Sonnet Fusion Flex J3i

Praktikus tárhely bővítési megoldás a Mac Pro aktuális generációjába akár a régi Mac Pro gépünk lemezeinek átköltöztetésére. A belső függeszték alkalmas két darab 3,5" SATA merevlemez és egy 2,5" SATA SSD befogására, így akár 40 TB kapacitással is bővíthetjük a rendszert.

Ár: bruttó 98 000 Ft


A 2019-ben bemutatott új szériás Mac Pro modellek egyik óriási előnye, hogy elképesztő mértékű belső bővítési lehetőség áll rendelkezésünkre. A Sonnet Technologies ezt a képességet aknázta ki a Fusion Flex J3i nevű megoldásával, amely az alaplapon lévő belső USB 3 és SATA kivezetéseket képes hasznosítani, és óriási mennyiségű tárhellyel kiegészíteni a gyárilag komolytalan kapacitású, de maximum 8 TB-ig bővíthető számítógépet. 

A Sonnet Fusion Flex J3i a Mac Pro 2019 modellek PCIe kártya helyei fölött található alaplapi USB 3.0 és SATA kapcsolatokat aknázza ki, és összesen három darab meghajtó behelyezésére ad lehetőséget: kettő darab 3,5 hüvelykes meghajtó, hagyományosan merevlemez, illetve egy 2,5 hüvelykes meghajtó, tipikusan SSD helyezhető a foglalatba, így akár 40 TB kapacitással bővíthető a gép. A merevlemezek maximális kapacitása jelenleg 18 GB, míg az SSD-k legnagyobb mérete 4 TB, így érhető el a 40 TB maximum rendkívül kis helyre koncentrálva. 

A Mac Pro külső bővítési lehetősége rendkívül sokoldalúan megoldható, ám sokkal egyszerűbb és elegánsabb, ha a tárhely benn található, hiszen nem kell külön hardver, egy külső ház a meghajtók számára, ráadásul a belső működés csendesebb is. Maga a macOS külső meghajtóként érzékeli ezeket a meghajtókat, így ha például rendszert kívánunk indítani róluk, akkor külön engedélyezni szükséges a külső lemezről indítást a System Security Utility nevű, a macOS Recovery felületéről elérhető segédprogramban. 

A Sonnet Fusion Flex J3i természetesen tartalmaz minden kábelt a rögzítés mellett, hiszen az Apple csupán az alaplapi csatlakozókat biztosítja erre a feladatra, de magát a bővítést a felhasználó által beszerzett kiegészítőkkel lehet elvégezni. 

Noha a Sonnet Fusion Flex J3i alap elgondolása, hogy például a régi, 2010 vagy korábbi Mac Pro modellből helyezzük át a merevlemezt az új Mac Pro modellbe, természetesen nem szükséges hagyományos forgó alkatrészben gondolkodni, hanem akár 3 darab 4 TB-os SSD-t is beépíthetünk ilyen módon a Mac Pro modellbe, ezzel elképesztően gyors 12 TB tárhellyel egészítve azt is. A keretbe nem szükséges külön adaptereket használni az SSD-k rögzítéséhez, mivel a csavarhelyek ki vannak vágva arra az esetre is, ha 3,5 hüvelykes helyett 2,5 hüvelykes meghajtókat tennénk a merevlemez tároló helyekre. 

A Sonnet Fusion Flex J3i támogatja a RAID topológiák alkalmazását is, így három darab SATA SSD RAID0 tömbbé szervezése esetén akár 1300 MB/s írási és olvasási sebesség érhető el. Ez természetesen lassabb, mint az alaplapra integrált ultragyors tárhelyé, de a SATA műfajban kiemelkedő, és a 12 TB maximális tárhely is meggyőző, illetve ideális például 4K videók tárolásához és feldolgozásához.

A termék kialakítását tekintve illeszkedik a Mac Pro belső megjelenéséhez és anyagminőségéhez - színben és érzésben is azonos a Mac Pro gyári színével. A gyártó izoláló elasztomer rétegekkel biztosítja, hogy a forgó merevlemezek keltette rezgések ne hassanak egymásra, vagyis egyik meghajtó rezgése ne érje a másik lemezt. Ezáltal a megoldás csendesebb is, mert az elasztomer réteg csökkenti a fém rezgését is.

Sebesség adatok bővítőhelyenként:

Felső 3,5” hely - SATA - 525 MB/s

Középső 2,5” hely - SATA - 525 MB/s

Alsó 3,5” hely - USB - 425 MB/s

Részletes technikai paraméterek

FUS-FLEX-J3
Kompatibilitás: Mac Pro 2019 (MacPro7,1), kettő darab 3,5” SATA meghajtó és egy darab 2,5” SATA meghajtó
Rendszerindítás támogatás:
• Mind a SATA, mind az UBS portokról támogatott, de engedélyezni kell a külső meghajtóról indítást, mert bár belső lemezekről van szó, a macOS külső meghajtóként kezeli őket
• RAID tömbökről a rendszerindítás nem lehetséges
Megfelelőség: RoHS 3 (Directive 2015/863), IEC62368-1 és IEC62368-2
Méret: 14 cm x 12 cm x 8,7 cm
Garancia: 2 év

Ajánlott kiegészítők