FiiO LT-LT3 (USB-C Lightning) OTG kábel

Digitális/analóg átalakítók, külső hangkártya megoldások a Lightning csatlakozós eszközökhöz kapcsolására szolgáló prémium minőségű 20 centiméteres audio kábel.

Ár: bruttó 6490 Ft


A FiiO a hangtechnikai kiegészítőket használók nagy örömére megelégelte, hogy az USB-C alapú digitális/analóg átalakítóit csak bonyodalmasan lehet iPhone készülékekre csatlakoztatni, és megalkotta az iparág első kifejezetten zenei célokra született USB-C - Lightning utazókábelét, amely adapterek nélkül támogatja számos kiegészítő csatlakoztatását. 

A piacon számos USB-C alapú digitális/analóg átalakító termék érhető el akár az audiofil felhasználók, akár az átlagnál magasabb minőségű fejhallgatón zenét hallgató közönség számára. Az Apple maga is kommunikálja, hogy az Apple Music nagyfelbontású veszteségmentes tartalmát, amelyet a cég 24-bites mélységben és 192 kHz mintavételezéssel sugároz, csak digitális/analóg átalakító (DAC) segítségével lehet hallgatni.

Egy ilyen csatlakoztatása a Mac gépekhez és az iPad Pro modellekhez egyszerű: szinte bármilyen USB-C kábellel összekötjük a hangkártyát a forrás eszközzel, és máris csatlakoztathatjuk a minijack vagy szimmetrikus csatlakozóval rendelkező fejhallgatónkat.

Az iPhone készülékek és Lightning csatlakozós iPad modellek esetén a helyzet nem volt ilyen egyszerű. Azt gondolnánk, hogy az Apple mellékelt USB-C Lightning kábele segítségével a kapcsolat megvalósítható, hiszen a kábel egyik vége illeszkedik a forrás Lightning kapujába, a másik USB-C vég pedig a hangkártyába. Ám ezek a típusú kábelek sajnos semmiféle életjelet nem tudnak kiváltani az eszközökből. Ehelyett az Apple megoldása az, hogy beszerezzük a Lightning USB Camera Adapter nevű kiegészítőt, és ahhoz USB-A USB-C kábellel csatlakoztatjuk ezeket a típusú kiegészítőket. 

Az Apple maga nem is gyárt Ligthning USB-C átalakítót, csak a régi USB-A kapura van megoldása. A korlátozás oka egészen egyszerűen az, hogy a minősített USB-C Lightning kábelek alapvető elvárása, hogy az USB-C irányából továbbítsák a feszültséget a Lightning kapu felé. Az Apple elsődlegesen töltőkábelnek tekinti ezeket a termékeket, amelyek emellett USB 2.0 szabványú adatkapcsolatra is alkalmasak. Igen ám, de ezen logika mentén sajnos a külső hangkártyák nem kapnak tápellátást a Lightning kapuról, hiszen az MFi kábelek a tápellátást egy irányba biztosítják, amely éppen fordított lenne az igényeinkkel. 

A FiiO LT-LT3 típusú kábele megfordította ezt a logikát, amely révén a Lightning kapu képes ellátni a működéshez szükséges általában 1,5 Watt teljesítménnyel a csatlakoztatott USB-C kiegészítőket. 

Ez azt is jelenti, hogy a FiiO LT-LT3 kábel segítségével nem tudjuk tölteni az iPhone készüléket, nem fogunk tudni áramot juttatni az USB-C irányából a Lightning kapu felé. A kábel célja ellenben az, hogy ezek a minimális fogyasztású eszközök, mint a külső hangkártyák, digitális/analóg átalakítók úgy tudjanak együtt működni az iPhone készülékekkel, iPod touch lejátszókkal és az iPad Lightning kapuval szerelt változataival, hogy ne kelljen adapterrel és elavult kábellel megoldanunk a kapcsolatot, hanem egy kis méretű, célirányos, elegáns és strapabíró kábellel tudjuk áthidalni a kapcsolat igényét.


A FiiO LT-LT3  tehát nem töltőkábel, hanem egy úgynevezett OTG kábel, amely az angolszász „on the go” (úton) rövidítéséből kialakult jelző. Ennek a kábeltípusnak pontosan az a célja, hogy kis teljesítményű mobil eszközökre rá tudjuk csatlakoztatni a minimális energiaigényű eszközeinket, amelyeket a töltés kötött iránya okán a készülék egyébként nem szolgálni ki. 

A FiiO LT-LT3 támogatja a nagy felbontású zene átvitelét, így az Apple Music 24 bites, 192 kHz-es szolgáltatását is tudjuk rajta keresztül hallgatni akár a FiiO digitális/analóg átalakítóival, akár más gyártók kis teljesítmény igényű egységeivel. 

A megerősített végekkel rendelkező szövetkábel 20 centiméter hosszúságú, vagyis a kiegészítőnek a forrás készülékkel való kényelmes összekötésére szolgál anélkül, hogy kábelrengeteget kellene az iPhone környékén elhelyezni.

 A FiiO LT-LT3 kábel megvásárolható az iJoe.hu AAR kereskedéstől és FiiO referencia üzlettől.