Mac mini (M2, M2 Pro)

Az Apple aprócska, ám óriási teljesítményű mini munkaállomása azon felhasználók számára, akik rendelkeznek monitorral, egérrel és billentyűzettel.

Indulóár: bruttó 299 990 Ft-tól


A Mac mini egy nagy teljesítményű asztali számítógép, amelynek sokoldalú használatát több és több felhasználó ismeri fel, és az élet olyan területein is megjelenik az eszköz, ahol az Apple talán nem is számítana az alkalmazására. 

Az egyik fő terület, ahol a terméket sokoldalúan használják, a házimozi és otthoni szórakoztató központ funkció, amelyre a Mac mini egy igen alkalmas egység. A gép processzor és videókártya teljesítménye révén gond nélkül megbirkózik a 4K felbontású, 2160p-s mozgóképek lejátszásával. A gyors belső és rugalmasan bővíthető külső tárhelye jóvoltából az összes zenénket és filmünket eltárolhatjuk rajta, és az iPhoneiPod touch és iPad eszközökre telepíthető Remote alkalmazás segítségével könnyedén tudunk navigálni a tartalmai között, vezérelni a lejátszását. Az igazán vonzó képessége, hogy csatlakozók és kimenetek egész sorával rendelkezik, így található rajta HDMI csatlakozó a televíziókkal való digitális audió és videó kapcsolathoz, analóg hang kimenet az erősítőkkel való együttműködéshez, Thunderbolt csatlakozó a digitális videó és hang kimenet céljára sokfajta átalakíthatósággal akár a régebbi VGA vagy DVI csatlakozós televíziók összekapcsolására. 

A Mac mini képezte szórakoztató központ könnyedén irányítható valamely más eszközről: ezt szoftveresen sokféle megoldással elérhetjük. Az egyik lehetőség a Music / Zene alkalmazás, amely zenehallgatásra és megfelelő formátumban lévő filmjeink lejátszására kiválóan alkalmas. A zenehallgatáshoz akár a televíziót ki is kapcsolhatjuk, és pusztán erősítőnkre kapcsolt hangfalainkon élvezhetjük a zenét az iOS Control Centre / Vezérlőközpont felülete jóvoltából, amely teljeskörű hozzáférést biztosít a Music / Zene kínálatához WiFi kapcsolaton keresztül az iPad/iPhone/iPod touch eszközök valamelyikéről. 

Amennyiben más formátumú filmjeink - MKV, FLV - vannak, azokat például az ingyenes VLC programmal tudjuk lejátszani. Ez a nyílt forráskódú alkalmazás szinte bármilyen formátummal megbirkózik, lehetővé teszi többféle felirat formátum kiválasztását, és támogatja a nyelv választást az olyan filmeknél, amelyek több sávval rendelkeznek. További előnye, hogy digitális audió kapcsolaton keresztül támogatja a térhangzást, vagyis ha 5.1-es hangrendszerünkkel kiegészült házimozin kívánunk filmet nézni, akkor élvezhetjük a produkció valódi térhangjait. 

A VLC alkalmazásról a macmag.hu oldalon… 
A VideoLAN.org oldal letöltési lehetőséggel…

Infuse - Minden formátumra, az Apple ökoszisztémára alkotva

Minden idők talán leginkább kiforrott médialejátszó megoldása az Infuse nevű program, amely a teljes Apple ökoszisztémát lefedi: a macOS mellett iOS és tvOS alkalmazása is van. Szinte bármilyen formátumot képes lejátszani, az összes elterjedt felirat típust hozzá tudja adni a videókhoz. 

Bővebben az Infuse csomagról a fejlesztő lapján…

Népszerű lehetőség a PLEX nevű megoldás, amely egy komplett médiaközpont a Mac minire. Kezelhető az Apple Remote infrás távvezérlővel, és az Apple által használt formátumok mellett sok egyéb elterjedt formátumot támogat. Intuitív felülete révén billentyűzet és egér nélkül is gyors használatot tesz lehetővé, hogy a Mac minink valóban médiaközpont legyen, és ne egy tévé alá beállított számítógép. 

