iPad Air (4. generációs)

Egész előoldalt kitöltő kijelző, Touch ID hitelesítés, USB-C, Smart Connector, A14 Bionic processzor és öt vonzó szín. 64 és 256 GB kapacitás.

Indulóár: bruttó 239 990 Ft-tól


Hosszas várakozások előzték meg az iPad Air negyedik generációjának megjelenését, hiszen ennyire gazdag és részletes pletykák talán egyetlen termékről sem kerültek napvilágra, mint ez. Az Apple azonban még a bemutatón is tudott meglepetésekkel szolgálni, hogy igazán izgalmas és kívánatos középutat nyújtson az iPad és az iPad Pro között helyet foglaló iPad Air modellekkel.

Az iPad Air első generációjának megjelenése a légiességről, a könnyű és vékony kivitelről szólt. Ezen alap értékei nem változtak, noha a harmadik generáció sokkal inkább tűnt egy újdonságaitól megfosztott iPad Pro 10,5” modellnek, mint igazán innovatív terméknek. Az Apple meghallotta ezeket a kritikákat, és számos olyan dolgot az iPad Air modellben mutatott be, amely más termékben még ismeretlen. Ilyen a bekapcsoló gombban elhelyezett Touch ID érzékelő, amelyet a maszk viselés korában sokan hasznosnak találnak majd. De a legfontosabb és látványosabb újdonság, hogy az Apple ebben a termékben mutatta be legújabb processzorát, az A14 Bionic chipet, amely valóban komoly magaslatokba emeli a terméket.

Az iPad Air megjelenése részben ismert, részben pedig mégis teljesen új. A termék az iPad Pro 11” 1. generációs modellre emlékeztet, de egységes szélességű oldalsó kerete révén megoldást kínál azon felhasználók számára, akiknek problémás volt az iPad Pro modellt megfogni a kijelző érintése nélkül: itt egyenletes szélességgel van egy jól érzékelhető keret, amely nem kijelző, hanem érinthető üveg. A kijelző átlója így 10,9 hüvelyk, ám ez valóban minden irányból egyenletes fekete színű kerettel van ellátva. A Liquid Retina kijelző P3 színskálát támogat, vagyis rendkívül gazdag átmeneteket tud megjeleníteni az élénk színek világából is. A True Tone képességű kijelző felbontása 2360 x 1640 képpont, azaz sűrűsége 264 ppi.

Köszönhetően ezen hasonlóságának, az iPad Pro első generációval kompatibilis kiegészítők mind-mind kiválóan illeszkednek a termékre, így ha egy Twelve South BookBook bőrtokba szeretnénk helyezni, már piacon van hozzá a termék, és az iPad Pro Smart Folio termékcsalád is új értelmet nyer az iPad Air megjelenésével. Ami még izgalmasabb, hogy immáron lehetőségünk van például a Magic Keyboard használatára is, amely révén állvány, megvilágított billentyűzet, valamint ujjkövető is elérhető a termék használati élményét kiegészítve.


Az iPad Air nem csak a Magic Keyboard egységet támogatja, hanem rajta keresztül az USB-C töltést a Smart Connector csatlakozón keresztül. Ennek alapja pedig, hogy az iPad Air immáron USB-C kapcsolattal rendelkezik, vagyis külső kijelzők gazdag kínálata mellett számos izgalmas perifériát csatolhatunk hozzá ezen a kapcsolaton keresztül, akár az AIINO “All-in” többportos adaptert, amely révén HDMI, klasszikus USB-A, Gigabit Ethernet és kártya-olvasó is kerül az iPad Air repertoárjába.

A megjelenés legvonzóbb paramétere azonban, hogy az eszköz öt gyönyörű színben érhető el: az ezüst és az asztroszürke mellett a korábban már ismert rozéarany némileg új változata, valamint egy halványzöld és egy égkék szín teszi teljessé a választékot. Így nem csak nagyszerű új funkciókkal, hanem ízléses külső megjelenéssel is fokozódik az iPad Air élménye.

A vonzó külső mellett természetesen az izgalmakat és innovációkat a belső biztosítja, mégpedig elsősorban a teljesen új A14 Bionic processzor legelső megjelenése Apple termékben. Ez az új erőforrás a korábban használt A12 processzornál 40%-kal gyorsabb számítási teljesítmény, 30%-kal jobb grafikus képességeket és 10x gyorsabb gépi tanulási lehetőségeket kínál. Ezek a nehezen megfogható számok rögtön érződnek, ha aktívan kezdjük használni a terméket.

Az iPad Air hátoldali kamerájával is módunk van akár 4K videó felvételeket rögzíteni, de más forrásból, például memóriakártya olvasóval drónról vagy az iPhone készülékről is áttölthetünk nyersanyagokat, amelyek kiváló hatékonysággal képes feldolgozni a hardver. A teljesítmény ugyan a videók kezelése kapcsán a leglátványosabb, de az A14 Bionic processzor erejét olyan területeken is érzékelhetjük, mint a fényképek szerkesztése, effektelése, javítása, vagy a zeneszerkesztés a GarageBand alkalmazásban. A megnövelt grafikus teljesítményt a játékok aknázzák ki, a gépi tanulást pedig több és több területen használja mind az iPadOS, mind pedig a külső fejlesztők által kínált alkalmazások.

