AirPods Pro (2. generáció)

Az AirPods Pro aktív zajszűréssel nyújt magával ragadó hangélményt, adaptív áttetsző módban bejuttatja a környezetünk hangjaiból a releváns tartalmakat, kiszűrve a kellemetlen hanghatásokat, négyféle szilikonharangja révén igényeinkhez alakítható illeszkedése pedig egész nap kényelmes használatot nyújt.

Ár: bruttó 124 990 Ft


AirPods Pro (2. generáció)


Az AirPods Pro az Apple csúcs kategóriás hallójárati fülhallgató terméke aktív zajszűréssel, és számos okos funkcióval, amelyek semmilyen más fülhallgató termékben nem érhetőek el. A termék második generációja 2022. őszén jelent meg, és még több kényelmi és intelligens használati funkcióval egészült ki, ráadásul most 6 hónap ingyenes Apple Music élmény is jár a termék mellé.

Mielőtt megismerkednénk a fülhallgató minden képességével részletesen, tekintsük át, hogy miben változott a második generáció az első generációhoz képest!

AirPods Pro (2. generáció)

Érintésvezérelt hangerőszabályozás. Az AirPods Pro 2 fülhallgatók oldalát simogatva tudjuk változtatni a hangerőt, így nem kell a lejátszást végző készüléken módosítani azt, vagy Siri segítségét kérnünk a hangerő módosításához

Adaptív áttetszőség. Az AirPods Pro három módja az aktív zajszűrés, az áttetszőség és ezen funkciók kikapcsolása. Az Apple az áttetszőségen fejlesztett, mivel ez a funkció eddig is mikrofonok segítségével működött, most ezen mikrofonok még sokrétűbben együttműködnek a H2 chippel, így az erőteljes zajokat kevésbé erősítik fel. Vagyis ha szeretnénk hallani a külvilág zajait, nem kell fülsüketítő módon átélnünk, ha elmegy előttünk egy mentőautó vagy éppen felbontják az utat légkalapáccsal.

 6 óra akkumulátor idő. Az AirPods Pro 2 tovább fejlesztett akkumulátora és energiatakarékos komponensei 50%-kal növelték meg az akku időt 4 óráról 6 órára. Mivel a töltőtok akár további négy alkalommal képes feltölteni a fülhallgatókat, így összesen 30 óra játékidőt biztosít egy teljesen feltöltött szett.

• Négyféle szilikonharang. A standard méreteken túl megjelent egy XS méret is a fülhallgatóhoz mellékelt szilikonharangok közt.

• Csipogó és pánt befűző a töltőtokon. Az AirPods Pro töltőtok két fő problematikáját orvosolta az Apple: a keresésnél eddig nem adott ki hangot, így hiába láttuk a helyzetét, ha becsúszott egy fotel oldalába, nem volt egyszerű meglelni. Most mini hangszóró segíti, hogy csipogni tudjon, és így könnyebben azonosítsuk a helyét. Továbbá a könnyebb viselhetőség és elhelyezés érdekében pánt befűző is jelent meg rajta, így csuklóra, táskára, kormányra rögzíthetjük.


AirPods Pro (2. generáció)


Az Apple-nek nagy múltja van a fülhallgatók gyártása terén, az AirPods Pro azonban nem csak az ipari formatervezés remekműve, hanem tudományos kutatások sokaságának eredménye.

Az AirPods Pro formája és mérete úgy lett megalkotva, hogy a lehető legtöbb fül számára tökéletes viseletet nyújtson, és észrevétlen eleme legyen a mindennapjainknak. Ráadásul a modern iPhone készülékek érzékelő képességei révén most már a hangképet is a fülünkről alkotott képekhez igazíthatjuk, hogy még precízebb legyen a hangzás.


