OWC Thunderbolt 4 Dock

A leggyorsabb periféria kapcsolatokat kínáló dokkoló megoldás az iparág legújabb Thunderbolt 4 / USB 4 csatolójára alkotva akár 8K kijelző támogatással.

Ár: bruttó 116 000 Ft
OWC Thunderbolt 4 Dock

Az OWC hagyományosan az élen jár az USB-C alapú dokkolók gyártásában az Apple termékekhez, így amikor az Apple bejelentette a Thunderbolt következő generációját, amely egyben az USB 4 debütálása is a Mac-en, az Other World Computing volt az első cég, amely dokkot jelentett be ezekhez a gépekhez, ráadásul nem akármilyen csatlakozási opciókkal!

OWC Thunderbolt 4 Dock

Az OWC mérnökei maguk is Mac felhasználók, így számos egyedi igényt ismertek fel az évek alatt. Szerencsére eljutottak arra a pontra, hogy már nem az elavult USB-A kapukból kínálnak indokolatlanul sokat, hanem a dokkoló egyben Thunderbolt elosztóként is funkcionál, ezáltal rendkívül hasznos megoldást nyújtva a gyors külső perifériák, akár az OWC külső tárhelyei, SSD foglalatai számára! 

OWC Thunderbolt 4 Dock

Az OWC Thunderbolt 4 Dokk ennek megfelelően a számítógép 90 Wattal való töltésére alkalmas csatlakozója mellett további három teljes értékű, USB-C formátumú Thunderbolt 4 kaput kínál, amelyek megfelelnek az USB 4 specifikációknak is. Ezekre kapcsolhatunk gyors perifériákat, hangkártyákat, SFP hálózati kártyánkat vagy 10GbE kártyánkat, illetve külső kijelzőt is: ezek közül vagy egy darab 8K-s példányt, vagy kettő darab 4K-s példányt van mód a dokkon keresztül csatlakoztatni. (Fontos kiemelni, hogy az M1 processzoros gépek egy darab kijelző csatlakoztatását teszik lehetővé Thunderbolt kapun keresztül, így a dokk esetén ezekhez a gépekhez csak egy darab kijelző csatlakoztatható.) 

Megjegyzés: A 8K kijelző támogatás a DisplayPort 1.4 specifikáció alapján lehetséges. Ezt a legtöbb Mac esetén az Apple szoftveresen korlátozza, nem teszi lehetővé, illetve 6K-ra limitálja. A dokk azonban készen áll a jövőre, amikor az Apple lehetővé teszi a támogatást.

OWC Thunderbolt 4 Dock

A Thunderbolt képesség mellett az USB-C lehetőséget ad arra, hogy az iPhone-t csatlakoztassuk és töltsük, de az iPad Pro csatlakoztatására is mód van a segítségével. 

OWC Thunderbolt 4 Dock

Mivel az Apple számos gépe esetén fukarkodik a Thunderbolt kapukkal, így elképesztően jól eltalált gondolat az OWC részéről, hogy a dokkján ebből három is helyet kapott. Az M1 processzorral szerelt gépek mindegyikén csak kettő darab Thunderbolt 3 kapu található, amelyből a mobil gépek esetén egyet lefoglal a töltés. Az OWC Thunderbolt 4 Dokk egyrészt biztosítja a töltést a maga által lefoglalt csatlakozón, valamint még ad további három önálló Thunderbolt kaput, és a gépen lévő másik kaput is szabadon hagyja, így négy darab Thunderbolt kapuval gazdálkodhatunk, hogy akár professzionális feladatokra is használni tudjuk a gépet.

A Thunderbolt kapuk mindegyike képes akár 15 Watt tápot biztosítani a csatlakoztatott eszközöknek, köszönhetően a nagy teljesítményű külső tápnak. Mindezt természetesen úgy, hogy az előoldali, számítógép ikonnal jelzett kapu 90 Watt töltést nyújt a Mac számára. Ráadásul a portok teljesen különálló vezérléssel vannak ellátva, így három egymástól független láncolatot is létrehozhatunk további, saját tápellátással rendelkező eszközök csatlakoztatásával. 

