AirPods Max csúcskategóriás fejhallgató

Zárt, fület körül ölelő kialakítású, Apple által tervezett vezeték nélküli fejhallgató aktív zajszűrésű és áteresztő móddal, beépített mikrofonokkal.

Ár: bruttó 239 990 Ft

Az AirPods fülhallgatók néhány évvel ezelőtti bemutatásakor az Apple forradalmat indított el: remek hangzású, saját márkával rendelkező, elképesztően egyszerűen használható hangtechnikai eszközök kerültek a piacra. Ennek az útnak egy fontos mérföldköve az Apple első saját fejhallgatója, az AirPods Max megjelenése, amely minden vonzó paramétert tartalmaz, amiért az AirPods termékekbe beleszerettünk, ám mérete és megjelenése révén még tovább fokozott csúcs hangzással, illetve akár vezetékes használati lehetőséggel olyan környezetekben, ahol nem megengedett a késés.

Formatervezés a tartósság és kényelem jegyében

Az Apple egyik fő védjegye a megjelenés és a tervezés kiválósága. Az AirPods Max esetén ez több ponton is tetten érhető. Ezek egyike természetesen a kényelem: a fület körülölelő (“over ear”) kialakítás kifejezetten előnyös a hosszabb távú zenehallgatáshoz, és előnyt jelent a zajszűrés szempontjából is. Mi több, kifelé sem enged annyi hangot, mint egy sima fülre ülő fejhallgató.

A kihúzható fejpánt éppen csak érinti a fejet, és nem fejt ki kellemetlen nyomást, a termék formavilága és fejre feszülése úgy került optimalizálásra, hogy egyenlő erőt fejtsen ki azokra a részekre, ahol érintkezik a fejünkkel, így a tömege egyenlően oszlik el a fülünkön és a fejpánt fejjel érintkező részén. Ez szintén a hosszabb távú kellemes viselés kulcsa.

A formatervezés vitathatatlan előnye a tartósság, illetve a szükségszerűen elhasználódó részek csere lehetősége: a termék minden olyan eleme, amely nyomásnak vagy feszítésnek van kitéve, fém alapanyagú. A termék alumínium és rozsdamentes acél elemekből épül fel, vagyis nem fenyeget az a veszély, mint számos divatmárkánál, hogy egyszerűen eltörik a fejhallgató. Ez a jól átgondolt kialakítás a tartós elégedett használat kulcsa.

Az Apple mérnökei a fejhallgató pántjának illesztését az alumínium oldalakba függetlenül fordulni képes, teljes mértékben fém alapú mechanikával rögzítették. Ez a kulcsa a termék kicsomagolás utáni szétnyitásának, majd a könnyed szállíthatóságnak. A pántok kihúzását teleszkóposan oldották meg, vagyis nem csak kötött, rögzített pontok vannak, hanem a végpontok között bármely szélességűre beállítható az AirPods Max a fejméret függvényében. A teleszkópos karok rozsdamentes acél alapanyagúak, így jól viselik az éveken át tartó stabil tartást.

Hasonlóan elegáns és előrelátó megoldás a fejhallgató párna cseréjének lehetősége: ezek a mágnessel pattanó részek az idővel mindenképpen kopnak és szennyeződnek, ám ez nem jelenti, hogy a fejhallgató elhasználttá válik, hiszen könnyedén lepattintva tudjuk cserélni ezen komponenseket. Mi több, a fejhallgatók és párnák színeit is tudjuk variálni, hiszen ezek a párnák kereskedelmi forgalomban elérhetőek, így akár az öltözékünkhöz vagy akár az óránk szíjához is igazíthatjuk az AirPods Max párnájának színét.

A fejhallgató párnák egyébként szintén a tartósságra lettek alkotva: egyedi mintázatú kötött textilhálójuk nem tartalmaz a műbőr megoldásokra jellemző forrasztásokat, amelyek a garancia lejárta után szétnyílnak, a kötés révén a termék minden része egyformán stabil. A háló alatt emlékezőhabos alapanyagú párna található, amely a kényelmes és többórás viselés kulcsa. 

