Twelve South StayGo mini USB-C adapter

Kifejezetten az iPad modellek felhasználói köre számára alkotott praktikus USB-C eszköz minijack kimenettel, töltő- és adatkapukkal, HDMI kimenettel.

Ár: bruttó 21 990 Ft
Twelve South StayGo mini USB-C adapter

A Twelve South StayGo az egyik legnépszerűbb USB-C kiegészítő lett a Mac világban, így nem meglepő, hogy az amerikai gyártó alkotott egy kisebb méretű, dedikáltan az iPad modellekhez alkotott, de természetesen a Mac gépekkel is kompatibilis változatot a termékből. A Twelve South StayGo mini révén számos praktikus képességgel egészíthetjük ki az iPad Pro, iPad Air és iPad mini modelleket, vagyis az USB-C kapuval rendelkező bármelyik iPad készüléket. 

A Twelve South StayGo mini nagy testvéréhez hasonlatosan már azzal is rendkívül okos megoldást nyújt, hogy nem csupán közvetlenül kapcsolható a gazda eszközre, hanem mellékelnek hozzá egy kábelt, amely segítségével rugalmasabban köthető össze az iPad készülékkel. A félméteres kábel elegendő hosszúságú ahhoz, hogy például a Magic Keyboard billentyűzetre mágnesesen csatlakoztatott iPad Pro vagy iPad Air készüléktől biztos távolságban tudjuk az elosztót, és anélkül tudjunk perifériákat illeszteni a rendszerbe, hogy magát a tábla gépet kellene lökdösnünk. 

Twelve South StayGo mini USB-C adapter

Az iPad készülékek egyre több felhasználó számára jelentenek sokat használt vagy éppen kizárólag multimédia eszközt, ahogyan azt az Apple néhány éve megálmodta. Ebből kifolyólag szükségessé vált számos kiegészítő csatlakoztatása, így kijelzők és külső tárhelyek illesztése. A Twelve South StayGo mini gyakorlatilag mindenre megoldást nyújt, amire ebben a helyzetben szükségünk lehet, és annak érdekében, hogy a szállítás ne okozzon indokolatlan kihívást, ennél semmivel többet nem próbál ránk erőltetni. 

A Twelve South StayGo mini négy alapvető portot tartalmaz. A 3,5 milliméteres minijack aljzat az analóg hangszórók, fül- és fejhallgatók csatlakoztatását segíti. Ez a kapu már hiányzik az USB-C alapú iPad modellekről, így pótlása rendkívül hasznos. Az analóg hang kimenet révén meglévő minőségű fejhallgatónk segítségével tudjuk visszahallgatni a GarageBandben alkotott tartalmakat, vagy éppen kedvenc sorozatunk hangját.

Twelve South StayGo mini USB-C adapter

Mellette egy USB-A kapu található, amely némileg ellentmondásos módon 2.0 szabványú, azaz 480 Mb/s átviteli sebességet kínál. A dolog részint érthető, hiszen az USB kulcsok és külső merevlemezek általában nem igényelnek ennél nagyobb átviteli sebességet, ahogy az iPhone készülékről való fotó letöltés vagy az olcsóbb memóriakártya olvasók sem. Felmerül persze a kérdés, hogy mennyivel került volna többe, ha USB 3.0 szabványú ez a csatlakozó, és ezáltal nem fogja vissza a sebességet egy külső SSD használata során sem.

Az USB-A kapu révén régebbi USB kulcs, külső lemez, kártyaolvasó csatlakoztatható az iPad készülékhez, és a Files / Fájlok alkalmazásban hozzá is tudunk férni a rajta lévő tartalmakhoz.

Twelve South StayGo mini USB-C adapter

Szintén nem a legkorszerűbb, de a használatra általában elegendő HDMI kapu is található az elosztón, amely 4K átvitelre képes 30 Herz képfrissítéssel. Napjainkban az ennél magasabb frekvencia alapnak számít, de való igaz, hogy az iPad készülék tükrözésekor például nagy méretű megjelenítőre általában nem érzékeljük a frissítés alacsonyabb gyakoriságát. Az iPad modellek vagy tükrözést támogatnak, vagy egyes alkalmazások tartalmának megjelenítését - így például Keynote prezentációt, a Photos / Fotók felületén a diabemutatót vagy az iMovie programban a szerkesztés alatt álló média felületét tudják kitenni külső kijelzőre. 

Twelve South StayGo mini USB-C adapter

Az iPad Pro a rajta lévő USB-C kapun át HDMI-re alakítva a 4K felbontás mellett 60 Herz képfrissítést támogat, míg az iPad Air és az iPad mini szintén meghajtja a 4K felbontású kijelzőket, de csak 30 Herz képfrissítéssel, így ott a magasabb frissítési frekvenciájú adapter sem tudna nagyobb átvitelt elérni. Az iPad modellek ezen kívül támogatják a nagy dinamikatartományú átvitelt is HDMI kapun keresztül (HDR10 szabvány).

A hang kapcsán fontos megjegyezni, hogy az iPad modellek Dolby Digital Plus hangsávokat tudnak továbbítani HDMI kapun keresztül, tehát nem támogatják az eszközön natívan elérhető Dolby Atmos képességet.

Twelve South StayGo mini USB-C adapter

Végül pedig egy töltésre szolgáló USB-C kapu található a készüléken, hogy a lefoglalt portot visszaadja az eszköz, és a megszokott módon tudjuk tölteni az iPad készülékünket. 

A Twelve South StayGo mini csatlakoztatást követően azonnal működik, és nem igényel extra tápellátást sem. Ha az eszközön vastagabb tokot használunk, akkor a mellékelt kábel révén tudjuk csatlakoztatni az elosztót, így nem jelent gondot a tok használat, és nem kell azt minden alkalommal levennünk.

Twelve South StayGo mini USB-C adapter

Az egység alumínium külsővel rendelkezik, így azon keresztül hül, tehát aktív használat mellett az adapter hőmérséklete érezhetően emelkedhet. Ez nem rendellenes, normál élménye a működésnek.


Részletes technikai paraméterek

Méret:
72 milliméter hosszúság
32 milliméter mélység (38 milliméter az USB-C csatlakozóval)
8 milliméter vastagság

Csatlakozók:
USB-C tápellátás (akár 100 Watt töltés USB Power Delivery szabvány révén)
4K HDMI kapu 30 Herz frissítés támogatásával
USB-A 2.0 adatcsatlakozó
3,5 milliméter minijack hang kimenet

Alumínium burkolat
Meghajtóprogram nélkül működik bármely támogatott platformon
Az USB 2.0 kapu lefelé kompatibilis a lassabb eszközökkel

Típusszám: 12-2039
Beszállítói típusszám: TWSTAYGOMINI
Garancia: 12 hónap