A PLEX médialejátszó szoftver a macOS rendszerre…

Külső optikai meghajtó a DVD-lejátszáshoz

Ha a kétezres évek elején sikerült jelentősebb összegeket befektetni remek DVD produkciókba, az Apple külső meghajtója segít azokat megnézni vagy éppen bemásolni a számítógépre, és a későbbiek során digitális formátumban elérni. A meghajtó egyetlen USB kábelen kapcsolódik, és alig nagyobb, mint egy CD-tok. 

Bővebben az Apple USB SuperDrive egységről…

Elrejtve

A Mac mini amellett, hogy médiaközpontnak használjuk, egy teljes értékű számítógép is, így billentyűzettel és egérrel, vagy ujjkövetővel kiegészítve használhatjuk böngészésre, levelezésre, csevegésre a televízió képernyőjének használatával. Elhelyezése szintén egyszerű: akár a televízió állvány aljára is erősíthetjük a Sonnet MacCuff mini terméke jóvoltából, amely egy VESA kompatibilis megoldás a Mac mini tárolására. 
A Sonnet MacCuff mini termék…

Szerverként

•  Sonnet RackMac mini

Mac mini készülék az Apple kiválóan megalkotott terméke akár nagy teljesítményigényű feladatokra, sőt, a Server alkalmazás jóvoltából akár kisvállalkozások kiszolgálójaként való használatra is.

A RackMac mini termék szintén a szerver funkciót segíti, mégpedig az 1U keretek alkalmazásával. 1U vastagságban és szélességben kettő Mac mini fér el egymás mellett, így a gyártó fekete alumínium tálcája jóvoltából akár két gépet tudunk egységnyi helyen pozicionálni. Ez rendkívül gazdaságos megoldás olyan esetben, ha egy rack szekrényben szeretnénk a lehető legtöbb Mac minit elhelyezni, praktikus akkor is, ha például Mac mini szerver rendszerünket redundáns módban, egy másik Mac mini szerverrel biztosítva kívánjuk üzemeltetni, de ideális olyankor is, ha különféle szerver funkciókra két külön gép működik egyetlen helyen.

•  Sonnet xMac mini server

A Thunderbolt technológiának és a Sonnet kiváló tervezésének az eredője egy a professzionális kreatív kiszolgálók világába felkapaszkodó, 1U méretű megoldás a Mac mini számítógépek kiegészítésére, amely a kor igényeinek megfelelve többre képes, mint amit a letűnt Xserve termék valaha kínált.

A Sonnet xMac mini Server képes komoly tudással felvértezni az Apple kis- és középvállalkozások részére kínált Mac mini számítógépét, mégpedig úgy, hogy Thunderbolt 3 kapcsolaton keresztül egy sor dedikált kártyával képes kiegészíteni: az 1U méretű xMac mini Server egy olyan ház, amelynek Thunderbolt kapcsolatán keresztül két PCI-Express kártya illeszthető a Mac minihez, olyan bővítési lehetőséget kínálva, amely korábban csak a nagy méretű asztali gépekben volt meg - például a Mac Pro vagy a néhai Xserve modellekben. Az egyik PCI-Express 2.0 teljes méretű, teljes hosszúságú és magasságú foglalat (x16), míg a másik fél méretű, fél hosszúságú és magasságú foglalat (x8). Előbbibe olyan professzionális kártyákat helyezhetünk, mint a profi videós gyorsító megoldások (RED ROCKET, AJA Kona, BlackMagic Declink), míg a kisebb foglalatba elsősorban plusz csatlakozókat, mint a Sonnet Gigabit Ethernet kártyája, kis méretű eSATA duál csatlakozója. Természetesen az igényeknek megfelelően RAID vezérlő kártyával is bővíthetjük a rendszert egy nagy kapacitású külső RAID rendszer kezeléséhez. A nagyszerű a dologban az, hogy a Thunderbolt kapcsolat elegendő sávszélességet biztosít ahhoz, hogy a PCI-Express 2.0 kártyák erejük maximumát hozzák, és ne csökkentett üzemben dolgozzanak.