Belső oldalukon L és R betűk jelölik a bal és a jobb oldalát a fejhallgatónak, amely a hirtelen felvételnél éppúgy segít, mint a párnák cseréjénél. Ez a komponens is a kényelemről és a tartósságról szól tehát, ám szükség esetén cserélhető, hogy tovább élvezhessük a terméket.

A legvégső esetben pedig, amikor az akkumulátor esetlegesen elhasználódik, az Apple kedvező áron kínál cserelehetőséget, vagyis 3-5 év használat után nem kell új terméket vásárolnunk, elegendő csak egy akkumulátor cserével megújítani a termék élettartamát.

Hangzás - Tudományos és számítástechnikai alapokon

Az AirPods Max hangzásának kulcsa az alumínium héj, amelyben a fejhallgató helyet foglal. Ehhez társul annak a több éves tudományos kutatásnak az eredménye, amelyet az Apple beépített a termékbe: egyedi gyártású meghajtók, aktív zajszűrés, térbeli hangzás, minimális torzítás és nagy dinamika. 

A hangélménynek fontos része a zajszűrés, amelyhez hat darab külső mikrofon adatainak valós idejű feldolgozás járul hozzá, amelyek kiegészülnek kettő befelé irányuló mikrofonnal, amely alapján az eszköz azt is tudja, hogy épp mit hallgatunk, és így tervezi meg a nem kívánt zaj kioltását. A dolog roppant meggyőző: kiszakadunk a világból, megszűnik az alapzaj, illetve olyan változatos háttérhangok, mint egy vonat zakatolása, rendkívüli mértékben tompulnak el, és szűnnek meg.

Az Apple mérnökei figyeltek arra, hogy az AirPods Max esetleg nem csak zenehallgatásra, hanem az iPhone mellett beszélgetésre is felhasználásra kerülhet, ennek érdekében a befelé irányuló mikrofonok nem oltják ki a beszédhangot, ám a csatlakozó külső zajokat, mint a menetszél, rendkívül hatékonyan veszik ki a fejhallgató hangjából.

Az AirPods Max megalkotásakor az Apple nem a fejhallgató világból merített ihletet, hanem a legjobb hangzású hangfalakat vették alapul. Az AirPods Max arra a hangzásra törekszik, amit egy földön álló óriás hangszóró biztosít, ám ezt duál-neodímium hangsugárzókkal igyekszik elérni annak érdekében, hogy beférjen a rendelkezésre álló helyre. Bár teljes hangerőn már nem élvezhető a hang, hiszen bántóan hangos is tud lenni az AirPods Max, ez a törekvés azt eredményezi, hogy előbb kezd zavarni a hangerő, minthogy a méretből adódóan a nagy hangerőn a hangkép szétessen. A torzítás így szerencsére nem része a zenehallgatás élményének akkor sem, ha a hatásos részeknél felhangosítjuk azt.

Minél jobb a fejhallgató, annál fontosabb, hogy jó minőségű forrást hallgassunk. Az Apple Music kínálta zenefolyam, az iTunes Store-ból vásárolt tartalmak, illetve a CD-kről importált zenék általában jó minőségű hangzást nyújtanak, de egy tömörített YouTube videóból kinyert hangsáv okozható csalódást, így érdemes megválogatni, hogy milyen forrásból hallgatunk zenét. Az AirPods Max megszólaltat olyan hangokat is a zenében, amit esetleg addig még nem is hallottunk egyszerűbb hangtechnikán, ezért aztán számít az, hogy a tömörítés mennyire „vékonyítja el” a zenei információt, vagy mennyire hagyja azt meg.

Természetesen nem kell egy fejhallgató miatt újra beszerezni a zenéinket, de az AirPods Max már az a kategória, amin a jó minőségű zenék érezhetően jobban szólnak, kellemesebb élményt nyújtanak tartós zenehallgatás mellett, mint a gyéren tömörített források.

