Satechi 8K Ultra High Speed HDMI kábel

Akár 8K felbontásra alkalmas, 2 méter hosszúságú, szövet bevonatú kábel eARC, HDR, 12-bites színmélység, 48 Gb/s sávszélesség támogatásával.

Ár: bruttó 12 990 FtA Satechi cég korát picivel megelőzve, de jó érzékkel időben reagálva mutatta be első 8K felbontású HDMI kábelét, amely révén ebben a jövőben elterjedő formátumban is tudunk médiát továbbítani. A két méter hosszú kábel a cégtől megszokott módon szövet bevonatú és alumínium fejekkel van ellátva.

A XXI. század első évtizedei kapcsán kijelenthetjük, hogy a multimédia világát a felbontások dinamikus növekedése határozta meg. A korábbi relatíve kis felbontásokat a technika képes volt egyre olcsóbban túlszárnyalni, a klasszikus média formátumok látványos sokszorozódásnak indultak: a 720p-t leváltotta az 1080p nagy felbontás, majd az iparág a 4K (2160p) felé mozdult tovább, megnégyszerezve a képpontok számát. Napjainkban már teljesen elterjedtek az ennél nagyobb felbontású kijelzők a számítástechnika világában, és szinte nem találkozunk a 4K-nál kisebb felbontású produkciókkal a forgalomban. 

Az iparág fejlődése azonban természetesen megállíthatatlan, és egyre közelebb kerülünk ahhoz, hogy lassan már életnagyságban élvezhetünk olyan felvételeket, amelyeken nem látszik az, hogy képpontok összességéből vannak reprodukálva. 

A 8K néven ismertté váló felbontás mérete 7680 x 4320 képpont, és bár napjainkban még igen ritkán találkozunk ekkora méretű tartalmakkal - azok is főleg régi analóg filmfelvételek digitalizálásából jelennek meg -, nyilvánvaló, hogy ez a méret és formátum fogja meghatározni századunk harmadik évtizedét.  

Nem is gondolnánk, hogy a 8K felbontással már 1995-ben foglalkozott a japán állami műsorszóró vállalat. Akkor még persze csak a felbontásra hivatkozva 4320p jelöléssel utaltak a tartalomra. A Society of Motion Picture and Television Engineers (SMPTE) már igen korán, 2007-ben szabványosította a felbontást, és 2012-ben a digitális televíziózás standard formátumaként lett megjelölve. Ennek ellenére a rögzítése erőforrás igényessége és a továbbítás sávszélesség igénye okán csak kísérleti adásokat láthattunk 8K felbontásban, de például így jelent meg a Szocsiban tartott téli olimpia és a Brazíliában rendezett FIFA World Cup. Mindkét esemény 2014-ben zajlott, és a H.264 formátumot alkalmazták a műsorszórók. 

A próbaüzem után 2015-től folyamatosan rögzítették a 8K szabvány egyéb paramétereit, mint a legalacsonyabb képfrissítési ráta, a színkódolás, a színmélység és a hangsáv minőségi követelményei. 

Többek között ezen szabványosítás és paraméterezés révén vált lehetőség arra, hogy a Satechi ki tudjon adni egy olyan kábelt, amely tökéletesen megfelel a 8K szabvány és a HDMI technológia átfedésében rejlő összes lehetőségnek.

A Satechi 8K Ultra High Speed HDMI Cable termék a High-Definition Multimedia Interface esetén ismert, a hálózati technológiából merített módon, 48 Gb/s átviteli sebességgel tud jelet továbbítani. Ez a sávszélesség nem csak a 8K felbontáshoz elegendő, de lehetőséget ad a 3D tartalmak továbbításához is, illetve támogatja a 12-bites színmélységet, ha a forrás és a megjelenítő ezt kezelni tudja, illetve a nagy dinamikatartományt (HDR), mint amit az Apple TV is megvalósít. 

Köszönhetően az eARC nevű technológia támogatásának (Enhanced Audio Return Channel), a kábelen át mód van a megjelenítőből az erősítő vagy a forrás felé szintén nagy sávszélességen hangsávok továbbításának. Ez akkor hasznos, ha például külön hangrendszeren szólal meg a hang, nem pedig a képet is megjeleníteni hivatott televízión. Vagy ha például vetítőt használunk a kép megjelenítéséhez, de egy multimédia erősítő biztosítja a hangot.

Az eARC elméletben 32 hangsáv továbbítására alkalmas, és akár 24 bit mélységet és 192 kHz mintavételezést is támogat, attól függően persze, hogy a forrás milyen. Elméleti sávszélessége 38 Mb/s. Ennek jóvoltából tehát a Satechi 8K Ultra High Speed HDMI Cable nem csak csúcsminőségű és nagy felbontású képet, hanem kiváló minőségű hangot is tud továbbítani a multimédiás megjelenítő eszköztárhoz. 

A Satechi 8K Ultra High Speed HDMI Cable csatlakozói 24 karátos arannyal vannak bevonva a kiváló minőségű átvitel és a korrózió elkerülése érdekében. A kábelezés nejlon bevonattal van fedve, amely véd a törésektől és a gabalyodástól is. 

A kábel kiváló befektetés, hiszen a következő évek multimédia szabványaival kompatibilis lesz. Teljes mértékben illeszkedik a MacBook Pro 14” és MacBook Pro 16” modellekhez, használhatjuk az Apple TV készülékekhez HDR támogatása révén, és persze a piacon lévő megannyi modern multimédia megjelenítőhöz.