AirPods Pro (2. generáció)


A hallójárati kivitel és a mellékelt négy pár, eltérő méretű szilikonharang nyomán az AirPods Pro a lehető leghatékonyabban kizárja a külső hangokat. Vannak azonban olyan nagy erejű monoton zajok, amelyek beszűrődnek a fülünkbe. Az AirPods Pro ezek ellen veti be fejlett mikrofonjait, amelyek elemzik a külső zajokat, és aktív zajszűréssel iktatják ki az érintett frekvenciákat, ezáltal például a városi közlekedés vagy egy búgó repülőgép zajától könnyedén megszabadulhatunk zenehallgatás közben. A zajszűrés működésének fizikai alapja az ellenfázisú hang, vagyis a fülhallgató a zajjal szemben másféle hanghullámokat alkot, amelyek így kioltják egymást, és sem a zajt, sem az ellenzajt nem halljuk. Az AirPods Pro második generációja másodpercenként 48.000 mérést végez, hogy valós időben tudjon reagálni a zajkioltási igényeinkre.

Az AirPods Pro kifelé és befelé is mikrofonnal figyel - a HomePod megjelenése óta tudjuk, hogy az Apple bámulatos dolgokra képes a mikrofonokkal, például brutális zajban is képes meghallani a hangunkat. A fülhallgató percenként kétszázszor elemzi a háttérhangokat és a fülünkben megszólaló hangokat, és ennek megfelelően folyamatosan finomítja a zajszűrést. 


AirPods Pro (2. generáció)


Az aktív zajszűrés nagyszerű dolog, amikor nyugodtan szeretnénk zenét hallgatni, de az Apple azokra is gondolt, akik kerékpároznak vagy éppen sétálnak az utcán, és szeretnék túlélni a forgalom jelentette helyzeteket. Az ő igényeik szerint született meg a Transparency Mode / Áttetsző mód (vagy Átlátszóság mód, az Apple több weblapján eltérően nevezi a képességet). Ennek lényege, hogy az AirPods Pro fülhallgatók bármelyikének a felületén lévő nyomásérzékelő gomb nyomva tartásával egy hangjelzés hallásáig kiiktathatjuk az aktív zajkioltást, így a külső hangok beszivárognak a fülünkbe, és a környezeti zajok között van lehetőségünk zenét hallgatni vagy telefonálni. Az AirPods Pro második generációja ezt tovább finomította, hiszen az, hogy a külvilágot hallani szeretnénk, nem jelenti, hogy egy mellettünk bőgetett motort, egy utcai légkalapácsot vagy egy vadul rohanó mentőautó szirénáját is teljes hangerőn hallani szeretnénk. Mivel az áttetsző mód alapja a mikrofon által érzékelt hang feldolgozása, az Apple finomított ezen a képességen, és a durva erejű hangokat lehalkítva játssza be a fülünkbe, amikor azokat hallani szeretnénk. 

AirPods Pro (2. generáció)

Szintén tudományos fejlesztés az Adaptive EQ / adaptív hangszínszabályozás, amely révén a fülhallgató alkalmazkodik a fülünk paramétereihez, formájához, hallójáratunk mélységéhez, és ennek megfelelően állítja be a hangzást. Ez az iOS 16 rendszertől kezdődően még kifinomultabban működik, mert a modern iPhone készülékek képesek letapogatni a fülünk alakját, és ahhoz igazítani a hangzást bizonyos tartalmak esetén. (Ez a Personalized Spatial Audio / Személyre szabott térbeli hangzás képesség, illetve funkció.) 

Mindezen tudás hátterében az Apple saját fejlesztésű H2 chipje áll. Ez az intelligens konstrukció egy úgynevezett System in Package (SiP) kialakítású „számítógép”, amely a fülhallgató vezérlését biztosítja. A H2 chip 10 darab hangfeldolgozó maggal rendelkezik, amely révén a késés gyakorlatilag nem mérhető, és a digitális hang jel feldolgozásával tökéletesen egy időben zajlik az aktív zajszűrés is, amely kétszer gyorsabb és hatékonyabb, mint az AirPods Pro első generációja esetén volt. A H2 chip végzi a mikrofonokból érkezik mindenféle jel elemzését, vagyis a külső zajok mellett a fülhallgató által képzett hangot is újraelemzi, és például a zajszűrést ahhoz igazítja, illetve az adaptív hangszínszabályozót is ennek megfelelően hangolja.

