Blitz Micro Apple > szabvány M.2 adapter

Az Apple korábbi, cserélhető SSD-s gépeibe az adapter segítségével lehetőségünk van Crucial P1 NVMe SSD-t beépíteni.

Ár: bruttó 6 000 Ft

Számos régebbi Mac teljesítménye fokozható drámaian, ha a gépben lévő lassabb meghajtókat, merevlemezes vagy Fusion Drive alapú hagyományos alkatrészeket modern szilárdtest meghajtóra, azaz SSD-re cseréljük. 

Az Apple ezen a területen némileg nehézségeket görget a felhasználók elé, mivel az M.2 csatoló szabványnak egy eltérő megjelenését alkalmazzák, vagyis nem tudunk bármilyen SSD-t a gépekbe rakni. Ez ugyan kellemetlenség, hiszen így drágább a bővítés, ám előnye is van, ugyanis nem kerül a gépbe olyan meghajtó, amely nem tökéletesen kompatibilis. 

Apple NVMe SSD nem szabvány M.2 csatlakozóval

A Blitz Micro e területre kínál áthidaló megoldást saját M.2 adaptere révén, amely garantáltan kompatibilis bármely Mac géppel, amely nagyjából 2013. vége óta megjelent, és már nem SATA alapú, hanem PCI Express alapú M.2 csatolót tartalmaz - fontos kiemelni, hogy penge típusú SSD volt 2013-as és néhány korábbi gépben is, de azok nem PCIe szabványúak, tehát azokhoz ez az adapter nem lesz használható. A Blitz Micro adaptere ugyan teljes mértékben kompatibilis a Mac gépek adott évjárat utáni modelljeivel, de vannak olyan SSD meghajtók, amelyek nem lettek optimalizálva a Mac alatt való használatra, melegszenek, nem alszanak el, stb. Éppen ezért az iJoe.hu a Crucial P1 SSD-t tesztelte ügyfelei számára, és nem csak meggyőző teljesítményt (950 MB/s olvasási és 1650 MB/s írási sebességet) érhetünk így el, de az energiatakarékos üzem révén a gép akkumulátor teljesítménye sem romlik, és a melegedés terén sem tapasztalunk drámai változást. A Crucial P1 sorozat firmware szinten támogatott, ennek köszönhetően nem tapasztalunk alvási, ébredési zavarokat, és natívan támogatottak olyan képességek is, mint a FileVault titkosítás vagy az APFS fájlrendszer. 

A Blitz Micro adapter kialakítását tekintve úgy működik, hogy az SSD végére kell illesztenünk, tehát a Blitz egység illeszkedik az alaplapi csatlakozóba, a szabványos, szimmetrikus, M alakú M.2 SSD pedig a Blitz adapterbe kerül bele. A Crucial P1 SSD hossza úgy lett megalkotva, hogy a Blitz Micro adapter használata mellett beférjen a MacBook Pro, MacBook Air, Mac mini és iMac gépek megfelelő foglalatába. 

A MacBook Pro (Late 2013 vagy újabb, de maximum 2015-ös) és a MacBook Air (Mid 2013-2017) gyári meghajtóját tudjuk így kicserélni ilyen formán nagyobb és esetenként gyorsabb SSD-re. A hivatalosan támogatott típusok: MacBook Pro 13” Late 2013, Mid 2014, Early 2015; MacBook Pro 15” Late 2013, Mid 2014, Mid 2015; MacBook Air 11” Mid 2013, Early 2014, Early 2015; MacBook Air 13” Mid 2013, Early 2014, Early 2015, Mid 2017. 

Emellett használható az adapter Mac mini 2014-es modellekkel is a penge típusú SSD-hely betöltésére, ám itt további szervizalkatrészre is szükség van.

Teszteltük az adaptert és a Crucial P1 SSD-t az iMac modellekben is, és a Fusion Drive meghajtós gépek esetén külön alkatrész beépítési igénye nélkül használható a 2013-tól 2019-ig forgalomba került gépeknél, valamint a sima merevlemezes gépeknél külön szervizalkatrész beépítésével. A Fusion Drive ugyebár egy kis méretű PCIe SSD és egy merevlemez szoftveresen összefűzött egysége, így ilyen esetben az SSD részt tudjuk gyorsabb és nagyobb kapacitású szilárdtest meghajtóra cserélni. A Blitz Micro adapter ezen típusú gépekben is tökéletesen működik, és a SATA merevlemez megtartására is mód van, vagy akár annak cseréjére egy SATA SSD-re. Ilyen módon akár 3 vagy 5 TB SSD-nk is lehet egy iMac-ben a Blitz Micro adapterrel beépített 1 TB-os Crucial P1 és valamely 2 vagy 4 TB-os SATA meghajtóval. 

A Blitz Micro Apple M.2 > szabvány M.2 adaper megvásárolható az iJoe.hu-tól.