Joby GorillaPod® Vlogging Kit

Sokoldalú és számos hasznos kiegészítőt tartalmazó egységcsomag, benne:GorillaPod™ Mobile Rig, Beamo™ Mini LED, Wavo™ mikrofon.

Ár: bruttó 60 000 Ft
A Joby a tartalomgyártó kreatív szakembereknek és a hobbi videósoknak egyaránt kínálja kedvező árú egységcsomagját, a Joby GorillaPod® Vlogging Kit nevű csomagot, amely három főterméket és számos hasznos kisebb kiegészítőt is tartalmaz, és összesen 108.000 Ft-nyi értéket kínál 80.000 Ft-os egységáron.

GorillaPod Mobile Rig

Az iPhone napjainkban már olyan fejlett kamerarendszerrel rendelkezik, hogy nem csak állóképek, hanem professzionális mozgókép rögzítés során is építenek rá a szakemberek. A készülékek kiváló képminőségét úgy lehet a legjobban kiaknázni, ha megfelelő pozícióba tudjuk helyezni, amelyhez megannyi kiegészítő megoldás érhető el, mint a Joby GorillaPod Mobile Rig, amely egy univerzális tartó fejből és egy rugalmasan hajlítható lábú állványból áll, de a GorillaPod Vlogging Kit csomag tartalmaz még két kiegészítő kart, hogy mikrofont, GoPro kamerát vagy akár a Beamo mini LED fényforrást is rá tudjunk helyezni a telefon mellé.

A Joby cég univerzális állványa, a GorillaPod Mobile kitűnő megoldás bármely felsorolt egységhez, akár digitális tükörreflexes fényképezőgépet is elbír a kiegészítők mellett, sőt, a csomagban lévő, felhelyezhető GoPro aljzatának köszönhetően a legnépszerűbb akciókamera márka tagjaiból egyet is helyezhetünk rá.

A termék alapja egy gumival burkolt, kinyújtható univerzális szorító keret, amely stabilan megtartja a bele helyezett eszközt. Ez a keret levehető, tehát akár más márkájú állványra is át lehet helyezni, ha egy ilyen típusú állványon, sisak rögzítő megoldáson szeretnénk használni az iPod touch vagy iPhone felvételi képességét. Az univerzális tartó befogad bármely okostelefont 56 és 91 milliméter szélesség között tokkal vagy anélkül.

Az univerzális tok tetején egy papucs is található, így oda is fel tudjuk helyezni a csomagban mellékelt Beamo mini LED fényforrást vagy a Wavo Mobile mikrofont. (Az úgynevezett hideg papucs nem ad tápot, tehát olyan eszközt tudunk használni, amelynek van eleme vagy akkumulátora.) Ilyen megoldás például a Joby Beamo LED fény, amely képes megvilágítani a rögzítendő témát.

A Joby GorillaPod rugalmas és hajlékony lábakkal rendelkezik, amely azt jelenti, hogy szinte bárhová fel tud kapaszkodni a három láb. Ez nem csak meredek felületen való elhelyezésre ideális - akár egy háztetőre vagy sziklafalra -, de azt is jelenti, hogy a termék képes megkapaszkodni: ha például egy korláton, oszlopon vagy egy kerékpár vázán vagy kormányán kívánjuk elhelyezni, akkor annak szerkezeti elemeire rá tudjuk hajlítani a lábakat, így azok tökéletesen stabilan megkapaszkodnak. A lábak rozsdamentes acél alapanyagúak, és erős, ugyanakkor ruganyos illesztésűek, ezáltal folyamatosan tartják a stabilitásukat. A háromlábú állványhoz a csomagban kettő darab, szabványos fotós csavarral rögzíthető kar is van tehát, amelyekkel kiegészítőket tudunk rugalmasan csatlakoztatni.

A Joby GorillaPod terméknek óriási előnye, hogy univerzális, így a később megjelenő más méretű és formájú eszközökkel is használható, gyakorlatilag az összes megjelent iPhone készüléket képes befogadni, és a piacon lévő okostelefonok nagyobb részével is kompatibilis. 

Beamo mini LED fényforrás

A kiemelkedő minőségű videófelvételeknek alapvető eleme a jó megvilágítás. Ez nappal általában garantált, de szürkületkor vagy esti sötétben már komoly kihívásokat jelent. Az iPhone érzékelői ugyan bámulatos teljesítményre képesek, a digitális képrögzítésnek alapeleme a fény, tehát kevés fény esetén nem lesz olyan kiváló a felvétel, még akkor sem, ha az iPhone kis kijelzőjén jónak látszik. 

Az állványok területén számos rendkívül praktikus megoldással előrukkolt Joby cég erre a területre is alkotott megoldást, mégpedig úgy tervezve meg a LED alapú lámpát, hogy az illeszkedjen a fotós és videós eszköztárunkba. Bemutatjuk a Joby Beamo Mini LED lámpát! 