Az AirPods Pro fülhallgatók külső felületén lévő nyomásérzékeny felület alkalmas arra, hogy hívásokat fogadjunk és szakítsunk meg, valamint a zene vezérlését is lehetővé teszi, továbbá nyomva tartásával az aktív zajszűrés és az áttetsző mód között is válthatunk a segítségével. A második generációtól ez a felület nem csak az érintést és nyomást érzékeli, hanem az ujjunk finom elhúzását is, amely révén a hangerő növelhető vagy csökkenthető. Az AirPods széria leginkább hiányolt funkcióját építette bele a termékbe az Apple ezáltal, így még nagyobb élmény a termék használata, és a kényelmi paraméter is nagyot lépett előre, hiszen nem kell a lejátszó eszközön szabályozni a hangerőt, vagy Siri megszólításával furcsa szituációkba keveredni nyilvános helyeken.Az AirPods Pro fantasztikus eszköze az Apple által megalkotott Spatial Audio / Térbeli hangzás élményének: a termékben lévő giroszkóp az ilyen formában megalkotott, Dolby Atmos technológiájú tartalmak esetén képes érzékelni a fejünk helyzetének változását, és a hang kötött módon abból az irányból érkezik, ahonnan a fejünk elfordítása előtt is, ezáltal valóban el tudjuk helyezni térben az egyes forrásokat. Ez zenei produkcióknál is különleges élmény, a mozgóképes alkotásoknál pedig kiemelkedő megoldás, hiszen ha elfordulunk, a hang akkor is onnan jön, ahol a képi párja található. 

A Spatial Audio / Térbeli hangzás működik a Music / Zene tartalmai mellett az Apple TV alkalmazásból elérhető számos filmmű esetén is, de akár a csoportos FaceTime beszélgetések során is.

AirPods Pro (2. generáció)

Az AirPods Pro fülhallgatók a mellékelt tokjukban töltődnek vezeték nélkül: ha a tokba helyezzük az egységeket, azok azonnal töltődni kezdenek, és dinamikusan feltöltődve hamar újra rendelkezésre állnak. Mint professzionális eszköz, a klasszikus Lightning töltést mellett természetesen a népszerű Qi vezeték nélküli töltők segítségével is képes feltöltődni a mellékelt tok, amely felületén LED fénnyel jelzi aktuális állapotát: ha zöld, akkor feltöltődött, ha sárga, akkor töltődik. (Amennyiben fehér fényt ad, akkor párosításra készen áll.) A Qi töltésen belül a termék támogatja az Apple által fejlesztett, mágnesesen rögzülő, ezáltal hatékonyabban töltő MagSafe töltést is, valamint az AirPods Pro második generáció immáron az Apple Watch mágneses töltőkábel végére is ráhelyezhető, és azon is képes feltöltődni, remek átjárást biztosítva az eszközeink között.

A töltőtok jóvoltából az AirPods Pro összesen 30 óra beszélgetési időt tesz lehetővé, ám fontos kiemelni, hogy ehhez pár óránként tölteni kell a fülhallgatókat. Az Apple 6 óra zenehallgatási időt ígér egy feltöltéssel, amely egy hosszabb vonatozás vagy repülőút alatt is kellemes kikapcsolódást jelent. Ha teljesen lemerítettük a fülhallgatót, 5 perc töltéssel újabb 1 óra zenehallgatásra elegendő akku töltöttséget képes felvenni. A 30 óra úgy érhető el, hogy a fülhallgatók és a töltőtok is fel van töltve, és 6 óránként a fülhallgatókat betesszük a töltőtokba feltöltődni, amelyek ott négyszer képesek teljesen töltődni.