OWC Thunderbolt 4 Dock

A Thunderbolt mellett a termék számos további hasznos csatlakozóval rendelkezik, így például előoldali USB 2.0 kapuval a mobil eszközeink töltésére, illetve három darab USB 3.2 kapuval a hátoldalon akár 10 Gb/s sebességgel a nyomtatók, szkennerek, USB-kulcsok, régebbi típusú külső meghajtók számára. Az USB kapuk 1,5 Amper teljesítményt nyújtanak, így lehetőségünk van az Apple USB SuperDrive csatlakoztatására is, ha CD-t vagy DVD-t szeretnénk használni a mindennapok során.

Az OWC Thunderbolt 4 Dokk természetesen kínál vezetékes hálózati kapcsolatot egy klasszikus RJ-45 csatlakozós Gigabit Ethernet (10/100/1000BASE-T) kapu formájában. Ez előnyös ott, ahol van vezetékes internet, és leterhelt a WiFi, vagy kiemelten fontos a gyors kapcsolat például egy hálózati tárhely rendszerhez.

OWC Thunderbolt 4 Dock
OWC Thunderbolt 4 Dock

Az SD-kártya, mint multimédia hordozó szabvány szintén támogatást élvez az OWC Thunderbolt 4 Dokk előlapján, ahol egy SD 4.0 szabványú kártyahely található. Ezt tévesen olvasónak szokás nevezni, de természetesen írni is tud, így másolhatunk rá biztonsági mentést - köszönhetően a kártyák egyre komolyabb kapacitásának -, vagy éppen nagy felbontású zenelejátszónk számára is rakhatunk zenét egy adapterrel beillesztett mikró SD-kártyára.

Az OWC Thunderbolt 4 Dokk külső oldalán kettő biztonsági nyílás is található: a Kensginton lakat nyílás és a Kensginton Nano lakat nyílás egyaránt a lopásgátló eszközök alkalmazását segítik. 

OWC Thunderbolt 4 Dock

Részletes technikai paraméterek

Méret: 19,8 centiméter szélesség, 2,6 centiméter magasság, 7,4 centiméter mélység
Tömeg: 400 gramm a tápegység nélkül
Rendszerkövetelmények: macOS 11.1 "Big Sur" vagy újabb; Windows 10 vagy újabb
Kompatibilis bármely Apple Silicon alapú Mac-kel, illetve a Thunderbolt 3 alapú Intel Mac-kel

Akár 90 Watt tápot továbbítani képes Thunderbolt / USB 4 dokk, rajta a következő csatlakozókkal:
• SD 4.0 kártyaolvasó
• Kombinált hang kimenet és bemenet
• USB-A 2.0 az Apple USB SuperDrive számára
• Thunderbolt 4 / USB-C 90 Wattos töltő- és adatkapcsolat a Mac számára
• Három darab Thunderbolt 4 (USB-C) kapcsolat a hátoldalon gyors eszközök számára Thunderbolt 3 vagy USB-C kábellel
• USB-A 3.2 csatlakozó (10 Gb/s)
• Gigabit Ethernet RJ-45 konnektor
• Kensington biztonsági csatlakozó
• Kensington Nano biztonsági csatlakozó

Kijelző támogatás a dokk részéről: akár 8K kijelző 30 Herz frissítéssel, vagy kettő darab 4K kijelző akár 60 Herz frissítéssel. (Ezeket hardver vagy operációs rendszer szinten korlátozhatja az Apple.)
Az M1 processzoros MacBook Air, MacBook Pro és Mac mini Thunderbolt kapun keresztül egy külső kijelzőt tud meghajtani, így az OWC Thunderbolt 4 Dokk is ennyit tesz lehetővé.
A 8K kijelző támogatás alapja a DisplayPort 1.4 szabvány, amelyet az Apple még csak korlátozottan támogat, illetve 6K felbontásban maximalizál.

Külső tápegység 20 Volt feszültséggel, 6,75 Amper áramerősséggel, 135 Watt teljesítménnyel (ebből 90 Watt a Mac töltésére, 3 x 15 Watt a Thunderbolt kapuk meghajtására jut)

24 hónap garancia.