A Joby Beamo Mini egy akkumulátoros LED lámpa, amely Bluetooth kapcsolaton keresztül párosítható egy iPhone készülékhez, és a myJoby alkalmazás segítségével számos beállítást is végrehajthatunk rajta az alkalmazáson keresztül. Már az elején ki kell emelni, hogy gombjai segítségével teljesen önálló lámpaként használható, tehát ha nem szeretnénk még egy alkalmazást telepíteni, akkor is használhatjuk a LED-fényt, az eszköz külsején lévő gombok segítségével vezérelve.

A Joby tervezőiben az ad elismerésre okot, hogy vélhetőleg van közöttük fényképész, így az iparágban hasonló kreatív kiegészítőkkel megjelent további cégekkel ellentétben a termékek a fényképészeti kiegészítők világában megszokott logika szerint működnek, számos extrával kiegészülve. 

A Joby Beamo Mini 1/4”-es csavarnyílással rendelkezik, amely révén bármely klasszikus fotós állványra és a Joby legtöbb állványára is ráhelyezhető. Vagy összekapcsolható más 1/4”-es csavarral rögzülő eszközzel. További előnye, hogy két oldalán úgynevezett hideg papucs található, vagyis a fényképezőgépek tetején a vaku rögzítésére szolgáló csatoló felület tápellátás nélküli variációját érhetjük el. 

Ennek pedig az az előnye, hogy a csomagban lévő hideg papucs összekötő megoldás révén további Joby Beamo Mini fények csatlakoztathatóak egy LED lámpához, így akár több fényforrás is összekapcsolható, hogy még nagyobb erejű fényt érjünk el. De a hideg papucsra természetesen mikrofon is illeszthető. Mivel a Joby Beamo Mini USB-C kapcsolattal töltődik - szintén ragaszkodva a szabványokhoz -, így a Mac vagy az iPad Protöltőjével is fel tudjuk tölteni, de a csomagban USB-A USB-C töltőkábel is található erre a célra.

Ami pedig külön zseniális, hogy a Joby Beamo Mini hátoldalán erős mágnes található, vagyis a LED fényünket valamilyen fém felülethez is rögzíthetjük, ha éppen az áll rendelkezésünkre, illetve a rögzítéshez használt iPhone készüléknél távolabb szeretnénk elhelyezni a világítást. 

De lássuk a használatot! Elsőként párosítás nélkül, önálló eszközként üzemeltetve a terméket. Az egységet a legelején természetesen tölteni szükség, amely teljes lemerültség állapotából 140 percet vesz igénybe. Töltés közben egy halovány vörös LED mutatja, hogy az akkumulátor áramot vesz fel. Ez a LED a gombok között található. A Joby Beamo Mini előnye, hogy töltés közben is használható, vagyis ha több órás igénybevételnek van kitéve, amikor is lemerülne, akkor külső táp forrásról vagy USB külső akkuról is el tudjuk látni a működéshez szükséges árammal. A Joby Beamo Mini LED fényforrás 5 Voltos, 1 Amperes töltést igényel. Természetesen ennél hatékonyabban is tölthetjük, de ez nem befolyásolja a töltés felvételét. 

A töltést követően egyszerűen az egyik hideg papucs melletti gombokkal tudjuk vezérelni: egy másodpercig nyomva tartva a „felső” gombot a termék bekapcsol. Ugyanezen módon tudjuk kikapcsolni is. Így bekapcsolva a lámpát az 20%-os fényerőn világít, amely 200 lumennek felel meg. 

Az „alsó” gomb nyomására a fényerő növelhető, egészen nagy erejű, 1000 lumen fényerőre képes világítást érhetünk így el. Ügyeljünk rá, hogy ne a szemünk felé fordítva kapcsoljuk a világítást, mivel ilyen nagy erejű fény kellemetlenül hat a retinánkra. Fontos az is, hogyha portré módban filmezünk, akkor használjuk a gyárilag a lámpán lévő fehér tompító gumiréteget, amely ezáltal szórja a fényt, és kevésbé kellemetlenül süti ki a megörökített szereplő szemét. 

A Joby Beamo Mini viszonylag koncentrált fényt szór: 55°-ban teríti szét a fényét, tehát emiatt is erőteljes a megvilágítás hatása. 

A termék színhőmérséklete standard 5100 Kelvin. Ez a nyári napfénynek megfelelő színhőmérséklet, amely nem zavaróan sárga, de nem is túlságosan mesterséges hatású kékes fehér. 