Elődeihez hasonlatosan az AirPods Pro második generáció párosítása is annyi csupán, hogy felnyitjuk a tokot, és máris összebarátkozik a telefonunkkal. Ez egyben azt is jelenti, hogy az azonos Apple ID-t használó Apple Watch, iPad és Mac gépekkel is használni tudjuk külön erőfeszítés és párosítás nélkül.

Az AirPods Pro második generáció tovább fejlődött a kereshetőség szempontjából is: a Find My / Lokátor alkalmazás felületén a fülhallgatók külön-külön, illetve a tok is külön kereshető, és a jobb találat érdekében a tokra is került hangszóró, hogy elkeveredés esetén csipogni tudjon, és megtaláljuk egy kanapéba becsúszva vagy a táskánk mélyén is.

Az AirPods Pro második generáció töltőtokja továbbá átfűzhető egy csuklópánttal, amely révén rögzíthetjük valahová, és nem kell feltétlenül zsebben hordanunk. 

Részletes technikai paraméterek

Típusszám: mqd83zm/a

Egyedi tervezésű változó skálájú erősítő
Egyedi tervezésű, széles frekvenciatartományú Apple hangsugárzó
Aktív zajszűrési képesség
Adaptív áttetszőségi képesség
Levegő kivezetés a nyomás kiegyenlítés érdekében
Személyre szabott térbeli hangzási képesség dinamikus fejkövetéssel
Adaptív hangszínszabályozó

Érzékelők:
• dupla mikrofon rendszer intelligens hanghullám érzékeléssel és azonosítással
• befelé fordított mikrofon
• bőrérzékelő
• mozgásérzékelő
• beszédhang-érzékelő gyorsulásmérő
• érintésérzékeny felület

Chipet:
• Apple H2 rendszerchip
• Apple U1 chip a töltőtokban a kereshetőség érdekében

Vezérlés:
Egy nyomás - lejátszás, szünet, hívás fogadás, hívás megszakítás
Kettő nyomás - előre léptetés
Három nyomás - visszafelé léptetés
Hosszú nyomás - váltás az aktív zajszűrés és az adaptív áttetszőség között
Simogatás felfelé vagy lefelé - hangerő növelés vagy csökkentés
Hey Siri - hang alapú vezérlés

IPX4 vízállóság és izzadtság-állóság mind az AirPods Pro fülhallgató, mind a töltőtok esetén

Méret:
Fülhallgató: 30,9 milliméter legnagyobb magasság, 21,8 milliméter legnagyobb szélesség, 5,3 gramm tömeg
Tok: 60,6 milliméter szélesség, 45,2 milliméter magasság, 21,7 milliméter szélesség, 50,8 gramm tömeg

A töltőtok működik Lightning kábelről, Qi töltőről, MagSafe technológiás Qi töltőről, Apple Watch mágneses töltőről

Akku idő:
AirPods Pro: 6 óra zenelejátszás, 5,5 óra térbeli hangzású zenelejátszás, 4,5 óra telefonálási idő
Tok: 30 óra zenelejátszási idő, 24 óra beszélgetési idő
5 perc a töltőtokban 1 óra zenehallgatási időt és 45 perc beszélgetési időt jelent

Kapcsolatok: Bluetooth 5.3 vezeték nélküli technológia, Lightning

A csomagban: AirPods Pro, töltőtok, négy pár szilikon fülhallgató harang, 1 méteres Lightning USB-C kábel

Garancia: 1 év világgarancia mindenki számára, magyarországi fogyasztók számára magánszemély névre szóló számlával 2 év garancia

Az AirPods Pro az Apple 2022. szeptemberi vagy újabb szoftvereivel működik együtt tökéletesen. Régebbi hardverekhez is párosítható, de nem minden funkció működik régebbi szoftveres környezetben.