Az Apple a zenei hangzás kulcsának az úgynevezett számítógépes hangképzést tekinti: a saját H1 chip segítségével az erősítő folyamatosan finomhangolásra kerül a zene igényeinek és a külső körülményeknek megfelelően. A H1 processzor dolgozza fel tovább a mikrofonok jeleit, és igazítja az aktív zajszűrés működését a háttérzajhoz. Az AirPods Max mindkét oldala tartalmaz egy-egy H1 processzort, amelyek 10 hangfeldolgozó maggal rendelkeznek. 

A zajszűrés és az intelligens, illetve adaptív hangszínszabályzás tanulása mellett a H1 processzorok fogadják a mozgás irányát érzékelő giroszkópok adatait, és ennek megfelelően képesek szabályozni a térbeli hangzás (Spatial Audio) működését. Ennek a szolgáltatásnak az a lényege, hogy bizonyos térhangzású videók esetén a fejünk mozgásától függetlenül a megfelelő irányból jön a térhang, vagyis ha egy szereplő velünk szemben beszél a kijelzőn vagy televízión, és oldalra fordulunk, akkor a fejhallgató ezt követi, és nem helyeződik át a térben a hang forrása egy valótlan helyszínre, hanem továbbra is az adott személy irányából érkezik. Ez természetesen minden más élethelyzetre és jelenetre vonatkozik: az autós üldözés, a repülőgép indítása vagy akár csak az óceán hullámzása is a megfelelő irányból szól függetlenül attól, hogy időközben elfordítottuk a fejünket. Az AirPods Max rendkívül finoman képes követni a fejünk mozgását, és ennek megfelelően igazítja a térbeli hangzást.

Az aktív zajszűrést lehetőségün van kikapcsolni, és az áttetsző mód (Transparency Mode) révén hallani a körülöttünk lévő világot. Ez azért különleges élmény, mert a fejhallgató párnája továbbra is jól szűri ki a külső zajokat, de a külső mikrofonok adataiból az AirPods Max megszólaltat bizonyos külső zajt, így biztonságosan tudunk közlekedni, vagy hallhatjuk, ha valaki kopog az ajtónkon. 

Az Apple elegáns okos megoldásai

Ahogyan az AirPods és az AirPods Pro fülhallgatók, az AirPods Pro is elképesztően könnyedén helyezhető üzembe: a tokjából kiemelve az iPhone kijelzőjén megjelenik, és a Connect / Kapcsolódás gombra bökve máris párosítottuk. Az eszköz ezt követően az azonos Apple ID azonosítót használó Apple Watch, iPod touch, iPad és Mac készülékekkel is működik, ott már nem kell párosítani, hanem AirPlay eszközként férünk hozzá a tudásához. 

Az AirPods Max teljesen vezeték nélkül képes üzemelni: Bluetooth 5.0 szabványra épül, és az Apple eszközök által tökéletesen optimalizált hangátviteli képességek révén akadástól mentesen, folyamatosan kiváló minőségben működik a jelátvitel. Az egység 20 óra használati időt kínál egy feltöltéssel, legyen szó zenehallgatásról, beszélgetésről vagy filmnézésről. Öt perc gyorstöltéssel képes másfél óráig ismét működni.

Az AirPods Max felületén Lightning csatlakozó található, amely a töltés kulcsa: a mellékelt USB-C Lightning kábel mellett bármilyen más, Lightning végű töltő forrásról tudjuk tölteni a fejhallgatót, tehát korábbi iPhone vagy iPad töltővel is. 

Az AirPods Max okos megoldásainak egyik leglátványosabb darabja a mellékelt tok, amely mágnesesen záródik, és amely lezárva kikapcsolja a fejhallgatót, így az szállítás közben nem merül, tokban nem próbál kommunikálni az eszközökkel. A tok tehát az akkumulátor kímélés egyik alapeleme: ha nem használjuk a fejhallgatót, az mindig készenléti módban van, hogy felvéve azonnal tudjuk hallgatni. Ha viszont a tokba rakjuk, akkor ténylegesen kikapcsol a tok speciálisan elhelyezett mágneseinek köszönhetően.

