AirPods Pro

A népszerű AirPods fülhallgatócsalád hallójárati változata aktív zajszűréssel.

Ár: bruttó 99 990 Ft

Az AirPods fülhallgató megalkotásával az Apple elképesztő sikerű termékkel örvendeztette meg a piacot: az iPod egykori fehér fülhallgatóinak feltűnésével jelentek meg világszerte az emberek fülében a jellegzetes, kábelétől megfosztott EarPods megjelenésű termékek. 

Az Apple tudományos módon igyekezett megalkotni népszerű, teljes mértékben vezeték nélküli termékének professzionális változatát, a hallójárati AirPods Pro fülhallgatópárt, amely aktív zajszűréssel és áttetsző móddal is kiegészül, hogy minden körülmények között viselni tudjuk, páratlan kényelmét pedig kiváló hangja koronázza.

Még a múlt évtizedben az Apple bemutatta saját hallójárati fülhallgatóját, amely annak idején természetesen minijack csatlakozóval rendelkezett. Azóta elképesztő mennyiségű tudást gyűjtöttek össze, és az AirPods Pro esetén egészen újszerű alakzattal rendelkező, más gyártó termékéhez nem hasonlítható cserélhető szilikonharangokat alkottak a szokásos háromféle méretben, hogy bárki fülébe jól illeszkedjenek. A szilikonharangok képezik a külső zajoktól való védelem első vonalát, a passzív zajszűrést. Ezek légrései úgy vannak kialakítva, hogy a hang keltette nyomást nem adják át a fülnek, így gyakorlatilag nem is érzékeljük, hogy az eszköz a fülünkben van. 

A tökéletes zeneélmény alapeleme a külső zajok hatékony kizárása, vannak azonban olyan nagy erejű monoton zajok, amelyek beszűrődnek a fülünkbe. Az AirPods Pro ezek ellen veti be fejlett mikrofonjait, amelyek elemzik a külső zajokat, és aktív zajszűréssel iktatják ki az érintett frekvenciákat, ezáltal például a városi közlekedés vagy egy búgó repülőgép zajától könnyedén megszabadulhatunk zenehallgatás közben. A zajszűrés működésének fizikai alapja az ellenfázisú hang, vagyis a fülhallgató a zajjal szemben másféle hanghullámokat alkot, amelyek így kioltják egymást, és sem a zajt, sem az ellenzajt nem halljuk. 

Az AirPods Pro kifelé és befelé is mikrofonnal figyel - a HomePod megjelenése óta tudjuk, hogy az Apple bámulatos dolgokra képes a mikrofonokkal, például brutális zajban is képes meghallani a hangunkat. A fülhallgató percenként kétszázszor elemzi a háttérhangokat és a fülünkben megszólaló hangokat, és ennek megfelelően folyamatosan finomítja a zajszűrést. 

Az aktív zajszűrés nagyszerű dolog, amikor nyugodtan szeretnénk zenét hallgatni, de az Apple azokra is gondolt, akik kerékpároznak vagy éppen sétálnak az utcán, és szeretnék túlélni a forgalom jelentette helyzeteket. Az ő igényeik szerint született meg a Transparency Mode / Áttetsző mód (vagy Átlátszóság mód, az Apple több weblapján eltérően nevezi a képességet). Ennek lényege, hogy az AirPods Pro fülhallgatók bármelyikének a felületén lévő nyomásérzékelő gomb nyomva tartásával egy hangjelzés hallásáig kiiktathatjuk az aktív zajkioltást, így a külső hangok beszivárognak a fülünkbe, és a környezeti zajok között van lehetőségünk zenét hallgatni vagy telefonálni.

Szintén tudományos fejlesztés az Adaptive EQ / adaptív hangszínszabályozás, amely révén a fülhallgató alkalmazkodik a fülünk paramétereihez, formájához, hallójáratunk mélységéhez, és ennek megfelelően állítja be a hangzást. Ez szintén ismerős lehet a HomePod képességeiből, amely hasonlóképpen mikrofonok segítségével méri fel a helyiségen belüli helyét, és így állítja be a hangzását. 

