CalDigit USB-C SOHO Dock

Kis méretű, alumínium burkolatú dokk 10 Gb/s átviteli sebességgel, USB-C, USB-A, HDMI 2.0b és DisplayPort 1.4 kapukkal felszerelve.

Ár: bruttó 47 990 Ft


A brit CalDigit a névadásának megfelelően a kis és otthoni irodai környezetek számára alkotta meg legapróbb, ám sokoldalúságban nem szűkölködő USB-C dokkolóját, a CalDigit SOHO Dock nevű egységet. A Small Office és Home Office (SOHO) világban a nagy hatékonyság és a kis méret alapvető igény, amelyhez a termék könnyed mobilizálhatósága is kapcsolódik, hiszen az egység a Mac-ről kapja a tápellátását. Az egység 93 milliméter széles, 64,3 milliméter mély és 19 milliméter magas alumínium test, tömege mindössze 90 gramm, vagyis a mobilitása nem kihívás!

A CalDigit SOHO Dock az USB 3.2 szabványra épül, régebbi nevén az USB 3.1 Gen 2 jelzésű technológiára, amelyet később USB 3.2-ként egyszerűsítettek. Ennek előnye a 10 Gb/s sebesség, amely legtöbb rivális dokk duplája, illetve a 60 Herzes 4K kijelző támogatás a DisplayPort 1.4 szabványt támogató forrás és monitor esetén. 

A termék követi a Mac felhasználók körében népszerű „minden egy kábelen” elvet - a videó csatlakozók oldalán lévő táp USB-C kapun keresztül a MacBook Pro modellek 96 Wattos vagy 61 Wattos töltője segítségével közel teljes mértékben elláthatjuk az eszköz másik végén lévő mobil Mac gépet, illetve egy Satechi 108 Wattos asztali töltővel maximum 90 Watt töltéssel is támogathatjuk a mobil gépet, illetve tölthetjük a túloldalon lévő iPad Pro eszközünket is. 

Fontos tudni, hogy a CalDigit SOHO Dock saját tápegység híján a csatlakoztatott töltőre hagyatkozik, vagyis annak teljesítményét osztja szét, tehát sosem fog ugyanannyi teljesítményt leadni. A maximális 90 Watt töltéshez olyan emelt teljesítményű töltő szükséges, mint a kínálatunkban kapható Satechi 108W Pro USB-C Desktop Charger. Ha azonban a dokkra USB-A és USB-C eszközöket csatlakoztatunk, a töltés teljesítménye csökken, hiszen az átvitt 100 Watt teljesítményt kell szétosztani a terméknek a kiegészítők között.

A Mac és iPad Pro kapcsolatát a termék Computer feliratú USB-C kapuján át teremthetjük meg, fontos azonban, hogy erre a célra a mellékelt kábelt használjuk - itt nem jó bármilyen USB-C kábel, és különösen nem alkalmas a kapcsolatra az Apple gyári USB-C töltőkábele, mivel az csak töltésre használható, átviteli képessége az ára ellenére USB 2.0 szinten reked meg. 

A töltésen túl a CalDigit SOHO Dock az „előoldalán” rendelkezik még egy szabad USB-C kapuval, amely szabványát tekintve szintén USB 3.2-es, tehát 10 Gb/s átvitelre alkalmas - ez maximum 7,5 Watt tápot tud biztosítani a csatlakoztatott eszköznek 1,5 Amper áramerősség mellett. Ez alkalmas számos mobil SSD vagy USB-C kamera csatlakoztatására.

E mellett található egy USB-A kapu is, amely szintén USB 3.2 szabványú. Ennek 6,5 Watt teljesítmény jut, vagyis például iPhone vagy iPod töltésére is alkalmas, és ezen át USB meghajtókat csatlakoztathatunk, vagy régi lapolvasót vagy nyomtatót a Mac-hez. Illetve bármilyen külső eszközt, amely rendelkezik saját tápellátással, de még USB-A csatlakozóval rendelkezik. A port alkalmas arra is, hogy MIDI billentyűzetet vagy LMP USB billentyűzetet lásson el. Áramerőssége 1,3 Amper.

A kreatív használatnak alapvető eleme az SD-kártyák olvasásának igénye. A CalDigit nem fukarkodott, és a termék kvázi előoldalára egy normál nagy méretű SD-kártya olvasót, alá pedig egy mikró-SD olvasót is elhelyezett. Vagyis nem kell adaptert használnunk az akciókamerából vagy drónból származó mikró-SD kártyához, illetve FiiO nagy felbontású lejátszónkra is adapter nélkül tudunk zenéket tölteni a memóriakártyára. Hogy az SD-kártyák kezelése biztosabb és gyorsabb legyen, a csatlakozó belső érintkező felületét 15 karátos arany réteggel vonta be a gyártó, mint a prémium kábelek végeit szokás. Ez egyrészt segíti az oxidálódás elkerülését, másrészt folyamatos kiváló minőségű átvitelt tesz lehetővé.

A CalDigit SOHO Dock külön USB chipekkel kezeli az előoldali átvitelt, és a hátoldali videó kimeneteket.

Az eszköz hátoldalán egy HDMI 2.0b csatlakozó található, amely az USB szabvány révén maximum 4K felbontást támogat 60 Herz képfrissítéssel. Ehhez fontos paraméter, hogy a forrás is tudja a HDMI kimeneten a 60 Herzet, illetve megfelelő HDMI 2.0 kábelt használjunk, mint a kínálatunkban lévő AudioQuest megoldások. A CalDigit SOHO Dock HDMI 2.0b kapuja támogatja a nagy dinamikatartományú videók megjelenítését (HDR), amely számos Apple TV+ tartalom esetén alapvető paraméter.

Az eszköz másik videókimenete a DisplayPort 1.4 kapu, amely szintén képes 4K felbontást megjeleníteni 60 Herz képfrissítéssel, amennyiben a gazda Mac USB-C kimeneten keresztül támogatja a DisplayPort 1.4 szabványt. (Fontos tudni, hogyha csak DisplayPort 1.2 támogatása van az eszköznek, akkor csak 30 Herz lesz a képfrissítés.)

A macOS egyszerre egy kijelző használatát támogatja, vagyis hiába a két videókimenet, csak egy külső monitorral tudjuk kiterjeszteni a képernyőnket - a másik kijelzőt csak tükrözésre tudnánk használni. (Ennek nem hardveres, hanem operációs rendszer szintű korlátja van. Az Apple az úgynevezett Multi-Stream Transport nevű technológiát nem alkalmazza több kijelző csatlakoztatásához, csak a 4K-nál nagyobb kijelzők egy kábelen való támogatásához. Emiatt az MST korlát miatt - noha a hardver tudná - a szoftver csak tükrözni képes a második kijelzőre.)

A CalDigit SOHO Dock mellé a gyártó thermoplasztik elasztomer bevonatú, rugalmas és strapabíró kábelt biztosít, amely koaxiális belső kialakítással rendelkezik, amely 80x jobb átvitelt kínál, mint a tekercselt kábelek. A csatlakozóvégek belseje 30 karátos arany lapkákkal vannak bevonva, amely segít elkerülni a korróziót, miközben jobb vezetést tesz lehetővé. 

Töltési táblázat a különféle USB-C áramforrásokra vonatkozóan:

https://www.caldigit.com/usb-c-soho-dock-laptop-charging-capability/