Az iPad Air kiváló videóstúdió lehet vloggerek számára, hiszen egy olyan állvány rögzítő megoldás, mint az iKlip 3 Deluxe segíthet abban, hogy a hátoldali kamerát az ideális magasságra és szögre állítsuk be, illetve a gyári Camera / Kamera alkalmazáson túl olyan profi szoftverek is elérhetőek, mint a Filmic Pro, amellyel számos professzionális finom beállítási megoldást is elérhetünk. A videók feldolgozására a Mac gépeken már évtizedek óta népszerű iMovie alkalmazás áll rendelkezésünkre, amellyel színvonalas és gyors munkavégzésre nyílik lehetőségünk sokoldalú publikálási opciókkal. Az iMovie felületén is módunk van videót felvenni, és itt helyben állíthatjuk a felbontást és képkocka sűrűséget: ez maximum 4K és 60 fps. A széles látószögű kamera fényerőssége ƒ/1,4, vagyis elsősorban kültérre optimális, de ideális megvilágítási körülmények között beltéren is jól használható.

Az iPad Air formatervének vonzó eleme, hogy támogatja az Apple két úttörő termékét, a Magic Keyboard nevű billentyűzetet és az Apple Pencil 2 nevű kapacitív ceruzát. A Magic Keyboard elegánsan emeli a levegőbe a 10,9 hüvelykes Liquid Retina kijelzőt, és a segítségével akár sötétben is jól megvilágított billentyűzeten gépelhetünk nagy hatékonysággal, illetve az ujjkövető segítségével egy egérkurzor segédletével navigálhatunk az iparág legjobb érintés érzékelőjével rendelkező kijelzőjén.

Az Apple Pencil integráció az iPadOS rendszerben szintén nem mindennapi: a rendszer szinte minden alkalmazásban támogatja az ilyen jellegű jegyzetelést, és képes érzékelni, hogy éppen rajzot vagy illusztrációt készítünk, vagy szöveg bevitelről van szó. Így például a Pages szövegszerkesztő felületén történő munka során akár kézírással és készíthetünk tartalmakat, azokat az iPadOS a szövegkurzor helyére illeszti immáron karakteres formában. A rendszer például a Notes / Jegyzetek alkalmazásban arra is alkalmas, hogy a formákat, alakzatokat az ügyetlen kézi megjelenésből tökéletes mértani alakokká helyesbítse, ha ezt igényeljük.

Az iPad Air modelleknél az Apple nem alkalmazta az arckép alapú azonosítás lehetőségét, hanem egy teljesen újszerű megoldást dolgozott ki: a bekapcsoló gombot látta el ujjlenyomat érzékeléssel. A Touch ID ugyan más arányokkal nyújt biztonságot, mint a Face ID, ám az iPad Air esetén az ujjlenyomatunk a jelszónk: az első üzembe állításkor megtaníthatunk a hardvernek egy ujjat, amelyet később további ujjakkal egészíthetünk ki. Ennek lenyomata alapján a bekapcsoló gomb összetett szenzorai néhány pillanat alatt képesek érzékelni, hogy valóban a megtanult ujjlenyomattal próbáljuk-e feloldani a készüléket. Ennek vannak előnyei abban az időszakban, amikor a maszkviselés kényelmetlenségei okán a Face ID nem aknázható ki.

A Touch ID adatokat az Apple az eszközön tárolja: az A14 Bionic processzor egy Secure Enclave nevű részében találhatóak meg titkosítva az ujjlenyomat adatok, és ezt olvassa ki érintéskor az eszköz, hogy az összevetés alapján villámgyorsan feloldja az eszközt, vagy megtagadja annak használatát. Az Apple az ujjlenyomatunk adatait nem tárolja a szerverein, nem osztja meg másokkal, így ezek az adatok nem kerülnek ki az eszközről. A készülék kikapcsolása után mindenképpen jelkóddal kell azt feloldani, amely lehet számjegyekből álló kód, vagy bonyolultabb betű és szám kombináció.

Az iPad Air 64 GB és 256 GB kapacitásokkal elérhető - az utóbbi kiválóan elegendő lehet a videó feldolgozásra, nagyobb mennyiségű fénykép tárolására. A készülék csak WiFi és WiFi + LTE modellek formájában vásárolható meg. A WiFi képesség immáron a szabvány 6-os számmal jelzett változata, azaz 802.11ax standardnak megfelelő, 2,4 GHz-et és 5 GHz-et egyaránt támogató megoldás. A gyors WiFi mellett az LTE képes modellekben Gigabit kategóriás modem található, amely révén a 4G hálózatok legjavát a rendelkezésünkre bocsátják, a klasszikus nano-SIM mellett pedig akár eSIM konfigurációval is használhatjuk őket.

Az iPad Air gyártása során az Apple komoly figyelmet fordított a környezetvédelmi szempontoknak is: nem csak a termék alacsony tömege és fogyasztása segít abban, hogy az eszköz zöld legyen, hanem például az a paraméter, hogy a burkolat teljes mértékben újrahasznosított alumíniumból készült - kizárólag korábbi eszközök burkolatának beolvasztásával és megtisztításával nyert nyersanyagból épül fel a ház. A forrasztáshoz használt ón szintén teljes mértékben újrahasznosított, korábbi alaplapokban már alkalmazott, onnan kiolvasztott és megtisztított alapanyagból lett visszanyerve. A hangszórók és más komponensekben használt ritka földfémek szintén 100%-ban újrahasznosított anyagokból állnak, vagyis ezek alkalmazása az iPad Air készülékben nem igényel újabb bányászati tevékenységet. A papír alapú doboz nagyrészt újrahasznosított rostokból készül, míg a mellékelt dokumentáció papírja felelős erdőgazdálkodásból származó fából.

iPad Air (4. generáció) vásárlás 

iPad Air 64 GB WiFi modellek

iPad Air 256 GB WiFi modellek

iPad Air 64 GB WiFi + LTE modellek

iPad Air 256 GB WiFi + LTE modellek