Sonnet Fusion Dual U.2 SSD PCIe kártya

2,5 hüvelykes méretű és formátumú, U.2 csatlakozós szilárdtest meghajtók behelyezésére szolgáló PCI Express 3.0 négycsatornás (x4) kártya Mac Pro modellekbe vagy külső Thunderbolt 3 foglalatokba.

Ár: bruttó 88 000 Ft


Sonnet Fusion Dual U.2 SSD PCIe Card

Az SSD technológia fejlődését egy ponton gátolta a SATA csatoló felület, amelynek maximális sebessége nagyjából 750 MB/s körül tetőzött. A mobil számítógépek területe más formátumot és PCI Express alapú M.2 csatolót kapott, ám a klasszikus 2,5 hüvelykes hardverek sem haltak ki a piacról, hiszen rengeteg hardver rendezkedett be ezek fogadására. Az iparág megalkotta az U.2 csatolót, amely szinte azonos a SATA technológiával, bőséges tápot tud biztosítani, ám szintén PCI Express alapú, és akár 3500 MB/s átviteli sebességet tesz lehetővé, vagyis 7x gyorsabbat, mint a tipikus SATA SSD meghajtók 500 MB/s körüli csúcsértékei. Az U.2 csatolóval szerelt SSD meghajtók alapvetően ipari megoldásokban jelentek meg, emiatt induló kapacitásuk viszonylag nagy, az áraik pedig nem kifejezetten a fogyasztói piacon próbálnak versenyre kelni, hanem a professzionális területeken hódítanak felhasználókat.

A Sonnet számára a profi felhasználók kiszolgálása alapvető piacnak számít, így nem meglepő, hogy a cég elsőként mutatta be PCI Express 3.0 x16 szabványú kártyáját, amely kettő darab, 2,5 hüvelykes U.2 csatolós SSD befogadására alkalmas, így a jelenlegi 16 TB csúcsot figyelembe véve akár 32 TB tárhelyet képes felvonultatni például egy Mac Pro 2019 modell belsejében. A termék kompatibilis a régebbi MacPro5,1 modellekkel is, továbbá Thunderbolt 3 foglalatokba is beilleszthető, mint a Sonnet Echo Express sorozat.

Az U.2 SSD meghajtók előnye, hogy megtartotta a 2,5 hüvelykes SATA meghajtók formáját és méretét, ennek köszönhetően jóval nagyobb kapacitásra alkalmasak, mint a penge típusú M.2 SSD meghajtók. Az U.2 SSD-k tipikusan 2 TB kapacitás környékéről indulnak, elérhető 4, 8 és 16 TB-os változat is a Kingston, Micron és Intel kínálatából.

A Sonnet Fusion Dual U.2 SSD PCIe kártya a Mac Pro elképesztően rugalmas belső bővítési lehetőségeit kiaknázva a gyári, alaplapra integrált tárhellyel azonos gyorsaságot kínálja, de lényegesen nagyobb kapacitással és az Apple tárhely árazásához képest töredék árakon. 

Ráadásul ez a tárhely átrakható másik gépbe vagy külső Thunderbolt 3 foglalatba, ellenben a belső tárhellyel, amely kötött. Sőt, mivel a kártya alapból támogatja a RAID topológiákat, RAID0 formátumban akár 6250 MB/s átviteli sebesség is elérhető, amely még az Apple tárhelyeknél is gyorsabb.

A Mac Pro tulajdonosok számára előnyös, hogy a Sonnet Fusion Dual U.2 SSD PCIe kártya mindössze egyetlen PCIe x16 helyet foglal el - ez a Mac Pro 2010 és 2012 modellek esetén fontos paraméter, mivel azok esetén ez telítve lehet, a Mac Pro 2019 modell esetén bőven vannak helyek erre a célra. A kártya normál vastagságú, ám teljes hosszúságú. Nem igényel különálló tápkábelezése és adatkábelezést, nem kellenek adapterek és tartó megoldások az SSD-k rögzítéséhez, ez mind adott a kártya felületén.

Tipp: A Mac Pro 2019 esetén a táp alatti első helyen kiválóan elfér a kártya, így fölötte szabad a hely például egy Sonnet Fusion Flex J3i tárhely rögzítő megoldás számára is.

A Sonnet a kártyájához elsősorban a Micron ipari használatra szánt 9300 Series U.2 SSD meghajtóit javasolja, de természetesen más modellekkel is kompatibilis a termék. Rendszerindítási támogatása abban az esetben van, ha nem RAID tömbökbe vannak szervezve a meghajtók, hanem önálló partícióként léteznek. 

A Sonnet Fusion Dual U.2 SSD PCIe kártya nem titkoltan olyan környezetekbe lett szánva, ahol a nagy kapacitás és a csúcs sebesség is fontos, vagyis a professzionális mozgóképes utómunka világába. A kártya nyújtotta teljesítmény olyan kiemelkedő, hogy bármely felbontású videós produkciót képes visszajátszani akadás nélkül. Ráadásul a Sonnet Fusion Flex J3i megoldással kiegészítve a Time Machine biztonsági mentési megoldás is rendelkezésre állhat a gépben, így egyetlen Mac Pro belsejében van mód minden feladatkör ellátására. 

