Sonnet xMac Studio

A Mac Studio modellhez alkotott 3U méretű tartó megoldás PCIe kártyák befogadásának különböző lehetőségeivel.

Indulóár: bruttó 358 000 Ft-tólA Sonnet páratlan megoldást kínál a Mac Studio modellek professzionális használatához klasszikus rack kompatibilis kialakításban, és akár PCI Express kártyákkal kibővítve. A Sonnet xMac Studio termék az Apple jelenlegi legnagyobb teljesítményű asztali munkaállomását illeszti egy 3U magasságú acél fiókba, mellette pedig a gyártó modulárisan illeszkedő Echo I vagy Echo III PCIe foglalata kap helyet - mindezt úgy, hogy a rack méretekhez igazodik, és a Thunderbolt technológiára épít. 

A Mac Studio teljesítménye révén számos professzionális környezetben tökéletes választás lehet, így előfordulhat, hogy egy filmstúdióban, egy hangfeldolgozó műhelyben, egy fényelő és színkezelő, vagy éppen műsorszolgáltató cégnél több darab is dolgozik egymás mellett, akár teljesítményüket összeadva, akár különféle feladatokat ellátva. 

A professzionális használat során a rack megoldások alkalmazása ésszerű: a technika olyan helyre helyezhető, ahol például optimális a szellőzés, nem zavar senkit a zaj, illetve biztonságban vannak az eszközök. E célra számos gyártó kínál akár kisebb méretű, irodai léptékkel tervezett rack megoldásokat. A Sonnet xMac Studio például ilyen célra is kiváló megoldás, és amellett, hogy ideális szellőzési paramétereket biztosíthat a Mac Studio számára, a PCIe kártyákkal bővítve számos olyan extra funkcióval ruházza fel, amelyeknek megannyi szakterület hasznát veheti. A Sonnet xMac Studio olyan tárolási megoldást kínál a Mac Studio számára, amelyben minden csatlakozója szabadon hozzáférhető, miközben például az előoldalról bekapcsolható a gép. A termék felső részén az Apple logó környezete nyitott, amelynek azért van jelentősége, mert itt találhatóak a gép WiFi és Bluetooth antennái, vagyis a vezeték nélküli kommunikáció sincs korlátozva, ha a 10 Gigabit Ethernet kapun kívül ezt a paraméterét is használnánk a gépnek. 

A tárolás kapcsán a megfelelő szellőzésről az acél keret lyukacsos kialakítása gondoskodik, továbbá a termék alatt egy üres rés található, ahol folyamatosan friss levegő áramolhat keresztül. A Sonnet xMac Studio ugyanakkor zárt és stabil védelmet nyújt ahhoz, hogy illetéktelen érdeklődők ne tudják kivenni a Mac Studio modellt a keretből. Az acél alapanyagú ház előoldalát hat csavar fogja, vagyis nem lehet csak úgy szétpattintani. A szellőzés kapcsán fontos képesség, hogy a Mac Studio saját légáramlását teljesen szabadon engedi kibontakozni a Sonnet xMac Studio, vagyis zárt előlapja csak minimálisan akadályozza a légmozgást. Az említett, gép alatti hézag segít a hűtésben, mert függetlenül attól, hogy a Sonnet xMac Studio alatt valamilyen más, szintén melegedni képes összeállítás található, a Mac Studio alatt van egy néhány centiméteres üres légréteg, amely alulról is engedi hülni a gépet, erősítve az alsó ventilációt, amellyel az Apple tervezői is számoltak a Mac Studio kapcsán.

Ebbe az alsó tárolóba a hátsó fedlap eltávolításával Thunderbolt / USB-C vagy USB-A szilárdtest meghajtót is elhelyezhetünk, amely lehet akár Time Machine biztonsági mentési tárhely, akár média állományokat tartalmazó kiegészítő tárhely a Mac Studio mellé. Ez a mellékelt ragasztó segítségével akár a fiókban stabil helyre is ragasztható, amennyiben a Sonnet xMac Studio mozgásban is használatra kerülne, és nem egy standard helyen állna.A filmes körökben népszerű, 9,5 hüvelyk mélységű mobil „táskák”, vagyis általában kerékkel rendelkező mini kocsik alkalmasak arra, hogy a standard 19 hüvelyk széles rack szabványnak megfelelő eszközöket befogadják. A Sonnet xMac Studio pedig ennek megfelelő kialakítású, vagyis külső helyszínekre is elszállítható - itt van jelentősége a külső SSD-k ragasztásának, megóvva azokat az elmozdulástól, véletlenszerű kihúzódástól. 

