AirPods (3. generáció)

Az AirPods legfrissebb generációja új formatervvel, fülbe simuló formátumban, adaptív hangszínszabályzással rendelkezik, és támogatja a térbeli hangzást. MagSafe és Qi töltéssel.

Indulóár: bruttó 82 990 Ft-tól


Az AirPods harmadik generációját azok számára alkotta meg az Apple, akik vágynak a professzionális funkciókra, de nem szeretnének hallójárati fülhallgatót, hanem a klasszikus formát szeretnék használni a külső hangok beeresztésével. Az eszköz számos úttörő megoldást kínál, mint a térbeli hangzás képessége, a vezeték nélküli töltési lehetőség és a hosszabb akkumulátor idő, ráadásul az ígéret szerint vízálló és izzadságálló, így sportoláshoz is használni lehet.

Az AirPods fülhallgatók különlegessége, hogy az immáron egy évtizede bemutatott EarPods fülhallgatókhoz hasonlatosan univerzálisan simulnak a fülbe anélkül, hogy a hallójárati fülhallgatók sajátosságait is magukkal hoznánk: nincsen szilikonharang, ami kizárja a külső zajokat, azok mérsékelten be tudnak jutni a fülünkbe. A formaterv úgy került kialakításra, hogy a fülben meg tudjon kapaszkodni a termék, ugyanakkor könnyű legyen megfogni, kivenni a fülünkből, illetve kiemelni a tokból. 

Az AirPods 3. generációs készülék olyan izgalmas újdonságokat mutat be az Apple fülhallgatók alsó szegmensében, mint a Spatial Audio / Térbeli hangzás, amely révén a zenei tartalomnak megfelelően helyezkednek el a hangok a térben, és a fejünk mozgatásával ezek helye nem változik, tehát természetes térélményben van részünk. Mióta az Apple Music támogatja ezt a megoldást, illetve a Logic Pro segítségével bármely zenész alkothat ilyen tartalmat, valóban tömegtermékké válnak a térbeli hangzást nyújtó zenei produkciók. Az Apple komoly tudományos mérnökök közreműködésével alkotta meg ezt a zeneélményt, amely immáron nem csak a profi szegmensben érhető el, hanem az AirPods 3. generáció révén tömegesen is.

Szintén tudományos fejlesztés az Adaptive EQ / adaptív hangszínszabályozás, amely révén a fülhallgató alkalmazkodik a fülünk paramétereihez, formájához, hallójáratunk mélységéhez, és ennek megfelelően állítja be a hangzást. Ez szintén ismerős lehet az AirPods Pro és a HomePod képességeiből, amely hasonlóképpen mikrofonok segítségével méri fel a helyiségen belüli helyét, és így állítja be a hangzását. 

Az AirPods 3. generációs modell működésének hátterében az Apple H1 processzora áll. Ez az intelligens konstrukció egy úgynevezett System in Package (SiP) kialakítású „számítógép”, amely a fülhallgató vezérlését biztosítja. A H1 chip 10 darab hangfeldolgozó maggal rendelkezik, amely révén a késés gyakorlatilag nem mérhető, és a digitális hang jel feldolgozásával tökéletesen egy időben zajlik az aktív zajszűrés is. A H1 chip az adaptív hangszínszabályozót is hangolja.

Az intelligens rendszer képes arra is, hogy a beérkező hanghullámokat azonosítva a telefonbeszélgetésnél a beszédhangot emelje ki, és ne a háttérzajjal szórakoztassa a beszélgetőpartnerünket. 

Az AirPods 3. generációs fülhallgatók külső felületén lévő nyomásérzékeny felület alkalmas arra, hogy hívásokat fogadjunk és szakítsunk meg, valamint a zene vezérlését is lehetővé teszi, továbbá nyomva tartásával az aktív zajszűrés és az áttetsző mód között is válthatunk a segítségével.

Fontos fejlesztés az AirPods 3. generációs modell esetén a mikrofont fedő hálós rács: míg az AirPods 1 és 2 esetén a kicsiny cső végében találhatóak a mikrofonok, akkor az AirPods 3. generációs esetén a fülhallgató külső oldalán kaptak helyet. Ez az Apple ígérete szerint sokkal kevésbé érzékeny a zuglói szélre vagy éppen egy kerékpáros száguldásra a Bükk valamely erős lejtőjén. Míg az AirPods 1 és 2 modelljei esetén ilyenkor a másik fél csak a kellemetlen süvítést hallotta beszélgetés helyett, addig az AirPods 3. generációs esetén szignifikánsan jobb a levegő mozgásából származó zajok kiszűrése.

Az AirPods 3. generációs fülhallgatók a mellékelt tokjukban töltődnek vezeték nélkül: ha a tokba helyezzük az egységeket, azok azonnal töltődni kezdenek, és dinamikusan feltöltődve hamar újra rendelkezésre állnak. Mint professzionális területre belépő eszköz, a klasszikus Lightning töltést mellett természetesen a népszerű Qi vezeték nélküli töltők, sőt, az Apple MagSafe töltőjével és az ezzel kompatibilis kiegészítők segítségével is képes feltöltődni a mellékelt tok, amely felületén LED fénnyel jelzi aktuális állapotát: ha zöld, akkor feltöltődött, ha sárga, akkor töltődik. (Amennyiben fehér fényt ad, akkor párosításra készen áll.)

A töltőtok jóvoltából az AirPods 3. generációs összesen több mint 24 óra beszélgetési időt és 30 óra zenehallgatást tesz lehetővé, ám fontos kiemelni, hogy ehhez pár óránként tölteni kell a fülhallgatókat.

Az Apple 6 óra zenehallgatási időt ígér egy feltöltéssel, amely egy hosszabb vonatozás vagy repülőút alatt is kellemes kikapcsolódást jelent. Ha teljesen lemerítettük a fülhallgatót, 5 perc töltéssel újabb 1 óra zenehallgatásra elegendő akku töltöttséget képes felvenni. Telefonálás esetén 4 óra akku időt biztosít az AirPods, amely természetesen külön-külön értendő, vagyis ha beszéltünk 4 órát az egyik fülhallgatóval, átrakhatjuk a másikat a fülünkbe, és folytathatjuk a maratoni beszélgetést. 

A zenéken osztozhatunk kedvesünkkel, közelünkben lévő barátunkkal, hiszen az AirPods 3. generációs is képes arra, hogy másik AirPods termék számára megossza a zenei tartalmakat. (Ehhez hagyományosan újabb, Bluetooth 5.0-s eszközök és friss operációs rendszerek szükségesek.)

Elődeihez hasonlatosan az AirPods 3. generációs párosítása is annyi csupán, hogy felnyitjuk a tokot, és máris összebarátkozik a telefonunkkal. Ez egyben azt is jelenti, hogy az azonos Apple ID-t használó Apple Watch, iPad, iPod touch és Mac gépekkel is használni tudjuk külön erőfeszítés és párosítás nélkül.