Sonnet Echo Dual NVMe Thunderbolt Dock

Sokoldalú Thunderbolt Dock duál NVMe SSD befogadó hellyel, Thunderbolt, USB-C és USB-A kapukkal.

Ár: bruttó 150 000 Ft


Sonnet Echo Dual NVMe Thunderbolt Dock

A Sonnet az elsők között mutatott be Thunderbolt 3 dokkot a Mac világ számára, és felismerte annak jelentőségét, hogy a dokkolónk ne csak egy port elosztó megoldás legyen, hanem egy sokoldalú és gyors tárhely is, amelyet például videós produkcióink tárolására és gyors elérésére is használhatunk. A Sonnet Echo Dual NVMe Thunderbolt Dock megoldás kettő darab ultragyors NVMe szilárdtest meghajtó befogadására alkalmas, mint a Crucial P5 Plus széria, amely révén nagy kapacitású és igen jó elérési időt biztosító tárhelyet alakíthatunk ki. Más márkák esetén akár nagyobb kapacitású megoldások is elérhetőek, így akár 2 x 8 TB tárhelyet is kialakíthatunk. 

Sonnet Echo Dual NVMe Thunderbolt Dock

A Sonnet Echo Dual NVMe Thunderbolt Dock révén a nagy méretű SSD tárhely egyesül a kényelmes asztali dokkoló megoldással. Az egység kompatibilis a Thunderbolt 4 alapú Mac gépekkel (Apple Silicon), a Thunderbolt 3 alapú Mac gépekkel (Intel) és az iPad Pro modellekkel, amelyen már Thunderbolt 3 kapu található. Ezáltal például az iPad Pro modellek számára is kiemelkedő tárkapacitás válik elérhetővé. 

Az egyetlen kábellel csatlakoztatható Sonnet Echo Dual NVMe Thunderbolt Dock azt a kényelmet nyújtja, hogy az üzembe helyezést követően minden kiegészítőt hozzá tudunk csatlakoztatni. 

Az előoldalán három darab USB-C és egy USB-A kapu található. Az USB-C kapuk 3.2 szabványú, 10 Gb/s elméleti sebességűek, az USB-A kapu szintén 3.2 szabványú, 10 Gb/s elméleti sebességű. A villámmal jelölt Thunderbolt 3 kapu Apple Pro Display XDR, vagy bármely 5K kijelző csatlakoztatását is lehetővé tesz, illetve nagy sebességű perifériák kapcsolatát is kínálja. (Adapterek segítségével másféle videó szabványoknak megfelelő kijelzőket is csatlakoztathatunk.)

Sonnet Echo Dual NVMe Thunderbolt Dock

A hátoldalon a számítógéphez vagy iPad Pro modellhez kapcsolatot biztosító, USB-C formátumú Thunderbolt 3 kapu található meg, amely 15 Watt töltést is biztosít a gazdagép számára, amely főként az iPad Pro modellek számára előny. Mellette egy USB-A 3.2 kapu található elméleti 10 Gb/s sebességgel. A hátoldalon találjuk a 12 Voltos, 8 Amperes tápegység csatlakozóját, valamint egy Kensington biztonsági lakat nyílást a termék rögzítéséhez irodai környezetben. 

Az USB kapcsolatokon keresztül a termék 7,5 Watt töltést biztosít a csatlakoztatott perifériák számára. A Sonnet Echo Dual NVMe Thunderbolt Dock hűtését a hőmérsékletének változása által szabályozott, halk belső ventilátor biztosítja, amely hatékonyan hűt, ugyanakkor nem zavaróan hangos. 

A Sonnet Echo Dual NVMe Thunderbolt Dock legizgalmasabb képessége természetesen az NVMe SSD-k beépítésének lehetősége, amely révén gyors, kéznél lévő tárhely megoldásunk lehet rendkívül kis méretben, ugyanakkor igényeinkhez igazítható, akár kiemelkedően nagy kapacitásban. 

