Apple TV Remote (Siri Remote) távvezérlő

Az Apple üveg felületű, Bluetooth és infravörös technológiával is rendelkező, intelligens, Siri alapú távvezérlője.

Ár: bruttó 19 990 Ft


Az Apple 2005-ben újra feltalálta a távvezérlőt. Az akkor bemutatott iMac modellek mellé kínált Front Row szolgáltatás egy belépő volt az otthoni szórakoztató elektronika világába. Nagy utat járt be azóta a cég, és 2015-ben egy újabb nagy lépést tett az otthoni szórakoztatás világába: a cupertinói vállalat Apple TV sorozata alkalmazásokkal kiegészítve egy haszontalan doboz helyett a digitális életünk és az otthonunk kiemelten fontos elemévé alakította át a televíziót. Ennek a komoly átalakulásnak fontos eleme a távvezérlő, amelyből az új készülék mellé egy egészen új modellt mutatott be az Apple, amely nem csak vezérel, de különféle alkalmazásokban használhatjuk az extra képességeit is, illetve a tvOS révén széles körben kiaknázhatjuk tudásának rétegeit. 

Az Apple TV Remote nevű egység Bluetooth 4.0 szabványú, de továbbra is magába integrálja az infravörös jelküldés képességeit abból a célból, hogy akár otthoni televíziónkat vagy erősítőnket vezéreljük vele, ha az megfelel a HDMI-CEC specifikációknak. Elem helyett immáron beépített újratölthető akkumulátort tartalmaz, amely akár több hónap működést tesz lehetővé egy feltöltéssel. A készülék töltése Lightning-USB adatkábellel történik, amely rendkívül praktikus az iPhone-ok uralta világban, ahol mindenki rendelkezik Lightning kábelek sokaságával. 

Az Apple TV Remote kiváló képessége, hogy gyorsulásmérővel és giroszkóppal is kiegészül, amely révén a különféle játék alkalmazásokban vezérlő funkciókra is alkalmas - az új termékkel az Apple a játékkonzolok piacára is belépést kínál - az Apple TV és a tvOS nyújtotta újdonságok között a televízió méretén élvezhető játékok megjelenése is helyet kap. 

Az Apple TV Remote roppant mód kézre áll, kényelmesen használható: hangerő szabályozó gombja mellett a lejátszás/szünet gomb, a menü, illetve a főképernyőre visszatérő Home gomb is megtalálható. Az angolul jól beszélők számára kínál hang alapú vezérlést a Siri gomb lenyomása és a dupla-mikrofon, amely szintén részét képezi az Apple TV Remote egységnek. 

A készülék kiforrott Apple megoldásokat vonultat fel, így felső felülete üveg bevonatú érintésérzékelővel van felszerelve, így a lapozáshoz többé nem kell gombokat nyomogatnunk, elég csak végigsimítani egy ujjunkat a felületen. A kiválasztás szintén bökéssel történik az érintőfelületen. 

Az Apple TV Remote része minden 2015-ös sorozatú Apple TV készülék csomagjának. 

Az Apple TV Remote egyik kiegészítő képessége, hogy a beépített infravörös vezérlője képes televíziókat és erősítőket bekapcsolni, hangerőt szabályozni, HDMI bemenetet kiválasztani és kikapcsolni. Az Apple TV Remote kizárólag a HDMI-CEC (High-Definition Multimedia Interface Consumer Electronics Control) szabványt támogató televíziókkal és erősítőkkel képes együttműködni infravörös jel segítségével. A távvezérlő jóvoltából lehetőségünk van a felsorolt funkciókra, azaz hangerőt csökkenteni és növelni, bekapcsolni a készüléket és kiválasztani a megfelelő HDMI bemenetet, amikor az Apple TV felébred, valamint kikapcsolni a szettet, ha az Apple TV elalszik.

Vásárlói kérdések és válaszok 
Az amerikai Apple oldalon azt olvastam, hogy az Apple TV modellek mellé Siri Remote jár. Az Önök lapján Apple TV Remote-ot emlegetnek. Magyarországon nem ugyanaz a távvezérlő jár az Apple TV-hez, mint Amerikában?

