iPad mini 5

Az Apple 7,9 hüvelykes Retina kijelzővel rendelkező, Touch ID hitelesítésű táblagépe. Apple Pencil támogatással.

Indulóár: bruttó 154 990 Ft-tól


iPad mini - Óriási apróság! Immáron Apple Pencil támogatással!

Az iPad mini az évek alatt a piac legvonzóbb kis méretű táblagépévé vált: 7,9 hüvelykes, TrueTone képességű, 500 nit fényerejű Retina kijelzőjének tartalma látványosan többet jelenít meg, mint piaci riválisai, 3,1 millió ragyogó képpont alkotja. Masszív alumínium háza nem csak ezüst- és asztroszürke színekben, hanem az iPhone modelleknél bemutatott és megszeretett arany árnyalatban is elérhető. 

Az iPad mini ötödik generációja külsőleg minimálisan változott az elődjéhez képest, továbbra is 6,1 milliméter a vékonysága, arany változata azonban az Apple Watch, a MacBook Air és az iPad modelleknél megszokott színre módosult. Tömege pedig a hihetetlen, alig több mint 300 gramm! Kézben tartani valószínűtlenül könnyű, miközben kialakítása kellően masszív ahhoz, hogy a mindennapi ignénybevétel feladatainak hosszú távon megfeleljen. 

Az iPad mini 5 sokkal inkább egy összetömörített iPad, mint egy lekicsinyített példány. Az eszköz az Apple fejlett, asztali számítógép szinten sem utolsó, az iPhone XS sorozatot is ellátó A12 Bionic processzorára épül, amely 64-bites architektúrát kínál, megnyitva a lehetőséget a komolyabb számítási igényű és memória címzésű alkalmazások előtt. Ilyen például a gépi tanulás, amelyhez az A12 processzor neurális motorral is kiegészül. A gépi tanulás révén egyrészt az iPad mini megfigyel bizonyos felhasználói szokásokat, és több alkalmazás ahhoz igazodik, másrészt képes élőben villámgyorsan elemezni a környezetet, és olyan alkalmazásokban segíteni a megjelenítést, mint a kibővített valóság felületek - például amikor egy bútordarabot egy helyiség megjelenéséhez szeretnénk próbálni a kamera élő képe segítségével. Az A12 Bionic processzor mozgásérzékelő segédje az M12 koprocesszor, amely sokféle fitnesz funkció esetén, mozgást érzékelni képes játékoknál, de az energiahatékonyság szempontjából is hasznos: ha például az M12 segédprocesszor nem érzékel mozgást, akkor a mobilinternetes iPad mini sokkal ritkábban jelentkezik fel a mobil toronyra, ezáltal értékes perceket adhatunk az akkumulátorhoz. 

Az Apple a rendszer erőforrások kihasználását olyan operációs rendszer szintű technológiákkal támogatja, mint a Metal nevű keretrendszer, amely révén a fejlesztők több éves grafikus optimalizálás nélkül képesek arra, hogy gazdag megjelenésű alkalmazásokat készítsenek, és azok kellően jól fussanak az iPad mini készüléken.

Az iPad mini a kíváló teljesítményhez 10 óra akkumulátor időt biztosít, amely révén gyakorlatilag egész nap használhatjuk, és elegendő csak este áramforráshoz csatlakoztatni, amely lehet a gyárilag mellékelt USB falitöltő, vagy bármely, az iJoe.hu által forgalmazott egyéb töltési megoldás, mint a népszerű allocacoc PowerCube töltőkocka, a Moshi IonSlim akkumulátorok egyike, a Satechi 7-portos töltő dokk csoportos töltő, vagy egy Mac MagSafe töltőjére helyezett TwelveSouth PlugBug World nevű egység is. 

Az iPad mini meggyőző 64 GB-os kapacitással kapható, illetve a nagyobb tárhely igényű felhasználók akár 256 GB-os változatban is megvásárolhatják. Az iPad mini a dupla csatornás 802.11ac (a/b/g/n kompatibilis) WiFi (2,4 és 5 GHz egyaránt) mellett mobilinternetes változatban is elérhető, amely szabványok széles körét támogatja, és nano SIM foglalattal rendelkezik, illetve eSIM konfigurációt is támogat, így a világ szinte bármely táján használhatjuk anélkül, hogy fizikailag SIM kártyát helyeznénk bele. (Minden iPad mini modell kártyafüggetlen. Előfizetést kártyát bármelyik elterjedt szolgáltatótól vásárolhatunk.)

