Satechi Stand & Hub For Mac Mini / Studio (NVMe SSD)

A Mac mini és a Mac Studio modellek alá helyezhető, praktikus kialakítású elosztó és SSD foglalat NVMe támogatással.

Ár: bruttó 48 990 Ft


A Satechi számos népszerű alátét megoldást alkotott a Mac mini modellekhez, amelyek formájuk okán a Mac Studio eszközökkel is kompatibilisek. A 2024-es CES rendezvényen mutatta be a kaliforniai gyártó a logikus fejlődési útnak tekinthető újabb megoldását, amely alapvetően annyi változást biztosít, hogy immáron NVMe technológiájú SSD modulok befogadására is alkalmas, vagyis a jóval gyorsabb és modernebb, PCI Express technológiára épülő szilárdtest meghajtók beépítését is támogatja, ezáltal nagyobb kapacitásra is megnyitja a lehetőséget.

A Satechi Stand & Hub For Mac Mini / Studio with NVMe SSD Enclosure elődeihez hasonlatos módon került kialakításra: tökéletesen illeszkedik a Mac mini és a Mac Studio alsó részére, csatlakoztatását pedig egy rugalmas, beépített USB-C kábel biztosítja (USB 3.2 technológiával).

A csatlakozó kínálat elsősorban a régi eszközöket használók számára kedvez: három darab USB-A kapu áll rendelkezésünkre, amelyek közül a jobb szélső elméleti 10 Gb/s sebességű, még a két másik 5 Gb/s sebességű. A sort egy USB-C kapu zárja, amely szintén elméleti 10 Gb/s sebességet biztosít. Ezek a kapuk nem nyújtanak töltést és áramellátást, adatkapcsolatra alkalmasak, nem használhatóak videó kimenetre, és fontos mérlegelni a sebesség igényeknél, hogy a 10 Gb/s sebességű adatkapcsolatot osztja el az egység az összes csatlakozó között. Tehát minél több külső eszközt kapcsolunk a termékhez, a sávszélesség annál inkább szűkül. Ez természetesen nem befolyásolja egy hangkártya, lapolvasó, USB-kulcs vagy nyomtató csatlakoztatását, de fontos tudni, hogy a feliratok az adott csatlakozó egyedüli használata esetén elérhető elméleti sebesség maximumot jelölik, és nem adhatóak össze.

Az előoldali csatlakozók megléte rendkívül hasznos, hiszen nem a Mac mini vagy Mac Studio hátát karistoljuk az USB csatlakozóval, hanem a gép alá be tudjuk azt csatlakoztatni.

A fényképeket, videókat gyakorta áttöltő felhasználók számára jelent előnyt az SD-kártya és mikró SD-kártya nyílás az aljzat jobb oldalán. Ezek révén a leginkább elterjedt kártyák olvasására és írására is lehetőségünk van. A Satechi Stand & Hub For Mac Mini / Studio with NVMe SSD Enclosure az UHS-I sebességi osztályt támogatja, amely elméleti 104 MB/s átviteli sebességet jelent méret korlátozás nélkül.

A fejhallgatók, multimédiás hangszórók könnyed csatlakoztatását kínálja az előoldalon lévő minijack aljzat, amely révén klasszikus analóg vezetékes eszközöket tudunk a géphez csatlakoztatni. A konstrukció 24-bites, 48 kHz-es hangminőséget biztosít a számunkra.

A Satechi Stand & Hub For Mac Mini / Studio with NVMe SSD Enclosure legvonzóbb paramétere azonban a szilárdtest meghajtó beépítésének lehetősége. Mint oly sok Satechi termék esetén, itt is megmaradt a régi SATA M.2 meghajtókkal való kompatibilitás, ám ezen meghajtók 2 TB kapacitás csúcsa helyett a jóval gyorsabb NVMe szilárdtest meghajtók jóval magasabb, akár 16 TB-os kapacitása is a rendelkezésünkre áll. Ezen meghajtók közül általában a 4 TB-os az, amely már racionális árazással elérhető. E meghajtó is a 10 Gb/s-es kapcsolaton osztozik a többi porttal, vagyis ha nagyobb sávszélességet igénylő eszközt csatlakoztatunk valamelyik kapuhoz, az SSD átviteli sebessége lassul. Ennek ellenére tökéletes kiegészítője ez az alapból nem kifejezett nagy kapacitású Mac gépek tárhelyének kiegészítésére.

Megjegyzés: A tárhely használata során a MacOS Extended (Journaled) formátumot javasoljuk az Apple File System formátummal szemben, mert utóbbi a külső meghajtók esetén még nem annyira kiforrott, mint az elvárható lenne, illetve a zárt forráskódja okán egyelőre a fájlrendszeri hibák javítására sincs mód, ellenben a HFS fáljrendszerrel, amely ugyan nem a legmodernebb, de évtizedek óta alapeleme a Mac élménynek.

A Satechi Stand & Hub For Mac Mini / Studio with NVMe SSD Enclosure az Apple Silicon alapú Mac mini modellekkel és a Mac Studio modellekkel kompatibilis. Régebbi Mac mini eszközök mellé a gyártó nem ajánlja.