A Mac Studio mellett a három eltérő konfigurációjú Sonnet xMac Studio alap példánya helyfoglaló fedlappal van zárva, míg a magasabb konfigurációkban vagy egy Sonnet Echo I modul, vagy egy Sonnet Echo III modul található. Ezekbe igény szerinti PCI Express kártyákat tudunk elhelyezni, kibővítve a Mac Studio tudását.A PCI Express kártyák alkalmazása számos szakterületen hasznos lehet. Egy filmstúdióban vagy televíziós műsorkészítő műhelyben a nagy kapacitású és gyors tárhelyekhez hozzáférést biztosító SAS kártya más módon nem illeszthető például a Mac Studio modellhez. De az élő műsorkészítésben népszerű BlueFish kártyák használatának is alapfeltétele az ilyen bővítőhely. Emellett maga a SonnetTech is készít számos olyan kártyát, amelyek értékes tudással bővítik ki akár egy kisebb munkahely képességeit: U.2 vagy M.2 csatolós SSD tárhelyekkel bővíthetjük a rendszert, további 10 Gigabit Ethernet kapcsolatokkal egészíthetjük azt ki. A fényelés és színkezelés világában elérhető gyorsítókártyák éppúgy hasznos kiegészítői a Mac Studio modelleknek, mint az AVID hangkártyái egy zenei stúdió számára.


A Sonnet xMac Studio PCIe kártyákkal bővíthető változatai 400 Wattos tápegységgel egészülnek ki, a kereteket pedig dedikált Noctua ventilátorok hűtik. Ezek dinamikusan szabályozott sebességgel forognak, és csendesnek számítanak a szakmában. Az Echo III esetén 75 Watt kimeneti táp, míg az Echo I esetén 140 Watt kimeneti táp áll rendelkezésre az olyan kártyák számára, amelyek a PCI Express csatlakozón kívül további, kábelen bevezetett tápellátást igényelnek - mint számos BlueFish kártya is.

A Sonnet xMac Studio Echo III változat egyszerre támogat akár három darab Avid Pro Tools | HDX kártyát, vagyis mindhárom foglalat használható ilyen kártyák befogadására. 

Maga a termék Thunderbolt 3 kapcsolaton köti össze a Mac Studio modellt a PCIe kártyákkal, így 2800 MB/s átviteli sebességet kínál, amely igen komoly sávszélesség, és alkalmas a legtöbb ilyen kártya natív sebességű kiszolgálására.Mind az Echo III, mind az Echo I támogatja a teljes magasságú és teljes hosszúságú kártyákat, amelyek Thunderbolt kompatibilisek. (Az Apple Silicon alapú gépek külső videókártyákat nem támogatnak, így az ilyen jellegű igény kapcsán fontos tudni, hogy a fizikai kapcsolat ellenére nem fog működni a konstrukció. A külső videóákártya, úgynevezett eGPU támogatás kizárólag az Intel alapú Mac gépeknél támogatott.)

A Sonnet xMac Studio előlapja - amellett, hogy szabadon hagyja a Mac Studio saját csatlakozóti - biztosít négy darab USB-A kaput, ennek a régi formátumnak a 3.2-es szabványára épülve. Ez lehetőséget ad régi típusú eszközök gyors és egyszerű csatlakoztatására az előlapon keresztül.


Egy Mac Studio - Még több kártya

A Sonnettech számos kiváló megoldást kínál olyan esetekre, amikor még több kártyára lehet szükségünk. Ha a Sonnet xMac Studio Echo III foglalata megtelt kártyákkal, a rendszerbe kapcsolatunk Thunderbolt kapun keresztül még egy Sonnet Echo III Rachmount terméket, amely szintén be tud fogadni három kártyát, illetve az oldalsó része bővíthető egy Echo III modullal, ezáltal összesen hat kártyát is képes befogadni. Vagyis egy Mac Studio mellé akár kilenc darab PCI Express kártya is csatlakoztatható 5U méret keretek között maradva.


Két Mac Studio - Három-három kártya

A Sonnettech egy másik terméke, a RackMac Studio alkalmas arra, hogy kettő darab Mac Studio modellt befogadjon. Felmerülhet az igény arra, hogy két teljesen ugyanolyan gépet alakítsunk ki PCIe kártyákkal. Logikus lehet akár két darab xMac Studio létrehozása, ám ezek mérete 6U vastagságú. Ha szempont a helytakarékosság - mert például a szállító eszköz csak 5U magas -, akkor a Sonnet RackMac Studio alá helyezett Echo III Rackmount termék Echo III modullal bővítve biztosít mindkét Mac Studio részére 3-3 PCIe kártya csatlakoztatási lehetőséget, akár kettő, teljesen azonos paraméterekkel rendelkező összeállítás létrehozására. 

