserélhető kábellel kiegészülő USB-C elosztó egység asztali és mobil használatra is.

Ár: bruttó 39 990 Ft


A Twelve South cég elsősorban az esztétikum miatt döntött úgy, hogy a piacon lévő számos USB-C elosztó után megalkotja saját termékét, amelynek a funkcionalitás mellett az is a célja, hogy ne a számítógép közvetlen közeléből induljon ki a kábelrengeteg, hanem a gép körül megmaradjon az elegancia. A Twelve South StayGo termék asztali és mobil használatra is készült, vagyis ilyen igényeket is szem előtt tartottak a tervezői. 

A Twelve South StayGo USB-C Hub első ránézésre a klasszikus USB-C elosztó, amelyből számos van a piacon: hagyományos USB 3.0 (USB-A) kapuk, 4K HDMI kimenet, Gigabit Ethernet hálózati kapcsolat, USB-C tápellátás, SD- és mikró-SD-olvasó. Újszerűséget ezen a területen sokkal inkább az arculat, a formaterv jelent. A gyártó mérnökei megelégelték azokat a megoldásokat, amelyek a kábelrengeteget a Mac közelében helyezik el. Való igaz, hogy a közvetlenül a gépbe kapaszkodó megoldások és a rövid kábeles konstrukciók a MacBook Pro közvetlen közelébe hozzák az összes olyan kábelt, amelyet elegánsan el lehetne rejteni.

A Twelve South StayGo USB-C Hub éppen ezért tartalmaz egy 1 méter hosszúságú asztali kábelt, amellyel sebesség csökkenés nélkül tudjuk az asztalunk távolabbi csücskében, vagy éppen egy kijelző mögött elhelyezni az adaptert, és a vele járó kábelrengeteget. Ez az egy aprócska képessége már forradalmi újítás lenne a piacon lévő számos, főként a márkajelzésében különböző terméktől. Természetesen azonban az amerikai cég nem érte be ennyivel az igényeket.

A Twelve South StayGo USB-C Hub tartalmaz egy rövidebb kábelt is, és a kategóriájában szinte az egyetlen cserélhető kábeles megoldás. A rövid, 15 centiméteres kábel kiváló megoldás a mobil használathoz - erre utal a termék neve: asztali és mobil üzemmódra egyaránt alkalmas. A rövidke kábel ráadásul elhelyezhető a termék belsejében, vagyis magunkkal tudjuk vinni annak kockázata nélkül, hogy elfelejtenénk, vagy elkeveredne a táskában. 

A kicsi termék emellett pehelysúlyú is, vagyis tökéletesen alkalmas a mobil használatra. Fekete külseje alumínium alapanyagú, amely kiváló hőelvezető képességgel rendelkezik, és a szállítás során is kellően strapabíró. Itt szintén előnyként jelenik meg a cserélhető kábel: egyrészt nem feszül, törik meg a szállítás során, hiszen a kihúzható, másrészt pedig a termék belsejében foglal helyet, így nem sebezhető.

A Twelve South StayGo USB-C Hub a klasszikus portokat kínálja a mobil Mac felhasználók számára: a HDMI kapu akár 4K felbontásra képes 30 Herz képfrissítési rátával, illetve támogatja a 2K és 1080p felbontásokat is. Mivel rajta keresztül akár 100 Watt táp bevihető, így a MacBook Pro 16” modellekhez is tökéletes kiegészítő - az elosztó 15 Watt teljesítményt oszt szét, míg 85 Watt megy tovább a Mac irányába az adatkábelen keresztül. Ebben a formában a MacBook Pro töltője is a Twelve South StayGo USB-C töltő kapujára van csatlakoztatva. Enélkül a Mac ellátja táppal a készüléket. 

A gyors vezetékes hálózati kapcsolatot 10/100/1000 Gigabit Ethernet kapcsolat biztosítja RJ-45 konnektorral, amely az eszköz vastagságának irányadója is. A klasszikus USB-A igényekre három portot kínál a gyártó: ezek közül a HDMI kapu melletti USB 3.0 csatlakozó emelt töltési teljesítmény leadására képes, 1,2 Amper áramerősségű, vagyis például iPad töltésére is használható, illetve az iPhone készüléket is gyorsabban tölti - ez 7,5 Watt teljesítmény leadására alkalmas. Ide érdemes csatlakoztatni a portról ellátott külső merevlemezeket, szilárdtest meghajtókat, lapolvasókat. A másik két USB 3.0 kapu 900 milliamper áramerősségű. Ezekbe célszerű csatlakoztatni a saját tápellátású egységeket, mint a nyomtatók, asztali merevlemezek, vagy éppen a minimális teljesítmény igényű egységeket, mint az USB-kulcsok. 

