Apple USB SuperDrive optikai meghajtó

CD- és DVD-író és olvasó a belső optikai meghajtó nélkül Mac gépekhez USB-A kapcsolattal.

Ár: bruttó 34 990 Ft

Az Apple felismerte, hogy napjainkban az optikai lemezek a kihalás szélére kerültek, így számítógépeiből folyamatosan hagyta ki ezt a funkciót, ezáltal vékonyabb, kisebb, elegánsabb formavilágot alkotva. A folyamat eredményeként a jelenlegi termékvonal egyetlen tagja sem tartalmaz már optikai meghajtót, helyette a cég egy USB csatlakozós megoldást, az Apple USB SuperDrive terméket kínálja a CD és DVD lejátszás, illetve írás feladatkörére. 

A termék maximálisan egyszerű: alig nagyobb, mint egy CD, és nem igényel külön tápot, mivel a számítógépek megemelt feszültségi képességű USB kapujáról kap a működéséhez megfelelő mennyiségű áramellátást. 

Megjegyzés: Az USB-C kapuval szerelt Mac gépek (beleértve a Thunderbolt 3 kapuval szerelt példányok is) csak az Apple saját USB-C USB Adaptere segítségével képesek meghajtani az Apple USB SuperDrive terméket. Más gyártók adaptereivel a SuperDrive nem működik, így ehhez az egységhez mindenképpen Apple adapterre van szükség!

Az Apple USB-C USB Adapter terméke…

Az Apple USB SuperDrive az Apple alumínium formatervezésének egyik periféria remeke: könnyű, így egyszerűen szállítható, vékony, így illeszkedik az Apple termékeihez, rövid fehér kábele pedig ésszerű kapcsolatot tesz lehetővé akár az asztali gépekkel, akár a Mac mini szerverrel, akár a mobil géppel. Az egység mindösszesen egy USB csatlakozót igényel. 

Az Apple USB SuperDrive a következő optikai lemezeket kezeli: 
- CD olvasás 24x-es sebességgel 
- CD-R írás 24x-es sebességgel 
- CD-RW írás 16x-os sebességgel 
- DVD+R DL és DVD-R DL lemezek 4x-es sebességgel 
- DVD-R és DVD+R írás 8x-os sebességgel 
- DVD olvasás 8x-os sebességgel 
(A megfelelő minőség érdekében célszerű a maximális sebességnél lassabban írni.) 

Az Apple USB SuperDrive a gépre csatlakoztatva azonnal életre kel, nem szükséges szoftver telepítése. Az eszközről rendszer telepíthető, telepítőlemez indítható. 

Méretek: 139 x 139 x 17 milliméter; 320 gramm tömeg, 12,5 milliméteres belső meghajtó (UltraSlim; integrált, kiszedve nem használható) 

Hivatalosan kombatibilis:

Minden olyan Intel alapú, 2008-tól megjelent Mac géppel, amely gyárilag nem tartalmaz optikai meghajtót. 

Üzembe helyezés macOS 10.6-10.11 rendszerekben

Az Apple USB SuperDrive nem hivatalosan szinte minden 2008 utáni Macintosh-sal működik, ehhez csupán a Macintosh HD: Library: Preferences: SystemConfiguration mappában lévő com.apple.Boot.plist fájlban kell átírni egy 0 karaktert 1 karakterre. Ebben a fájlban található egy mbasd=0 sor, amely arra utal, hogy az adott gép ne kezelje az Apple USB SuperDrive-ot - korábban MacBook Air SuperDrive-ot. Ha ezt átírjuk egyesre, a meghajtó működni lesz képes újraindítást követően a gépünkkel. A plist fájlokat valamilyen kód szerkesztővel, például az ingyenes TextWranglerrel tudjuk szerkeszteni.

Újabb rendszereknél ennél jóval bonyolultabb az üzembe állítás, ha az egység hivatalosan nem támogatott.