Az eszköz használata kényelmesebbé válik, ha Bluetooth kapcsolattal párosítjuk az iPhone modellhez, amellyel filmet vagy fotót készítünk. A párosítás nem a szokásos módon a Settings / Beállítások alkalmazás Bluetooth részén történik, hanem a myJoby alkalmazásban fog megjelenni az eszköz. Ehhez a bekapcsoló gombot kell 5 másodpercig nyomva tartani kikapcsolt állapotról indulva - vagyis nem a bekapcsolt lámpa esetén kell nyomva tartani a gombot, hiszen 1 másodperc nyomásra kikapcsol a vaku. Ha azonban kikapcsolt állapotban tartjuk nyomva a bekapcsoló gombot, akkor a lámpa előbb bekapcsol, majd kommunikálni próbál az iPhone készülékkel. Itt a myJoby alkalmazás kiiírja, hogy egy Joby Beamo Mini párosítási kérést küldött, amelyet elfogadva hozzárendelhetjük az iPhone készülékhez a lámpát. 

Ennek semmilyen kizárólagos funkciója nincsen, vagyis ha évek múltán az alkalmazás valamiért nem lenne elérhető vagy nem működne az iOS aktuális verziójával, akkor sem kell eldobni a lámpát, mivel minden funkciója elérhető a gombjai segítségével is. Ez rendkívül előrelátó tervezésre utal a Joby részéről. Az alkalmazás inkább csak kényelmi funkciót jelent: a segítségével ki- és bekapcsolhatjuk a terméket, állíthatjuk a fényerőt, némileg finomabban szabályozhatjuk az erejét, mint a gombokkal, illetve egyes beállításokat jelenetként menthetünk el, hogy a későbbiekben bizonyos felvétel típusoknál könnyen visszaállítsuk az adott beállítást. 

A Joby Beamo Mini a világítás mellett tud villogó fényt is kiadni (Strobe), illetve vakuként funkcionálni a myJoby alkalmazással való fényképezés esetén. Ilyenkor valóban csak villan a fény - előbb egy jelző villanást hajt végre, majd egyötöd másodperc múlva ténylegesen vakuzik. 

A fényerő állítás természetesen kihatással van az akkumulátor üzemidőre: a legkisebb fényerő, a bekapcsoláskor tapasztalt 20% esetén 380 perc az akku üzemidő, amely 40% esetén 130 percre csökken, 60% esetén 75 perc, 80% esetén 55 perc és maximális fényerő esetén 40 perc. Mint fentebb említésre került, nagy fényerő igény esetén a lámpát tölteni tudjuk, így folyamatosan ellátható árammal. Az egység használat közben valamelyest melegszik, töltés közben pedig természetesen még jobban melegszik, üzemeltetési hőfokának maximuma pedig 35°, vagyis ha napos környezetben használjuk, akkor védelmi okból kikapcsolhat. Természetesen egy LED fényforrást tipikusan sötétebb, ezáltal általában hűvösebb környezetben használunk, de érdemes figyelembe venni, hogy a magas hőmérsékletet csak korlátozott ideig tolerálja a termék. A használat alsó határa 0°, tehát fagyban nem várhatunk el hosszabb működést, ahogy általában a lítiumionos akkumulátorral szerelt eszközök többségétől. 

A Joby Beamo Mini kvázi extra képessége, hogy vízálló kivitelű. IP68 megfelelősége révén akár 30 méter mélységig is levihetjük, ha például egy Catalyst Total Protection Case belsejében védett iPhone segítségével készítünk vízalatti felvételeket. A víz alatt számos esetben különösen hasznos lehet a világítás, hiszen a fény sokkal gyengébben terjed, így hasznos az a képesség, hogy meg tudjuk világítani a témát. A merülés előtt azonban fontos, hogy az USB-C konnektor megfelelően le legyen zárva a benne lévő fekete gumipajzzsal, és rá legyen csukva a piros színű zár, amely védi a készüléket a beázástól. 

Mielőtt az eszközt újra feltöltenénk, mindenképpen győződjünk meg arról, hogy nem jutott víz az USB-C konnektorba, illetve lehetőség szerint töröljük teljesen szárazra a terméket. 

A vízbe merített eszközt természetesen nem tölthetjük használat közben, az otthoni medencében, kádban pedig csak a töltőről leválasztott, zárt USB-C kapuval használjuk víz közelében a terméket. Kerüljük a víz közelében a készülékeink töltését, hiszen az ilyesmi áramütés veszélyével járhat.

A Joby Beami Mini LED fényforrás révén számos olyan élethelyzetben készíthetünk igazán jó felvételeket, ahol korábban erre nem volt mód vagy csak szemcsés, gyengén megvilágított végeredményt kaphattunk. A gyártó által biztosított alkalmazás révén némileg könnyíthetjük az eszköz egyes használati módja közti váltást, de minden funkciót elérünk magán a lámpán lévő gombok segítségével is. 