Az iPad mini mobilinternetes változatai beépített GPS chippel is rendelkeznek. A készülékek úgynevezett Assisted GPS képességgel rendelkeznek, amely révén a legelső helymeghatározásuk is igen dinamikus. Emellett építenek az orosz GLONASS helymeghatározási rendszerre is, amely szintén globális lefedettséget kínál. 

Az iPad mini kiváló minőségű beépített kamerákkal rendelkezik, amelyek révén nem csak fényképeket és videókat készíthetünk remek minőségben, de FaceTime hívásokat is bonyolíthatunk.

Az iOS révén készülék iSight kamerája olyan képességekkel is kiegészült, mint a panoráma készítés, illetve a gyorsított felvétel. 
Az iOS panorámakészítésről külön cikkünk ír részletesen… 

Az előoldali FaceTime kamera jelentősen fejlődött a korábbi generációhoz képes, immáron 7 megapixeles fotókat tudunk vele készíteni, és jelentősen javul a képminőség a videó kommunikáció során is. A hátoldali kamera 1080p-s videókat képes rögzíteni (8 megapixeles fotók). A kamerák rendelkeznek arcfelismerési képességgel, vagyis önműködően képesek az arcokra fókuszálni, és követni az arcot a fókusszal. Mindkét kamera képes a földrajzi helyzetet elmenteni a képbe WiFi hálózati adatok alapján, illetve a mobilinternetes modell akár GPS információ alapján. Lehetőségünk van akár visszaszámlálóval fotózni, ha családi portrét akarunk készíteni, vagy oda kell mennünk az éppen lefotózni tervezett témához. 

Az iPad mini kamerája bökésre tud fókuszálni, hogy biztosan azt a témát rögzítse, amelyre kíváncsiak vagyunk. A hátoldali iSight kamera továbbá HDR képességgel is rendelkezik, azaz alkalmas nagy dinamikatartományú fotók megalkotására, amelyeken nem fordul elő, hogy ellenfényben teljesen sötét a tartalom, hogy az ég kékjét meg tudjuk őrizni, és az sem fordulhat elő, hogy a világos tartalomhoz hófehérre sült égbolt tartozik. Az Apple által alkotott kamera megoldás egy exponálásnál automatikusan több képet készít, és ennek legjobb átlagát alkotja képpé. 

A videófelvételek készítése kapcsán igen hasznos tulajdonság, hogy akár állóképet is rögzíthetünk a felvételből.

Az iPad mini hasznos és alapvető funkciója a Touch ID, azaz ujjlenyomat alapú hitelesítés. Ez a rendszer úgy működik, hogy megtanítjuk az eszköznek maximum öt ujjunk lenyomatát, és ezzel tudjuk felnyitni az iPad mini kijelzőjét, azaz hozzáférni a rajta tárolt anyagokhoz. Az ujjunk segítségével tudunk programokat, zenéket, filmeket, könyveket vásárolni, és nem kell jelszavakat beírnunk, mert az ujjnyomunkkal azonosítani tudjuk magunkat. Az iPad mini az ujjlenyomatunkat az A12 Bionic processzor egy zárt szekciójában tárolja el, azaz sosem küldi az Apple szervereire. Ezáltal ez a privát adatunk örökké privát marad. 

Az Apple az iPad mini modellek mellé eddig teljesen új színekben elérhető tokokat mutatott be, így ízlésünknek és igényeinknek megfelelően külön vásárolható elő- és hátlapot. Az iPad mini Smart Cover okos előlap négy alapszínben elérhető, illetve a piacon számos olyan tok megoldás is létezik, amely az előlap mellett a hátlapot is védelmezi. Ilyen megoldás például a Moshi VersaCover iPad mini tok, illetve az AIINO Roller Case megoldás.

iPad mini 5 WiFi modellek

iPad mini 5 WiFi + LTE modellek