OWC Thunderbolt Pro Dock

Professzionális igényekhez alkotott Thunderbolt dokkoló megoldás 10 GbE, CFexpress, 85 Watt USB-C töltés, DisplayPort, Thunderbolt 3 és több USB-A kapuval.

Ár: bruttó 159 990 Ft


Az Other World Computing az elsők között alkotta meg az Apple által alkalmazott új szabvány, az USB-C, majd a benne foglalt Thunderbolt 3 technológiához kapcsolódó dokkjait. A gyártó tovább gondolta a területet, és megvizsgálta, hogy mik lehetnek azok a képességek, amelyekre a professzionális felhasználóknak szüksége lehet. Így született meg az OWC Thunderbolt Pro Dock, amely az előoldalán a leggyorsabb SD-kártya olvasó mellett CFexpress foglalatot is tartalmaz, míg a hátoldalán egy szabad Thunderbolt 3, DisplayPort és 10 GbE csatlakozó is helyet kapott. 

Az OWC Thunderbolt Pro Dock egyik alapvető képessége az ilyen termékeknél szokásos USB-A kapuk biztosítása. Bár ennek jelentősége csökken, az előoldalon egy iPad vagy iPhone készülékek nagy teljesítményű, gyorsabb töltésére is alkalmas USB-A 3.2 kapu található. Az előoldali kapu természetesen nem csak töltő, hanem adatkapcsolatot biztosít, vagyis USB kulcsokat, digitális fényképezőgépet is tudunk itt csatlakoztatni 10 Gb/s elméleti átviteli sebességgel.

Az előoldal további része a professzionális mozgókép és állókép feldolgozó tulajdonosokat hivatott kiszolgálni: a piacon lévő dokkokon egyedülálló módon az OWC alkalmazta a CFexpress foglalatot, amely a Compact Flash kártyák megjelenését ötvözi az SSD-k tárolókapacitásával és az SD-kártyák gyorsaságával. A CFexpress kártya számos profi kamerában megtalálható, és az előoldali gyors csatlakozó révén azonnal elkezdhetjük letölteni a Final Cut Pro alkalmazásba - mi több, akár importálás közben végrehajthatunk bizonyos szerkesztéseket is, mint a kulcskockázás vagy a kevésbé jó részek megjelölése, kivágása, kizárása az importálásból. Az OWC Thunderbolt Pro Dock elején lévő CFexpress csatlakozó 1630 MB/s sebességű, amely elég gyors az élő visszajátszáshoz és szerkesztéshez az import ablakban. 

Az SD-kártya napjaink leginkább elterjedt memóriakártya szabványa, amely megkerülhetetlen a dokkoló megoldásokon. Az OWC ebből az Secure Digital 4.0 szabványt alkalmazta, amely a termék piacra kerülésekor a leggyorsabb megoldásnak számít. A dokk PCIe csatornáinak kialakítása okán 1630 MB/s sebességre képes, amely kellően dinamikus a fényképeink vagy mikró-SD adapter segítségével behelyezett, akciókamerában használt mikró-SD kártyánk tartalmának letöltéshez is. 

Megjegyzés: Az OWC Thunderbolt Pro Dock osztott PCIe vezérlőket használ, vagyis ha minden port egy időben használatban van, akkor lassabb sebességek elérése valósul meg: a CFexpress olvasó az SD-kártya olvasóval osztozik a sávszélességen, így együttesen osztoznak a még így is bőséges 1630 MB/s sávszélességen.

A hátoldal még a termék elejénél is izgalmasabb csatlakozókat használ: a Thunderbolt 3 kapu segítségével elterjedt RAID rendszereket, külső merevlemezeket és szilárdtest meghajtókat tudunk a Mac-hez csatlakoztatni, de akár egy 4K kijelzőt is mód van ehhez a csatlakozóhoz illeszteni. A két USB-A kapu jóvoltából nyomtatókat, lapolvasókat, billentyűzetet, egeret, hangkártyát köthetünk a rendszerbe. Gyors hálózati hozzáférést kínál a 10 GbE RJ-45 konnektor, vagyis az 10 Gigabites Ethernet kapu, amely napjainkban már számos szolgáltatónál szükséges lehet a Gigabit vagy afölötti sebességek tényleges eléréséhez, illetve a helyi hálózati kommunikációban is nagy ugrásnak számít. 