Wavo Mobile mikrofon

A Joby az állványok mellett számos olyan mobil mikrofont is kínál, amelyek tökéletesen együtt használhatóak az állványokkal, és lefedik a cég által elért mozgóképes szakterületi igényeket. 

Ebbe a kategóriába sorolhatjuk a Joby Wavo Mobile mikrofont, amely egy dedikált, leválasztható rögzítő megoldással is kiegészül, amely révén az állványok hideg papucsainak valamelyikére tudjuk azt illeszteni, de akár a digitális fényképezőgépek, DSLR kamerák vaku papucsain is elhelyezhetőek. 

A papucsra illesztés után finoman rögzíthetjük is a mikrofont a készülékhez. Említést érdemel még a Rycote mikrofonfogó azon képessége, hogy tökéletesen elnyeli a mozgásból eredő rezgéseket, így az ebből adódó zajok kiszűrhetőek a rendszerből. 

A kardioid mikrofon mindössze 70 gramm tömegű, és kondenzátor elektret végzi az érzékelést. A termék érzékenysége 35 Herz és 18 kiloherz közötti. Köszönhetően a karioid polaritásának a mikrofon irányított, és alapvetően a vele szemben található irányból erősíti fel a hangokat, míg az eltérő helyről érkező zajokat alig érzékeli, ezáltal a beszédhangra van optimalizálva. Ez különösen alkalmassá teszi például interjúk, élő bejelentkezések, helyszíni tudósítások hangjának rögzítésére.

Az egység ráadásul „döglött macskával” is kiegészül, ahogyan a szélfogó szőrt a szakma angolul nevezi (dead cat). A szélfogó révén a szeles kültéri felvételek esetén is sokkal inkább érzékelhető a hangunk, és nem a szél süvít a mikrofonban. Természetesen ez bizonyos mértékig korlátozható, de valóban a professzionális műsorkészítés világát idézi a képesség.

A Joby Wavo Mobile mikrofon minijack csatlakozóval van szerelve, a csomagban található TRS kábel a fényképezőgépek hang bemenetével való használathoz, és TRRS csatlakozós kábel az iPhone készülékkel való használathoz. Ez átalakítható USB-C kapura, ha a Mac-ek vagy az iPad termékvonallal kívánjuk használni a mikrofont, illetve van a csomagban normál USB-A végű kábel is, amellyel szintén adapter segítségével mehetünk a Mac vagy az iPad irányába. 

Természetesen a mai iPhone modelleken nincsen már minijack csatlakozó, de a mikrofon együtt használható az Apple Lightning minijack adapter (mmx62zm/a) termékével, illetve a csomagban található egy minősített (Made for iPhone) Lightning minijack adapter, amely színben illeszkedő, fekete színű, az Apple saját adapter megoldásával egyenértékű. (Az adapter támogatja a zenehallgatást is, ha külön ilyen célra használnánk egy-egy fejhallgatóval vagy fülhallgatóval. A hangerő szabályozás is működik, amennyiben a fülhallgatónak van ilyen képessége.)

Részletes technikai paraméterek

• GorillaPod Mobile Rig• Joby Beamo mini - LED fényforrás
Tömeg: 110 gramm
Akkumulátor: lítiumion
Telefonos kapcsolat: Bluetooth
CRI (Colour Rendition Index): 95+/-
Lux@1 m: 470
Csomag tartalma: LED, tompító gumi burkolat, hideg papucs adapter, USB-A USB-C töltőkábel

Akku idő:
20% fényerő esetén 380 perc az akku üzemidő
40% fényerő esetén 130 perc az akku üzemidő
60% fényerő esetén 75 perc az akku üzemidő
80% fényerő esetén 55 perc az akku üzemidő
100% fényerő esetén 40 perc az akku üzemidő

Sugárzási szög: 55 °
Színhőmérséklet: 5100 Kelvin (napfény)
Fényerő állítás: öt fokozat gombbal, 0-100% az alkalmazáson belül
Rögzítési lehetőségek: 1/4" állvány rögzítés, két darab hideg vakupapucs
LED-ek száma: 1
Tápellátás: USB-C töltés mellékelt USB-C USB-A kábelen keresztül
Méretek és kiterjedés: 3,9 cm x 5,1 cm x 5,1 cm
Alapanyagok: alumínium, akrilnitril-butadién-sztiro (ABS) plasztik, termoplasztikus poliuretán (TPU)
Szín: sötétszürke
Fényerő: maximum 1000 lumen
Vízállóság: 30 méterig

• Wavo mikrofon
Tömeg: 70 gramm
8,1 cm x 2,2 cm x 2,2 cm
Csatlakozás: 3,5 mm TRS és TRRS
1/4"-20 állvány csatlakozás, hideg papucs kapcsolat
35-18 kHz
Irány karakterisztika: kardioid
Típus: kondenzátor elektret