OWC Envoy Express

Thunderbolt 3 alapú ultragyors külső foglalat M.2 csatlakozású, NVMe SSD meghajtó modulokhoz macOS indítás támogatással.

Ár: bruttó 48 000 Ft

Az OWC az iparágban elsőként mutatta be Thunderbolt alapú külső SSD házát, az Envoy Express nevű terméket, amely aztán USB-C formátumút Thunderbolt 3 csatlakozóval került felszerelésre, és az egyik leggyorsabb egymeghajtós tárhely megoldás a piacon. 

Az OWC Envoy Express a legelterjedtebb 2280 méretű, szabványos M.2 csatlakozó felületű, NVMe technológiás szilárdtest meghajtók befogadására alkalmas. (A szabványos csatoló azt jelenti, hogy a korábbi MacBook Pro, MacBook Air, Mac Pro, Mac mini, iMac gépekből kiszerelt, nem szabványos M.2 SSD meghajtók nem helyezhetőek bele, hiszen az Apple a szabványtól eltérő megoldást alkalmaz.) A termék csatlakoztatást követően a működéséhez szükséges tápellását a Mac Thunderbolt portjáról kapja - a Thunderbolt 3 csatlakozás ilyen szempontból azonos a Thunderbolt 4 kapuval, tehát természetesen az Apple Silicon alapú Mac gépekre is csatlakoztathatjuk az OWC Envoy Express-t. 

A rendkívül kis méretű tárhely megoldás az M.2 csatlakozású SSD-k gyors fejlődésének köszönhetően ma már elképesztő tárhely méreteket tud befogadni: az elterjedt Crucial P2, Crucial P5 és Crucial P5 Plus meghajtók 500 GB és 2 TB közötti kapacitásokat kínálnak, míg a professzionális képességű OWC Aura P12 Pro széria 4 TB és 8 TB kapacitással is elérhető, hogy nagy méretű mozgóképeket is gyorsan el tudjunk érni, kibővítve a Mac tárhelyét. (Az OWC úgy alkotta meg a terméket, hogy a méret paraméterek betartásával a jövőben megjelenő még nagyobb SSD-k számára is támogatást biztosítson.)

E kreatív területre az OWC egy sajátos illesztési megoldást is kínál, amely a nyitóképen látható: ez a nyomtalannak ígért ragasztási megoldás akkor ajánlatos, ha valóban szinte a gép kiegészítéseként használjuk a tárhelyet.

A Thunderbolt 3 kapcsolatnak köszönhetően az OWC Envoy Express támogatja a rendszerindítást akár az Intel alapú gépek esetén, akár az Apple Silicon processzoros modelleknél. Fontos azonban kiemelni, hogy a gépek alapból már nem engednek külső lemezről indítani, azt külön engedélyezni kell az adminisztrátornak, tehát hibaelhárítás esetén már általában nem jelent gyors segédletet, ha van kéznél egy ilyen meghajtónk. 

A kis méretű és kompakt tárhely megoldás további előnye a beépített kábel, amely azonban az eszköz aljának lecsavarozásával hozzáférhető és finoman kihúzható, ezáltal sérülés esetén akár cserélhető is egy másik Thunderbolt 3 kábelre. Ez biztosítja, hogy a kábel sérülése esetén az értékes házat ne kelljen selejteznünk. A tapasztalatok alapján egyébként rendkívül ellenállóak az OWC Thunderbolt kábelei, tehát elsősorban háziállat vagy baleset tehet kárt ebben.

Szót érdemel még a termék sebessége: az iparág gyorsabb meghajtói révén akár 1553 MB/s átviteli sebességet biztosít a termék, amely háromszorosa a klasszikus SATA SSD sebességnek. Ez alkalmas a fotókkal és mozgóképekkel való gyors munkavégzésre éppúgy, mint a zenefájlok, hangminták elérésére a profi zenei alkalmazásokban.

Az OWC Envoy Express a Thunderbolt 3 kapcsolata révén legalább 50%-kal gyorsabb az ugyanolyan SSD-t tartalmazó USB 3.2-es megoldásoknál is, tehát ha valóban gyors meghajtóra van szükségünk professzionális igényekhez, mindenképpen vonzó választás lehet.

A gyártó két év garanciát biztosít a termékre.