Az Apple TV Remote és a Siri Remote ugyanaz a termék. Pusztán marketing megfontolásból az Apple nem hívja Siri Remote-nak a terméket olyan országokban, ahol anyanyelvi szinten nem működik a Siri funkció. Amennyiben a fejlesztés eléri a magyar nyelvet, várhatóan Magyarországon is Siri Remote lesz a termék neve, de amíg nem ért és nem beszél magyarul a Siri funkció, addig Apple TV Remote a termék hazai neve. Különbség azonban a névváltozatok ellenére nincsen. 

Olvastam a lapon, hogy az új Apple TV Remote/Siri Remote is tartalmaz infra jeladót, és azzal televíziókat és erősítőket is vezérelhetek. Akkor a 7 éves erősítőmet is tudom irányítani vele?
Elképzelhető, de mindenképpen ellenőrizni kell a HDMI-CEC kompatibilitást. A HDMI-CEC (High-Definition Multimedia Interface Consumer Electronics Control) funkciót 2008-ban szabványosították, de csak 2010-2011-től kezdett széles körben elterjedni. Vannak azonban ezt megelőző termékek is, amelyek már magukban foglalják a képességet. Fontos tehát tudni, hogy pusztán a HDMI kapcsolat és az infravörös távvezérelhetőség nem garantálja a két termék együttműködését. Mindenképpen HDMI-CEC képességű eszköz szükséges ahhoz, hogy bizonyos funkciókat (és nem minden funkciót) át tudjon venni az Apple TV Remote. 

Sirimote - Okos alkalmazás a Mac gépekkel való használatra 

Az Apple TV Remote a Bluetooth kapcsolatának köszönhetően természetesen nem csak az Apple TV készülékkel használható, hanem akár a Mac gépekhez is párosítható. A jóvoltából újra élvezhetjük azt a kényelmet, amelyet egykoron az infravörös érzékelővel szerelt Mac gépek számára az Apple Remote régebbi változata jelentett! Ám nem kell attól tartanunk, hogy másik eszköz bezavar a gépbe, mert az Apple TV Remote párosítást követően csak egy Mac géppel működik, és azt a Mac gépet csak a párosított távvezérlő tudja szabályozni. 

A Sirimote nevű ingyenes alkalmazás letöltését követően máris párosítani tudjuk az Apple TV Remote egységet a Mac gépünkhöz - ha rendszeresen kívánjuk használni a kiegészítőt a Mac-kel, akkor érdemes beszerezni egy új példányt, mert a párosítással az Apple TV kapcsolat megszűnik. 

A párosítás a menü és a hangerő emelő gomb öt másodpercig való nyomva tartásával történik a Mac irányába, amennyiben azon be van kapcsolva a Bluetooth képesség. Ezt követően a Sirimote alkalmazás megmutatja, hogy mely gombbal milyen funkciót érhetünk el. A Sirimote révén az Apple TV Remote (vagy Siri Remote) az éppen felül lévő programot tudja vezérelni, legyen az az iTunes, a QuickTime Player vagy éppen a Keynote

A médialejátszó alkalmazások vezérlése elsősorban kényelmi téma, de az előadásokat tartó felhasználók számára a Keynote vezérlési lehetőség valódi felüdülést jelent, mert nem kell egy iPhone készüléket fogni a kezünkben, hanem egy kényelmes távvezérlővel tudjuk léptetni a prezentációnkat. Az Apple TV Remote elképesztően jól illeszkedik a kézbe, így a vezérlő képessége kiváló. A Bluetooth kapcsolat révén pedig nem kell figyelnünk arra, hogy merre irányítjuk, hiszen bárhogyan veszi a jelzését a Mac. 

A Sirimote révén az Apple TV Remote és a Mac együttese nem csak kiváló médiaközpont, de álom prezentációs összeállítás is! 

A Sirimote alkalmazás letöltése…

Termék részletei
Rendelhető
Mennyiség:

Ft + áfa

Bruttó Ft