Az Apple a teljes mértékben késésmentes mikrofon használathoz és visszajátszáshoz, valamint a vezeték nélküli kommunikációt nem támogató régebbi eszközökkel való használathoz kínálja a külön megvásárolható Lightning 3,5 mm minijack kábelt, amely révén akár egy öreg iPod modellre is csatlakoztathatjuk az AirPods Max fejhallgatót.

Az AirPods Max minden olyan Apple Watch, iPhone, iPod touch, iPad és Mac modellel kompatibilis, azaz képes vezeték nélkül megszólaltatni a hangját, amely legalább a megjelenésekor aktuális operációs rendszerek futtatására alkalmas. Ez a watchOS 7.2, iOS 14.2, iPadOS 14.2, tvOS 14.2 és macOS Big Sur 11.2. Annak ellenére is működik a készülék, ha a forrás esetleg még nem Bluetooth 5.0 technológiát támogat. Alapvetően az Apple ID alapú használat változásai miatt fordulhatnak elő korlátok.

Részletes technikai paraméterek

Hangtechnikai jellemzők:
• Az Apple saját tervezésű dinamikus meghajtóját tartalmazza a termék
• Aktív zajszűrés (a külső zajok kiszűrése a szigetelés mellett hangkioltás segítségével)
• Áttetsző mód (külső mikrofonjai révén bejut a kinti hang)
• Adaptív hangszínszabályozók (EQ)
• Térbeli hangzás (fejmozgás követéssel)

Érzékelők
Optikai érzékelő (mindkét oldal)
Helyzetérzékelő (mindkét oldal)
Tokérzékelő (mindkét oldal)
Gyorsulásmérő (mindkét oldal)
Giroszkóp (bal oldal)

Mikrofonok
• Nyolc mikrofon az aktív zajszűréshez
• Három mikrofon a beszédhangok érzékeléséhez (két mikrofon az aktív zajszűréssel megosztva)

Processzor
Apple H1 fejhallgatóchop (külön-külön mindkét oldalon)

Vezérlés
• Digitális korona segítségével
Forgatás: hangerő-szabályozás
Egyszeri megnyomás: lejátszás indítása és szüneteltetése, telefonhívások fogadása, megszakítása
Kétszeri megnyomás: léptetés előre
Háromszori megnyomás: léptetés vissza
• Zajkezelő gomb
Lenyomás: váltás az aktív zajszűrés és az Áttetsző mód között

Méret: 168,6 mm x 83,4 mm x 187,3 mm
AirPods Max tömeg: 384,8 gramm
Smart Case tömeg: 134,5 gramm

Akkumulátor
• AirPods Max fejhallgató
Akár 20 óra zenehallgatási idő egy feltöltéssel, ha az aktív zajszűrés vagy az Áttetsző mód be van kapcsolva
Akár 20 óra filmlejátszás egyetlen feltöltéssel, ha a térbeli hangzás funkció be van kapcsolva
Akár 20 órán beszélgetési idő iPhone készülékkel
Körülbelül másfél óra zenehallgatási idő öt percnyi töltéssel
• AirPods Max fejhallgató Smart Case tokkal
A fejhallgató a Smart Case tokban ultraalacsony energiafogyasztásra kapcsol, így tárolás közben őrzi a töltöttségét.
Lightning csatlakozón keresztül tölthető

Hálózati kapcsolat: Bluetooth 5.0

A dobozban:
AirPods Max fejhallgató
Színben illeszkedő fejpárna pár
Smart Case mágneses tok, amelyet érzékelve a termék energiatakarékos módba kerül
Lightning – USB‑C töltőkábel

Rendszer­követelmények
iPhone vagy iPod touch az iOS 14.3 vagy újabb változatával
iPad az iPadOS 14.3 vagy újabb változatával
Apple Watch a watchOS 7.2 vagy újabb változatával
Mac a macOS 11.2 vagy újabb változatával
Apple TV a tvOS 14.3 vagy újabb változatával

Megjegyzés: Vezetékes használat mellett a külön megvásárolható Lightning minijack audiókábel rendszerfüggetlen analóg kapcsolatot biztosít régebbi eszközökkel és nem Apple termékekkel is.