Fontos paraméter, hogy az OWC Thunderbolt Pro Dock hálózati csatlakozója megfelel az AVB szabványnak, amely az Audio Video Bridging rövidítése, és számos kreatív zenei alkalmazás is használja az élő fellépés során.

Amennyiben nem 10 Gb/s sebességű (10BASE-T) Ethernet hálózatunk van, akkor az OWC Thunderbolt Pro Dock támogatja az 5 Gb/s sebességet (5GBASE-T) és a 2,5 Gb/s sebességet is (2.5GBASE-T), továbbá lefelé kompatibilis a gigabit Ethernet hálózatokkal (1000BASE-T), vagy a 100 Mb/s hálózatokkal is (100BASE-T).

Az OWC Thunderbolt Pro Dock hátoldalán kettő Thunderbolt (USB-C) kapu található: az egyik foglalt, amikor a készülék használatban van, hiszen ezzel kapcsolódik a Mac-hez. Ezen keresztül nem csak az akár 40 Gb/s elméleti átvitel valósul meg, hanem 85 Watt töltés leadására is képes a termék - ez a MacBook Air és MacBook Pro 13” modellek számára általában elegendő, a MacBook Pro 14” és MacBook Pro 16” számára normál használat mellett elegendő a működéshez és lassabb töltődéshez. Nagyon intenzív igénybevétel mellett előfordul, hogy a használat mellett a töltés ellenére merülnek a nagyobb gépek, de ehhez nagyon erős igénybevétel szükséges.

A DisplayPort kapu 1.4-es szabványú, amely azt jelenti, hogy akár 8K kijelző csatlakoztatására is mód van rajta keresztül. (Jelenleg ez ugyan elméleti paraméter, mivel a macOS egyelőre 6K-s maximumig támogat külső kijelzőt.) A DisplayPort révén azonban egy második 4K kijelző csatlakoztatására is lehetőség van, amelyet akár HDMI átalakítóval is a rendszerbe illeszthetünk. Az OWC Thunderbolt Pro Dock egy darab 8K kijelzőt hajt meg 60 Hertz képfrissítéssel, vagy egy darab 5K kijelzőt 60 Hertz képfrissítéssel, illetve egy 4K kijelzőt 120 Hertz képfrissítéssel, vagy kettő darab 4K kijelzőt mindkét esetben 60 Hertz képfrissítéssel.

A Thunderbolt 3 kapu képes egy darab 5K kijelzőt kiszolgálni 60 Hertz képfrissítéssel, amennyiben átalakító nélkül, natív Thunderbolt 3 kapcsolattal használjuk. Vagy egy darab 4K kijelzőt tud kiszolgálni 60 Hertz képfrissítéssel közvetlenül vagy átalakítón keresztül.

(Az OWC Thunderbolt Pro Dock nem támogatja a kijelzők láncba fűzését a Thunderbolt 3 kapun keresztül, vagyis az Multi-Stream Transport nevű technológiát.)

A termék kialakítása révén akár mobilan is használható: nagyjából akkora, mint egy normál méretű külső merevlemez, és a tápkábelével a tömege is hasonló: 640 gramm körüli. 3,5 centiméter vastagságú, 21,2 centiméter szélességű és 10,8 centiméter mélységű. 

A termék alap esetben külön program nélkül működik, ám az USB-A kapuk emelt teljesítményének használatához szükség van az OWC Dock Ejector for Mac alkalmazás telepítésére. Ez szükséges ahhoz, hogy az iPad 1., 2. és 3. generációját a dokkon keresztül tölteni lehessen, valamint ezt igényli a régi Apple USB billentyűzet a működéséhez, továbbá a máig forgalomban lévő Apple USB SuperDrive használatához is szükséges ennek az alkalmazásnak a tudása, hogy bekapcsolja az emelt USB-A teljesítményt.

Az OWC Dock Ejector for Mac letöltése…

Az Apple USB SuperDrive termék…

Az OWC Thunderbolt Pro Dock kettő év garanciával kerül forgalomba.