Az NVMe SSD-k alkalmazásának lehetősége az oka annak, hogy a Sonnet Echo Dual NVMe Thunderbolt Dock nem az új Thunderbolt 4, hanem a korábbi Thunderbolt 3 szabványt alkalmazza. Míg mindkét szabvány 40 Gb/s sebességű, addig a Thunderbolt 3 négy PCIe csatornát kínál, többek között a belső perifériák használata számára, miközben egy darab Thunderbolt 3 továbbfűzési lehetőséget nyújt. A Thunderbolt 4 ezzel szemben ugyan lehetőséget ad három Thunderbolt kapu alkalmazásra, de csak egy PCIe csatornát kínál, amely a belső tárhely számára szűkös lenne. A Sonnet számos más professzionális eszköze is PCIe szálakat használ, így ott nem indokolt a Thunderbolt 4 kapcsolat, hiszen éppen olyan helyen jelentene szűkülést, ahol az eszköznek megnövelt sávszélességre van szüksége.

Ezért Thunderbolt 3, és nem Thunderbolt 4.

A Sonnet Echo Dual NVMe Thunderbolt Dock belső kapcsolata PCIe 3.0 szabványú, amely révén egy meghajtó esetén 1500 MB/s maximális átvitelt, két meghajtó esetén RAID0 topológia alkalmazása esetén 3000 MB/s átviteli sebességet kínál, amely meggyőző átviteli sebességnek nevezhető. (Természetesen a PCIe 4.0 szabványt alkalmazó NVMe SSD-k, mint a Crucial P5 Plus sorozat ennél többre is képesek, de a jelenlegi külső adatkapcsolatok ezeket a maximumokat teszik lehetővé.)

Köszönhetően az Apple által is alkalmazott szabványok széles körű támogatásának, a Sonnet Echo Dual NVMe Thunderbolt Dock belső szilárdtest meghajtói alkalmasak rendszerindításra, vagyis a macOS is telepíthető a belső meghajtókra. (A külső meghajtóról való rendszerindítást a Mac biztonsági beállításaiban engedélyezni kell. Alap esetben ez már általában ki van kapcsolva.) Ez a megoldás olyankor is praktikus, ha például egy közös gépen szeretnénk a saját rendszerünkkel elindulni, és anélkül dolgozni a Mac-en, hogy annak belső tárhelyét érintenénk. Valódi profi megoldást nyújt tehát a Sonnet Echo Dual NVMe Thunderbolt Dock ezen a téren is.

Természetesen az így elért meghajtók alkalmasak a Time Machine biztonsági mentésre is, bár az árazás alapján ez talán még a luxus kategóriába sorolható használni mód lenne - mindenesetre támogatott ez a típusú funkció is.  

Sonnet Echo Dual NVMe Thunderbolt Dock

A Sonnet Echo Dual NVMe Thunderbolt Dock kijelző támogatása is érdemel egy bejegyzést. Köszönhetően a Thunderbolt 3 kapcsolatnak, az Apple Pro Display XDR 6K felbontású kijelző csatlakoztatására lehetőség van az előoldali Thunderbolt 3 kapun keresztül. Továbbá a macOS és a Mac képességeinek használata mellett támogatott az 5K felbontás 60 Herz képfrissítéssel, 4K felbontás 75 Herz képfrissítéssel, 1440p felbontás 165 Herz képfrissítéssel, 1080p (HD) felbontás 240 Herzcel, ahogyan azt a rendszer és a kijelző támogatja. (Nem feltétlenül támogat minden kijelző ilyen képfrissítési értéket, így alacsonyabb értékek is elképzelhetőek.)

A Thunderbolt technológia támogatja a láncba fűzést, így az előoldali Thunderbolt 3 kapu segítségével további Thunderbolt 3 eszközöket csatlakoztathatunk sorba, mint a Sonnet professzionális kártyaolvasói, egyéb tárhely megoldások, digitalizáló kártyák, PCIe foglalatok. 

A Sonnet Echo Dual NVMe Thunderbolt Dock belsejébe az SSD-t külön tudjuk megvásárolni, amelyhez az iJoe.hu kínálatában számos megoldás elérhető a gazdaságtól az ultragyors változatokig.