Környezetvédelmi tulajdonságok:
Brómtartalmú égésgátlóktól (BFR) mentes
PVC-mentes
Berilliummentes

AirPods Max - zöld

Csúcskategóriás, zárt, fület körülölelő fejhallgató
Az Apple saját tervezése
Aktív zajszűrő és áteresztő módokkal
Adaptív hangszínszabályzási képesség
Térhangzás, és a fej mozgását követő térhang
Apple H1 fejhallgatóchip
Beépített mikrofon és Siri képesség

A dobozban: AirPods Max fülpárnákkal, Smart Case, Lightning - USB-C töltőkábel,

Méret: 168,6 mm x 83,4 mm x 187,3 mm
Tömeg: 384,8 gramm
Termék részletei
Rendelhető (szállítás: 1-2 hét)
Mennyiség:

188 968 Ft + áfa

Bruttó 239 990 Ft

AirPods Max - égkék

Csúcskategóriás, zárt, fület körülölelő fejhallgató
Az Apple saját tervezése
Aktív zajszűrő és áteresztő módokkal
Adaptív hangszínszabályzási képesség
Térhangzás, és a fej mozgását követő térhang
Apple H1 fejhallgatóchip
Beépített mikrofon és Siri képesség

A dobozban: AirPods Max fülpárnákkal, Smart Case, Lightning - USB-C töltőkábel,

Méret: 168,6 mm x 83,4 mm x 187,3 mm
Tömeg: 384,8 gramm
Termék részletei
Rendelhető (szállítás: 1-2 hét)
Mennyiség:

188 968 Ft + áfa

Bruttó 239 990 Ft

AirPods Max - ezüst

Csúcskategóriás, zárt, fület körülölelő fejhallgató
Az Apple saját tervezése
Aktív zajszűrő és áteresztő módokkal
Adaptív hangszínszabályzási képesség
Térhangzás, és a fej mozgását követő térhang
Apple H1 fejhallgatóchip
Beépített mikrofon és Siri képesség

A dobozban: AirPods Max fülpárnákkal, Smart Case, Lightning - USB-C töltőkábel,

Méret: 168,6 mm x 83,4 mm x 187,3 mm
Tömeg: 384,8 gramm
Termék részletei
Rendelhető (szállítás: 1-2 hét)
Mennyiség:

188 968 Ft + áfa

Bruttó 239 990 Ft

AirPods Max - rózsaszín

Csúcskategóriás, zárt, fület körülölelő fejhallgató
Az Apple saját tervezése
Aktív zajszűrő és áteresztő módokkal
Adaptív hangszínszabályzási képesség
Térhangzás, és a fej mozgását követő térhang
Apple H1 fejhallgatóchip
Beépített mikrofon és Siri képesség

A dobozban: AirPods Max fülpárnákkal, Smart Case, Lightning - USB-C töltőkábel,

Méret: 168,6 mm x 83,4 mm x 187,3 mm
Tömeg: 384,8 gramm
Termék részletei
Rendelhető (szállítás: 1-2 hét)
Mennyiség:

188 968 Ft + áfa

Bruttó 239 990 Ft

AirPods Max - asztroszürke

Csúcskategóriás, zárt, fület körülölelő fejhallgató
Az Apple saját tervezése
Aktív zajszűrő és áteresztő módokkal
Adaptív hangszínszabályzási képesség
Térhangzás, és a fej mozgását követő térhang
Apple H1 fejhallgatóchip
Beépített mikrofon és Siri képesség

A dobozban: AirPods Max fülpárnákkal, Smart Case, Lightning - USB-C töltőkábel,

Méret: 168,6 mm x 83,4 mm x 187,3 mm
Tömeg: 384,8 gramm
Termék részletei
Azonnal átvehető
Mennyiség:

188 968 Ft + áfa

Bruttó 239 990 Ft