Apple TV Remote (Siri Remote) távvezérlő

Az Apple üveg felületű, Bluetooth és infravörös technológiával is rendelkező, intelligens, Siri alapú távvezérlője.

Ár: bruttó 29 990 Ft


Apple TV Remote 2021 - kézben

Az Apple 2005-ben újra feltalálta a távvezérlőt. Az akkor bemutatott iMac modellek mellé kínált Front Row szolgáltatás egy belépő volt az otthoni szórakoztató elektronika világába. Nagy utat járt be azóta a cég, és 2015-ben egy újabb nagy lépést tett az otthoni szórakoztatás világába: a cupertinói vállalat Apple TV sorozata alkalmazásokkal kiegészítve egy haszontalan doboz helyett a digitális életünk és az otthonunk kiemelten fontos elemévé alakította át a televíziót. Ennek a komoly átalakulásnak fontos eleme a távvezérlő, amelyből az új készülék mellé egy egészen új modellt mutatott be az Apple, amely nem csak vezérel, de különféle alkalmazásokban használhatjuk az extra képességeit is, illetve a tvOS révén széles körben kiaknázhatjuk tudásának rétegeit. A folyamatos fejlődés eredményeként 2021-ben ismét újjászületett, a felhasználói igényekhez jobban igazodó megoldást mutatott be az Apple egy univerzális bekapcsoló gombbal kiegészítve, masszív alumínium kivitelben.

Az Apple TV Remote nevű egység Bluetooth 5.0 szabványú, de továbbra is magába integrálja az infravörös jelküldés képességeit abból a célból, hogy akár otthoni televíziónkat vagy erősítőnket vezéreljük vele, ha az megfelel a HDMI-CEC specifikációknak. Elem helyett beépített újratölthető akkumulátort tartalmaz, amely akár több hónap működést tesz lehetővé egy feltöltéssel. A készülék töltése Lightning-USB adatkábellel történik, amely rendkívül praktikus az iPhone-ok uralta világban, ahol mindenki rendelkezik Lightning kábelek sokaságával. 

Az Apple TV Remote roppant mód kézre áll, kényelmesen használható: hangerő szabályozó gombja mellett a lejátszás/szünet gomb, a vissza gomb, némító gomb, illetve a főképernyőre visszatérő Home gomb is megtalálható. Kényelmes kerek kialakítású gombsor segíti a menüben való navigálást. Az egész távvezérlőt meghatározza az a törekvés, hogy sötétben is könnyen érezhessük a gombokat, gyakorlatilag vakon megtanuljuk a funkciók használatát.

Az Apple TV Remote része minden 2021-es sorozatú Apple TV készülék csomagjának. 

Az Apple TV Remote egyik kiegészítő képessége, hogy a beépített infravörös vezérlője képes televíziókat és erősítőket bekapcsolni, hangerőt szabályozni, HDMI bemenetet kiválasztani és kikapcsolni. Az Apple TV Remote kizárólag a HDMI-CEC (High-Definition Multimedia Interface Consumer Electronics Control) szabványt támogató televíziókkal és erősítőkkel képes együttműködni infravörös jel segítségével. A távvezérlő jóvoltából lehetőségünk van a felsorolt funkciókra, azaz hangerőt csökkenteni és növelni, bekapcsolni a készüléket és kiválasztani a megfelelő HDMI bemenetet, amikor az Apple TV felébred, valamint kikapcsolni a szettet, ha az Apple TV elalszik.

Vásárlói kérdések és válaszok 

Olvastam a lapon, hogy az új Apple TV Remote/Siri Remote is tartalmaz infra jeladót, és azzal televíziókat és erősítőket is vezérelhetek. Akkor a 7 éves erősítőmet is tudom irányítani vele?
Elképzelhető, de mindenképpen ellenőrizni kell a HDMI-CEC kompatibilitást. A HDMI-CEC (High-Definition Multimedia Interface Consumer Electronics Control) funkciót 2008-ban szabványosították, de csak 2010-2011-től kezdett széles körben elterjedni. Vannak azonban ezt megelőző termékek is, amelyek már magukban foglalják a képességet. Fontos tehát tudni, hogy pusztán a HDMI kapcsolat és az infravörös távvezérelhetőség nem garantálja a két termék együttműködését. Mindenképpen HDMI-CEC képességű eszköz szükséges ahhoz, hogy bizonyos funkciókat (és nem minden funkciót) át tudjon venni az Apple TV Remote. 

Sirimote - Okos alkalmazás a Mac gépekkel való használatra 

Az Apple TV Remote a Bluetooth kapcsolatának köszönhetően természetesen nem csak az Apple TV készülékkel használható, hanem akár a Mac gépekhez is párosítható. A jóvoltából újra élvezhetjük azt a kényelmet, amelyet egykoron az infravörös érzékelővel szerelt Mac gépek számára az Apple Remote régebbi változata jelentett! Ám nem kell attól tartanunk, hogy másik eszköz bezavar a gépbe, mert az Apple TV Remote párosítást követően csak egy Mac géppel működik, és azt a Mac gépet csak a párosított távvezérlő tudja szabályozni. 

A Sirimote nevű ingyenes alkalmazás letöltését követően máris párosítani tudjuk az Apple TV Remote egységet a Mac gépünkhöz - ha rendszeresen kívánjuk használni a kiegészítőt a Mac-kel, akkor érdemes beszerezni egy új példányt, mert a párosítással az Apple TV kapcsolat megszűnik. 

A párosítás a menü és a hangerő emelő gomb öt másodpercig való nyomva tartásával történik a Mac irányába, amennyiben azon be van kapcsolva a Bluetooth képesség. Ezt követően a Sirimote alkalmazás megmutatja, hogy mely gombbal milyen funkciót érhetünk el. A Sirimote révén az Apple TV Remote (vagy Siri Remote) az éppen felül lévő programot tudja vezérelni, legyen az a Music / Zene, a QuickTime Player vagy éppen a Keynote

A médialejátszó alkalmazások vezérlése elsősorban kényelmi téma, de az előadásokat tartó felhasználók számára a Keynote vezérlési lehetőség valódi felüdülést jelent, mert nem kell egy iPhone készüléket fogni a kezünkben, hanem egy kényelmes távvezérlővel tudjuk léptetni a prezentációnkat. Az Apple TV Remote elképesztően jól illeszkedik a kézbe, így a vezérlő képessége kiváló. A Bluetooth kapcsolat révén pedig nem kell figyelnünk arra, hogy merre irányítjuk, hiszen bárhogyan veszi a jelzését a Mac. 

A Sirimote révén az Apple TV Remote és a Mac együttese nem csak kiváló médiaközpont, de álom prezentációs összeállítás is! 

A Sirimote alkalmazás letöltése…