Magic Keyboard az iPad Pro modellekhez

Ujjkövetővel kiegészült, szabadon állítható dőlésszögű, teljes értékű, megvilágított magyar billentyűzet az iPad Pro modellekhez.

Indulóár: bruttó 159 990 Ft-tól


Az iPadOS operációs rendszer bővülő képességei révén az Apple felismerte: praktikus lehet a kurzor engedélyezése az operációs rendszeren, függetlenül attól, hogy az ujjunkkal vezérelve tökéletesen használhatóak az iPad készülékek. Számtalan felhasználó szerette meg az iPad Pro Smart Keyboard Folio billentyűzetet, amely könnyebbé tette a gépelést, és ebből kifolyólag a cég fejlesztői úgy vélték, indokolt lehet az iPad Pro modellekhez egy olyan kiegészítő bemutatása, amely nem csak billentyűzettel, hanem ujjkövetővel is kibővül. 

A névadás terén nem erőltette túl magát a cég: mint minden termék esetén, itt is Magic Keyboard lett a név. Az iPad Pro modellek esetén a Magic Keyboard egy olyan Smart Connector csatlakozású megvilágított billentyűzetes tok, amely elől és hátul is védi a hozzá csatlakoztatott készüléket, és ujjkövetője révén az egérkurzor képességet is aktiválja az eszközön. Ráadásul kényelmesen állítható állvány is, amely kedvező pozíciókba helyezi az iPad Pro kijelzőjét. 

A Magic Keyboard révén az Apple számos régi adósságát törlesztette az iPad Pro felhasználók számára: a háttérvilágítást sokan hiányolták a 70.000 Ft-nál is drágább Smart Keyboard Folio billentyűs tokból, így most belekerült a Magic Keyboard termékbe - igaz, jócskán a 70.000 Ft körüli árkategória fölött. A háttérvilágítás úgy működik, mint a mobil Mac gépek esetén: ha sötét van, a billentyűzet világítás finoman bekapcsol, és hófehér LED-fénnyel teszi láthatóvá a karaktereket. A funkció elegáns és szemet gyönyörködtető. Hasznossága pedig vitathatatlan, amikor sötétben kell gépelnünk, és legalább a kezdés vagy folytatás során jó látni egy támpontot még a vakon gépelők számára is! 

Fontos változás, hogy a Smart Keyboard Folio tokkal szemben a Magic Keyboard gombjai kemények, igazi billentyűzet élményük van, és nem puha és nyújtott kerek formájú gombokból áll a termék, hanem szögletes és kemény műanyag gombokból. A gombok egyébként feketék, illetve maga a Magic Keyboard is sötétebb, mint a Smart Keyboard Folio termék. 

A billentyűzet előtti részen üres sáv keletkezett, amelynek középső részébe illesztette az Apple az ujjkövetőt. Ez a MacBook Pro termékvonalhoz képest megmosolyogni valóan kicsi, ám a gyakorlat során tökéletesen elegendő az iPad Pro modellekhez. Ha valakinek ez mégis kevés lenne, akkor egy Magic Trackpad 2 csatlakoztatásával az asztali Mac élményt is elérheti az iPadOS rendszeren!

A Magic Keyboard csatlakoztatásakor az iPadOS azonnal aktiválja az egérkurzort, amely kerek, nem pedig nyíl alakú. Az Apple emögé is helyezett filozófiát: az ős egérkurzor kerek volt, és nem nyíl. Csak a grafikus programok alakították nyíllá. Az iPadOS esetén már csak azért is kézenfekvő a kerek kurzor, hiszen az ujjunkat helyettesítjük így. Az ikonok érintésekor a tvOS rendszerben jellemző viselkedés valósul meg, vagyis az egérkurzor a tartalomtól függően képes eltérően viselkedni. 

Érdemes szót ejteni a csatlakoztatásról is: az Apple a Smart Connector csatlakozót használja, amelynek előnye, hogy nem kell párosítani, nem kell tölteni a billentyűzetet, mivel annak tápellátását és adatkapcsolatát is a Smart Connector biztosítja. Ráadásul a Magic Keyboard esetén a tápellátás két irányú: a Magic Keyboard bal oldalán lett egy USB-C kapu, amelyen át tölthetjük az iPad Pro készüléket.

Ez azért is nagyszerű, mert ha az állvány funkciót használjuk, akkor nem kell a levegőben lévő bal oldalon egy kábelnek lógnia a levegőben. Másrészt pedig az iPad Pro USB-C kapujára másféle kiegészítőket csatlakoztathatunk, miközben a töltésről sem kell lemondani. Nyugodtan letölthetjük fényképeinket az USB-C SD-kártya olvasó segítségével, miközben a Magic Keyboard a Smart Connector kapun át tölti az iPad Pro egységet. 

A Magic Keyboard egyébként kényelmes gépelést nyújt a gombjai jóvoltából, amelyek mindössze egy milliméter utat tesznek meg. A 12,9 hüvelykes verzió előnye, hogy teljes értékű, teljes nagyságú gombok vannak rajta. Az iPad Pro 11” billentyűzetén a jobb oldalon lévő ékezetes karakterek felezett méretűek, mert így férnek el. Ez nem annyira szerencsére megoldás a vakon gépelők számára, hiszen gépeléskor az ü/ó, ő/ú és á/ű betűk közé üthetünk, és általában nem a jó gombot sikerül lenyomnunk. Tehát tanulást igényel, hogy ezen helyeken kisebb, vékonyabb billentyűk vannak, vagyis a vakon gépelésnél megszokott távolságot csökkenteni szükséges.

Érdemes megemlíteni az állvány funkciót is: az Apple elképesztően merevre alkotta a terméket. Azt gondolnánk, hogy egy törékeny dologról van szó, amire vigyázni kell, de a Magic Keyboard roppant erős, stabil, mozgatása erő kifejtését igényli. Ezáltal igen biztonságos a használata, és megtalálhatjuk azt a kényelmes szöget, ahonnan a legjobb nézni a kijelzőt, ugyanakkor a kijelző aljának nem kell az asztallappal egy magasságban lennie, hanem némileg magasabbról is indulhat, ezáltal kényelmet biztosítva a nyakunk számára. Mivel a kurzor révén nem kell a kijelzőt bökdösnünk, a stabilitás révén a készülék folyamatosan a kiválasztott szögben tud állni.

Fontos azonban kiemelni a Smart Keyboard Folio rajongói számára, hogy a Magic Keyboard nem fordítható hátra, tehát például ágyban háton fekve olvasáshoz le kell venni az iPad Pro készüléket a billentyűzetről. A Magic Keyboard viszonylag nehéz is, tehát nem csak az iPad Pro vastagságát, hanem annak tömegét is jelentősen növeli. 

Mindezen paraméterek mellett a legközelebb juttatja az iPad Pro modellt a mobil számítógéphez, így ha nem szeretnénk egy MacBook Pro modellt vásárolni, akkor hasonló árban egy iPad Pro és a Magic Keyboard is összeállítható.

A Magic Keyboard minden USB-C kapuval szerelt iPad Pro modellel kompatibilis, vagyis nem csak a legújabb szériát tudjuk összehozni vele, hanem az eggyel korábbi modelleket is, noha a kamera kivágás az aktuális sorozathoz van igazítva.

Magic Keyboard magyar kiosztással az iPad Pro modellekhez 🇭🇺Egyes képeken iPad Pro modellel illusztrálva látható a billentyűzet. Az iPad Pro külön megvásárolható termék, a Magic Keyboard csomagnak természetesen nem része.