A Sonnet RackMac Studio termék…

A Sonnet Echo III Rackmount PCIe foglalat…


Részletes technikai paraméterek

Mindhárom modell közös paraméterei:
Kompatibilitás: Mac Studio
Garancia: 2 esztendő
Formátum: 3U
Külső csatlakozók: kettő darab Thunderbolt 3, négy darab USB-A (3.2)
Méret: 48 cm x 41,9 cm x 13,3 cm
Megfelelőség: RoHS (2015/863), IEC62368-1 és IEC62368-2 biztonsági tanúsítvány, CE
Csomag tartalma: xMac Studio enclosure, régióspecifikus tápkábel, Thunderbolt 3 kábel, ThunderLok 3 rögzítő, 16-24 hüvelyk közötti bővítő rögzítő sínek, kettő öntapadós, mágneses SSD tartó

PCI foglalat nélküli, bővíthető modell
Típusszám: XMAC-STD-0
Tömeg: 7,26 kilogramm

Echo I PCIe foglalattal kiegészült modell
Típusszám: XMAC-STD-I
Tömeg: 9 kilogramm
Belső csatlakozó: egy darab PCI Express 3.0 x16 foglalat (x4 elektromos), 8-tűs tápkábel (6+2 tű) egyes PCIe kártyák ellátásához maximum 150 Watt teljesítménnyel
Univerzális 400 Wattos tápegység (115-230 Volt váltóáram, 50-60 Herz)
Üzemi hőmérséklet: 0-35° C
A csomag tartalmazza a 8-tűs tápkábelt a PCIe kártyákhoz


Echo III PCIe foglalattal kiegészült modell
Típusszám: XMAC-STD-III
Tömeg: 9,53 kilogramm
Belső csatlakozó:
• egy darab PCI Express 3.0 x16 foglalat (x8 elektromos),
• egy darab PCI Express 3.0 x8 foglalat (x8 elektromos),
• egy darab PCI Express 3.0 x8 foglalat (x4 elektromos),
• 6-tűs tápcsatlakozó (Mini-Fit Jr) egyes PCIe kártyák ellátásához maximum 75 Watt teljesítménnyel (mint a régi Mac Pro modellek alaplapján)
Univerzális 400 Wattos tápegység (115-230 Volt váltóáram, 50-60 Herz)
Üzemi hőmérséklet: 0-35° C
A csomag tartalmazza a 6-tűs Mini-Fit Jr tápkábelt a PCIe kártyákhoz

Sonnet xMac Studio Echo III bővítő modullal

Kompatibilis a Mac Studio asztali számítógéppel, szabadon hagyva annak előoldali és hátoldali csatlakozóit, továbbá előoldali bekapcsoló gombot biztosítva
3U méretű, rack szekrénybe helyezhető alumínium kialakítás
Három PCIe 3.0 foglalat (egy darab x16 és két darab x8 foglalat; támogatja a PCIe 4.0, 3.0, 2.0 és 1.1 kártya szabványokat)
Teljes hosszúságú és magasságú kártyák befogadásra alkalmas
Kettő darab 40 Gb/s Thunderbolt 3 kapu
400 Wattos belső tápegység (75 Watt kimeneti kapcsolat a kártyák számára)
Duál Noctua csendes ventilátorok (17 dbA)
Tartalmazza a tápkábelt, a 40 Gb/s Thunderbolt kábelt, a ThunderLok 3 rögzítőt, illetve kettő ragasztható mágnest külső SSD-k rögzítéséhez a termék aljára
Termék részletei
Rendelhető (szállítás: 1-2 hét)
Mennyiség:

596 850 Ft + áfa

Bruttó 758 000 Ft

Sonnet xMac Studio Echo I bővítő modullal

Kompatibilis a Mac Studio asztali számítógéppel, szabadon hagyva annak előoldali és hátoldali csatlakozóit, továbbá előoldali bekapcsoló gombot biztosítva
3U méretű, rack szekrénybe helyezhető alumínium kialakítás
Egy darab PCIe 3.0 foglalat (x16; támogatja a PCIe 4.0, 3.0, 2.0 és 1.1 kártya szabványokat)
Teljes hosszúságú és magasságú kártya befogadásra alkalmas
Kettő darab 40 Gb/s Thunderbolt 3 kapu
400 Wattos belső tápegység (150 Watt kimeneti kapcsolat a kártya számára)
Duál Noctua csendes ventilátorok (17 dbA)
Tartalmazza a tápkábelt, a 40 Gb/s Thunderbolt kábelt, a ThunderLok 3 rögzítőt, illetve kettő ragasztható mágnest külső SSD-k rögzítéséhez a termék aljára
Termék részletei
Rendelhető (szállítás: 1-2 hét)
Mennyiség:

470 866 Ft + áfa

Bruttó 598 000 Ft

Sonnet xMac Studio bővítő modul nélkül

Kompatibilis a Mac Studio asztali számítógéppel, szabadon hagyva annak előoldali és hátoldali csatlakozóit, továbbá előoldali bekapcsoló gombot biztosítva
3U méretű, rack szekrénybe helyezhető alumínium kialakítás
Tartalmazza a tápkábelt, a 40 Gb/s Thunderbolt kábelt, a ThunderLok 3 rögzítőt, illetve kettő ragasztható mágnest külső SSD-k rögzítéséhez a termék aljára
Termék részletei
Rendelhető (szállítás: 1-2 hét)
Mennyiség:

281 889 Ft + áfa

Bruttó 358 000 Ft