Különálló vezérléssel rendelkezik az SD-kártya olvasó és a mikró-SD-olvasó. Ennek köszönhetően ezeket a kártyákat teljesen külön kezelhetjük: egyszerre importálhatunk fényképeket a Photos / Fotók alkalmazásba normál méretű SD-kártyáról, és filmet az akciókamera mikró-SD-kártyájáról az iMovie programba.  Mindkét kártyahely Secure Digital v3.0 UHS-I minősítésű.

Twelve South StayGo és az iPad Pro

Logikus lehet az igény, hogy az Apple által mobil számítógépeket kiváltó képességűnek ígért iPad Pro táblagépekkel is együtt használhassunk egy efféle praktikus többportos adaptert. 

A Twelve South StayGo USB-C Hub szoftveres akadályt nem gördít a használat elé: az iPad Pro USB-C kapujára csatlakoztatáskor azonnal működni kezd az elosztó, és minden portját használni tudjuk. Fontos azonban tudni, hogy legalább egy 30 Wattos MacBook Air töltőt célszerű beszerezni a használathoz, ugyanis az iPad Pro 20 Wattos töltője nyilván nem tud elég áramot adni egy 15 Watt teljesítményt biztosító terméknek úgy, hogy még a készülék töltésére is jusson. Emiatt az elosztó használatával már Mac töltőben kell gondolkodnunk, ha a töltés szempont. Egyéb esetben az iPad Pro merülése lesz nagyon dinamikus.

Megjegyzés: 5 Wattos, 12 Wattos, 18 Wattos, 20 Wattos és 29 Wattos Apple töltőkkel az iPad Pro vagy a Mac töltése nem lehetséges a kiegészítővel. LEGALÁBB 30 Wattos Apple USB-C töltő szükséges, de az iJoe.hu kínálatában számos praktikus töltő megoldás elérhető, mint a Satechi 75 Wattos vagy a Satechi 108 Wattos töltője.

Amennyiben iPad Pro Smart Keyboard Folio tokot használunk, a Twelve South mindenképp a hosszabb kábel használatát javasolja, mivel a rövid kábellel lógna az elosztó, és ez csak az USB-C kapunak, sem a kábelnek nem feltétlenül előnyös. 

Az elosztó összes portja azonban tökéletesen együtt használható az iPad Pro készülékkel, vagyis azt ténylegesen használhatjuk a gép tudásának bővítésére.

Részletes technikai paraméterek

Magasság: 15 milliméter
Szélesség: 127 milliméter
Mélyég: 62 milliméter

Tömeg: 133 gramm

Portok:
USB-C (számítógép kapcsolat) | 85 Watt USB-C Power Delivery töltés
4K HDMI @ 30 Herz
USB-A 3.0 SuperSpeed akár 5 Gbps 7,5 Watt gyorstöltés
USB-A 3.0 SuperSpeed akár 5 Gbps 900 mA töltés
USB-A 3.0 SuperSpeed akár 5 Gbps 900 mA töltés
Gigabit Ethernet Port | 10/100/1000 Mbps RJ45 kapcsolaton keresztül
USB-C adatkapu
SD kártya | Secure Digital v3.0 UHS-I
Micro SD kártya | Secure Digital v3.0 UHS-I

Egyéb paraméterek
Aluminum külső burkolat passzív hűtéssel
Plug & Play: nem szükséges meghajtóprogram
USB 3.0 portok lefelé kompatibilisek
Dupla SD foglalatok egyszerre használhatóak

Twelve South StayGo USB-C Hub (fekete)

Praktikus, kis méretű, hosszú és rövid, cserélhető kábellel kiegészülő USB-C elosztó egység asztali és mobil használatra is.
Termék részletei
Azonnal átvehető
Mennyiség:

31 488 Ft + áfa

Bruttó 39 990 Ft