Az AirPods Pro működésének hátterében az Apple H1 processzora áll. Ez az intelligens konstrukció egy úgynevezett System in Package (SiP) kialakítású „számítógép”, amely a fülhallgató vezérlését biztosítja. A H1 chip 10 darab hangfeldolgozó maggal rendelkezik, amely révén a késés gyakorlatilag nem mérhető, és a digitális hang jel feldolgozásával tökéletesen egy időben zajlik az aktív zajszűrés is. A H1 chip végzi a mikrofonokból érkezik mindenféle jel elemzését, vagyis a külső zajok mellett a fülhallgató által képzett hangot is újraelemzi, és például a zajszűrést ahhoz igazítja, illetve az adaptív hangszínszabályozót is ennek megfelelően hangolja.



Az AirPods Pro fülhallgatók külső felületén lévő nyomásérzékeny felület alkalmas arra, hogy hívásokat fogadjunk és szakítsunk meg, valamint a zene vezérlését is lehetővé teszi, továbbá nyomva tartásával az aktív zajszűrés és az áttetsző mód között is válthatunk a segítségével.

Komoly fejlesztés az AirPods Pro esetén a mikrofont fedő hálós rács: míg az AirPods esetén a kicsiny cső végében találhatóak a mikrofonok, akkor az AirPods Pro esetén a fülhallgató külső oldalán kaptak helyet. Ez az Apple ígérete szerint sokkal kevésbé érzékeny a zuglói szélre vagy éppen egy kerékpáros száguldásra a Bükk valamely erős lejtőjén. Míg az AirPods normál kivitelű modelljei esetén ilyenkor a másik fél csak a kellemetlen süvítést hallotta beszélgetés helyett, addig az AirPods Pro esetén szignifikánsan jobb a levegő mozgásából származó zajok kiszűrése.

Az AirPods Pro fülhallgatók a mellékelt tokjukban töltődnek vezeték nélkül: ha a tokba helyezzük az egységeket, azok azonnal töltődni kezdenek, és dinamikusan feltöltődve hamar újra rendelkezésre állnak. Mint professzionális eszköz, a klasszikus Lightning töltést mellett természetesen a népszerű Qi vezeték nélküli töltők segítségével is képes feltöltődni a mellékelt tok, amely felületén LED fénnyel jelzi aktuális állapotát: ha zöld, akkor feltöltődött, ha sárga, akkor töltődik. (Amennyiben fehér fényt ad, akkor párosításra készen áll.)

A töltőtok jóvoltából az AirPods Pro összesen több mint 24 óra beszélgetési időt tesz lehetővé, ám fontos kiemelni, hogy ehhez pár óránként tölteni kell a fülhallgatókat. Az Apple 4,5 óra zenehallgatási időt ígér egy feltöltéssel, amely egy hosszabb vonatozás vagy repülőút alatt is kellemes kikapcsolódást jelent. Ha teljesen lemerítettük a fülhallgatót, 5 perc töltéssel újabb 1 óra zenehallgatásra elegendő akku töltöttséget képes felvenni.

Elődeihez hasonlatosan az AirPods Pro párosítása is annyi csupán, hogy felnyitjuk a tokot, és máris összebarátkozik a telefonunkkal. Ez egyben azt is jelenti, hogy az azonos Apple ID-t használó Apple Watch, iPad, iPod touch és Mac gépekkel is használni tudjuk külön erőfeszítés és párosítás nélkül.

Részletes technikai paraméterek

A csomagban: AirPods Pro fülhallgatópár, USB-C Lightning töltőkábel, csere szilikonsharangok (a kiemelhető fehér dobozrész alsó szekcióján)

Típusszám: mwp22zm/a

Fülhallgató magasság: 30,9 milliméter
Fülhallgató szélesség: 21,8 milliméter
Fülhallgató mélység: 24 milliméter
Tömeg (1 fülhallgató): 5,4 gramm

Tok magasság: 45,2 milliméter
Tok szélesség: 60,6 milliméter
Tok mélység: 21,7 milliméter
Tok tömege: 45,6 gramm

Technológia: Bluetooth 5.0

Vízállóság: IPX4 izzadtság- és vízállóság

Vezérlési műveletek: egy bökéssel hívás fogadás, lejátszás indítás vagy szünet; kettő bökéssel léptetés előre; három bökéssel léptetés visszafelé; nyomva tartással váltás az aktív zajszűrés és az áttetsző mód között.

Töltés: Lightning csatlakozóról vagy Qi minősítésű töltők segítségével

Akkumulátor információk: 4,5 óra zenehallgatási idő egy feltöltéssel a fülhallgatók révén, 3,5 óra telefonálási idő; a töltőtok használatával újratöltve akár 24 óra zenehallgatási idő vagy több mint 18 óra telefonálási idő.