OWC miniStack STX

Thunderbolt 4 alapú tárhely rendszer NVMe M.2 és SATA SSD helyekkel, illetve három szabad Thunderbolt 4 kapuval.

Ár: bruttó 142 000 Ft


Az OWC miniStack STX komoly múlttal rendelkező termék, hiszen gyakorlatilag 2004 óta, az első Mac mini megjelenését követően kínált az amerikai gyártó olyan formájú megoldást, amely a Mac mini készülék alá illeszthető. Ez az évek alatt sokat változott, mindig az aktuális Mac mini formát és funkció igényeket követte. Aktuális verziója az utóbbi évek modern Mac mini modelljeinek Thunderbolt képességeit aknázza ki, és a kornak megfelelő ultragyors belső tárhely lehetőségeket is kínál - most először akár kettő darab meghajtó befogásának képességével.

Az OWC a gyártók közül elsőként ismerte fel, hogy a felhasználóknak egy igen komoly csoportja nem feltétlenül olyan elosztókra vágyik, amelyek az másfél évtizeddel ezelőtti portokat hozzák vissza, hanem inkább a legmodernebb csatlakozókból szeretnének többet. Ebbe az irányzatba illeszkedik az OWC Thunderbolt Hub után az OWC miniStack STX termék is, amely hátán négy darab Thunderbolt 4 (USB-C) kaput tartalmaz, amelyek közül egy darab az eszköz csatlakoztatásához szükséges, három pedig teljesen szabadon elérhető, hogy nagy sebességű perifériákat, USB-C alapú Apple eszközöket vagy éppen már alapból az USB modern formátumát alkalmazó bármilyen eszközt könnyedén a Mac-hez csatlakoztassunk. Az OWC miniStack STX hátoldalán így három szabad Thunderbolt 4 kapu áll a rendelkezésünkre, kibővítve a Mac mini csatlakozóinak körét a számunkra. Ezek a csatlakozók teljes értékűek, vagyis nem csak adatkapcsolatra, hanem akár videó kimenetre is használhatóak, így az Intel alapú asztroszürke Mac mini modellek esetén akár két kijelzőt is kapcsolhatunk rájuk - az M1 és M2 Mac mini egyetlen külső kijelzőt támogat a Thunderbolt elosztón keresztül, és összesen kettő kijelzőt, tehát ide egy második kijelzőt csatlakoztathatunk. Az M2 Pro változat esetén kettő külső kijelző támogatott Thunderbolt kapun keresztül. A Thunderbolt kapu támogatja továbbá a láncba fűzést, így a három port összesen öt eszköz csatlakoztatását teszi lehetővé különféle láncba fűzési topológiákkal - maga az elosztó is egy lánc, így jön ki az ötös végösszeg.

Mivel a Thunderbolt 4 átviteli sebesség maximuma 40 Gb/s, így a három felé osztott port is általában alkalmas az eszközök maximális sávszélességét kiaknázni. 

A csatlakozó természetesen kompatibilis az aktuális USB 4 szabvánnyal is, ennek megfelelően akár három darab USB 4 eszközt is csatlakoztathatunk. (Ez lefelé kompatibilis az USB 1.1 vagy újabb kiegészítőkkel.)Az OWC miniStack STX rendelkezik SATA tárhely beépítési lehetőséggel: ide 2,5 hüvelykes szilárdtest meghajtó (SSD) vagy 3,5 hüvelykes merevlemez (HDD) is helyezhető, és ezzel elképesztő kapacitás adható a Mac mini modellekhez, illetve egy olcsó, nagy kapacitású Time Machine biztonsági mentési tárhely, vagy éppen egy állandóan rendelkezésünkre álló Photos / Fotók vagy iMovie tárhely is elérhetővé tehető. A Mac élménybe a folyamatosan zúgó merevlemez nem igazán illeszkedik, így a házba praktikusan 1-2-4-8 TB SATA SSD-t helyezhetünk, de igény esetén természetesen 12-16-18 TB Seagate IronWolf lemezeink valamelyike is beépíthető. 

Az OWC miniStack STX extra képessége elődeihez képest abban nyilvánul meg, hogy akár M.2 csatlakozós NVMe szilárdtest meghajtó is behelyezhető a házba. Ezek a típusú meghajtók szignifikánsan gyorsabbak, mint a SATA megoldások, így alkalmasak a kreatív alkalmazásokban való használatra - dinamikusan hozzáférést biztosítanak mozgóképekhez éppúgy, mint hanganyagokhoz a célszoftvereinkben. A piacon elérhető NVMe technológiás M.2 csatolású SSD meghajtók kapacitása általában 1-2 TB, de vannak már 4 és 8 TB-os termékek is. Ennek köszönhetően az egység akár 770 MB/s átviteli sebességre is képes, amely az említett kreatív területeken sokféle szerkesztéshez elegendő.

Az eszköz természetesen bekapcsolt állapotban mindig, de alvás közben is biztosítja a töltést vagy tápellátást a csatlakoztatott kiegészítők számára. Némi hátránya, hogy az elején lévő OWC logó bekapcsolt, tehát aktív, árammal ellátott állapotában folyamatosan világít, amely éjjeli körülmények között kifejezetten erőteljes.

Az OWC miniStack STX alumínium háza ideális a passzív hőleadás szempontjából, de a belső működési egyensúly fenntartása érdekében csendes, változó fordulatszámú ventilátorral is kiegészül. Ez nem növeli jelentősen az eszközeink működési háttérzaját. (Természetesen ha merevlemez van a házban, annak forgási zaja elnyom minden hűtési hangot.)