AIINO Dante Pencil

Fekete színű, aktív kapacitív ceruza, amely kompatibilis bármelyik, a 6. generációsnál újabb, Apple Pencil valamelyik generációját támogató iPad modellekkel.

Indulóár: bruttó 2990 Ft-tól


Az olasz AIINO olyan kapacitív ceruzát alkotott, amely számos nagyszerű rajzolási és írási funkcióval rendelkezik, miközben olyan kényelmes paramétereket is kínál, mint az USB-C töltés vagy a kikapcsolás lehetősége. 

Az efféle termékeket akaratlanul is az Apple Pencil termékkel hasonlítjuk össze, hiszen az Apple saját terméke a meghatározó a piacon. Az AIINO Dante Pencil legelső szembetűnő előnye az ára: 19.990 Ft-os árával roppant barátságos a több mint háromszor ennyibe kerülő Apple Pencil 2 modellel szemben. Az eszköz továbbá szélesebb körű kompatibilitást is kínál: nem kell foglalkoznunk azzal, hogy az utóbbi iPad modellek melyikével kívánjuk használni, és a ceruza alkalmas lesz a használatra akkor is, ha van a családban egy régebbi iPad mini 5 vagy egy iPad 10,2”, miközben iPad Pro és iPad Air is, mivel az AIINO Dante Pencil ezen eszközök mindegyikével kompatibilis - általánosan azt mondhatjuk, hogy minden olyan iPad modellel kompatibilis, amely valamelyik Apple Pencil modellel működik. 

A csomag kibontását követően az első lépés a termék töltése, amely közben akár a kitüntetett iPad modell felületén a Settings / Beállítások alkalmazás Apple Pencil részén kiiktathatjuk az Only Draw with Apple Pencil / Rajzolás csak az Apple Pencillel beállítást. Amíg ez aktív, addig ugyanis az iPadOS nem engedi más kapacitív tollak használatát.

Az AIINO Dante Pencil nem Bluetooth eszköz, tehát nem kell párosítani. Ebből kifolyólag működik minden olyan iPad modellel, amely kompatibilis a kapacitív ceruzákkal, engedélyezi a fentebbi beállítást, és képes fogadni a rajzolásra szolgáló eszköz precíz elektromágneses impulzusát. 

Függetlenül attól, hogy nem kell párosítani, az AIINO Dante Pencil mágnessel illeszkedik az iPad Pro, iPad Air és iPad mini modellek oldalára, és bár ott nem töltődik, de szállítani ugyanolyan kényelmesen tudjuk, mint az Apple saját megoldását. 

A gyártó háromféle véget biztosít a termékhez, amelyek egyike a rajzolást, színezést, satírozást támogatja, van benne egy precíz fém és átlátszó nejlon összeállítású hegy az íráshoz és precíz rajzoláshoz, továbbá egy rendkívül vékony hegyű a pontos tervezésekhez, aprólékos grafikákhoz. Ezeket egyszerűen ki tudjuk venni a toll alsó részéből, és behelyezni a másikat, amit használni kívánunk. Ezek révén az AIINO Dante Pencil némileg többet nyújt, mint az Apple Pencil, és megoldja azt a problémakört, hogy annak vastagsága miatt nem látjuk, hogy mi történik a ceruza alatt, mert kitakarja a munkafelületet. Akár a vékony hegyű tollról van szó, akár az átlátszó fejű verzióról, az átláthatóság ideális, ezáltal pontosan tudunk írni és rajzolni, és látjuk is a folyamatot.

Azt gondolnánk, hogy a tenyér érintésének tiltása vagy a dőlés érzékelés olyan paraméterek, amelyeket csak az Apple Pencil tud, ám a valóság az, hogy az iPadOS fel van készítve a kapacitív tollak használatára, és minden kényeztetést megkapunk a rendszertől, amit egy Apple Pencil esetén is megkapnánk: Az iPad érzékeli az ujjunkat és tenyerünket, és letiltja azok érintését, amikor az AIINO Dante Pencil segítségével dolgozunk. Ráadásul a színezésnél megdöntött ceruza révén elérhető vonalvastagság és árnyalat változások is támogatva vannak az alternatív rajzeszköznél is. 

Számos felhasználó számára jelent bosszúságot, hogy az Apple Pencil 1. generációja nem illeszkedik az iPad oldalához, és emiatt mozgás, szállítás közben lemerül, és lemeríti az iPadet is sokkal hamarabb, mint az indokolt lenne, hiszen újra és újra kapcsolódni próbál, mert a táskában való mozgást is felhasználói interakciónak érzékeli. Az AIINO Dante Pencil ezzel szemben 5 perc tétlenség után magától kikapcsol, illetve a tetején lévő kapcsoló segítségével könnyedén be- és kikapcsolhatjuk, hogy ne merüljön feleslegesen, amikor nem használjuk. Mivel a töltése USB-C kábellel zajlik, így nem meríti az iPad modelleket. A termék egy óra töltéssel 10 órányi használati időre képes feltöltődni.

Az AIINO Dante Pencil természetesen támogatja az üvegfóliákat is, vagyis ilyen téren sem kell kompromisszumot kötnünk a használat során.

Kompatibilis minimum ezekkel a termékekkel:

12,9 hüvely­kes iPad Pro (3., 4., 5. és 6. generáció)
11 hüvelykes iPad Pro (1., 2., 3. és 4. generáció)
iPad Air (4. és 5. generáció)
iPad mini (6. generáció)
iPad (10. generáció)