Apple Pencil (USB-C)

Kapacitív ceruza rendkívüli precízióval, döntés érzékenységgel, USB-C töltési és párosítási lehetőséggel. Kompatibilis minden USB-C kapuval szerelt iPad modellel.

Ár: bruttó 36 990 Ft


Az Apple megalkotta az Apple Pencil azon változatát, amely univerzálisan kompatibilis az összes USB-C csatlakozós iPad modellel, és amely minden alapvető funkciót tartalmaz, amely a felhasználók nagy része számára a kapacitív ceruzával kapcsolatosan felmerül.

Már a legelején érdemes kiemelni, hogy aki összetett rajzoló alkalmazásokat használ, amelyekben előny a nyomásérzékenységi képesség, illetve akik az Apple Pencil felületén elérhető dupla koppintási funkciót használni kívánják, azok számára az Apple Pencil (2. generációs) modell lesz az ideális választás. Az Apple Pencil USB-C ugyanis ezeket képességeket nem támogatja.

Bővebben az Apple Pencil (2. generációs) modellről…

Megjegyzés: Az Apple Pencil (2. generációs) és az Apple Pencil USB-C kompatibilitása eltér.

Az Apple Pencil USB-C a kényelmesebb fogás érdekében a henger alakzat helyett két oldalon lapos kivitelt kapott. Ez egyrészt a készülékek oldalán való mágneses elhelyezés kulcsa, másrészt pedig a precízebb fogást segítő paraméter. Az Apple Pencil USB-C az iPad Pro, iPad Air, iPad (10. generációs) és iPad mini erre a célra létrehozott, mágneses felületű részére rögzül, így a szállítása kényelmes és praktikus. Az Apple Pencil egész felülete matt kivitelű, amely a csúszkálási problémát hivatott orvosolni. Lapos oldalai révén pedig többé nem fog elgurulni és lepottyanni az asztalról.

A termék kupakja alatt USB-C kapu rejlik, amely segítségével történik a párosítás az iPad modellhez - ez egyszeri kábeles összeköttetéssel valósítható meg -, illetve ezen a kapun keresztül zajlik az Apple Pencil USB-C töltése is. Ez a típusú eszköz mindenképpen kábelen keresztül tölthető, tehát ez az általános módja a beépített akkumulátor töltésének.

Felmerülhet a kérdés, hogy milyen feladatokra lehet hasznos az Apple Pencil USB-C egy olyan eszközön, amely az iparág legjobb érintőkijelzőjét tartalmazza. Az iPad kijelzőkön sok mindenre képesek vagyunk az ujjunkkal, de amikor pontos, precíz, tökéletes rajzot vagy ábrázolást szeretnénk készíteni, nagyon fontos, hogy olyan eszközzel tegyük meg, ami látni engedi a felületet. Az ujjunk mérete okán mindig takarja a felületet, amit érintünk vele, míg egy finom hegyű ceruza nem. Az Apple szándékosan nem tollnak nevezte a terméket, amivel írunk, hanem ceruzának, amivel rajzokat, ábrákat, terveket készítünk. A ceruzarajzot lehet javítani, ha nem tökéletes, a toll a papíron marad - ilyen analógiákat is bele kell vinnünk a termék értelmezésébe.

Az Apple Pencil fő vonzereje éppen az, hogy akár pixel pontosságú ábrázolást is lehetővé tesz. Ilyesfajta élményt az ujjunk természetesen nem kínálhat. Az iPad Pro, iPad Air, az iPad (10. generációs) és iPad mini az Apple Pencil érintésének érzékelésekor a szokásos 120 képkocka/másodperc képfrissítési rátát duplázza, másodpercenként 240-szer olvassa be az érzékelők jelét, illetve a Pro Motion technológiája révén a kijelző frissítés gyakoriságát is fokozza, hogy pontosan, késés nélkül lássuk az alkotásunkat - ez utóbbi természetesen olyan készülékeken érhető el, amelyek Pro Motion technológiás kijelzővel rendelkeznek. Ez a precizitás egyik kulcsa.

Az Apple Pencil különlegessége, hogy egyrészt használatakor az iPadOS kikapcsol minden más érzékelési metódust, így ha a kezünkkel megtámaszkodunk a rajzoláshoz, nem lesz tele foltokkal a lap a tenyerünk helyén. Érzékeli azonban az iPad Pro, iPad Air, iPad (10. generációs) és iPad mini, hogy a ceruzát milyen dőlésszögben fogjuk, amely a rajzolásnál előnyös.

Az Apple Pencil USB-C beépített lítiumionos akkumulátort tartalmaz, amely nem cserélhető. A ceruzára egy év garancia érvényes, de ha az iPad Pro, iPad Air, iPad (10. generációs) és iPad mini modellre AppleCare csomagot vásárolunk, az a ceruzára is kiterjeszti a garanciát két évre.

Az iPadOS a Notification Center / Értesítési központ felületén jelzi ki az iPad Pro, iPad Air, iPad (10. generációs) és iPad mini és az Apple Pencil USB-C töltöttségét egyaránt. Az Apple Pencil USB-C egy feltöltéssel 12 órát használható, vagyis tudunk vele úgy dolgozni, hogy lehetőleg ne merüljön le munka közben. Ha ez mégis bekövetkezne, a gyorstöltési megoldás révén 15 másodperc alatt az eszköz annyi áramot vesz fel, hogy további 30 percig használható legyen. Ha az Apple Pencil USB-C készülékünket néhány napig nem használjuk, általában jobban merül, mint az eszközeink, ezért célszerű pár naponta tölteni.

Mivel az Apple többféle Apple Pencil terméket is kínál megvásárlásra, néhány gondolatban összefoglaljuk, mivel is különbözik az Apple Pencil (USB-C) modell a többi terméktől. Az Apple Pencil (USB-C) bármelyik iPad modellel kompatibilis, amelyen USB-C kapu található - tehát nem használhatjuk a Lightning csatlakozós iPad (6., 7., 8. és 9. generációs) modellekkel, valamint az iPad mini (5. generációs) modellel - ezekhez az Apple Pencil (1. generáció) használható. Az Apple Pencil (USB-C) támogatja a precíz rajzolást és kézírást, érzékeli a dőlésszöget, de nem nyomásérzékeny, vagyis azon rajzprogramokban, amelyek támogatják az Apple Pencil nyomás erejének érzékelését, ez a ceruza nem továbbít érdemi információt. Az Apple Pencil (USB-C) külső felülete nem érzékel koppintást, így eszközváltásra vagy visszavonásra nincsen mód, az csak az Apple Pencil (2. generációs) modellnél érhető el. Támogatja viszont a közelítésre történő előnézet megjelenítését, vagyis ha egyes iPad modellek kijelzőjéhez közelítjük a hegyét, akkor bizonyos előnézeti tartalmak megjelennek.

Az Apple Pencil (USB-C) hegye cserélhető, ugyanolyan kialakítású, mint a többi Apple ceruzáé, így ugyanaz a négydarabos Apple Pencil póthegy csomag használható hozzá, mint bármelyik Apple Pencil eszközhöz.