A Sonnet Fusion Dual U.2 SSD PCIe kártya RAID0 tömbbe szervezett Micron SSD meghajtókkal 6250 MB/s olvasási és 6000 MB/s olvasási sebességet ért el az ATTO Disk Benchmark alkalmazás mérése alapján, amely a professzionális tárhely rendszerek sebesség mérését szolgáló program. A mérés során a Micron 9300 sorozatú 7,68 TB kapacitású meghajtóiból volt kettő összefűzve RAID0 tárhellyé szoftveresen. 

A kártya kialakítása meghajtónként négy darab PCI Express szálat kínál, azaz nyolc szál biztosítja az adatátvitelt, nyolc szál pedig a tápellátást. Fontos információ, hogy a kártya minden paraméterét saját maga kezeli, vagyis ha kivesszük, és másik Mac Pro modellbe helyezzük át, akkor is működni fog, nem a Mac menedzseli a RAID rendszert vagy a lemezeket. Teljes egészében a Sonnet kártya látja el ezeket a funkciókat. 

A Sonnet Fusion Dual U.2 SSD PCIe kártya NVMe megfelelőségű, amely révén a macOS natívan kezeli, tehát nem igényel semmilyen extra szoftvert a működéséhez: mind a Mac Pro belsejébe telepítve, mind külső Thunderbolt 3 foglalatba illesztve azonnal és teljes körűen működik. 

A Sonnet mérnökei azt sem hagyták figyelmen kívül, hogy a kártya illeszkedjen a megjelenése fogékony Mac Pro felhasználók ízlésvilágába, így a fekete fém részei azonos kivitelűek a Mac Pro fém elemeivel, illetve a nyomtatott áramköri kártya is színben passzol a gép belsejéhez. 

Külön bekezdést érdemelnek a Mac Pro 2010 és 2012 modellek felhasználói: a Sonnet Fusion Dual U.2 SSD PCIe kártya segítségével olyan gyors indítólemezt kaphatnak, amelyet a SATA II csatlakozós Mac Pro modellek esetében elképzelni sem tudtak korábban. És ha úgy érzik, hogy öreg gépük már nem ér meg komolyabb befektetést, megnyugvást jelenthet, hogy ezt a kártyát bele tudják rakni a legújabb Mac Pro modellekbe is, illetve a PCI Express 3.0 technológia révén évekig a legfrissebb szabványú kártyába ruházhatnak be. A kártya révén ezekben a gépekben nem látott gyorsaságú indítólemez és média lemez érhető el, új dimenzióba emelve a 8-10 éves, de még mindig versenyképesnek számító munkaállomásokat.

Felmerülhet a hűtés kérdése, hiszen az M.2 SSD-k esetén sokszor szükséges a hűtőtapasz használata a stabil jó teljesítmény érdekében. Az U.2 meghajtóknál maga a külső fémkeret biztosítja a passzív hűtést, így nem kell azzal külön foglalkozni, hogy a terméket a felületén hűtsük, a Mac Pro tökéletes hőháztartása pedig kiváló megoldás arra, hogy a kártya által termelt hőt kezelje és a házból kivezesse. Hasonló módon a Sonnet Echo foglalatok is aktív hűtése is biztosítja, hogy a kártya ilyen módon használva megfelelően hűljön, és a szilárdtest meghajtók élettartama ennek megfelelően hosszú legyen, teljesítményük pedig folytonosan a maximumon járjon. 

A Sonnet Fusion Dual U.2 SSD PCIe kártya támogatja az installált meghajtók S.M.A.R.T. diagnosztikai képességét (Self-Monitoring, Analysis and Reporting Technology), vagyis várható meghibásodás előtt a meghajtó képes jelezni a rendszernek, és időben cserélhető az elöregedett darab.

Sonnet Fusion Dual U.2 SSD PCIe Card

Részletes technikai paraméterek

Típusszám: FUS-U2-2X4-E3
Kompatibilitás: MacPro5,1 (Mid 2010 és Mid 2012) szabad PCIe x16 foglalattal; MacPro7,1 (2019), macOS 10.13.6 és újabb operációs rendszerek
Továbbá kompatibilis a Windows 10 (64-bit Edition Version 1809 és újabb) verziókkal, valamint Linux Kernel 5.0 és újabb rendszerekkel
Illetőleg kompatibilis a Sonnet Thunderbolt 3 és Thunderbolt 2 foglalataival, amelyekben van szabad, teljes hosszúságú PCIe x16 foglalat
Interfész: PCI Exprss 2.0 x4
Belső csatlakozók: kettő darab U.2 (SFF-8639)
Támogatott szilárdtest meghajtók: 2,5" U.2 NVMe PCIe SSD-k
Néhány biztosan támogatott márka: Micron 7300 Pro / Max; Micron 9200 ECO / PRO / MAX; Micron 9300 PRO / MAX, Samsung 983 DCT, Seagate Nitro 5000; Kingston DC1000M; Intel DC P4510 U.2; Intel D5-P4320; Intel D5-4420
Sebesség tesztek alapján a Sonnet az Intel és a Micron SSD-ket találta a legideálisabb választásnak.
Garancia: 2 év