iRig 2 gitár interfész

Analóg minijack csatlakozós gitárerősítő a Mac gépekhez, illetve átalakítóval kiegészítve iPhone és iPad eszközökhöz is.

Ár: bruttó 14 990 Ft


Amikor az IK Multimedia 2010-ben újszerű gitár interfész megoldásával megjelent a piacon, még nem volt sejthető, hogy az iOS és a zene világa ilyen hamar ennyire szorosan összeforr. Az iRig azóta az egyik legismertebb terméknév azok körében, akik gitárral rendelkeznek, és iPadiPhone vagy iPod touch segítségével szeretnék azt élőben effektelni. Az iRig annyira jól sikerült, hogy az IK Multimedia öt évig várt, amíg megjelentette a termék következő változatát, amely alapjaiban megegyezik az egykori iRig termékkel, ám néhány hasznos extra funkcióval is kiegészíti azt. 

Az iRig 2 gitár interfész az elektromos gitárok 6,3 mm-es jack csatlakozójára épít, és ehhez az analóg forráshoz biztosít analóg bemenetet a Mac gépek minijack aljzatán keresztül, valamint az iPhone irányába az Apple Lightning 3,5 mm minijack adapter, illetve az iPad modellek felé az Apple USB-C 3,5 mm minijack adapter segítségével. (Az USB-C eszközökhöz a Satechi USB-C 3,5 mm minijack adaptere is elérhető, amely töltést is támogat közben.) Az iRig 2 erősített jelet továbbít, kimenetein keresztül pedig a játékot élőben visszahallgathatjuk, illetve akár erősítőre is csatlakoztathatjuk. 

Az iRig 2 segítségével elektromos gitár, basszusgitár vagy másfajta, 6,3 mm-es jacken keresztül kapcsolódó kiegészítő könnyedén összeköthető az eszközeinkkel, hogy akár utazás közben alkotni tudjunk, és a behozott hangot akár a GarageBand alkalmazásban, akár az IK Multimedia sokféle programjában, az AmpliTube, a Fender vagy más alkalmazásokban felhasználjuk. 

Az iRig termék második generációjának fontos újítása, hogy lehetőségünk van szabályozni a bemeneti jelerősséget, amely több elektromos gitár esetén fontos szempont, így nem szorulunk a szoftveres beállítás kevésbé rugalmas eredményeire, hanem lehetőségünk van a hardveren szabályozni a bemeneti jelerősséget. E célra egy tekerhető gomb szolgál, amely a Gain felirattal van ellátva. 

Kimondottan a színpadi felhasználást célozza az iRig 2 1/4”-es jack kimenete, amellyel erősítőkhöz tudjuk kapcsolni az egységet, és az iOS kínálta alacsony késési paraméterekkel tudjuk a nagyközönség előtt visszajátszani a produkciót élő effekteléssel. Ezzel összefüggésben van lehetőségünk arra is, hogy az iRig 2 csak előerősítőként legyen használva: az oldalán található FX/THRU gomb segítségével tudjuk kapcsolni, hogy effektelt vagy nyers hangot szeretnénk átjátszani a készüléken. Előbbi esetben az iOS eszköz szoftveres effektusai is megszólalnak, utóbbi esetben csak a gitárjátékunk és a gitár nyers hangja hallható. Az iRig utóbbi esetben konvertálás nélküli, teljes mértékben analóg utat kínál a hangnak. 

Az iRig 2 a színpadi használatot abban is segíti, hogy hátoldalán lévő kiegészítése segítségével mikrofon állványra rögzítést könnyítő egységgel egészül ki, amellyel például az iKlip termékcsaládon rögzíthető az iPadiPhone vagy iPod touch készülékek mellett, amelyet a csomagban lévő tépőzár tesz lehetővé, sokoldalú elhelyezést biztosítva a könnyed, mindössze 43 grammos egységnek. 

Az iRig gitárerősítő termékvonal alapvető kiegészítése az AmpliTube alkalmazás, amelyet az IK Multimedia több ingyenes effektussal kínál, és alkalmazáson belüli vásárlások formájában folyamatosan egészíthetjük ki újabb stílusokkal, hangulatokkal a zenei igényeink aktuális alakulása szerint. 

Részletes technikai paraméterek

Bemenetei impedancia: 380 kiloohm
Frekvencia tartomány: 20 Hz-20 kHz
Hangszer bemeneti csatlakozó: 6,3 mm jack
Erősíti kimeneti kapcsolat: 6,3 mm jack
Fejhallgató kimenet: kéteres 3,5 mm minijack
Mac/iPad/iPhone csatoló felület: háromeres TRRS 3,5 mm minijack
Méret: 72 mm x 39 mm x 21 mm
Tömeg: 43 gramm
A csomagban: iRig 2; mikrofon állványra rögzítő sín és hozzá tépőzár

Az iPhone és iPad modellekhez csatlakozást biztosító adapter külön vásárolható meg.